BIODEGALAI. Part-financed by the European Union (European Regional Development Fund and European Neighbourhood and Partnership Instrument)

Size: px
Start display at page:

Download "BIODEGALAI. Part-financed by the European Union (European Regional Development Fund and European Neighbourhood and Partnership Instrument)"

Transcription

1 BIODEGALAI Part-financed by the European Union (European Regional Development Fund and European Neighbourhood and Partnership Instrument)

2 Įžanga ES reikalavimai diegti ir plėtoti atsinaujinančių išteklių energijos naudojimą, griežtėjantys aplinkosauginiai reikalavimai susiję su šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų bei atliekų mažinimu, verčia kuo plačiau panaudoti vietinius atsinaujinančius energijos išteklius, tame tarpe ir biodegalus. Biodegalų gamyba skatina naudoti vietinius energijos išteklius tuo sumažinant importuojamo iškastinio kuro vartojimą, o taip pat atsiranda galimybė plėtoti žemės ūkį, negaminant maisto produktų. Vietinių atsinaujinančių energijos išteklių įsisavinimas sumažina ūkio subjektų priklausomybę nuo mineralinių išteklių ir padeda išvengti pasekmių, susijusių su energijos aprūpinimo sutrikimais. Biodegalai yra iš biomasės gaminamas kuras, paprastai naudojamas kaip kuras transportui. Dyzelino ir benzino analogai biodyzelinas ir bioetanolis labiausiai paplitusios jo rūšys. Biodyzelinas paprastai gaminamas iš augalinių aliejų ar gyvulinės kilmės tiebalų (Lietuvoje iš rapsų aliejaus), o bioetanolis iš krakmolo ar cukraus turinčių žaliavų (Lietuvoje daugiausia iš kvietrugių ar kviečių). Šiuo metu pasaulyje didžioji biodegalų dalis pagaminama iš maistinių kultūrų javų, runkelių, sojų, cukranendrių, rapsų, palmių ir pan. Antrosios kartos biokurą galima gaminti iš bet kokios biomasės, įskaitant šiukšles ir dumblius. Nuotrauka iš

3 Biodegalai Apibrėžimai Biomasė žemės ūkio (įskaitant augalinės ir gyvūninės kilmės medžiagas), miškų ūkio ir kitų susijusių pramonės šakų produktai ir atliekos ar šių produktų bei atliekų biologiškai skaidoma dalis, taip pat pramoninių ir buitinių atliekų biologiškai skaidoma dalis. Biokuras iš biomasės pagaminti degūs dujiniai, skystieji ir kietieji produktai, naudojami energijai gaminti. Biodegalai biokuras, tinkamas naudoti vidaus degimo varikliuose kaip degalai. Dažniausiai vartojamos biodegalų rūšys yra bioetanolis, biodyzelinas, biodujos, bioetiltretbutileteris (ETBE). Bioetanolis etanolis (etilo alkoholis), pagamintas iš biomasės ir (ar) biologiškai skaidomos atliekų dalies, skirtas naudoti kaip biokuras. Lietuvoje bioetanolis gaminamas iš grūdų. Biodyzelinas metilo (etilo) esteris, pagamintas iš augalinės kilmės aliejų ar gyvūninės kilmės riebalų, prilygstantis dyzelino kokybei, skirtas naudoti kaip biokuras. Lietuvoje biodyzelinas (rapsų metilo esteris RME) gaminamas iš rapsų sėklų.

4 Automobiliuose dažniausiai naudojamos šios biodegalų rūšys: bioetanolis, biodyzelinas ir jų mišiniai su mineraliniais degalais. Bioetanolio gamybai gali būti panaudojamos: cuklaus turinčios žaliavos: cukranendrės, cukriniai runkeliai, krakmolo turinčios žaliavos: bulvės, grūdai, lignoceliuliozė, mediena, šiaudai. Iki 20 % bioetanolio priemaišos benzine nereikalauja techninių variklio pakeitimų ir nemažina variklio galios. Norint naudoti aukštesnės koncentracijos bioetanolį reikalingi variklio pakeitimai. Bioetanolis yra labiausiai pasaulyje paplitę biodegalai. Biodyzelinas augalinės ar gyvulinės kilmės riebalų esteris. Priklausomai nuo gamyboje naudojamo alkoholio rūšies metanolio arba etanolio, jis vadinamas metilo arba etilo esteriu atitinkamai. Biodyzelinas naudojamas mišiniuose su tradiciniu dyzelinu arba grynas. Dažniausiai naudojamus 20% biodyzelino mišinius galima vartoti įprastiniuose varikliuose be techninių pakeitimų. Kadangi biodyzelinas yra geras tirpiklis, tai pradėjus vartoti jo mišinius, pradžioje tenka dažniau keisti kuro filtrus. Grynas biodyzelinas gali būti naudojamas tik tam tikslui pritaikytuose varikliuose. Šiuo metu daugelis automobilių gamintojų (VW, Audi, Renault, Seat ir kt.) išleidžia automobilius, pritaikytus biodyzelinui. Biodyzelino kolonėlė (Carlos Sousa, 2009)

5 Augalinis aliejus naudojamas tik perdirbtuose varikliuose. Neseniai paskelbta apie ketinimus biokurui panaudoti gyvulinius riebalus. Mažėjant iškastinio kuro rezervams ir brangstant jo gavybai bei gamybai, biokuro panaudojimas transporte suteikia šias teigiamas galimybes: Demonopolizuojama degalų tiekimo rinka, dažnai priklausanti nuo užsienio ekonominių ir politinių faktorių. Degalų gamyba vyksta netoli jų vartojimo, todėl sumažėja pačių degalų transportavimo išlaidos. Suteikiamos naujos galimybės žemės ūkio įmonėms. Svarbiausia mažinama tiesioginė aplinkos tarša, nes beveik visa Tyrimai parodė, kad naudojant aukštos etanolio koncentracijos kurą (pvz., E85, 70 85% etanolio, plačiai naudojamas Švedijoje, plinta JAV), išskiriama mažiau kancerogeninių medžiagų nei naudojant įprastą kurą, taip pat mažesnės šiltnamio dujų emisijos, tačiau išsiskiria žymiai daugiau acetaldehido, kuris veikiamas saulės šviesos išskiria ozoną, kuris savo ruožtu skatina žmogui kenksmingo smogo susidarymą.

6 Biodegalų naudojimas ES ir Lietuvoje Apie 90% pasaulinės biodegalų gamybos sukoncentruota JAV (43%), Brazilijoje (35%) ir Europos Sąjungos šalyse (15%). Paskaičiuotas ES biokuro vartojimas kelių transportui, ktne: Biodyzelinas Augalinis aliejus Bioetanlolis Viso biodegalų m. ES tiek biodujų, tiek biodyzelino gamyba išaugo dėl padidėjusio buitinio vartojimo. Tačiau 2008 vasarą biodyzelino rinka žymiai sumažėjo dėl nukritusio iškastinio kuro kainų ir politinių pokyčių Vokietijoje, kuri turi didžiausią biodyzelino rinką ES. Derėtų paminėti, kad auga ir biodyzelino importas iš JAV ES Biodyzelinos gamyba, tiekimas, vartojimas, 1000 Mt Gamyba Importas Eksportas Vartojimas ES bioetanolio gamyba, tiekimas, vartojimas, 1000 Mt Gamyba Importas Eksportas Vartojimas ES didžiausia biodyzelino gamintoja yra Vokietija, kiti stambūs gamintojai Prancūzija, Italija ir Beneliukso šalys. Tarp bioetanolio gamintojų didžiausią dalį gamina Prancūzija ir Vokietija, toliau seka Beneliuksas, Lenkija, Jungtinė Karalystė ir Ispanija.

7 Nuotrauka iš Biodegalų gamybą ir naudojimą Lietuvoje skatina tarptautiniai įsipareigojimai, susiję su šiltnamio efektą skatinančių dujų emisijų mažinimu bei transporte naudojamų biodegalų kiekio didinimu. Įtakos turi ir nuolat didėjanti dyzelino paklausa, palyginus su benzinu, bei nuolat kylanti naftos, taip pat ir mineralinių degalų kaina. Naftos kaina pirmajame 2008 m. pusmetyje buvo 145 USD/barelį (2008 m. liepa), prognozuojama, kad iki šių metų pabaigos ji gali siekti 200 USD/barelį, o 2009 m. gale net 300 USD/barelį (Lietuvos pramonininkų konfederacijos prognozės). Be to, plečiant biodegalų gamybą ir naudojimą, sukuriamos papildomos darbo vietos žemės ūkyje ir perdirbimo pramonėje, taip pat žemės ūkio gamyboje didėja produkcijos dalis, skirta ne maisto reikmėms m. duomenimis Lietuvoje pagaminama 50 tūkst. tonų biodyzelino ir 40 tūkst. tonų bioetanolio per metus. Pagrindinė biodyzelino žaliava yra rapsų sėklos, kurių išauginami kiekiai 2007 m. buvo: Žieminiai rapsai Vasariniai rapsai Viso rapsų sėklų Pasėliai, tūkst.. ha 68,0 106,4 174,4 Derlius, tūkst.. t 141,8 170,1 311,9 Derlingumas, t/ha 2,09 1,6 1,79

8 Nuotrauka iš Bioetanolio gamybos pajėgumai Lietuvoje nuolat didinami m. buvo ketinama pagaminti apie 200 tūkst. tonų bioetanolio. Šio kiekio per daug, nes benzino, atitinkančio standarto LST EN 228 reikalavimus, sudėtyje leidžiama tik iki 5% bioetanolio. Kadangi Lietuvoje šiuo metu suvartojama apie 300 tūkst. t/metus benzino, tai šiam kiekiui pakaktų 15 tūkst. t bioetanolio. Galima vartoti ir degalus E85, susidedančius iš 85% bioetanolio ir 15% benzino, tačiau tam reikalingi automobiliai su taip vadinamais lanksčiais varikliais, galinčiais naudoti degalų mišinius, kuriuose bioetanolio kiekis kinta didelėse ribose. Tokius variklius kol kas gamina tik SAAB firma. Bioetanolis mūsų šalyje gaminamas dažniausiai iš kvietrugių, bet jį galima gaminti ir iš kitų javų grūdų, bulvių ar cukrinių runkelių. Šių augalų derlius, auginimo plotai ir derlingumas 2007 metais pateikti lentelėje: Pasėliai, tūkst. ha Derlius, tūkst. t Derlingumas, t/ha Rugiai 69,8 16,2 2,37 Žieminiai kviečiai 276,7 1151,2 4,16 Žieminiai kvietrugiai 67,4 199,1 2,95 Bulvės 52,8 576,1 10,91 Cukriniai runkeliai 16,9 799,9 47,29

9 Biodegalų rūšys Lietuvoje Biodegalai žinomi jau labai seniai. Pirmasis dyzelinis variklis, varomas grynu žemės riešutų aliejumi, demonstruotas jau 1900 m. Pasaulinėje parodoje Paryžiuje. Tačiau dėl pigios naftos ir paprastos benzino bei dyzelino gamybos 20 a. jie buvo pamirštas. Bioetanolis gaminamas fermentuojant turinčius daug cukraus ar krakmolo žaliavas grūdus, cukrinius runkelius ar kitus augalus. Paprastai jis 5% santykiu maišomas su benzinu ir gali būti vartojamas įprastiniuose nemodifikuotuose varikliuose. Modifikuotose varikiuose, prisiderinančiuose prie degalų, bioetanolio dalis gali sudaryti iki 85% ar net iki 100% viso degalų kiekio. Bioetanolio energetinė vertė sudaro 2/3 benzino vertės, todėl jo suvartojamas kiekis yra didesnis. Bioetanolis yra alkoholis, savo sudėtyje turintis deguonies (C 2 H 5 OH). Bioetanolis turi aukštesnę slaptąją garavimo šilumą, todėl sunkiau užvesti variklį žiemą. Bioetanolis didina oktaninį skaičių jį naudojant gali būti aukštesnis suspaudimo laipsnis.

10 Kalbant apie aplinkosauginę naudą, 100 % bioetanolio naudojimas taršą sumažintų 50-60%, lyginant su tradiciniu iškastiniu kuru. 5% mišinys taršą apytikriai sumažina apie 2,5-3%. Pagrindinės potencialios bioetanolio žaliavos Lietuvoje: grūdai, cukriniai runkeliai, bulvės ETBE (etilo tretinis butilo eteris) gaminamas iš bioetanolio, reaguojant jį su izobutelenu. ETBE vartojamas iki 15% mišinyje su benzinu. Jis stabilesnis negu etanolis, bet reikalauja papildomo technologinio proceso žingsnio. Bioetanolis ir ETBE yra aukštaoktaniniai produktai. Biodyzelinas gaminamas iš aliejinių augalų, tokių kaip rapsai ar saulėgrąžos, taip pat iš gyvulinių riebalų. Biodyzelinas vartojamas dyzeliniuose varikliuose, įmaišant iki 5% jo į dyzeliną lengvuosiuose automobiliuose ir iki 30% - modifikuotiems miesto autobusų varikliams. Tam tikromis sąlygomis biodyzelinas gali būti vartojamas grynas. Biodyzelino gamybos žaliava - rapsai Biodyzelines gali būti naudojamas grynas arba kaip priedas, dažniausiai naudojamas mišinys- 5% biodyzelino ir 95 % dyzelino. Naudojant mišinį, kuriame daugiau kaip 5% biodyzelino, gamintojas nesuteikia garantijų transporto priemonei. Mišiniui, kuriame daugiau kaip 30% biodyzelino, būtina

11 keisti variklio konstrukciją, nes guminės tarpinės sukietėja ir užblokuojami purkštukai. Aplinkosauginė nauda yra ta, kad 100% biodyzelino naudojimas sumažintų CO 2 išmetimus 40-50%. Naudojant 5% mišinį, CO 2 išmetimai sumažėja 2-2,5%. Biodyzelinas yra skaidomas mikroorganizmų, todėl juo užterštas dirvožemis greičiau apsivalo. Biodegalai varikliams turi du svarbius privalumus: maišant iki 5% su įprastiniais degalais, nereikia modifikuoti automobilio variklio, ir antra, jie gali būti tiekiami per tas pačias autotransporto degalines be papildomų investicijų tiekimo infrastruktūrai. Deja, kalbant apie ekonominius aspektus, derėtų paminėti, kad biodyzelino gamybos iš aliejinių sėklų kaštai maždaug 2 kartus didesni nei dyzelino gamybos kaštai iš žalios naftos. Bioetanolio gamybos išlaidos maždaug 2-3 kartus didesnės nei benzino gamybos išlaidos iš žalios naftos. Todėl tokio kuro vartojimo skatinimui būtinas mokesčių mažinimas ir/arba kitos lengvatos. Nuotrauka iš Biodegalų gamybos technologijos Biodegalai kuras arba degalai, skirti automobiliams, buitiniam, komerciniam arba pramoniniam naudojimui, visiškai arba iš dalies susidedantys iš komponentų, gaminamų iš atsinaujinančios augalinės žaliavos. Pagrindiniai komponentai yra alkoholiai, eteriai ir augalinių aliejų esteriai, tačiau kartais vartojami ir neesterinti augaliniai aliejai.

12 Egzistuojančios ir planuojamos biodegalų rūšys ir gamybos būdai Biodegalų tipas Pirmos kartos biodegalai Pavadinimas Biomasės žaliava Gamybos procesas Bioetanolis Bioetanolis Grūdai, cukriniai runkeliai, bulvės Grynas augalinis aliejus Biodyzelinas Grynas augalinis aliejus Biodyzelinas iš energetinių javų Rapso metilo esteris (RME) Riebios rūgšties metilas/etilo esteris (FAME/FAEE) Aliejiniai augalai (pvz., rapsas) Aliejiniai augalai (pvz., rapsas) Biodyzelinas Biodyzelinas iš atliekų Atliekos/ maistinis aliejus Hidrolizė ir fermentacija Šaltas spaudimas/ išgavimas Šaltas spaudimas/ išgavimas ir transesterifikacija Transesterifikacija Biodujos Pagerintos biodujos (Šlapia) biomasė Irimas (degradacija) Bio-ETBE Bioetanolis Cheminė sintezė Antros kartos biodegalai Bioetanolis Sintetiniai biodegalai Biodyzelinas 1 ir 2 kartos Biodyzelinas Celiuliozinis bioetanolis Biomasė į skysčius (BTL) Fischerio-Tropscho (FT) dyzelinas Sintetinis (bio) dyzelis Bioetanolio sunkesni (mišrūs) alkoholiai Biodimetilesteris (bio DME) NE x BTL SNG (sintetinės gamtinės dujos) Lignoceliuliozė Lignoceliuliozė Augaliniai aliejai ir gyvuliniai taukai Lignoceliuliozė Pažangesnė hidrolizė ir fermentacija Dujofikacija ir sintezė Hidrinimas (perdirbimas) Dujofikacija ir sintezė Biovandenilis Lignoceliuliozė Dujofikacija ir sintezė arba biologinis procesas

13 Bioetanolio gamyba Gaminant etanolį, augaluose esantys angliavandeniai per daugelį tarpinių produktų paverčiami alkoholiu. Paprasčiausia alkoholį gauti iš cukrinių runkelių ar cukranendrių, nes cukrus juo paverčiamas be tarpinių produktų. Iš krakmolo (pavyzdžiui, grūdų) iš pradžių reikia gauti cukrų, iš kurio vėliau rauginant išskiriamas etanolis. Iš daug ląstelienos turinčių augalų bioetanolį gaminti sudėtingiau, nes, norint, kad celiuliozė virstų cukrumi, reikia naudoti rūgštis arba fermentus. Todėl šis būdas kol kas praktiškai nenaudojamas, nes reikalauja daug išlaidų ir yra neekonomiškas. Visame pasaulyje dedama daug pastangų tobulinant šį bioetanolio gamybos būdą, kadangi žaliavų šiuo atveju bet kokios biomasės ištekliai yra milžiniški. Kitame bioetanolio gamybos cikle surūgusią augalų masę (misą) reikia distiliuoti, kad išsiskirtų alkoholis. Likę žliaugtai gali būti sušeriami gyvuliams, panaudoti biodujoms gaminti arba dirvoms tręšti. Gautame alkoholyje dar yra apie 4 proc. vandens, todėl jį reikia išgryninti (nuvandeninti) iki 99,6-99,8 proc. koncentracijos. Principinė bioetanolio gamybos schema (Janulis, 2007) Kadangi bioetanolis gaminamas iš įvairių žaliavų, toliau lentelėje pateikiamas įvairių žaliavų poreikis 1 tonai bioetanolio pagaminti.

14 Bioetanolio gamybos iš įvairių žaliavų efektyvumas Žaliavų rūšis derlingumo vidurkis (t/ha) Bioetanolio išeiga Krakmolo ar cukraus kiekis, % l/t t/hal Sukauptos etanolyje energijos kiekis (GJ/ha) Rugiai 2, ,66 19 Žieminiai kviečiai Žieminiai kvietrugiai 3, , , ,72 21 Bulvės 10, ,94 27 Cukriniai runkeliai 41, ,77 80 Remiantis pateiktais duomenimis, galima teigti, kad naudingiausia pirmosios kartos bioetanolį gaminti iš cukrinių runkelių, nes bioetanolio išeiga ir energijos kiekis, gaunamas iš 1 ha, pats didžiausias 80 GJ/ha. Be to, cukrinių runkelių panaudojimą bioetanolio gamybai žada išskirtinai remti ES [KOM galutinis], vykdydama cukraus politiką. Biodyzelino gamyba Dėl mažo teršalų kiekio, rapsų metilo esteris tinkamiausi degalai transportui miestuose, tankiai apgyvendintose vietovėse, taip pat žemės ūkio technikai. Tai biologinės kilmės produktas, todėl, patekus į dirvą, daugiau kaip 90% jo suyra per standartinę 21 paros trukmę. Metilo esterio gamyba iš augalinio aliejaus apima du pagrindinius procesus. Pirmajame iš aliejingųjų augalų sėklų išgaunamas aliejus, o antrajame jis peresterinamas alkoholiais, naudojant katalizatorius. Teoriškai biodyzelino gamybai gali būti naudojamas bet koks augalinis aliejus. Deja, iš pietų šalyse augančių augalų aliejaus rūšių pagaminto biodyzelino užšalimo laipsnis neatitinka ES taikomų standartų. Geriausiomis savybėmis pasižymi biodyzelinas, pagamintas iš rapsų aliejaus, nes jis tinkamiausias naudoti atšiauraus klimato šalyse. Lietuvoje pagrindinė žaliava gamybai yra aliejus, išspaustas iš šalyje auginamų rapsų.

15 Principinė biodyzelino gamybos schema (Janulis, 2007) Paskutiniu metu gaminami dyzeliniai varikliai kuo puikiausiai veiks su 100% grynumo biodyzelinu, jei jis atitiks LST EN standartą. Tačiau ne visi standarto reikalavimai yra esminiai ir, netgi jeigu bus nedidelių nukrypimų, didelės įtakos variklio darbui tai neturės. Vis dėlto, visada reikia žinoti, kokie yra šie nukrypimai. Prieš pilant biodyzeliną į baką reikia žinoti kelis esminius dalykus. Filtrai. Biodyzelinas tirpdo per ilgesnį laiką degalų bakuose, filtrų korpusuose bei vamzdynuose susikaupusias nuosėdas. Tai vaškai ir kiti nešvarumai, atsiradę su mineraliniu dyzelinu. Staiga padidėjęs ištirpusių vaško kristalų ir kitų teršalų kiekis gali užkimšti kuro sistemos filtrus ir sutrikdyti visos maitinimo sistemos darbą. Ypač tai aktualu, kai degalai laikomi atsitiktinėse nešvariose talpyklose ir į bakus pilami nefiltruoti. Guminės dalys. Biodyzelis gali sukelti guminių dalių irimą, bet toks reiškinys labai retas. Bet kuri dyzelinė sistema, pagaminta po praėjusio dešimtmečio vidurio, yra iš detalių, kurios atsparios biodyzelinui ųjų viduryje perėjimas prie mažai sieros turinčio biodyzelino sukėlė intensyvesnį dilimą ir gedimus kuro siurbliuose. Todėl gamintojai ėmė naudoti atsparesnes medžiagas, kurių neveikia ir biodyzelinas.

16 Biodyzelino variklis (Carlos Sousa, 2009) Biodegalų įmonės Lietuvoje Šiuo metu tarp šalies verslininkų pastebimas akivaizdus suinteresuotumo biodegalų (ypač biodyzelino) gamyba didėjimas. Veikia stambi biodyzelino gamykla Klaipėdoje UAB Mestilla, kurios gamybos apimtys siekia apie 100 tūkst. t biodyzelino per metus. Pradėjo dirbti UAB ARVI biodyzelino gamybos cechas (pajėgumas 12 tūkst. t/metams) m. numatomas dar didesnis biodyzelino gamybos apimčių šuolis, t.y. iš viso bus instaliuoti apie 204 tūkst. t/m. biodyzelino gamybos pajėgumai, kurie beveik 4 kartus viršys šiuo metu esančius ir net 6 kartus viršys privalomą sunaudoti kiekį, numatytą Lietuvos Respublikos biokuro, biodegalų ir bioalyvų įstatyme (Žin., 2004, Nr ) ir Biokuro gamybos ir naudojimo skatinimo m. programoje (Žin., 2004, Nr ). Duomenys apie biodyzelino gamintojus pateikti lentelėje. Biodyzelino gamintojai ir jų gamybiniai pajėgumai (tūkst. t) Nr. Įmonės pavadinimas UAB Rapsoila UAB Arvi cukrus KB SV Obeliai UAB Mestilla UAB Baltijos biodyzelino centras Iš viso:

17 Bioetanolis antroji biodegalų rūšis pagal gamybą Europoje. Jis sudaro 18,5 % visų pagaminamų biodegalų m. bendroji bioetanolio gamyba ES padidėjo apie 70, lyginant su 2004 m. gamybos apimtimis, ir viršijo 700 tūkst. t (Innovation and technological development in energy, http: // Lietuvoje pastaraisiais metais bioetanolio gamybos pajėgumai nuolat didinami ir prognozuojama, kad bioetanolio gamyba 2009 m. pasieks 200 tūkst. t (21 lentelė). Nurodyti bioetanolio gamybos pajėgumai nuo 2009 metų gali dar daugiau padidėti, kadangi savo ketinimus gaminti bioetanolį pareiškė UAB Sūduvos kuras Marijampolėje (apie 100 tūkst. tonų per metus) bei UAB Bioetan LT Telšiuose (apie 85 tūkst. tonų per metus). Lentelėje pateikti duomenis apie bioetanolio gamintojus. UAB,,Rapsoila gamybos apimtys sudaro apie 30 tūkst. t/m. Aliejaus spaudimo ceche iš rapsų šaltu spaudimo būdu spaudžiamas aliejus, kuris toliau gali būti panaudojamas ir maisto pramonėje. Išspaustas aliejus patenka į esterifikacijos cechą, kur dėka technologinio proceso metu vykstančių cheminių reakcijų tampa rapsų metilesteriu (RME). Rapsų išspaudas perka ūkininkai kaip baltyminį pašarą gyvuliams. Tobulinant technologiją, gaminamas geresnės kokybės glicerolis, kurio gryno produkto koncentracija siekia iki 90% (ankščiau- iki 80%). Tobulinant technologiją, gamyboje atsisakyta NaOH, vietoj jo naudojamas KOH, ir gaminamos kalio fosfato trąšos. Nuotrauka iš (Palijanskas, 2007)

18 UAB,,Arvi cukrus - gamybos apimtys sudaro apie 12 tūkst. t/m. Aliejus spaudžiamas šaltuoju būdu. Įmonėje vykdomi riebalų rūgščių esterinimo ir peresterinimo procesai. Tai suteikia galimybę naudoti blogesnės kokybės žaliavas ir riebalingąsias atliekas, turinčias daug laisvųjų riebalų rūgščių. Rapsų išspaudos naudojamos pašarams. Glicerolis parduodamas. Nuotrauka iš (Palijanskas, 2007) KB SV Obeliai - gamybos apimtys sudaro apie 20 tūkst. t/m. Sumontavus 3 AGERATEC procesorius, biodyzelinas gaminamas perdirbant augalinės kilmės riebalus. Nuotrauka iš (Palijanskas, 2007) UAB,,Mestilla - gamybos apimtys sudaro apie 100 tūkst. t. /m. Metilo esteris gaminamas iš rapsų aliejaus. Metilo esterio gamyba iš augalinio aliejaus apima du pagrindinius etapus. Pirmajame iš rapsų sėklų dviejų pakopų karštojo mechaninio spaudimo būdu išgaunamas aliejus. Priklausomai nuo rapsų sėklų aliejingumo iš tonos rapsų gaunama apie

19 kg. rapsų aliejaus. Po spaudimo gaunamas ne tik rapsų aliejus, bet ir rapsų išspaudos - baltymingas pašaras gyvuliams bei paukščiams. Nuotrauka iš (Palijanskas, 2007) Antrajame gamybos etape aliejus rafinuojamas ir peresterinamas alkoholiais, naudojant katalizatorius. Augalinio aliejaus peresterinimo proceso metu nuo metilo esterio atsiskiria du šalutiniai produktaiglicerolis ir kalio sulfatas. 80% grynumo glicerolis, mums labiau pažįstamas pavadinimu glicerinas, yra žaliava farmacijoje naudojamo glicerino gamybai. Gamykloje kasmet pagaminama apie tūkst. tonų kalio sulfato, kuris naudojamas kompleksinių trąšų gamybai. Bendrovės gaminamas biodyzelinas kasmet net tonų sumažins anglies dvideginio (CO 2 ) išmetimą į atmosferą. Bioetanolio gamintojai ir jų gamybiniai pajėgumai (tūkst. t) Nr. Įmonės pavadinimas UAB Biofuture UAB Arvi cukrus UAB Leo ir Co UAB Nordetanolis UAB Pasvalio agrochemija Iš viso:

20 UAB Biofuture gamybos apimtys sudaro apie 20 tūkst. t/m. Įmonėje gaminamas bioetanolis (dehidratuotas etilo alkoholis). Dehidratacijai naudojama pažangiausia pasaulyje ceolitinių membranų technologija. Bioetanolis naudojamas degalams (pridedant į benziną E 5 ir E85, atitinkamai 5 ir 85 %, arba gaminant ETBE, į kurį dedama 47 % bioetanolio, o šio priedo į benziną 15 %). UAB Biofuture šiluminės energijos gamybai naudoja medienos atliekas. Nuotrauka iš (Palijanskas, 2007) Baigiama statyti ir montuoti UAB Kurana (Pasvalys) bioetanolio gamykla, kurios gamybos apimtys sudarys apie 18 tūkst. t/m bioetanolio. Šiluminės energijos gamybai numatoma naudoti biodujas, gaminamas iš spirito žlaugtų. Ateities biodegalai Šiuo metu Lietuvoje gaminami tik pirmos kartos biodegalai. Pirmos kartos biodegalai yra degalai, kuriems kaip žaliava naudojami maistiniai augalai. Visame pasaulyje tai kukurūzai, soja, palmės, cukrašvendrės, saulėgražos, rapsas, grūdinės kultūros, kt., kurie turi lengvai išgaunamų cukrų, krakmolo ir aliejaus.

21 Biodegalų kolonėlė (Carlos Sousa, 2009) Gamybos metu cukrūs sufermentuojami į bioetanolį, o iš riebalinių rūgščių transesterifikacijos būdu pagaminamas biodyzelinas. Pirmosios kartos biodegalai susiduria su daugeliu problemų, apie kurias gerai žinoma iš žiniasklaidos. Pirmos kartos biodegalų gamybos apimtys yra ribotos, kadangi besaikis jų didinimas kelia grėsmę maisto produktų gamybai ir bioįvairovei. Be to, jų gamyba brangesnė, lyginant su degalų gamyba iš iškastinio kuro naftos. Kai kada biodegalų gamybos metu šiltnamio efektą skatinančių dujų emisijų išsiskyrimas yra didesnis nei tradicinių degalų, jei vertinamas visas gyvavimo ciklas, įskaitant trąšų gamybą, transportavimą it t.t. Antros kartos biodegalai yra degalai, kuriems kaip žaliava naudojama lignoceliuliozės turinti biomasė. Tai mediena ir jos atliekos, žemės ūkio atliekos (šiaudai, kukurūzų kotai ir pan.) bei energetiniai augalai, tokie kaip sora rykštėtoji (Switchgrass), drambliažolė (Miscanthus sinensis) ir kt. Celiuliozės molekulė

22 Akivaizdu, kad šių žaliavų kiekiai yra milžiniški ir nesudaro konkurencijos maisto produktų gamybai. Be to, antros kartos biodegalų gamybai suvartojama visa žaliava, o ne tik atskiri jos komponentai. Antros kartos biodegalai gali būti gaminami, naudojant du pagrindinius technologinius procesus. Pirmasis tai biocheminis procesas, kurio metu fermentai ir kiti mikroorganizmai skaido celiuliozės ir hemiceliuliozės komponentus į cukrus, kurie vėliau fermentuojami į etanolį. Antrasis tai termocheminis procesas, kurio metu, pasitelkiant pirolizės ar gazifikacijos technologijas, iš biomasės gaminamos sintezės dujos anglies monoksido ir vandenilio dujų mišinys. Iš sintezės dujų, taikant įvairius tolesnio apdirbimo metodus, galima gaminti biodimetileterį, biometanolį, biovandenilį (toliau jį naudojant kuro elementuose) ar polimerizuoti sintezės dujas į angliavandenilius-biodyzeliną pagal Fišerio-Tropšo metodą. Pažymėtina, kad sintetiniai degalai ir bioetanolis iš celiuliozės turi puikų anglies balansą ir juos vartojant galima sumažinti CO 2 emisijas iki 90%, lyginant su degalais, pagamintais iš naftos.

23 Paminėti du antros kartos biodegalų gamybos būdai nėra vieninteliai, tačiau, lyginant su kitais, kurie dar tik tobulinami laboratorijose, jie yra arčiausiai komercinio lygmens. Lyginant tarpusavyje biocheminį ir termocheminį biodegalų gamybos procesus, reikia pažymėti, kad biocheminio proceso metu ligninas nėra skaidomas ir lieka kaip gamybos proceso atlieka, kurią galima panaudoti kurui, tuo padidinant viso gamybos proceso energetinį efektyvumą. Termocheminio proceso metu ir ligninas yra suskaidomas į sintezės dujas. Tobulinant biocheminį biodegalų gamybos būdą reikia gerinti pirminį biomasės žaliavos apdorojimą, didinti fermentų veikimo efektyvumą ir mažinti jų kainą bei mažinti gaminamų biodegalų savikainą. Termocheminio degalų gamybos proceso technologijos yra labiau ištobulintos, tačiau pagrindinė problema yra siekis sumažinti galutinio produkto savikainą. Antras esminis skirtumas tarp biocheminių ir termocheminių procesų metu pagamintų biodegalų yra tai, kad pirmu atveju gaminamas tik bioetanolis, o termocheminio proceso metu ir sintezės dujų galima gaminti įvairius sudėtingos molekulinės struktūros angliavandenilius, kurie labiau tinkami aviacijos ir laivybos tikslams. Lyginant tarpusavyje pirmos ir antros kartos biodegalus, pastarųjų galima pagaminti ženkliai daugiau iš biomasės, užauginamos tame pačiame žemės plote. Be to, antros kartos biodegalų gamybai naudojama biomasė gali būti auginama mažiau derlingose žemėse. Trečios kartos biodegalai. Vietoje degalų gamybos proceso tobulinimo (kaip antros kartos degalų atveju), trečios kartos biokuro gamintojai siekia patobulinti pačią žaliavą. Pvz., labiau aliejingų augalų išvedimas galėtų stipriai padidinti derlingumą. Mokslininkai išvedė tuopas, kuriose yra mažiau lignino, kad jas būtų lengviau apdoroti. Mokslininkai jau nustatė sorgo (sorghum) ir kukurūzo genomus, kurie leistų agronomams-genetikams patobulinti genus, atsakingus už aliejaus gamybą. Trečios kartos biodegalų žaliavos modifikuoti sorgas, kukurūzai, tuopos

24 Atskiros kampanijos (pvz., Monsanto) dirba su genetiškai modifikuotomis kultūromis jau daugelį metų, lygiagrečiai jos yra stipriai kritikuojamos anti GMO organizacijų, todėl dažnai nepasakoja apie savo tyrimus. Kai kurios kompanijos kuria medžių rūšis atskirai biodegalų ir medienos gamybai. Nuotrauka iš Trečios kartos biodegalams priskirtini ir biodegalai, pagaminti iš aliejingų dumblių. Laboratoriniai tyrimai rodo, kad, lyginant tarpusavyje tame pačiame plote išaugintas sojų pupeles ir dumblius, iš pastarųjų galima pagaminti iki 30 kartų daugiau energijos. Ketvirtos kartos biodegalai. Šiuo metu vyksta dideli ginčai dėl pirmos kartos arba maistinių kultūrų pagrindu pagamintų biodegalų. Tuo tarpu proveržis komercializuoti antros kartos arba lignoceliuliozės degalus dar tik bus įgyvendintas. Nežiūrint to, moksliniai tyrimai jau peršoko prie ketvirtos kartos biodegalų.

25 Ketvirtos kartos biodegalų gamyba (Laisvoji enciklopedija Wikipedia) Ketvirtos kartos biodegalų gamybos technologijos apima genetiškai modifikuotų augalų auginimą, kurio metu iš atmosferos absorbuojami didžiuliai CO 2 kiekiai sukaupiami augalų stiebuose, šakose ir lapuose. Vėliau iš augalų biomasės biocheminių procesų metu, naudojant genomiškai sintezuotus mikrobus, efektyviai gaminami biodegalai. Proceso metu susidaręs CO 2 yra sugaudomas ir išsaugomas. Tokiu būdu, viso biodegalų gamybos proceso metu, įskaitant ir biomasės auginimą, CO 2 yra šalinamas iš atmosferos, o biodegalai tampa angliai neigiamu kuro šaltiniu. Tačiau silpnoji grandis šiame procese yra anglies sugaudymo ir išsaugojimo technologija, kuri vis dar sunkiai realizuojama. Šiuo metu Lietuvoje tik pradedami kai kurie antros kartos biodegalų moksliniai tyrimai. Čia galima būtų paminėti Lietuvos žemės ūkio universiteto ir Kauno technologijos universiteto mokslininkų darbus. Tai Esamų biodegalų gamybos technologijų tobulinimas ir pasirengimas antrosios kartos biodegalų gamybai, Antrosios kartos biodyzelinių degalų biodimetileterio ir Fisher- Tropsh dyzelino gamybos iš lignoceliuliozės turinčios biomasės ir biodujų tyrimai bei panaudojimo galimybės (LŽŪU). Kauno technologijos universitetas turi didelį mokslo potencialą ir patirtį bei reikiamą įrangą tiriant šilumos pernešimo ir mainų bei naujų biodegalų rūšių (antrosios kartos biodegalų) gamybos iš celiuliozės turinčios biomasės procesus.

26 Lietuvos mokslininkai ieško naujų aliejingų augalų šaltinių, mažiau tinkamų ar nepritaikytų maisto produktų gamybai, bet patrauklių biodegalų gamybai, pvz., šiuo metu tiriami judrų ir balžų sėklų aliejai. Jei biokurui (bioetanoliui) tinkama augalinė žaliava būtų auginama įprastoms žemės ūkio kultūroms netinkamuose plotuose, nebeliktų kaltinimų, neva bioenergetiniams poreikiams skirti augalai užima naudingus žemės plotus. Šiuo metu biodegalams pagaminti tradiciniais biocheminiais būdais reikia aukštos temperatūros, daug vandens: Siekiama rasti tokias technologijas, kurioms to nereikėtų. Pasauliniu mastu ieškoma būdų, kaip atpiginti biodegalų pagaminimo technologijas. UAB Kurana, nuotrauka iš

27 Šaltiniai Rimas Grigonis. Biodegalai vaistai su šalutiniu poveikiu // Ozonas, 2009, Nr. 18, elektroninė prieiga: Informacija apie biodegalus // Laisvoji enciklopedija Wikipedia. Elektroninė prieiga: Jessica Prystenski. The Impact of Biofuels on Agriculture and the Economy // Report Elektroninė prieiga: EU-27 Biofuels Annual Report 2009 // USDA Foreign Agricultural Service, Global Agricultural Information Network report no LN9014, 6/15/2009 Informacija iš Biodegalų Asociacijos // Internetinė prieiga: Lietuvos atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo skatinimo veiksmų planas m. Lietuvos biomasės energetikos asociacija LITBIOMA // Taikomojo mokslinio tyrimo galutinė ataskaita. Vilnius, Craig Rubens. WTF Are Fourth-Generation Biofuels? // Probleminis straipsnis, Elektroninė prieiga: Stasys Kytra. Atsinaujinantys energijos šaltiniai. Vadovėlis aukštosioms mokykloms // ISBN X, Leidykla Technologija, Kaunas, 2006 Carlos Sousa. Biodegalai // AGENEAL, Almados vietinės energetikos valdymo agentūros pranešimas Prutenis Petras Janulis. Įprastinių biodegalų gamybos technologijų tobulinimas ir pasirengimas antros kartos biodegalų gamybai // Pranešimas Lietuvos žemės ūkio universitete, Lietuvos nacionalinis biodegalų technologinės platformos strateginės plėtros planas. Vilnius, Bioetanolio gamyba Vokietijoje. Apžvalginis straipsnis // Mano ūkis, 2004 m. Nr. 10. Kaip gaminamas biodyzelinas? // Informacinio portalo Vakarai.lt informacija, elektroninė prieiga: Biodegalų apžvalga // Biodegalų asociacijos pranešimas, Elektroninė prieiga: Eco Wise A Promising Oil Alternative: Algae Energy, Washington Post, January 6, 2008 Palijanskas. Biodegalų rinkos apžvalga. Biodegalų asociacijos pranešimo medžiaga m

28 Apie projektą ES dalinai finansuojamas Baltijos jūros regiono INTERREG IIIB kaimynystės programos projektas Baltijos jūros regiono bioenergetikos skatinimo projektas (The Baltic Sea Region Bioenergy Promotion Project) Baltijos jūros regione yra gausūs biomasės ištekliai, tačiau iki šiol energetikoje panaudojama tik maža jų dalis. Domėjimasis šiais ištekliais ir jų naudojimas nuolat auga. Kadangi biomasės ištekliai yra riboti jų vartojimas turi būti tvarus ir konkurencija tarp vartojimo maistui ir energetikai turi būti subalansuota. Projekto tikslas stiprinti tvarų, konkurencingą ir teritoriniu požiūriu integruotą Baltijos jūros regiono vystymą bioenergetikos tvaraus naudojimo srityje. Projekto vykdymo metu bus sudarytos sąlygos tarptautiniam ir tarpsektoriniam bendradarbiavimui regione, sudarant galimybes pasikeitimui informacija bei žiniomis ir technologijomis, koordinuojant politikos ir teisės aktų tobulinimą bioenergetikos srityje bei rengiant bioenergetikos skatinimo priemones nacionaliniu ir regioniniu lygiu. Projektą sudaro keturi darbo paketai: 1. Politikos tobulinimas; 2. Regioninis vystymas; 3. Verslo vystymas; 4. Informacinė sklaida. Daugiau apie projektą: Projektą Lietuvoje vykdo: Lietuvos energetikos institutas, Breslaujos g. 3, LT Kaunas Asmuo kontaktams: Nerijus Pedišius, tel , el. paštas: Lietuvos žemdirbystės institutas, Instituto al. 1, LT Akademija, Dotnuvos seniūnija, Kėdainių rajonas. Asmuo kontaktams: Sigitas Lazauskas, tel , el. paštas: Projekto tinklapis Lietuvoje:

Nacionaliniai mobilumo konsorciumai Greta Nutautait

Nacionaliniai mobilumo konsorciumai Greta Nutautait Nacionaliniai mobilumo konsorciumai 2014-02-19 Greta Nutautait Nacionaliniai aukštojo mokslo mobilumo konsorciumai Konsorciumai kuriami mobilumo vykdymui; MSI gali teikti Erasmus mobilumo paraišką individualiai

More information

dan/ FreeDigitalPhotos.net

dan/ FreeDigitalPhotos.net 1 dan/ FreeDigitalPhotos.net supakitmod / FreeDigitalPhotos.net PASIŪLYMO DĖL EK ILUC DIREKTYVOS ĮGYVENDINIMO GALIMAS SOCIALINIS EKONOMINIS POVEIKIS LIETUVOS BIODEGALŲ GAMYBOS SEKTORIUI IR ANTROS KARTOS

More information

BENZINO IR BIOETANOLIO MIŠINIAIS VEIKIANČIO VARIKLIO DARBO RODIKLIŲ TYRIMAS

BENZINO IR BIOETANOLIO MIŠINIAIS VEIKIANČIO VARIKLIO DARBO RODIKLIŲ TYRIMAS ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS ŽEMĖS ŪKIO INŽINERIJOS FAKULTETAS Jėgos ir transporto mašinų inžinerijos institutas BERTA LUKOŠEVIČIŪTĖ BENZINO IR BIOETANOLIO MIŠINIAIS VEIKIANČIO VARIKLIO DARBO RODIKLIŲ

More information

BIODEGALŲ GAMYBOS IR VARTOJIMO MODELIAI BALTIJOS ŠALYSE

BIODEGALŲ GAMYBOS IR VARTOJIMO MODELIAI BALTIJOS ŠALYSE Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development BIODEGALŲ GAMYBOS IR VARTOJIMO MODELIAI BALTIJOS ŠALYSE Bernardas Kniūkšta Lekt. dr. Aleksandro Stulginskio universitetas.

More information

POTENTIAL FOR THE MARKET OF BIOFUEL OF AGRICULTURAL ORIGIN IN LATVIA

POTENTIAL FOR THE MARKET OF BIOFUEL OF AGRICULTURAL ORIGIN IN LATVIA ISSN 1822-6760. Management theory and studies for rural business and infrastructure development. 2011. Nr. 3 (27). Research papers. POTENTIAL FOR THE MARKET OF BIOFUEL OF AGRICULTURAL ORIGIN IN LATVIA

More information

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ EKSPORTO RINKOS. Vida Dabkienė Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ EKSPORTO RINKOS. Vida Dabkienė Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ EKSPORTO RINKOS Vida Dabkienė Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas Straipsnyje analizuojama potencialių Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų eksporto plėtra

More information

PASKIRSTYTOS GENERACIJOS INTEGRACIJA Į ELEKTROS ENERGETIKOS SISTEMĄ IR ĮTAKA ENERGIJOS TIEKIMO PATIKIMUMUI

PASKIRSTYTOS GENERACIJOS INTEGRACIJA Į ELEKTROS ENERGETIKOS SISTEMĄ IR ĮTAKA ENERGIJOS TIEKIMO PATIKIMUMUI Sutartis Nr. 8436/8-249 KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS Elektros ir valdymo inžinerijos fakultetas Elektros sistemų katedra PASKIRSTYTOS GENERACIJOS INTEGRACIJA Į ELEKTROS ENERGETIKOS SISTEMĄ IR ĮTAKA

More information

Gauta , pateikta spaudai

Gauta , pateikta spaudai ISSN 1392-1134 Aleksandro Stulginskio Universiteto mokslo darbai, 2012, 44 (1-3), 72-83 Research papers of Aleksandras Stulginskis University, 2012, vol 44, no 1-3, 72-83 DYZELINIO VARIKLIO EKOLOGINIŲ

More information

LIETUVOS INTEGRACIJOS Į ES ĮTAKA NE MAISTO PASKIRTIES AUGALŲ PLĖTRAI IR JŲ AUGINIMO GALIMYBĖS PRIVALOMAI ATIDĖTOJE (SET - ASIDE) ŽEMĖJE

LIETUVOS INTEGRACIJOS Į ES ĮTAKA NE MAISTO PASKIRTIES AUGALŲ PLĖTRAI IR JŲ AUGINIMO GALIMYBĖS PRIVALOMAI ATIDĖTOJE (SET - ASIDE) ŽEMĖJE Derybų su ES ir Lietuvos dalyvavimo ES institucijų veikloje koordinavimo bei Lietuvos stojimo į ES socialinių ir ekonominių pokyčių tyrimo programa LIETUVOS INTEGRACIJOS Į ES ĮTAKA NE MAISTO PASKIRTIES

More information

Сборник статей 15-ой конференции молодых ученых Литвы «НАУКА БУДУЩЕЕ ЛИТВЫ», 4 мая 2012 г., Вильнюс, Литва

Сборник статей 15-ой конференции молодых ученых Литвы «НАУКА БУДУЩЕЕ ЛИТВЫ», 4 мая 2012 г., Вильнюс, Литва LAIS TRANSPORTO INŽINERIJA IR VADYBA 15-osios Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencijos MOKSLAS LIETUVOS ATEITIS straipsnių rinkinys, 2012 m. gegužės 4 d., Vilnius, Lietuva TRANSPORT ENGINEERING AND MANAGEMENT

More information

Šviežio ir naudoto augalinio aliejaus peresterifikavimo reakcijos tyrimas

Šviežio ir naudoto augalinio aliejaus peresterifikavimo reakcijos tyrimas ISSN 1392 1231. CHEMINĖ TECHNOLOGIJA. 2011. Nr. 1 2 (57) Šviežio ir naudoto augalinio aliejaus peresterifikavimo reakcijos tyrimas Ž. Žukauskaitė, L. Miknius Kauno technologijos universitetas, Radvilėnų

More information

7BP programos projekto ENERCOM tyrimų rezultatai Lietuvoje

7BP programos projekto ENERCOM tyrimų rezultatai Lietuvoje 7BP programos projekto ENERCOM tyrimų rezultatai Lietuvoje Doc. dr. Irina Kliopova Kauno technologijos universitetas (KTU) Aplinkos inžinerijos institutas (APINI) VII metinis Diskusijų Forumas Atliekų

More information

Priedas Nr. II-7. II-7 Dirbanc iu ju skurdo situacijos vertinimas

Priedas Nr. II-7. II-7 Dirbanc iu ju skurdo situacijos vertinimas lt Priedas Nr. II-7 II-7 Dirbanc iu ju skurdo situacijos vertinimas 7.1. Dirbančiųjų skurdo Lietuvoje empirinis vertinimas Individas yra laikomas skurstančiuoju dirbančiuoju, jeigu jis nurodo samdomą darbą

More information

LIETUVOS GYVENTOJŲ MITYBOS ĮPROČIAI 2013 METAIS

LIETUVOS GYVENTOJŲ MITYBOS ĮPROČIAI 2013 METAIS 34 VISUOMENĖS SVEIKATA / PUBLIC HEALTH SVEIKATOS MOKSLAI / HEALTH SCIENCES ISSN 2335-867X 213, 23 tomas, Nr. 4, p. 34-41 doi:.52/sm-hs.213.89 LIETUVOS GYVENTOJŲ MITYBOS ĮPROČIAI 213 METAIS Valerij Dobrovolskij,

More information

IMPROVEMENT OF EFFICIENCY OF OPERATION OF AN INTERNAL COMBUSTION ENGINE BY USING BROWN S GAS

IMPROVEMENT OF EFFICIENCY OF OPERATION OF AN INTERNAL COMBUSTION ENGINE BY USING BROWN S GAS VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY Alfredas RIMKUS IMPROVEMENT OF EFFICIENCY OF OPERATION OF AN INTERNAL COMBUSTION ENGINE BY USING BROWN S GAS SUMMARY OF DOCTORAL DISSERTATION TECHNOLOGICAL SCIENCES,

More information

p.12 p.30 p.4 Šalies hidrotechnikos perspektyvos Energijos kaupimas poreikiai ir idėjos Variacijos branduoline tema 2011 Nr. 3 (10) Energy world

p.12 p.30 p.4 Šalies hidrotechnikos perspektyvos Energijos kaupimas poreikiai ir idėjos Variacijos branduoline tema 2011 Nr. 3 (10) Energy world 2011 Nr. 3 (10) Energy world leidinys energetikos, automatizacijos, elek trotechnikos, šildymo, vėdinimo, elektronikos, valdymo sistemų IR žinių ekonomikos technologijų specialistams Šalies hidrotechnikos

More information

Padėtis Kiekis Aprašymas 1 ALPHA Produkto Nr.:

Padėtis Kiekis Aprašymas 1 ALPHA Produkto Nr.: Padėtis Kiekis Aprašymas 1 ALPHA2 25-4 13 Produkto Nr.: 97993195 Atkreipkite dėmesį! Paveikslėlyje parodytas produktas gali skirtis nuo tikrojo High-efficiency circulator pump with permanent-magnet motor

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS ALTERNATYVIOSIOS ENERGIJOS MIKROTINKLO PROJEKTAVIMAS IR VALDYMAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS ALTERNATYVIOSIOS ENERGIJOS MIKROTINKLO PROJEKTAVIMAS IR VALDYMAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS PANEVĖŽIO TECHNOLOGIJŲ IR VERSLO FAKULTETAS Nerijus Šašys ALTERNATYVIOSIOS ENERGIJOS MIKROTINKLO PROJEKTAVIMAS IR VALDYMAS Magistro projektas Vadovas Doc. dr. Jonas Valickas

More information

Energy world. Atominiai klystkeliai 4 Elektromobilių technologijos metų Lietuvos elektrifikavimui Nr. 1 (12) ISSN

Energy world. Atominiai klystkeliai 4 Elektromobilių technologijos metų Lietuvos elektrifikavimui Nr. 1 (12) ISSN Energy world 2012 Nr. 1 (12) Kaina 5 Lt ISSN 2029-3119 Atominiai klystkeliai 4 Elektromobilių technologijos 26 120 metų Lietuvos elektrifikavimui 42 Šaltinis www.enmin.lt Strateginiai energetikos projektai

More information

LIETUVOS ŽEMĖS IR MAISTO ŪKIS

LIETUVOS ŽEMĖS IR MAISTO ŪKIS LIETUVOS AGRARINĖS EKONOMIKOS INSTITUTAS LITHUANIAN INSTITUTE OF AGRARIAN ECONOMICS LIETUVOS ŽEMĖS IR MAISTO ŪKIS 2016 AGRICULTURE AND FOOD SECTOR IN LITHUANIA VILNIUS, 2017 UDK 338.43(474.5) Li 334 Lietuvos

More information

Modification of rapeseed oil with free fatty acids

Modification of rapeseed oil with free fatty acids 203 ISSN 1392-1207. MECHANIKA. 2011. 17(2): 203-207 Modification of rapeseed oil with free fatty acids J. Padgurskas*, R. Kreivaitis**, A. Kup inskas***, A. Žunda**** *Lithuanian University of Agriculture,

More information

ŪKIO DYDŽIO ĮTAKA AVIŲ PRODUKTYVUMUI FARM SIZE INFLUENCE OF THE PRODUCTIVITY OF SHEEP

ŪKIO DYDŽIO ĮTAKA AVIŲ PRODUKTYVUMUI FARM SIZE INFLUENCE OF THE PRODUCTIVITY OF SHEEP LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA GYVULININKYSTĖS TECHNOLOGIJOS FAKULTETAS GYVULININKYSTĖS KATEDRA Vaida Vedegytė ŪKIO DYDŽIO ĮTAKA AVIŲ PRODUKTYVUMUI FARM SIZE INFLUENCE

More information

AUTOMOBILIŲ PREKYBOS RINKOS FORMAVIMOSI YPATUMAI LIETUVOJE

AUTOMOBILIŲ PREKYBOS RINKOS FORMAVIMOSI YPATUMAI LIETUVOJE P. Novakas II MAGISTRANTŪROS KURSAS BENDROJI GEOGRAFIJA IR KRAŠTOTVARKA AUTOMOBILIŲ PREKYBOS RINKOS FORMAVIMOSI YPATUMAI LIETUVOJE Vilnius 2006 1 VILNIAUS UNIVERSITETAS BENDROSIOS GEOGRAFIJOS KATEDRA Įvertinimas

More information

Thermochemical energy conversion and environmental aspects of straw biomass regeneration

Thermochemical energy conversion and environmental aspects of straw biomass regeneration Agronomy Research Biosystem Engineering Special Issue 1, 13-, 011 Thermochemical energy conversion and environmental aspects of straw biomass regeneration A. Sakalauskas 1, A. Jasinskas 1, E. Šarauskis,

More information

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2015 12 02 COM(2015) 614 final KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI Uždaro ciklo kūrimas.

More information

THE IMPACT OF MOTOR VEHICLE DRIVER BEHAVIOUR FACTORS ON TRAFFIC SAFETY

THE IMPACT OF MOTOR VEHICLE DRIVER BEHAVIOUR FACTORS ON TRAFFIC SAFETY VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY Jurijus ZARANKA THE IMPACT OF MOTOR VEHICLE DRIVER BEHAVIOUR FACTORS ON TRAFFIC SAFETY SUMMARY OF DOCTORAL DISSERTATION TECHNOLOGICAL SCIENCES, TRANSPORT ENGINEERING

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Iveta Smilgevičiūtė LEAN KONCEPCIJOS TAIKYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROJE GALIMYBĖS IR IŠŠŪKIAI MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė: prof. dr. Ramunė

More information

Lithuanian wind energy development trends

Lithuanian wind energy development trends Lithuanian wind energy development trends Stasys Paulauskas, Dr. Assoc. Prof. Innovations Company Eksponente June 04, 2008 www.eksponente.lt 1 Energy future trends June 04, 2008 www.eksponente.lt 2 The

More information

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETO EKONOMIKOS IR VADYBOS FAKULTETO EKONOMIKOS KATEDRA. Diana JASTREMSKIENĖ

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETO EKONOMIKOS IR VADYBOS FAKULTETO EKONOMIKOS KATEDRA. Diana JASTREMSKIENĖ ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETO EKONOMIKOS IR VADYBOS FAKULTETO EKONOMIKOS KATEDRA Diana JASTREMSKIENĖ APRŪPINIMO MAISTU UŽTIKRINIMO PROBLEMA BESIVYSTANČIOSE ŠALYSE Magistrantūros studijų baigiamasis

More information

ATASKAITA m. Sutartis Nr. 4F06-49.

ATASKAITA m. Sutartis Nr. 4F06-49. Tvirtinu Fizikos instituto direktorius dr. Vidmantas Remeikis 2010 m. m n. d. ATASKAITA IŠMETAMŲ Į ATMOSFERĄ TERŠALŲ TYRIMAI, ĮVERTINIMAS IR PROGNOZö 2006 m. Sutartis Nr. 4F06-49. Fizikos institutas LT-02300

More information

ES IR JAV TRANSATLANTINĖS PREKYBOS IR INVESTICIJŲ PARTNERYSTĖS SUSITARIMO POVEIKIO LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ EKSPORTUI VERTINIMAS

ES IR JAV TRANSATLANTINĖS PREKYBOS IR INVESTICIJŲ PARTNERYSTĖS SUSITARIMO POVEIKIO LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ EKSPORTUI VERTINIMAS Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development ISSN 1822-6760 / eissn 2345-0355 2014. Vol. 36. No. 4: 784 793 doi: 10.15544/mts.2014.073 ES IR JAV TRANSATLANTINĖS PREKYBOS

More information

Naujos atominės elektrinės projekto eiga

Naujos atominės elektrinės projekto eiga Naujos atominės elektrinės projekto eiga Konferencija Nepriklausoma energetika-stipri ekonomika 2011 11-10 Dr. Rimantas Vaitkus Generalinis direktorius UAB Visagino atominė elektrinė Turinys Energijos

More information

Technical Occurrence Report Form pildymo instrukcijos

Technical Occurrence Report Form pildymo instrukcijos Šiose pildymo instrukcijose pateikiama informacija apie tai, kaip užpildyti Technical Occurrence Report Form d l pranešimų EASA apie techninius įvykius. Atsižvelgdami į informaciją, turimą pranešimo apie

More information

Research RES LEGAL Grid issues Country: Lithuania

Research RES LEGAL Grid issues Country: Lithuania Research RES LEGAL Grid issues Country: Lithuania 1. Overview of legal sources Overview of access to the grid Connection to the grid Use of the grid Grid expansion Statutory provisions The operators of

More information

Parengė: Regina Rimkienė (Ugdymo inovacijų centro projektų koordinatorė) Regina Sabaliauskienė (Ugdymo inovacijų centro direktorė)

Parengė: Regina Rimkienė (Ugdymo inovacijų centro projektų koordinatorė) Regina Sabaliauskienė (Ugdymo inovacijų centro direktorė) Mažylio maitinimas Mažylio maitinimas Parengė: Regina Rimkienė (Ugdymo inovacijų centro projektų koordinatorė) Regina Sabaliauskienė (Ugdymo inovacijų centro direktorė) Kūdikio iki 1 metų maitinimas. Naujausi

More information

Bacillus cereus maisto produktuose ir jų nustatymo metodai (apžvalga)

Bacillus cereus maisto produktuose ir jų nustatymo metodai (apžvalga) ISSN 1392-0227. MAISTO CHEMIJA IR TECHNOLOGIJA. 2006. T. 40, Nr. 1 Bacillus cereus maisto produktuose ir jų nustatymo metodai (apžvalga) J. Šalomskienė KTU Maisto institutas, Taikos pr. 92, LT-51180, Kaunas;

More information

Ekologinės planetos ribos: kodėl (ar) svarbūs mūsų vartojimo įpročiai?

Ekologinės planetos ribos: kodėl (ar) svarbūs mūsų vartojimo įpročiai? Konferencija 15 m. distancija ir nauji iššūkiai žiedinės ekonomikos link, Šiauliai. Ekologinės planetos ribos: kodėl (ar) svarbūs mūsų vartojimo įpročiai? Dr. Renata Dagiliūtė Vytauto Didžiojo universitetas

More information

VILNIAUS MIESTO VIEŠOJO TRANSPORTO KELEIVIŲ SRAUTŲ ANALIZĖS SISTEMOS SUKŪRIMAS ANALIZĖ

VILNIAUS MIESTO VIEŠOJO TRANSPORTO KELEIVIŲ SRAUTŲ ANALIZĖS SISTEMOS SUKŪRIMAS ANALIZĖ VILNIAUS MIESTO VIEŠOJO TRANSPORTO KELEIVIŲ SRAUTŲ ANALIZĖS SISTEMOS SUKŪRIMAS ANALIZĖ Vilnius, 2014 SUTRUMPINIMAI Sutrumpinimas AKSS DBVS ES KTP PĮ SĮSP VMS VMSA VT VTKS analizės dokumentas KPI Paaiškinimas

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS MAGISTRO DARBAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS MAGISTRO DARBAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Kęstutis Jonušas JŪRINIŲ EKSPEDICINIŲ KOMPANIJŲ PROCESŲ OPTIMIZAVIMAS TAIKANT LEAN KONCEPCIJĄ MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė prof. dr. Ramunė

More information

ORGANIZACIJOS KONKURENCIJOS STRATEGIJOS PASIRINKIMAS

ORGANIZACIJOS KONKURENCIJOS STRATEGIJOS PASIRINKIMAS ORGANIZACIJOS KONKURENCIJOS STRATEGIJOS PASIRINKIMAS Margarita Brazienė Lietuvos žemės ūkio universitetas Įvadas Šalies žemės ūkio konkurencingumo problema tapo aktuali Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą

More information

ISSN VETERINARIJA IR ZOOTECHNIKA. T. 37 (59). 2007

ISSN VETERINARIJA IR ZOOTECHNIKA. T. 37 (59). 2007 FUNKCIONALUSIS MAISTAS IR JO VEIKLIOSIOS DALYS Dalia Sekmokienė 1,2, Algirdas Liutkevičius 2, Mindaugas Malakauskas 1 1 Lietuvos veterinarijos akademija, Tilžės g. 18, 4781 Kaunas; tel. (8~37) 36 26 95;

More information

Vilniaus Gediminimo technikos universitetas, LT Vilnius, Sauletekio al. 11, Lietuva

Vilniaus Gediminimo technikos universitetas, LT Vilnius, Sauletekio al. 11, Lietuva ELEKTRONINIO VERSLO PLöTRA LIETUVOJE Audrius Mikalajūnas 1, Arnoldina Pabedinskait 2 Vilniaus Gediminimo technikos universitetas, LT-10223 Vilnius, Sauletekio al. 11, Lietuva E-mail: 1 audriukazzz@gmail.com,

More information

SVEIKOS MITYBOS REKOMENDACIJOS

SVEIKOS MITYBOS REKOMENDACIJOS SVEIKATOS MOKYMO IR LIGŲ PREVENCIJOS CENTRAS VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS FAKULTETAS KAUNO MEDICINOS UNIVERSITETAS SVEIKOS MITYBOS REKOMENDACIJOS (Metodinės rekomendacijos) Vilnius, 2010 UDK 613.2(474.5)

More information

INVESTIGATION OF FLOWABILITY OF RAPESEED OIL AND DIESEL FUEL BLENDS IN WINTER CONDITIONS. Ilmars Dukulis, Aivars Birkavs, Gints Birzietis

INVESTIGATION OF FLOWABILITY OF RAPESEED OIL AND DIESEL FUEL BLENDS IN WINTER CONDITIONS. Ilmars Dukulis, Aivars Birkavs, Gints Birzietis ISSN 1392-1134 Lietuvos žemės ūkio universiteto mokslo darbai 2010, 42 (2-3), 204 213 Research papers of Lithuanian University of Agriculture, 2010, vol 42, no 2-3, 204 213 INVESTIGATION OF FLOWABILITY

More information

VIDAUS DEGIMO VARIKLIO ŽVAKIŲ EROZIJA IR JOS TYRIMO PRIETAISAS SPARK PLUG EROSION IN SI ENGINE AND EROSION TEST DEVICE. Audris Šimakauskas.

VIDAUS DEGIMO VARIKLIO ŽVAKIŲ EROZIJA IR JOS TYRIMO PRIETAISAS SPARK PLUG EROSION IN SI ENGINE AND EROSION TEST DEVICE. Audris Šimakauskas. ISSN 1392-1134 Aleksandro Stulginskio Universiteto mokslo darbai, 2012, 44 (1-3), 61-71 Research papers of Aleksandras Stulginskis University, 2012, vol 44, no 1-3, 61-71 VIDAUS DEGIMO VARIKLIO ŽVAKIŲ

More information

LEAN VADYBOS KONCEPCIJA IR TAIKYMAS ĮMONĖJE

LEAN VADYBOS KONCEPCIJA IR TAIKYMAS ĮMONĖJE LEAN VADYBOS KONCEPCIJA IR TAIKYMAS ĮMONĖJE Egidijus ULECKAS Vilniaus Gedimino technikos universiteto Transporto inžinerijos fakulteto Transporto vadybos katedros bakalaurantas 1. Įvadas Didžiuma įmonių,

More information

SUAUGUSIŲ IR PAGYVENUSIŲ LIETUVOS GYVENTOJŲ FAKTINĖS MITYBOS IR MITYBOS ĮPROČIŲ TYRIMAS

SUAUGUSIŲ IR PAGYVENUSIŲ LIETUVOS GYVENTOJŲ FAKTINĖS MITYBOS IR MITYBOS ĮPROČIŲ TYRIMAS VISUOMENĖS SVEIKATA ORIGINALŪS STRAIPSNIAI SUAUGUSIŲ IR PAGYVENUSIŲ LIETUVOS GYVENTOJŲ FAKTINĖS MITYBOS IR MITYBOS ĮPROČIŲ TYRIMAS Albertas Barzda 1, 2, Roma Bartkevičiūtė 1, 2, Ignė Baltušytė 1, Rimantas

More information

KREATINO MONOHIDRATAS (KREATINAS)

KREATINO MONOHIDRATAS (KREATINAS) KREATINO MONOHIDRATAS (KREATINAS) Apibūdinimas. Didţiosios Britanijos sprinterių triumfas Barselonos olimpinėse ţaidynėse atvėrė duris į didįjį sportą kreatino papildui. Mokslininkų susidomėjimas šiuo

More information

ŠEŠĖLINĖS EKONOMIKOS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ RINKOJE ĮTAKA ŠALIES BIUDŽETUI

ŠEŠĖLINĖS EKONOMIKOS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ RINKOJE ĮTAKA ŠALIES BIUDŽETUI ISSN 1822-6760. Management theory and studies for rural business and infrastructure development. 2010. Nr. 20 (1). Research papers. ŠEŠĖLINĖS EKONOMIKOS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ RINKOJE ĮTAKA ŠALIES

More information

EURO FuelSaver S.r.l. SUPER TECH. + energy + economy + ecology. REFER BOOK University of Vilnius Reference.

EURO FuelSaver S.r.l. SUPER TECH. + energy + economy + ecology. REFER BOOK University of Vilnius Reference. EURO FuelSaver S.r.l. SUPER TECH + energy + economy + ecology REFER BOOK University of Vilnius Reference www.supertech.it The present Refer Book doesn't contain the integral version of the documents but

More information

2 K a i m o p o l i t i k o s e v o l i u c i j a

2 K a i m o p o l i t i k o s e v o l i u c i j a 2 K a i m o p o l i t i k o s e v o l i u c i j a LIETUVOS AGRARINĖS EKONOMIKOS INSTITUTAS Dalia Vidickienė Rasa Melnikienė KAIMO POLITIKOS EVOLIUCIJA MONOGRAFIJA Vilnius 2014 Įvadas 3 UDK 631.1+316.4

More information

Socialinio ir aplinkosauginio atsakingumo ataskaitos gairės valstybės institucijoms

Socialinio ir aplinkosauginio atsakingumo ataskaitos gairės valstybės institucijoms Socialinio ir aplinkosauginio atsakingumo ataskaitos gairės valstybės institucijoms UAB Ekonominės konsultacijos ir tyrimai 2012 m. balandžio mėn. 20 d. 1 Turinys Santrumpų sąrašas... 3 Įžanga... 4 1.

More information

TAURAGĖS REGIONE INDIVIDUALIOSE VALDOSE SUSIDARANČIŲ BIOLOGIŠKAI SKAIDŽIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO GALIMYBIŲ STUDIJA

TAURAGĖS REGIONE INDIVIDUALIOSE VALDOSE SUSIDARANČIŲ BIOLOGIŠKAI SKAIDŽIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO GALIMYBIŲ STUDIJA TAURAGĖS REGIONE INDIVIDUALIOSE VALDOSE SUSIDARANČIŲ BIOLOGIŠKAI SKAIDŽIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO GALIMYBIŲ STUDIJA II dalis Namudinio kompostavimo eksperimentas KTU Aplinkos inžinerijos institutas (APINI) doc.

More information

TURINYS. Dokumentų aplankas ( ) Logotipas 4-5. Bloknotai (A4, A5) ( ) Logotipo struktūra. Plakato šablonas ( )

TURINYS. Dokumentų aplankas ( ) Logotipas 4-5. Bloknotai (A4, A5) ( ) Logotipo struktūra. Plakato šablonas ( ) STILIAUS GAIRĖS TURINYS Logotipas 4-5 Dokumentų aplankas (2014-2015) 24 Logotipo struktūra 6 Bloknotai (A4, A5) (2014-2015) 25 Logotipo atstumų struktūra 7-8 Plakato šablonas (2014-2015) 26 Logotipo minimalūs

More information

Instruction for use Naudojimo instrukcija UMPCBB LT. POWERTEX Chain Block model PCB-S1

Instruction for use Naudojimo instrukcija UMPCBB LT. POWERTEX Chain Block model PCB-S1 GB LT Instruction for use Naudojimo instrukcija! UMPCBB20181119LT POWERTEX Chain Block model PCB-S1 1 POWERTEX Chain Block PCB-S1 0.25 20 tonnes Instruction for use (GB) (Original instructions) Read through

More information

RVASVT sistemos įvertinimas X maisto prekių parduotuvėse. Assesment of the HACCP systém in X grocery stores

RVASVT sistemos įvertinimas X maisto prekių parduotuvėse. Assesment of the HACCP systém in X grocery stores LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA Veterinarijos fakultetas Giedrė Jankauskienė RVASVT sistemos įvertinimas X maisto prekių parduotuvėse Assesment of the HACCP systém in X

More information

A++ Naujos Aquarea H kartos įrenginiai. Patogumo grožis SISTEMOS DIDELIS ENERGIJOS NAUDOJIMO EFEKTYVUMAS

A++ Naujos Aquarea H kartos įrenginiai. Patogumo grožis SISTEMOS DIDELIS ENERGIJOS NAUDOJIMO EFEKTYVUMAS SISTEMOS DIDELIS ENERGIJOS NAUDOJIMO EFEKTYVUMAS Naujos Aquarea H kartos įrenginiai Patogumo grožis Naujos H kartos įrenginiai pateikiami nuo 3 iki 16 kw. Tokios mažos galios vertės specialiai skirtos

More information

Naujosios ūkininkų kartos poreikiams pritaikytos kaimo politikos teoriniai pagrindai

Naujosios ūkininkų kartos poreikiams pritaikytos kaimo politikos teoriniai pagrindai ISSN 1648 2603 (print) ISSN 2029-2872 (online) VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS PUBLIC POLICY AND ADMINISTRATION 2018, T. 17, Nr. 1/ 2018, Vol. 17, No 1, p. 54-67. Naujosios ūkininkų kartos poreikiams

More information

ATITIKTIES DEKLARACIJA

ATITIKTIES DEKLARACIJA ATITIKTIES DEKLARACIJA Gamintojas: Oxyline Sp. z o.o. ul. Pisudskiego 23, 95-200 Pabianice, Lenkija Pagaminimo vieta: ul. Pisudskiego 23, 95-200 Pabianice, Poland Gaminio pavadinimas: Filtruojantis respiratorius

More information

MIDO VALSTYBINĖ AUGALININKYSTĖS TARNYBA PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VILNIUS 2017

MIDO VALSTYBINĖ AUGALININKYSTĖS TARNYBA PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VILNIUS 2017 MIDO VALSTYBINĖ AUGALININKYSTĖS TARNYBA PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS A U G A L Ų V E I S L I Ų Ū K I N I O V E R T I N G U M O 2016 M E T Ų T Y R I M O D U O M E N Y S VILNIUS 2017 2 P R A T A R M Ė Šiame

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS KAUNO HUMANITARINIS FAKULTETAS INFORMATIKOS KATEDRA

VILNIAUS UNIVERSITETAS KAUNO HUMANITARINIS FAKULTETAS INFORMATIKOS KATEDRA VILNIAUS UNIVERSITETAS KAUNO HUMANITARINIS FAKULTETAS INFORMATIKOS KATEDRA Verslo informacijos sistemų studijų programa Kodas 62103S138 VAIDA ČIMIELIŪTö MAGISTRO BAIGIAMASIS DARBAS ELEKTRONINöS BANKININKYSTöS

More information

Gediminas Pupinis, Mindaugas Nakčiūnas, Vaclovas Kurkauskas, Rimvydas Ambrulevičius

Gediminas Pupinis, Mindaugas Nakčiūnas, Vaclovas Kurkauskas, Rimvydas Ambrulevičius ISSN 1392-1134 Žemės ūkio inžinerija. Mokslo darbai, 2012, 44 (4) Agricultural engineering. Research papers, 2012, vol. 44, no 4 DYZELINIO VARIKLIO EMISIJOS GERINIMAS ĮVEDANT VANDENS GARUS Į ĮSIURBIMO

More information

Instruction for use Naudojimo instrukcija. POWERTEX Chain Block model PCB-S1

Instruction for use Naudojimo instrukcija. POWERTEX Chain Block model PCB-S1 GB LT Instruction for use Naudojimo instrukcija POWERTEX Chain Block model PCB-S1 1 POWERTEX Chain Block PCB-S1 0.25 10 tonnes Instruction for use (GB) (Original instructions) Read through these user instructions

More information

Pasaulio virtuvės - Marokas Užsienio koncepcijos Naudingi sprendimai restoranų verslui Nr. 2/2011 (36)

Pasaulio virtuvės - Marokas Užsienio koncepcijos Naudingi sprendimai restoranų verslui Nr. 2/2011 (36) Nr. 2/2011 (36) Leidinys viešojo maitinimo, viešbučių, specializuotų parduotuvių, maisto pramonės ir pramogų srities specialistams, maisto mėgėjams ir entuziastams www.restoranuverslas.lt Leidinio kaina

More information

FUNCTIONS OF INTERNAL COMBUSTION ENGINES COMPONENTS PADALOMOJI MEDŽIAGA MOKYTOJUI. Fuel delivery system consists of kuro padavimo sistemą sudaro:

FUNCTIONS OF INTERNAL COMBUSTION ENGINES COMPONENTS PADALOMOJI MEDŽIAGA MOKYTOJUI. Fuel delivery system consists of kuro padavimo sistemą sudaro: FUNCTIONS OF INTERNAL COMBUSTION ENGINES COMPONENTS Slide 3 (Vidaus degimo variklių veikimas) PADALOMOJI MEDŽIAGA MOKYTOJUI Task 1: Analyse the main terms of fuel delivery system. Put a plus next to the

More information

Socialinių transformacijų raiška

Socialinių transformacijų raiška MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO DOKTORANTŲ DRAUGIJA Jaunųjų tyrėjų konferencija Socialinių transformacijų raiška Konferencijos straipsnių leidinys 2012 m., Vilnius Konferencijos partneris,,akademinė vadybos

More information

SPORTO GINČUS NAGRINĖJANTYS NACIONALINIAI IR TARPTAUTINIAI ORGANAI

SPORTO GINČUS NAGRINĖJANTYS NACIONALINIAI IR TARPTAUTINIAI ORGANAI ISSN 1392-1274. TEISĖ 2014 93 SPORTO GINČUS NAGRINĖJANTYS NACIONALINIAI IR TARPTAUTINIAI ORGANAI Audrius Biguzas Advokatų profesinė bendrija Magnusson ir partneriai Advokatas, asocijuotas partneris Konstitucijos

More information

SUAUGUSIŲ LIETUVOS ŽMONIŲ GYVENSENOS TYRIMAS, 2004

SUAUGUSIŲ LIETUVOS ŽMONIŲ GYVENSENOS TYRIMAS, 2004 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja Publications of the National Public Health Institute B 4/2005 Vilius Grabauskas Jūratė Klumbienė Janina Petkevičienė Artūras Katvickis Aušra Šačkutė Ville Helasoja Laura

More information

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA Veterinarijos fakultetas Dovilė Stancevičienė Pagrindinių maisto alergenų ir laktozės tyrimai valgomuosiuose leduose Major food allergens

More information

AUTONOMINIAI AUTOMOBILIAI ŠIANDIENOS TEISINIAI IŠŠŪKIAI RYTOJUI

AUTONOMINIAI AUTOMOBILIAI ŠIANDIENOS TEISINIAI IŠŠŪKIAI RYTOJUI ISSN 2424-6050 (Online) ISSN 1392-1274 (Print). TEISĖ 2016 101 DOI: https://doi.org/10.15388/teise.2016.101.10448 AUTONOMINIAI AUTOMOBILIAI ŠIANDIENOS TEISINIAI IŠŠŪKIAI RYTOJUI Vilius Mitkevičius Vilniaus

More information

Dynamos LT GB MONTAVIMO INSTRUKCIJA NSTRUCTION MANUAL

Dynamos LT GB MONTAVIMO INSTRUKCIJA NSTRUCTION MANUAL Dynamos LT GB MONTAVIMO INSTRUKCIJA NSTRUCTION MANUAL 1 274 Dynamos 24V= 90 Dynamos 230V= 94 325 185 2 3 4 5 6 7 2mm 9 8 10 11 LIETUVIŠKAI Pavara Švyturėlis Antena Fotoelementai Stulpelis Raktinis jungiklis

More information

ŽEMĖS ŪKIO, MAISTO ŪKIO IR ŽUVININKYSTĖS SRIČIŲ IŠORĖS IR VIDAUS RIZIKOS VEIKSNIAI, GRĖSMĖS IR KRIZĖS BEI JŲ GALIMAS POVEIKIS

ŽEMĖS ŪKIO, MAISTO ŪKIO IR ŽUVININKYSTĖS SRIČIŲ IŠORĖS IR VIDAUS RIZIKOS VEIKSNIAI, GRĖSMĖS IR KRIZĖS BEI JŲ GALIMAS POVEIKIS Aleksandro Stulginskio universitetas TVIRTINU: Prorektorius Romualdas Zemeckis 2016 m. mėn...d. ŽEMĖS ŪKIO, MAISTO ŪKIO IR ŽUVININKYSTĖS SRIČIŲ IŠORĖS IR VIDAUS RIZIKOS VEIKSNIAI, GRĖSMĖS IR KRIZĖS BEI

More information

2009 METŲ LIETUVOS RESPUBLIKOS PRAMONINĖS NUOSAVYBĖS OBJEKTŲ TEISINĖS APSAUGOS S T A T I S T I K A

2009 METŲ LIETUVOS RESPUBLIKOS PRAMONINĖS NUOSAVYBĖS OBJEKTŲ TEISINĖS APSAUGOS S T A T I S T I K A 2009 METŲ LIETUVOS RESPUBLIKOS PRAMONINĖS NUOSAVYBĖS OBJEKTŲ TEISINĖS APSAUGOS S T A T I S T I K A S T A T I S T I C S OF THE YEAR 2009 ON THE LEGAL PROTECTION OF INDUSTRIAL PROPERTY IN THE REPUBLIC OF

More information

VILNIAUS VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAS

VILNIAUS VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAS Tvirtinu: Vilniaus visuomenės sveikatos centro Direktoriaus pavaduotojas R. Petraitis A.V. VILNIAUS VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAS PROJEKTO BIOCIDINIŲ PRODUKTŲ VALDYMO SISTEMOS TOBULINIMAS PROJEKTO KODAS

More information

Užsienio valiutos kurso rizikos matavimo metodai ir jų taikymas Lietuvoje

Užsienio valiutos kurso rizikos matavimo metodai ir jų taikymas Lietuvoje ISSN 1392-1258. EKONOMIKA. 2000 51 Užsienio valiutos kurso rizikos matavimo metodai ir jų taikymas Lietuvoje Juozapas Audvydas Staškevičius Profesorius technikos mokslų habilituotas daktaras Vilniaus Gedimino

More information

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA FARMACIJOS FAKULTETAS VAISTŲ TECHNOLOGIJOS IR SOCIALINĖS FARMACIJOS KATEDRA

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA FARMACIJOS FAKULTETAS VAISTŲ TECHNOLOGIJOS IR SOCIALINĖS FARMACIJOS KATEDRA LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA FARMACIJOS FAKULTETAS VAISTŲ TECHNOLOGIJOS IR SOCIALINĖS FARMACIJOS KATEDRA GINTARĖ BIRŠTONAITĖ KAUNO MIESTO VISUOMENĖS VAISTINIŲ PACIENTŲ IR

More information

ELEKTRONINIO KEITIMOSI DUOMENIMIS SISTEMOS NAUDOJIMO APRAŠAS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS

ELEKTRONINIO KEITIMOSI DUOMENIMIS SISTEMOS NAUDOJIMO APRAŠAS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerio 2015 m. kovo 31 d. potvarkiu Nr. A3-38 ELEKTRONINIO KEITIMOSI DUOMENIMIS SISTEMOS NAUDOJIMO APRAŠAS I SKYRIUS BENDROSIOS

More information

REGLAMENTO POVEIKIO VERTINIMAS DĖL PAGRINDINIO EASA REGLAMENTO TAIKYMO SRITIES IŠPLĖTIMO ĮTRAUKIANT AERODROMŲ SAUGOS IR SĄVEIKUMO REGULIAVIMĄ

REGLAMENTO POVEIKIO VERTINIMAS DĖL PAGRINDINIO EASA REGLAMENTO TAIKYMO SRITIES IŠPLĖTIMO ĮTRAUKIANT AERODROMŲ SAUGOS IR SĄVEIKUMO REGULIAVIMĄ EASA Nuomonės 3/2007 2 priedėlis REGLAMENTO POVEIKIO VERTINIMAS DĖL PAGRINDINIO EASA REGLAMENTO TAIKYMO SRITIES IŠPLĖTIMO ĮTRAUKIANT AERODROMŲ SAUGOS IR SĄVEIKUMO REGULIAVIMĄ TURINYS SANTRUMPŲ SĄRAŠAS...

More information

Dirvos rūgštumo, fosforo ir kalio kiekio įtaka vasarinių miežių piktžolėtumui

Dirvos rūgštumo, fosforo ir kalio kiekio įtaka vasarinių miežių piktžolėtumui ISSN 1648-116X LŽŪU MOKSLO DARBAI. 29. Nr. 84 (37) BIOMEDICINOS MOKSLAI Dirvos rūgštumo, fosforo ir kalio kiekio įtaka vasarinių miežių piktžolėtumui Steponas Čiuberkis Lietuvos žemdirbystės instituto

More information

GB Assembly instructions LT Montavima BA10.17PGLT POWERTEX Wire Rope Grip PG

GB Assembly instructions LT Montavima BA10.17PGLT POWERTEX Wire Rope Grip PG GB Assembly instructions LT Montavima! BA10.17PGLT03.05.16 POWERTEX Wire Rope Grip PG 1 POWERTEX Wire Rope Grip Assembly instructions (GB) (Original instructions) WARNING Failure to follow the regulations

More information

Funkcionalaus maisto veikliųjų medžiagų įtaka valgomųjų ledų savybėms

Funkcionalaus maisto veikliųjų medžiagų įtaka valgomųjų ledų savybėms ISSN 1392-0227. MAISTO CHEMIJA IR TECHNOLOGIJA. 2006. T. 40, Nr. 1 Funkcionalaus maisto veikliųjų medžiagų įtaka valgomųjų ledų savybėms A. Liutkevičius, V. Speičienė KTU Maisto institutas, Taikos pr.

More information

VIČI PREKĖS ŢENKLO VYSTYMO STRATEGIJA LIETUVOJE

VIČI PREKĖS ŢENKLO VYSTYMO STRATEGIJA LIETUVOJE VYTAUTO DIDŢIOJO UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VADYBOS FAKULTETAS MARKETINGO KATEDRA Miglė Sakalauskaitė VIČI PREKĖS ŢENKLO VYSTYMO STRATEGIJA LIETUVOJE Magistro baigiamasis darbas Marketingo ir pardavimų

More information

LAZERIO SU STRYPINIU IR PLOKŠČIUOJU LAZERINIU ELEMENTAIS SKAITMENINIS MODELIAVIMAS LASCAD PROGRAMŲ PAKETU

LAZERIO SU STRYPINIU IR PLOKŠČIUOJU LAZERINIU ELEMENTAIS SKAITMENINIS MODELIAVIMAS LASCAD PROGRAMŲ PAKETU Laboratorinis darbas KKL2 LAZERIO SU STRYPINIU IR PLOKŠČIUOJU LAZERINIU ELEMENTAIS SKAITMENINIS MODELIAVIMAS LASCAD PROGRAMŲ PAKETU 1. Darbo tikslai 1. Susipažinti ir išmokti modeliuoti naudojantis programine

More information

Kancerogeniniai maisto priedai. Aleksandro Stulginskio universiteto studentas: Tadas Micius

Kancerogeniniai maisto priedai. Aleksandro Stulginskio universiteto studentas: Tadas Micius Kancerogeniniai maisto priedai Aleksandro Stulginskio universiteto studentas: Tadas Micius Kaunas 2014 Paskaitos uždaviniai Įvardinti pagrindines problemas dėl maisto priedų produktuose naudojimo; Supažindinti

More information

POLITINĖREKLAMA IR ŽINIASKLAIDOS KORUPCIJA

POLITINĖREKLAMA IR ŽINIASKLAIDOS KORUPCIJA POLITINĖREKLAMA IR ŽINIASKLAIDOS KORUPCIJA Rytis Juozapavičius, Transparency International Lietuvos skyrius Kodėl dalis žiniasklaidos yra pasiruošusi skelbti kad ir paties Velnio politinęreklamą 1? Taip

More information

Planuojamos ūkinės veiklos organizatorius: UAB REGVĖJA. PAV dokumentų rengėjas: Marius Šileika

Planuojamos ūkinės veiklos organizatorius: UAB REGVĖJA. PAV dokumentų rengėjas: Marius Šileika PLANUOJAMOS ŪKINĖS VEIKLOS (KETURIŲ VĖJO JĖGAINIŲ REKONSTRUKCIJA IR EKSPLOATACIJA) ŽEMĖS SKLYPUOSE, KURIŲ KAD. NR. 8847/0005:158, 8847/0005:159, 8847/0005:160, 8847/0005:161 PIKTUPĖNŲ K.V., ESANČIUOSE

More information

NV300 NISSAN. Spausdinti Uždaryti

NV300 NISSAN. Spausdinti Uždaryti NISSAN NV300 * NEPRALENKIAMA KOMERCINIŲ AUTOMOBILIŲ RIKIUOTĖ OFICIALUS UEFA ČEMPIONŲ LYGOS LENGVASIS KOMERCINIS AUTOMOBILIS Nissan nuolat stengiasi kurti jūsų verslui skirtas naujoves rasti naujų gudrių

More information

AUDINIŲ RACIONAS SU SKIRTINGU MAISTO MEDŽIAGŲ SANTYKIU EFFECTS OF DIFFERENT PROTEIN LEVEL IN DIET ON MILK YIELD AND OFFSPRING IN MINKS

AUDINIŲ RACIONAS SU SKIRTINGU MAISTO MEDŽIAGŲ SANTYKIU EFFECTS OF DIFFERENT PROTEIN LEVEL IN DIET ON MILK YIELD AND OFFSPRING IN MINKS AUDINIŲ RACIONAS SU SKIRTINGU MAISTO MEDŽIAGŲ SANTYKIU Algirdas Januškevičius 1, Jurgis Kulpys 1, Jūratė Kučinskienė 2, Evaldas Šlyžius 3, Jakov Šengaut 4 1 Gyvūnų mitybos katedra, Lietuvos veterinarijos

More information

THE INFLUENCE OF THE CETANE NUMBER AND LUBRICITY IMPROVING ADDITIVES ON THE QUALITY PARAMETERS OF AVIATION-TURBINE FUEL

THE INFLUENCE OF THE CETANE NUMBER AND LUBRICITY IMPROVING ADDITIVES ON THE QUALITY PARAMETERS OF AVIATION-TURBINE FUEL AVIATION ISSN 1648-7788 / eissn 1822-4180 2015 Volume 19(2): 72 77 doi:10.3846/16487788.2015.1057994 THE INFLUENCE OF THE CETANE NUMBER AND LUBRICITY IMPROVING ADDITIVES ON THE QUALITY PARAMETERS OF AVIATION-TURBINE

More information

SMV Vector dažnio keitiklis

SMV Vector dažnio keitiklis SMV Vector dažnio keitiklis Flexible, simple, economical Lankstus, paprastas ekonomiškas SMVector NOW AVAILABLE WITH WASHDOWN ENCLOSURE AND MULTIPLE COMMUNICATION OPTIONS! SMV NEMA 4X (IP65) SMV NEMA 1

More information

Cembrit Windstopper Basic Cembrit Windstopper Extreme

Cembrit Windstopper Basic Cembrit Windstopper Extreme Cembrit Windstopper Basic Cembrit Windstopper Extreme Montavimas Turinys Gaminio aprašymas Matmenys Priedai Montavimas Tvirtinimo mazgai Sandūrų detalės Sandėliavimas ir apdirbimas Bendra informacija 2

More information

INVESTIGATION OF LOCOMOTIVE ELECTRODYNAMIC BRAKING

INVESTIGATION OF LOCOMOTIVE ELECTRODYNAMIC BRAKING VILNIAUS GEDIMINO TECHNIKOS UNIVERSITETAS Lionginas LIUDVINAVIČIUS INVESTIGATION OF LOCOMOTIVE ELECTRODYNAMIC BRAKING SUMMARY OF DOCTORAL DISSERTATION TECHNOLOGICAL SCIENCES, TRANSPORT ENGINEERING (03T)

More information

VILNIUS/INTL - EYVI. 1. Coordinates and location N E 6 km S from Vilnius

VILNIUS/INTL - EYVI. 1. Coordinates and location N E 6 km S from Vilnius LIETUVOS ESPULIKOS I IIELD GUIDE LITHUNI D EYVI - 1 30 P 25 /INTL - EYVI 1. Koordinatės ir padėtis 54 38 13N 025 17 16E 6 km atstumu į pietus nuo Vilniaus miesto centro 2. dresas VĮ Lietuvos oro uostai,

More information

REVIEW OF ENERGY-SAVING TECHNOLOGIES IN MODERN HYDRAULIC DRIVES

REVIEW OF ENERGY-SAVING TECHNOLOGIES IN MODERN HYDRAULIC DRIVES MOKSLAS LIETUVOS ATEITIS SCIENCE FUTURE OF LITHUANIA ISSN 2029-2341 / eissn 2029-2252 http://www.mla.vgtu.lt Vaizdų technologijos T 111 Image Technologies T 111 STATYBA, TRANSPORTAS, AVIACINĖS TECHNOLOGIJOS

More information

Vaistų efektyvumo statistinė analizė Statistical analysis of the medicine effectiveness

Vaistų efektyvumo statistinė analizė Statistical analysis of the medicine effectiveness VILNIAUS PEDAGOGINIS UNIVERSITETAS MATEMATIKOS IR INFORMATIKOS FAKULTETAS ALGEBROS IR STATISTIKOS KATEDRA Vaistų efektyvumo statistinė analizė Statistical analysis of the medicine effectiveness Baigiamasis

More information

TECHNINIAI REIKALAVIMAI AUTOMOBILIAMS DALYVAUJANTIEMS 2015 METŲ LIETUVOS AUTOMOBILIŲ ŽIEDINIŲ LENKTYNIŲ PIRMENYBĖSE

TECHNINIAI REIKALAVIMAI AUTOMOBILIAMS DALYVAUJANTIEMS 2015 METŲ LIETUVOS AUTOMOBILIŲ ŽIEDINIŲ LENKTYNIŲ PIRMENYBĖSE TECHNINIAI REIKALAVIMAI AUTOMOBILIAMS DALYVAUJANTIEMS 2015 METŲ LIETUVOS AUTOMOBILIŲ ŽIEDINIŲ LENKTYNIŲ PIRMENYBĖSE PATVIRTINTA: LASF žiedo komiteto, 2014-11-27 Protokolas Nr. 2014-03 1. Apibrėžimas Šiai

More information

MANO VOLVO ŽURNALAS KOSMOPOLITIŠKOJI TRUMSĖ. ŽMONIŲ BENDRADARBIAVIMAS GYVAI Kodėl žmonės yra svarbūs skaitmeninio amžiaus automobilių kūrėjai

MANO VOLVO ŽURNALAS KOSMOPOLITIŠKOJI TRUMSĖ. ŽMONIŲ BENDRADARBIAVIMAS GYVAI Kodėl žmonės yra svarbūs skaitmeninio amžiaus automobilių kūrėjai MANO VOLVO ŽURNALAS 2016 m. KOSMOPOLITIŠKOJI TRUMSĖ Pajuskite magnetinę užšalusios šiaurės trauką ŽMONIŲ BENDRADARBIAVIMAS GYVAI Kodėl žmonės yra svarbūs skaitmeninio amžiaus automobilių kūrėjai SUSTOKITE,

More information

I. pekinas 2008 Algirdas Raslanas. olimpiniais žingsniais nuo atėnų iki londono 3 Juozas Skernevičius. sportas ir mokslas 8

I. pekinas 2008 Algirdas Raslanas. olimpiniais žingsniais nuo atėnų iki londono 3 Juozas Skernevičius. sportas ir mokslas 8 Redaktorių taryba Vyr. redaktorius Evaldas Skyrius Kūno kultūros ir sporto departamentas Vyr. redaktoriaus pavaduotojai Zigmantas Motiekaitis Lietuvos sporto informacijos centras Linas Tubelis Lietuvos

More information

Sertifikuota vartotojo instrukcija. Stoneridge Electronics techninės dokumentacijos komanda linki jums malonaus ir saugaus važinėjimo.

Sertifikuota vartotojo instrukcija. Stoneridge Electronics techninės dokumentacijos komanda linki jums malonaus ir saugaus važinėjimo. Sertifikuota vartotojo instrukcija G Ši vartotojo instrukcija yra išplėsta sertifikuotos vartotojo instrukcijos versija 9000-101587/01R06, ir buvo sukurta patenkinti klientų poreikius. Sertifikuotą versiją

More information

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL EUROPOS PAGALBOS LABIAUSIAI SKURSTANTIEMS ASMENIMS FONDO PROJEKTŲ FINANSAVIMO SĄLYGŲ APRAŠO NR. 1 PATVIRTINIMO 2015 m. liepos 1

More information