ETIČNA KOMUNIKACIJA IN ZAZNAVNI POLOŽAJI, POVRATNA INFORMACIJA

Size: px
Start display at page:

Download "ETIČNA KOMUNIKACIJA IN ZAZNAVNI POLOŽAJI, POVRATNA INFORMACIJA"

Transcription

1 PROJEKT GROW DEVELOPMENT OF WOMAN SELF-HELP GROUP IN THE AREA OF MULTIFUNCTIONAL FARMING RAZVOJ SKUPINE ŽENA ZA SAMOPOMOČ NA PODROČJU VEČNAMENSKEGA KMETOVANJA GRGARSKE RAVNE, PREDAVANJE ETIČNA KOMUNIKACIJA IN ZAZNAVNI POLOŽAJI, POVRATNA INFORMACIJA Pripravila: Rosana Pahor

2 KAKO UPORABLJAM»Izkušnja ni to, kar se nam zgodi, temveč to, kar iz izkušnje naredimo sami.«aldous Huxley

3 KAJ ŽE VEMO Ugotavljali smo ravni zadovoljstva na posameznih področjih s kolesom ravnovesja. Postavljamo S.M.A.R.T. cilje, razčlenjene po diamantnem modelu in zloščene z metodo loščenja ciljev. Z Disneyevo strategijo smo skupaj sanjali, se postavili v čevlje realistov in kritikov.

4 CILJI DANAŠNJEGA DNE Prepoznavanje lastnega načina komuniciranja. Prepoznavanje napak v razmišljanju. Uporaba zaznavnih položajev v vsakdanjem življenju. Ozavestiti zaznavanje sveta skozi čutila. Ozavestiti zaznavanje sveta preko različnih zaznavnih položajev. Prepoznavati vzorce v osebnem načinu komuniciranja. Ugotoviti»kognitivne napake«v komuniciranju. Nova spoznanja vključiti v svoj samo-razvoj.

5 VOZNI RED Najava današnjega voznega reda: Etična komunikacija in zaznavni položaji. Zaznavni sistemi: VAKOG. Kakšen je moj notranji model sveta? 4 čvrsti stebri NLP-ja (komunikacije). Strateška komunikacija PRLL strategija. Posredovanje povratne informacije (FB). Vaše želje, pričakovanja, karkoli?

6 Etična pravila vedenj in komunikacije v skupini ŽELIM SPOŠTOVANJE ZAUPNOST ISKRENOST ODKRITOST SPROŠČENO POVEŠ ODPRTOST DISKRETNOST AKTIVNO POSLUŠANJE NOČEM OBSOJANJA NEPOSLUŠANJA POSMEHA DELITI IZVEN SKUPINE KRITIKE NEDISKRETNOSTI

7 ETIČNA KOMUNIKACIJA IN ZAZNAVNI POLOŽAJI

8 ZAZNAVNI POLOŽAJI 1 ASOCIACIJA VŽIVET POLOŽAJ V tem položaju smo asocirani v lastno doživljanje sveta, ki ga zaznavamo skozi lastne čute, s svojimi lastnimi prepričanji in vrednotami. V SVOJIH ČEVLJIH 2 EMPATIJA VŽIVLJANJE V DRUGEGA V tem položaju smo asocirani v položaj neke osebe oz. smo z njo v empatiji. Svet doživljamo skozi njene čute, prepričanja in vrednote. Stopimo v njene čevlje. V ČEVLJIH DRUGEGA 3 METAPOLOŽAJ DISOCIACIJA (OPAZOVALEC) V tem položaju opazujemo sebe in svoj odnos do neke osebe (oz. to kar se dogaja) z razdalje, kot nevtralni opazovalec. Ta položaj včasih imenujemo METAPOLOŽAJ. To je položaj, ko na dogajanje pogledamo od zgoraj/ zunaj. OD ZUNAJ 4 MI perspektiva ŠE VEČJA DISOCIACIJA (ODMIK) Lahko prevzamem tudi mi-perspektivo, ko stopimo ven in opazujemo dogajanje z vidika vseh vpletenih. To je še posebej koristno za analizo situacije, npr. pri skupinskem delu, prispeva k razvoju občutka za skupni interes. Ta položaj včasih imenujemo tudi "četrti položaj". OD DALEČ

9 Razlika ASOCIACIJA DISOCIACIJA Biti asociran pomeni, da ko se spomnimo nečesa, to vidimo skozi lastne oči in smo v svoji lastni koži. Disociacija pomeni, da sebe vidimo od zunaj, kakor da bi se npr. gledali po televizij ali na filmskem platnu. Izkušnja, ki smo jo doživeli asocirani, je navadno bolj intenzivna. Disociacija možganom omogoča, da se distancirajo od zadeve, s katero se ne želijo ukvarjati. Dobro je, da pozitivne izkušnje doživljamo asocirano in postanejo del nas, jih ponotranjimo. Zaželeno je, da negativne izkušnje doživljamo disocirano in imamo do njih distanco. Sposobnost disociacije je enako pomembna kot sposobnost asociacije.

10 Vaja V parih se postavimo drug proti drugemu

11 Zaznavni sistemi VAKOG

12 BESEDE NA ČUTNI PODLAGI

13 Notranje procesiranje OTROK VRT CERKEV KAVA SVILA PRIHODNOST MORJE RAČUNALNIK LJUBEZEN SLUŽBA UČENJE

14 Zaznavni sistem izpolnimo test

15 VAKOG Vizualni 45% Avditivni 15% Kinestetični 35% Olfaktorni 5% Gustatorni

16 Kakšen je moj model sveta?

17 Vaja vlakec V kateri vlogi se počutim bolj domače? Slediti ali voditi?

18 Strateška komunikacija

19 Strateška komunikacija PRLL strategija ((Calibrating), Pacing, Rapport, Loading, Loading) (KALIBRACIJA) S sogovornikom se uglasimo, uskladimo SPREMLJANJE Besedno in nebesedno zrcaljenje DOBER STIK Razumevanje, spoštovanje, aktivno poslušanje NEBESEDNO VODENJE Nebesedno zrcaljenje: drža, kretnje, ton, hitrost govora. VSEBINSKO VODENJE Besedno vodenje pripelje k cilju, rešitvi. Nebesedno podkrepimo z besedami.

20 Razmigajmo možgane

21 ?

22 ?

23 ?

24 Kaj vidim?

25 4 čvrsti stebri NLP-ja (komunikacije)

26 CILJNA USMERJENOST: Kaj želimo doseči, kam gremo. S.M.A.R.T. DOBER STIK: Učinkovita in tekoča komunikacija, sprejemanje in spoštovanje. V koraku s sogovornikom. ČUTNA OSTRINA: Zaznavanje odtenkov čutne ostrine (VAKOG), kalibriranje sebe in drugih, bodimo radovedni in se zavedajmo učinkov svojih dejanj. Na svet gledamo kot zrcalo, ki odseva rezultate našega notranjega stanja (misli, čustev). PROŽNOST V VEDENJU: Vedno imamo možnost izbire! Doživeti situacijo skozi 3 zaznavne položaje, različne perspektive. Več informacij več možnih odzivov.

27 POSREDOVANJE POVRATNE INFORMACIJE (FEED-BACK) POMEN POVRATNE INFORMACIJE (Zakaj?) UČINKOVITA POVRATNA INFORMACIJA (Kaj?) NAČIN PODAJANJA POVRATNE INFORMACIJE (Kako?) PRAKTIČNI PRIMERI PODAJANJA POVRATNE INFORMACIJE

28 POMEN POVRATNE INFORMACIJE Vaja Bistvo povratne informacije po vašem mnenju? (2 minuti za razmislek, zapišite na listek, podelite)

29 Feedback Feed = hraniti, hrana Na nek način se s povratno informacijo hranimo na podlagi tega, kar slišimo od drugih (predvsem tistih, ki jim zaupamo in cenimo) oblikujemo mnenje o sebi. Kot taka je resnično pomembna in vredno je razmisliti o njej.

30 POMEN POVRATNE INFORMACIJE Je način učenja in napredovanja brez nje bi komaj kaj znali. Učiti se iz lastnih napak je predpogoj za uspešen razvoj. Kot OTROCI se učimo hoditi in uporabimo vsako povratno informacijo brez razmišljanja o neuspehu za lastni napredek. Kot ODRASLI navadno mislimo, da se od nas pričakuje da vse znamo in da vemo kako kaj narediti že ko prvič poskusimo, povratne informacije ne jemljemo več tako zlahka. Prav zato podajanje povratne informacije zahteva od tistega, ki jo podaja: - Tenkočutnost, dober stik, uporabo pravega jezika - Sposobnost empatije in kalibriranja POVRATNA INFORMACIJA JE ORODJE ZA UČENJE, NE PA ZA OBSOJANJE IN RAZVRŠČANJE. IN MI VSI SMO V VLOGI UČENCEV.

31 UČINKOVITA POVRATNA INFORMACIJA jo tisti, ki mu je namenjena, lahko sprejme, ne da bi se pričel braniti običajno prispeva k sodelovanju in vodi k pozitivni spremembi ohranja odnos odprt in nedotaknjen je usmerjena k učenju in prispeva k učinkoviti komunikaciji Naj bo: - Pozitivno naravnana - Poštena in istočasno prijazna - Specifična določeno, na kaj se nanaša - Pravočasna povej takoj JE TUDI MOTIVACIJSKO SREDSTVO - IMA USMERJEVALNO IN SELEKCIJSKO FUNKCIJO VEŠČINA PODAJANJA POVRATNEGA SPOROČILA JE ENA TEMELJNIH LASTNOSTI DOBREGA VODJE

32 NAČIN PODAJANJA POVRATNE INFORMACIJE

33 NAČIN PODAJANJA POVRATNE INFORMACIJE SENDVIČ ZGOLJ POZITIVNO METAFORIČNI MODEL Usmerimo se izključno na to, kar je bilo dobro Vrhnji in spodnji del temeljita na pohvali, v (specifično in konkretno). Izpustimo kar ni bilo v redu. sredini podamo možne izboljšave, konstruktivne Brez AMPAK predloge in svoja opažanja. Povratno informacijo podamo indirektno - kot metaforo, komentar, pripoved. Najprej pohvalimo: specifično, podpremo s konkretnim primerom. Sledijo možne izboljšave: konkretne podrobnosti o možnih izboljšavah, specifične, podprte s primeri. Na koncu pohvala: splošen vtis in pozitivne smernice za naprej. Ta model temelji na predpostavki, da navadno že sami prav dobro vemo, kaj ni bilo v redu in si najprej to očitamo. Najbolj deluje v primeru, ko nas oseba, kateri je povratna informacija namenjena sicer ne sliši (vse ve in zna). Na tak način oseba, ki ji je povratna informacija namenjena, le-to sliši in lažje sprejme. Tako doseže povratna informacija svoj namen. S to povratno informacijo na nek način kompenziramo lastni negativni feedback s poudarkom na tem kaj je bilo dobro. Tisti, kateremu je namenjena je sicer ne zazna kot direktno povratno informacijo, vendar sproži miselni proces. Najpogosteje uporabljen model. Uporaben je zlasti takrat, ko so osebe, ki jih je informacija namenjena, zelo kritične same do sebe. Uporabno takrat, ko oseba "ne želi slišati povratne informacije". Prejemnik se za povratno sporočilo zahvali, ne da bi ga komentiral ali pojasnjeval.

34 SENDVIČ MODEL - primer Tvoja predstavitev danes je bila zelo jasna, razumljivo in postopoma si razložila bistvo, od začetka do konca si bila skoncentrirana in si imela stik s poslušalci. Zanimivo bi bilo videti, kako bi predstavitev izgledala, če bi ji dodala še nekoliko več slikovnega materiala. V glavnem smo vsi dobili kar smo pričakovali.

35 ZGOLJ POZITIVNO -primer Tvoja predstavitev danes je bila zelo jasna, teorijo si ponazorila s primeri, tako da je bilo res vsem jasno, kaj misliš s tem. Ko si začela, si z besedno igro in angleško verzijo besede poudarila pomen povratne informacije in s tem dodatno motivirala poslušalce.

36 METAFORIČNI MODEL Povratno informacijo podamo na primer z: METAFORO (Je več dni kot klobas.) KOMENTAR (Kaj če bi namesto romance to bil rock & roll?) PRIPOVED (O ribiču ) Tisti, kateremu je namenjena je sicer ne zazna kot direktno povratno informacijo, vendar sproži miselni proces. Zgodba o volku.

37 POMEN POVRATNE INFORMACIJE Vaja Bistvo povratne informacije po vašem mnenju? Bi sedaj kaj dodali? (2 minuti za razmislek, zapišite na listek, podelite) Feed forward?

38 Praktični primer podajanja povratne informacije Vaja Čas za povratno informacijo. Kako bi podal povratno informacijo na današnjo predstavitev. 3 minute za razmislek 5 minut - podajte povratno informacijo na predstavitev

39 Vaja / domača naloga Vaja 1. Spomni se najslabše povratne informacije, ki si je bil deležen. Kaj ni bilo v redu? Kako si se počutil? Kaj bi svetoval osebi, ki ti jo je dala? 2. Spomni se najboljše povratne informacije, ki si je bil deležen. Kaj je na tej osebi tisto, kar jo dela dobro? 3. Kako bi ocenil sebe od 1-10 v primerjavi s to osebo? Kaj je še potrebno narediti da povišaš oceno? Kaj je naslednji korak pri tem, da to dosežeš? (10 minut - delovni list izmenjava mnenj)

40 MOJ VIDIK Kaj je tisto, kar je naredilo največji vtis in ima največji vpliv na vaš vsakdan? Česa se največkrat spomnite in uporabite? Kako bi lahko razširili uporabo novih znanj, spoznanj?

41 KONCU NAPROTI KAJ BOM ODNESEL S SEBOJ DANES? KAKO BOM TO LAHKO UPORABIL?

42 POPOTNICA DO NASLEDNJIČ HVALA ZA POZORNOST IN POVRATNO INFORMACIJO Rosana

Atim - izvlečni mehanizmi

Atim - izvlečni mehanizmi Atim - izvlečni mehanizmi - Tehnični opisi in mere v tem katalogu, tudi tiste s slikami in risbami niso zavezujoče. - Pridružujemo si pravico do oblikovnih izboljšav. - Ne prevzemamo odgovornosti za morebitne

More information

JAVNI NASTOP Z VIDIKA BESEDNE IN NEBESEDNE KOMUNIKCIJE. Saša Špitalar

JAVNI NASTOP Z VIDIKA BESEDNE IN NEBESEDNE KOMUNIKCIJE. Saša Špitalar JAVNI NASTOP Z VIDIKA BESEDNE IN NEBESEDNE KOMUNIKCIJE Saša Špitalar sashica7@gmail.com Povzetek Javni nastop z vidika besedne in nebesedne komunikacije je področje, kjer gre za veščino, ki se je z veliko

More information

Projekt Fibonacci kot podpora uvajanju naravoslovja v vrtcih

Projekt Fibonacci kot podpora uvajanju naravoslovja v vrtcih UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA PREDŠOLSKA VZGOJA Štefanija Pavlic Projekt Fibonacci kot podpora uvajanju naravoslovja v vrtcih Magistrsko delo Ljubljana, 2014 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA

More information

Obvladovanje časa s pomočjo sodobne informacijske tehnologije

Obvladovanje časa s pomočjo sodobne informacijske tehnologije Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Mojca Ješe Šavs Obvladovanje časa s pomočjo sodobne informacijske tehnologije MAGISTRSKO DELO MAGISTRSKI PROGRAM RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

More information

SKRITA VREDNOST VREDNOT ZA RAVNATELJICE in RAVNATELJE VRTCEV

SKRITA VREDNOST VREDNOT ZA RAVNATELJICE in RAVNATELJE VRTCEV SKRITA VREDNOST VREDNOT ZA RAVNATELJICE in RAVNATELJE VRTCEV Jelka Lavrih Sztajnbok in Eva Gabrijel Portorož, 15. 10. 2018 1. Zakaj je koristno uporabljati vodenje z vrednotami? 2. Kakšna je razlika ali

More information

MARTIN VERSTOVŠEK UPORABA ORODIJ ZA VODENJE PROJEKTOV IT V MAJHNI RAZVOJNI SKUPINI DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU

MARTIN VERSTOVŠEK UPORABA ORODIJ ZA VODENJE PROJEKTOV IT V MAJHNI RAZVOJNI SKUPINI DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO MARTIN VERSTOVŠEK UPORABA ORODIJ ZA VODENJE PROJEKTOV IT V MAJHNI RAZVOJNI SKUPINI DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU Mentor:

More information

DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29

DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29 DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29 16/SL WP 243 rev. 01 Smernice o pooblaščenih osebah za varstvo podatkov Sprejete 13. decembra 2016 Kot so bile nazadnje revidirane in sprejete 5. aprila

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MOJCA MAHNE

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MOJCA MAHNE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MOJCA MAHNE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MOTIVACIJA ČLANOV TIMA GLEDE NA BELBINOVE TIMSKE VLOGE Ljubljana, februar 2009

More information

Plotin, O Ljubezni. Prevedla Sonja Weiss

Plotin, O Ljubezni. Prevedla Sonja Weiss 429 Plotin, O Ljubezni Prevedla Sonja Weiss Besedilo je prevedeno po kritični izdaji R. Beutlerja in W. Theilerja v: Richard Harder, prev., Plotins Schriften, Band V (Hamburg: Felix Meiner Verlag, 1960).

More information

DOBA FAKULTETA LETNI POGOVORI V PODJETJU METAL RAVNE D. O. O. ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR. (diplomsko delo) Polona Vrabič

DOBA FAKULTETA LETNI POGOVORI V PODJETJU METAL RAVNE D. O. O. ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR. (diplomsko delo) Polona Vrabič DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR LETNI POGOVORI V PODJETJU METAL RAVNE D. O. O. (diplomsko delo) Polona Vrabič Maribor, 2010 Mentor: mag. Anton Mihelič Lektorica: Vesna Glinšek,

More information

Definicija uspešnega menedžerja v družinskem podjetju

Definicija uspešnega menedžerja v družinskem podjetju Definicija uspešnega menedžerja v družinskem podjetju Urška Metelko* Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu, Novi trg 5, 8000 Novo mesto, Slovenija ursimetelko@hotmail.com Povzetek: Namen in

More information

MODEL NAGRAJEVANJA DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU KLJUČ, d. d.

MODEL NAGRAJEVANJA DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU KLJUČ, d. d. UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Renata STUPAN MODEL NAGRAJEVANJA DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU KLJUČ, d. d. Magistrsko delo Ljubljana, 2008 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

More information

OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o.

OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o. UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Janez Turk OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o. Diplomsko delo Ljubljana 2007 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE

More information

LETNI RAZGOVORI ZAPOSLENIH V UPRAVI RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

LETNI RAZGOVORI ZAPOSLENIH V UPRAVI RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Diplomsko delo univerzitetnega študija Smer organizacija dela LETNI RAZGOVORI ZAPOSLENIH V UPRAVI RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE Mentorica: izr. prof. dr.

More information

PSIHOLOŠKI VIDIKI NESREČ: NEURJE

PSIHOLOŠKI VIDIKI NESREČ: NEURJE 31 PSIHOLOŠKI VIDIKI NESREČ: NEURJE V HALOZAH LETA 1989 Marko Polič* Andrej Bauman** Vekoslav Rajh*** in Bojan Ušeničnik**** Neurja, kakršno je bilo v noči s 3. na 4. julij v Halozah, niso ravno pogosta.

More information

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Rok Mirt Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

More information

UGOTAVLJANJE IN ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V OSNOVNI ŠOLI: študija primera

UGOTAVLJANJE IN ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V OSNOVNI ŠOLI: študija primera UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE MANCA MARETIČ PAULUS UGOTAVLJANJE IN ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V OSNOVNI ŠOLI: študija primera MAGISTRSKO DELO LJUBLJANA, 2009 1 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA

More information

UČINKOVITO VODENJE INFORMACIJSKIH PROJEKTOV V DRŽAVNEM ORGANU

UČINKOVITO VODENJE INFORMACIJSKIH PROJEKTOV V DRŽAVNEM ORGANU UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UČINKOVITO VODENJE INFORMACIJSKIH PROJEKTOV V DRŽAVNEM ORGANU Ljubljana, november 2003 TOMAŽ ABSEC IZJAVA Študent Tomaž Absec izjavljam, da sem

More information

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d.

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. (THE PLANNING OF THE PERSONNEL IN UNIOR d.d. COMPANY) Kandidatka: Mateja Ribič Študentka

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO IRENA MUREN UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ANALIZA UČINKOV UPORABE DIZAJNERSKEGA NAČINA RAZMIŠLJANJA PRI POUČEVANJU PODJETNIŠTVA

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Žiga Cmerešek. Agilne metodologije razvoja programske opreme s poudarkom na metodologiji Scrum

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Žiga Cmerešek. Agilne metodologije razvoja programske opreme s poudarkom na metodologiji Scrum UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Žiga Cmerešek Agilne metodologije razvoja programske opreme s poudarkom na metodologiji Scrum Diplomsko delo Ljubljana, 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA

More information

UGOTAVLJANJE DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU COMMEX SERVICE GROUP d.o.o.

UGOTAVLJANJE DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU COMMEX SERVICE GROUP d.o.o. UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacija in management kadrovskih in izobraževalnih procesov UGOTAVLJANJE DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU COMMEX SERVICE GROUP d.o.o. Mentor:

More information

ANALIZA IN VREDNOTENJE ORGANIZACIJSKE KULTURE V PODJETJU MERCATOR PEKARNA GROSUPLJE D.D.

ANALIZA IN VREDNOTENJE ORGANIZACIJSKE KULTURE V PODJETJU MERCATOR PEKARNA GROSUPLJE D.D. UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA IN VREDNOTENJE ORGANIZACIJSKE KULTURE V PODJETJU MERCATOR PEKARNA GROSUPLJE D.D. Ljubljana, marec 2004 EVA URATNIK IZJAVA Študentka Eva Uratnik

More information

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jernej Logar RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi DIPLOMSKO DELO NA UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentor: doc. dr. Mira Trebar Ljubljana,

More information

VITKO DELAJ. Od načrta A do načrta, ki deluje. Ash Maurya. Alexis Zrimec, urednik slovenske izdaje Eric Ries, urednik angleške zbirke

VITKO DELAJ. Od načrta A do načrta, ki deluje. Ash Maurya. Alexis Zrimec, urednik slovenske izdaje Eric Ries, urednik angleške zbirke Prevod 2. izdaje knjige Running Lean www.delajvitko.si Ash Maurya DELAJ VITKO Od načrta A do načrta, ki deluje Alexis Zrimec, urednik slovenske izdaje Eric Ries, urednik angleške zbirke Živimo v času neomejenih

More information

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Vpliv kulture na mednarodna pogajanja (The effect of culture on international negotiations)

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Vpliv kulture na mednarodna pogajanja (The effect of culture on international negotiations) UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Vpliv kulture na mednarodna pogajanja (The effect of culture on international negotiations) Kandidat(ka): Anja Žnidarič

More information

OBVLADOVANJE KULTURNIH RAZLIK KOT KOMPETENCA MEDNARODNEGA TRŽNIKA

OBVLADOVANJE KULTURNIH RAZLIK KOT KOMPETENCA MEDNARODNEGA TRŽNIKA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE KULTURNIH RAZLIK KOT KOMPETENCA MEDNARODNEGA TRŽNIKA Managing cultural differences as a competence of international

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Psihotronsko orožje mit ali realnost?

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Psihotronsko orožje mit ali realnost? UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Tanja Stojko Psihotronsko orožje mit ali realnost? Diplomsko delo Ljubljana, 2010 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Tanja Stojko Mentor: red.

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER Ljubljana, september 2007 DEAN LEVAČIČ IZJAVA Študent Dean Levačič

More information

Študija primera kot vrsta kvalitativne raziskave

Študija primera kot vrsta kvalitativne raziskave 66 SODOBNA PEDAGOGIKA 1/2013 Adrijana Biba Starman Adrijana Biba Starman Študija primera kot vrsta kvalitativne raziskave Povzetek: V prispevku obravnavamo študijo primera kot vrsto kvalitativnih raziskav.

More information

Ustvarjalni gib: Kontaktna improvizacija

Ustvarjalni gib: Kontaktna improvizacija UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT športno treniranje Ustvarjalni gib: Kontaktna improvizacija MENTORICA: dr. Meta Zagorc, doc. RECENZENTKA: dr. Mirjam Lasan, doc. KONZULENTKA: Tina Jarc Šifrar, asist.

More information

FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Andraž Poje Vzhodnjaški pristopi k vodenju pri projektih Diplomsko delo Ljubljana, 2009 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Andraž Poje Mentor:

More information

TRŽENJE NA PODLAGI BAZE PODATKOV NA PRIMERU CISEFA

TRŽENJE NA PODLAGI BAZE PODATKOV NA PRIMERU CISEFA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA D I P L O M S K O D E L O TRŽENJE NA PODLAGI BAZE PODATKOV NA PRIMERU CISEFA Ljubljana, september 2004 MATEJA TROJAR IZJAVA Študentka MATEJA TROJAR izjavljam, da

More information

KOMUNIKACIJA NAIN ŽIVLJENJA MLADIH

KOMUNIKACIJA NAIN ŽIVLJENJA MLADIH POSLOVNO-KOMERCIALNA ŠOLA CELJE KOMUNIKACIJA NAIN ŽIVLJENJA MLADIH RAZISKOVALNA NALOGA Mentorica: Tatjana Kosi, univ. dipl. ekon. Raziskovalki: Tadeja Škrniki, 1. D PTI Polona Bek, 1. D PTI Celje, marec

More information

Razvoj poslovnih aplikacij po metodi Scrum

Razvoj poslovnih aplikacij po metodi Scrum UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Matej Murn Razvoj poslovnih aplikacij po metodi Scrum DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO

More information

INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI

INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Mirko Tenšek INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI Diplomsko delo Maribor, julij 2016 Smetanova

More information

ANALIZA NAPAKE SLEDENJA PRI INDEKSNIH ETF SKLADIH PRIMER DVEH IZBRANIH SKLADOV

ANALIZA NAPAKE SLEDENJA PRI INDEKSNIH ETF SKLADIH PRIMER DVEH IZBRANIH SKLADOV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA NAPAKE SLEDENJA PRI INDEKSNIH ETF SKLADIH PRIMER DVEH IZBRANIH SKLADOV Ljubljana, september 2010 JURE KIMOVEC I IZJAVA Študent JURE KIMOVEC

More information

Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje

Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje Univerza v Mariboru Fakulteta za organizacijske vede Smer: Informatika v organizaciji in managementu Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje Mentor: red. prof. dr. Vladislav Rajkovič

More information

Merjenje potenciala po metodologiji DNLA

Merjenje potenciala po metodologiji DNLA raziskava vodstvenega potenciala srednjega menedžmenta v podjetjih v sloveniji Merjenje potenciala po metodologiji DNLA 1. UVOD namen raziskave V teoriji je tako, da imajo slabo vodena podjetja ravno toliko

More information

PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI

PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI Ime in priimek avtorja: Lidija Pavlič Ime in priimek mentorja: Doc. dr. Srečo Dragoš Naslov dela: Stališča mladih do samomorilnosti Kraj: Ljubljana Leto: 2016 Število strani:

More information

UPOŠTEVANJE PRINCIPOV KAKOVOSTI PRI RAZLIČNIH AVTORJIH IN MODELIH KAKOVOSTI

UPOŠTEVANJE PRINCIPOV KAKOVOSTI PRI RAZLIČNIH AVTORJIH IN MODELIH KAKOVOSTI UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UPOŠTEVANJE PRINCIPOV KAKOVOSTI PRI RAZLIČNIH AVTORJIH IN MODELIH KAKOVOSTI Ljubljana, september 2002 VASILJKA ŠEGEL IZJAVA Študentka Vasiljka Šegel

More information

Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3

Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Vasja Ocvirk Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3 Diplomsko delo Ljubljana,

More information

VLOGA ORGANIZACIJSKE KULTURE NA USPEŠNOST PODJETJA. Marko Klemenčič

VLOGA ORGANIZACIJSKE KULTURE NA USPEŠNOST PODJETJA. Marko Klemenčič Povzetek VLOGA ORGANIZACIJSKE KULTURE NA USPEŠNOST PODJETJA Marko Klemenčič marko.klemencic@siol.net Prispevek obravnava pomembnost organizacijske kulture kot enega od dejavnikov, ki lahko pojasni, zakaj

More information

DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE

DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Katedra za psihologijo dela in organizacije DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE Seminarska naloga pri predmetu Psihološka diagnostika in ukrepi v delovnem okolju Študijsko

More information

VPLIV STANDARDOV NA KAKOVOST PROIZVODA IN VPLIV KAKOVOSTI NA PRODAJO IZDELKOV

VPLIV STANDARDOV NA KAKOVOST PROIZVODA IN VPLIV KAKOVOSTI NA PRODAJO IZDELKOV ŠOLSKI CENTER CELJE SREDNJA ŠOLA ZA STROJNIŠTVO IN MEHATRONIKO VPLIV STANDARDOV NA KAKOVOST PROIZVODA IN VPLIV KAKOVOSTI NA PRODAJO IZDELKOV Avtor : Mentorji : Josip Pintar S - 4. b Denis Kač, univ. dipl.

More information

Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost?

Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost? Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost? mag. Samo Zorc 1 2004 Članek skuša povzeti nekatere dileme glede patentiranja programske opreme (PPO), predvsem z vidika patentiranja algoritmov in poslovnih

More information

Vodnik za uporabo matrike Učinek+

Vodnik za uporabo matrike Učinek+ Vodnik za uporabo matrike Učinek+ Navodila za izvedbo delavnico Različica 1.0 (2016) Zahvala Vodnik za uporabo matrike Učinek+ smo razvili v okviru projekta mednarodnega sodelovanja, ki sta ga vodili nacionalna

More information

Smernice glede uvedbe biometrijskih ukrepov

Smernice glede uvedbe biometrijskih ukrepov Smernice glede uvedbe biometrijskih ukrepov Priročnik, ki vam bo pojasnil pravila, kdaj in pod katerimi pogoji lahko upravljavci osebnih podatkov uvedejo biometrijske ukrepe in na kaj morajo ob tem paziti.

More information

INOVACIJSKI PROJEKT TERAPEVTSKI PES V RAZREDU POROČILO O NOVOSTI, 4. RAVEN RAZVOJA

INOVACIJSKI PROJEKT TERAPEVTSKI PES V RAZREDU POROČILO O NOVOSTI, 4. RAVEN RAZVOJA INOVACIJSKI PROJEKT TERAPEVTSKI PES V RAZREDU POROČILO O NOVOSTI, 4. RAVEN RAZVOJA PROJEKT Projekt Terapevtski pes v razredu izvajamo v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik (CIRIUS

More information

RAZVOJ ROČAJA HLADILNIKA GORENJE PO MERI KUPCA

RAZVOJ ROČAJA HLADILNIKA GORENJE PO MERI KUPCA UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Marko TROJNER RAZVOJ ROČAJA HLADILNIKA GORENJE PO MERI KUPCA Univerzitetni študijski program Gospodarsko inženirstvo smer Strojništvo Maribor, avgust 2012 RAZVOJ

More information

Bayesove metode razvrščanja nezaželene elektronske pošte

Bayesove metode razvrščanja nezaželene elektronske pošte UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Matej Gorenšek Bayesove metode razvrščanja nezaželene elektronske pošte Diplomsko delo Ljubljana, 2013 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Matej

More information

IZGRADNJA GRAFIČNEGA VMESNIKA ZA KRMILNIK LINEARNEGA MOTORJA

IZGRADNJA GRAFIČNEGA VMESNIKA ZA KRMILNIK LINEARNEGA MOTORJA Uroš Slemnik IZGRADNJA GRAFIČNEGA VMESNIKA ZA KRMILNIK LINEARNEGA MOTORJA Diplomsko delo Maribor, september 2010 I Diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa IZGRADNJA GRAFIČNEGA VMESNIKA ZA

More information

Preprost prevajalnik besedil za platformo android

Preprost prevajalnik besedil za platformo android UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Ergim Ramadan Preprost prevajalnik besedil za platformo android DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO

More information

24. DNEVI ZAVAROVALNIŠTVA V SLOVENIJI E-ZBORNIK 24TH INSURANCE DAYS IN SLOVENIA E-PROCEEDINGS

24. DNEVI ZAVAROVALNIŠTVA V SLOVENIJI E-ZBORNIK 24TH INSURANCE DAYS IN SLOVENIA E-PROCEEDINGS 24. DNEVI ZAVAROVALNIŠTVA V SLOVENIJI E-ZBORNIK Osrednji temi: Moderne prodajne poti v zavarovalništvu Zavarovalništvo - partner države ali država - partner zavarovalništva 24TH INSURANCE DAYS IN SLOVENIA

More information

Kje kupovati? V slogu recepta: Potrebuješ

Kje kupovati? V slogu recepta: Potrebuješ Kje kupovati? Material je mogoče kupiti v Sloveniji (Farnell, IC Elektronika, HTE ) ali prek spleta (ebay, Deal Extreme, evropski Deal Extreme, Ali Express). Če šola najde način za kupovanje prek spleta,

More information

Opis in uporaba strežnika Microsoft Team Foundation Server v projektnem delu

Opis in uporaba strežnika Microsoft Team Foundation Server v projektnem delu UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Simon Gotlib Opis in uporaba strežnika Microsoft Team Foundation Server v projektnem delu DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU

More information

Pošta Slovenije d.o.o. Slomškov trg MARIBOR e pošta: espremnica Navodilo za namestitev aplikacije»espremnica«

Pošta Slovenije d.o.o. Slomškov trg MARIBOR e pošta:  espremnica Navodilo za namestitev aplikacije»espremnica« Pošta Slovenije d.o.o. Slomškov trg 10 2500 MARIBOR e pošta: info@posta.si www.posta.si espremnica Navodilo za namestitev aplikacije»espremnica«maribor, September 2017 KAZALO Opis dokumenta... 3 Načini

More information

sestavni deli za hidravlične cilindre component parts for hydraulic cylinders

sestavni deli za hidravlične cilindre component parts for hydraulic cylinders www.mapro.eu sestavni deli za hidravlične cilindre component parts for hydraulic cylinders tehnični katalog technical catalogue KAZALO/ONTENTS Glava cilindra (Vodilo)/ylinder head (ush) 3 Glava cilindra

More information

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Vincent KNAB Abstract: This article describes a way to design a hydraulic closed-loop circuit from the customer

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO NAČINI VODENJA V PODJETJIH PRIMERJAVA VODENJA V PROIZVODNJI IN RAZVOJU Ljubljana, september 2004 Mitja Dolžan KAZALO 1. UVOD...1 2. VODENJE...4

More information

DREVO, MOJ PRIJATELJ

DREVO, MOJ PRIJATELJ UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA Oddelek za predšolsko vzgojo Diplomsko delo NARAVOSLOVNI PROJEKT V VRTCU: DREVO, MOJ PRIJATELJ Romana Žnidar Maribor, 2015 UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA

More information

11/14. test NOKIINIH ZEMLJEVIDOV na Androidu ANDROID 5 nasveti za MAC in LINUX sam svoj MOJSTER. TEST vrhunskih telefonov od Appla do»kitajcev«12

11/14. test NOKIINIH ZEMLJEVIDOV na Androidu ANDROID 5 nasveti za MAC in LINUX sam svoj MOJSTER. TEST vrhunskih telefonov od Appla do»kitajcev«12 PREIZKUSILI SMO WINDOWS 10! ZABAVNA ELEKTRONIKA I RAČUNALNIŠTVO I NOVE TEHNOLOGIJE 11/14 6,65 november 2014 / letnik 24 www.monitor.si Najboljši ta hip! TEST vrhunskih telefonov od Appla do»kitajcev«12

More information

Učni sklop: KAJ ŽE ZNAM. Učna enota: Števniki (4 ure; 2 SLJ + 2 MP TJA) Učitelj: Andreja Vetrih Humar A: OPERATIVNI CILJI

Učni sklop: KAJ ŽE ZNAM. Učna enota: Števniki (4 ure; 2 SLJ + 2 MP TJA) Učitelj: Andreja Vetrih Humar A: OPERATIVNI CILJI OŠ Solkan, 2015/16 Učitelj: Andreja Vetrih Humar A: OPERATIVNI CILJI Predmet: SLOVENŠČINA Razred: 6. a Učni sklop: KAJ ŽE ZNAM Učna enota: Števniki (4 ure; 2 SLJ + 2 MP TJA) Oblikovanje in razvijanje zavesti

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Ana Pavlič Od vprašanj brez odgovorov k vprašanjem Drugemu; Političnost patološkega narcisa. Diplomsko delo Ljubljana, 2013 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO PORTFELJSKI MANAGEMENT IN METODE INVESTICIJSKEGA ODLOČANJA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO PORTFELJSKI MANAGEMENT IN METODE INVESTICIJSKEGA ODLOČANJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO PORTFELJSKI MANAGEMENT IN METODE INVESTICIJSKEGA ODLOČANJA Ljubljana, september 2006 PRIMOŽ ŠKRBEC 1 IZJAVA Študent Primož Škrbec izjavljam, da

More information

VALUTNI TRGOVALNI (IN ANALITIČNI) INFORMACIJSKI SISTEMI: PRIMER SISTEMA TRGOVANJA

VALUTNI TRGOVALNI (IN ANALITIČNI) INFORMACIJSKI SISTEMI: PRIMER SISTEMA TRGOVANJA DIPLOMSKO DELO VALUTNI TRGOVALNI (IN ANALITIČNI) INFORMACIJSKI SISTEMI: PRIMER SISTEMA TRGOVANJA CURRENCY TRADING AND ANALYTICAL INFORMATIONAL SYSTEMS: A TRADING SYSTEM EXAMPLE Študent: Vid Gradišar Naslov:

More information

MOČ NEVERBALNE KOMUNIKACIJE

MOČ NEVERBALNE KOMUNIKACIJE RAZISKOVALNA NALOGA OŠ Gustava Šiliha Laporje MOČ NEVERBALNE KOMUNIKACIJE (PSIHOLOGIJA IN PEDAGOGIKA) Mentorica in lektorica: Albina Avsec, prof. Avtorici: Nuša Ganzitti, 26. 4. 2000 Nika Šela, 16. 3.

More information

Šport in socialna integracija

Šport in socialna integracija UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Neža Marolt Šport in socialna integracija Diplomsko delo Ljubljana, 2010 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Neža Marolt Mentor: doc. dr. Samo

More information

METODE USPEŠNEGA UČENJA

METODE USPEŠNEGA UČENJA B&B VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Program: Poslovni sekretar METODE USPEŠNEGA UČENJA Mentorica: Marina Vodopivec, univ. dipl. psih. Kandidatka: Alsada Sijarić Lektorica: Andreja Tasič Kamnik, marec 2010 ZAHVALA

More information

Bratje in sestre, preden začnem

Bratje in sestre, preden začnem SPOROČILO PRVEGA PREDSEDSTVA - MAJ 2016 Odločitve predsednik Thomas S. Monson Da bi se vedno odločali za težji prav, namesto za lažji narobe. Bratje in sestre, preden začnem s svojim današnjim uradnim

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAČILNOSTI USPEŠNIH TEAMOV

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAČILNOSTI USPEŠNIH TEAMOV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAČILNOSTI USPEŠNIH TEAMOV Ljubljana, julij 2003 ERNI CURK Študent ERNI CURK izjavljam, da sem avtor tega diplomskega dela, ki sem ga napisal pod

More information

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL MEN'S - CLOTHING SIZE GUIDES / MOŠKA TAMELA VELIKOSTI OBLEK JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

More information

RAVNATELJEVANJE PROJEKTOV

RAVNATELJEVANJE PROJEKTOV UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Marko Kobal RAVNATELJEVANJE PROJEKTOV DIPLOMSKO DELO NA UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentor: prof. dr. Franc Solina Somentor: dr. Aleš Jaklič Ljubljana,

More information

RAZVOJ APLIKACIJE ZA ZAJEM IN SPREMLJANJE PROIZVODNIH PODATKOV

RAZVOJ APLIKACIJE ZA ZAJEM IN SPREMLJANJE PROIZVODNIH PODATKOV UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Smer informatika v organizaciji in managmentu RAZVOJ APLIKACIJE ZA ZAJEM IN SPREMLJANJE PROIZVODNIH

More information

Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift

Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift Antti SINKKONEN, Henri HÄNNINEN, Heikki KAURANNE, Matti PIETOLA Abstract: In this study the energy usage of the driveline of an electrohydraulic

More information

SIMPLY CLEVER

SIMPLY CLEVER Revija za brihten odnos do življenja SIMPLY CLEVER www.simplyclever.si avgust 2016 19 Z NASMEHOM NA POT 6 V središču Njegova garaža 12 Po prednostni Škodini modeli Family 28 Športno Superb SportLine 3

More information

-

- e-mail: info@meiser.de - www.meiser.de Znamka ARTOS proizvajalca Meiser nudi idealne rešitve za izgradnjo sodobnih vinogradov in sadovnjakov. Geometrija, mehanske lastnosti, kakovost materiala uporabljenega

More information

PRENOS PODATKOV V SISTEMU ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL

PRENOS PODATKOV V SISTEMU ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Andreja Ţitnik PRENOS PODATKOV V SISTEMU ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU Mentor: doc. dr.

More information

AKTIVNOST PREBIVALCEV SLOVENIJE NA PODROČJU FITNESA V POVEZAVI Z NEKATERIMI SOCIALNO DEMOGRAFSKIMI ZNAČILNOSTMI

AKTIVNOST PREBIVALCEV SLOVENIJE NA PODROČJU FITNESA V POVEZAVI Z NEKATERIMI SOCIALNO DEMOGRAFSKIMI ZNAČILNOSTMI UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT AKTIVNOST PREBIVALCEV SLOVENIJE NA PODROČJU FITNESA V POVEZAVI Z NEKATERIMI SOCIALNO DEMOGRAFSKIMI ZNAČILNOSTMI DIPLOMSKA NALOGA MATEJ BUNDERLA LJUBLJANA 2008 UNIVERZA

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO TEJA KUMP

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO TEJA KUMP UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO TEJA KUMP UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ANALIZA STROŠKOV IN DOBROBITI UVEDBE NOVE TEHNOLOGIJE SANITARNIH SISTEMOV SANBOX

More information

Prikaz podatkov o delovanju avtomobila na mobilni napravi z uporabo OBDII

Prikaz podatkov o delovanju avtomobila na mobilni napravi z uporabo OBDII Rok Prah Prikaz podatkov o delovanju avtomobila na mobilni napravi z uporabo OBDII Diplomsko delo Maribor, september 2011 II Diplomsko delo univerzitetnega strokovnega študijskega programa Prikaz podatkov

More information

SREDA, 22. JUNIJ 2011

SREDA, 22. JUNIJ 2011 1 SREDA, 22. JUNIJ 2011 PREDSEDSTVO: GIANNI PITTELLA podpredsednik (Seja se je začela ob 15.05) 1. Nadaljevanje zasedanja Predsednik. Razglašam, da se zasedanje Evropskega parlamenta, ki je bilo prekinjeno

More information

Ocenjevanje stroškov gradbenih del v zgodnjih fazah gradbenega projekta

Ocenjevanje stroškov gradbenih del v zgodnjih fazah gradbenega projekta Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Jamova 2 1000 Ljubljana, Slovenija telefon (01) 47 68 500 faks (01) 42 50 681 fgg@fgg.uni-lj.si Univerzitetni program Gradbeništvo, Konstrukcijska

More information

UVAJANJE AGILNE METODE SCRUM V RAZVOJ SPLETNEGA PORTALA ZA ZDRAVO PREHRANO

UVAJANJE AGILNE METODE SCRUM V RAZVOJ SPLETNEGA PORTALA ZA ZDRAVO PREHRANO UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Rok Alidžanović UVAJANJE AGILNE METODE SCRUM V RAZVOJ SPLETNEGA PORTALA ZA ZDRAVO PREHRANO DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM

More information

TEHNIŠKI DAN ZA PROMOCIJO INTERESNE DEJAVNOSTI PLASTIČNO MAKETARSTVO NA OSNOVI STRATEGIJE PROJEKTNEGA DELA

TEHNIŠKI DAN ZA PROMOCIJO INTERESNE DEJAVNOSTI PLASTIČNO MAKETARSTVO NA OSNOVI STRATEGIJE PROJEKTNEGA DELA UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Študijski program: Fizika in tehnika TEHNIŠKI DAN ZA PROMOCIJO INTERESNE DEJAVNOSTI PLASTIČNO MAKETARSTVO NA OSNOVI STRATEGIJE

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO ANALIZA VZROKOV IN NAČINOV ODPOVEDI PROGRAMSKE REŠITVE E-TRANS

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO ANALIZA VZROKOV IN NAČINOV ODPOVEDI PROGRAMSKE REŠITVE E-TRANS UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Gregor Žnidaršič ANALIZA VZROKOV IN NAČINOV ODPOVEDI PROGRAMSKE REŠITVE E-TRANS DIPLOMSKO DELO visokošolskega strokovnega študija Ljubljana,

More information

PET LET SKUPINE S»POMEMBNIM DRUGIM«

PET LET SKUPINE S»POMEMBNIM DRUGIM« Obzor Zdr N 1994; 28: 81-7 81 PET LET SKUPINE S»POMEMBNIM DRUGIM«FIVE YEARS OF THE GROUP WlTH AN»IMPORTANT OTHER«Ladi Škerbinek, Brane Kogovšek UDK/UDC 362.972 DESKRIPTORJI: terapevtska skupnost Izvleček

More information

Revizija revizije ocene stroškov 2. tira

Revizija revizije ocene stroškov 2. tira Revizija revizije ocene stroškov 2. tira V javnosti že od leta 2010 dalje krožijo zelo različne ocene stroškov izvedbe projekta 2. tira med Divačo in Koprom (v nadaljevanju 2TDK), ki se gibljejo med 700

More information

UPORABA CELOVITE REŠITVE ORACLE EBS V NABAVNEM PROCESU S PROTOTIPNO REŠITVIJO

UPORABA CELOVITE REŠITVE ORACLE EBS V NABAVNEM PROCESU S PROTOTIPNO REŠITVIJO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Organizacija in management informacijskih sistemov UPORABA CELOVITE REŠITVE ORACLE EBS V NABAVNEM PROCESU S PROTOTIPNO REŠITVIJO Mentor: red. prof.

More information

Video igra kot oglas

Video igra kot oglas UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Luka Strasner Video igra kot oglas Diplomsko delo Ljubljana, 2009 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Luka Strasner Mentorica: doc. dr. Tanja

More information

NAČRTOVANJE TESTIRANJA PRI RAZVOJU IS V MANJŠIH RAZVOJNIH SKUPINAH

NAČRTOVANJE TESTIRANJA PRI RAZVOJU IS V MANJŠIH RAZVOJNIH SKUPINAH UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Rok Kuzem NAČRTOVANJE TESTIRANJA PRI RAZVOJU IS V MANJŠIH RAZVOJNIH SKUPINAH DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU MENTOR: vis.

More information

KAJ NAS VODI PRI IZBIRI POKLICA?

KAJ NAS VODI PRI IZBIRI POKLICA? ŠOLSKI CENTER VELENJE ELEKTRO IN RAČUNALNIŠKA ŠOLA Trg mladosti 3, 3320 Velenje MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA KAJ NAS VODI PRI IZBIRI POKLICA? Tematsko področje: Interdisciplinarno

More information

Mednarodni standardi. ocenjevanja vrednosti. International Valuation Standards Council

Mednarodni standardi. ocenjevanja vrednosti. International Valuation Standards Council Mednarodni standardi ocenjevanja vrednosti 2013 International Valuation Standards Council Copyright 2013 International Valuation Standards Council. Avtorske pravice 2013 ima Odbor za mednarodne standarde

More information

RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI

RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Program: Organizacija in management informacijskih sistemov RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI Mentor: red. prof. dr. Miroljub Kljajić

More information

Orodje za depresijo. Informacije in viri za učinkovito obvladovanje depresije. Prevod: Društvo DAM

Orodje za depresijo. Informacije in viri za učinkovito obvladovanje depresije. Prevod: Društvo DAM Orodje za depresijo Informacije in viri za učinkovito obvladovanje depresije PILOTSKA VERZIJA OKTOBER 2003 PREVOD IN PRIREDBA JUNIJ 2011 Prevod: Društvo DAM Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega

More information

PEDENJPED PIŠEM TVOJE IME

PEDENJPED PIŠEM TVOJE IME PEDENJPED PIŠEM TVOJE IME Nagovor ravnateljice 1 UVOD 5 2 POMAGAJ MI, DA NAREDIM SAM! 7 3 PRVI KORAKI K OPISMENJEVANJU 9 4 KO ODGRNEMO ZAVESO 12 5 NTC SISTEM UČENJA 14 5.1 PRVA FAZA: SPODBUJANJE RAZVOJA

More information

VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER. Kot lopatic ( ) / Angle of the blades ( ) 90 odpiranje / opening 85

VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER. Kot lopatic ( ) / Angle of the blades ( ) 90 odpiranje / opening 85 VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER OPIS: Difuzor VSD2 je namenjen hlajenju in ogrevanju velikih prostorov višine 4 do 12m. Omogoča turbulenten tok zraka, dolge domete pri ogrevanju

More information

SISTEM RAVNANJA PROJEKTOV V PODJETJU PRIMER PODJETJA LEK

SISTEM RAVNANJA PROJEKTOV V PODJETJU PRIMER PODJETJA LEK Univerza v Ljubljani EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO SISTEM RAVNANJA PROJEKTOV V PODJETJU PRIMER PODJETJA LEK Ljubljana, maj 2006 Gorazd Mihelič IZJAVA Študent Gorazd Mihelič izjavljam, da sem avtor

More information

LIFTING CHARTS - Crawler Cranes AMERICAN MODEL TON CAPACITY

LIFTING CHARTS - Crawler Cranes AMERICAN MODEL TON CAPACITY LIFTING CHARTS - Crawler Cranes AMERICAN MODEL 7260-100 TON CAPACITY 7260 1 LIFT RATINGS with 59S Tubular Chord Hammerhead and "S-S" Counterweight (49,700 lbs.) (15,150 kg.) (Feet) Feet (Pounds) Feet From

More information

KONCIPIRANJE PROJEKTA IZGRADNJE PROIZVODNEGA OBJEKTA V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI

KONCIPIRANJE PROJEKTA IZGRADNJE PROIZVODNEGA OBJEKTA V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacija in management delovnih sistemov KONCIPIRANJE PROJEKTA IZGRADNJE PROIZVODNEGA OBJEKTA V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI Mentor: izr. prof.

More information