INOVACIJSKI PROJEKT TERAPEVTSKI PES V RAZREDU POROČILO O NOVOSTI, 4. RAVEN RAZVOJA

Size: px
Start display at page:

Download "INOVACIJSKI PROJEKT TERAPEVTSKI PES V RAZREDU POROČILO O NOVOSTI, 4. RAVEN RAZVOJA"

Transcription

1 INOVACIJSKI PROJEKT TERAPEVTSKI PES V RAZREDU POROČILO O NOVOSTI, 4. RAVEN RAZVOJA PROJEKT Projekt Terapevtski pes v razredu izvajamo v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik (CIRIUS Kamnik) od septembra 2012, v šolskem letu 2013/14 pa je voden kot inovacijski projekt pod okriljem Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. Člani projektne skupine smo od vsega začetka: Irma GOLOB, učiteljica in vodja projekta, Isabelle MOREL BERA, ravnateljica, Ana TRNIK, učiteljica, Mateja PERKO, knjižničarka, Anka AUERSPERGER, delovna terapevtka, Alenka ZUPET, logopedinja, in Mojca TRAMPUŠ, konzulentka. Kot je že iz naslova projekta razvidno, brez psa kot»delovnega člana«ne bi šlo. Zdaj petletni mejni ovčar ALVIN, terapevtski pes s certifikatom društva za terapijo z živalmi Ambasadorji nasmeha, je že četrto leto redno, enkrat tedensko, vključen v učni proces v oddelkih posebnega programa vzgoje in izobraževanja. Člani inovacijskega projekta smo v začetku projekta oblikovali idejo, da bi vključitev živali v pedagoški proces uvedli kot pomemben del rednega pedagoškega dela z učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja v našem zavodu. Želeli smo: koristiti pozitivni vpliv živali na človeka v šolskem okolju in s tem dvigniti kakovost dela v oddelkih posebnega programa vzgoje in izobraževanja, oblikovati nove pedagoške pristope z živalmi v učnem procesu, predstaviti pomen novih pedagoških pristopov širši strokovni javnosti. Zastavili smo si dva glavna cilja: Učenec je s pomočjo psa aktiven. Učenec se ob prisotnosti psa dobro počuti. Aktivnost kot cilj zajema senzomotoriko, kognitivne procese ter socialno in emotivno področje: učenec vzpostavi stik s psom, je pozoren, opazuje, pomni, sledi dejavnosti, sodeluje, rad rešuje učne liste, spremeni položaj telesa, branje knjige spremlja z vsemi čutili, uporablja več govorne ekspresije oziroma nadomestno komunikacijo, doživlja več socialnih stikov z vrstniki, se uči empatije Cilja sta zastavljena glede na značilnosti učencev v naših oddelkih posebnega programa, ki so težko gibalno ovirani, z motnjo v duševnem razvoju, s težko govorno-jezikovno motnjo in drugimi motnjami. Oblikovali smo dve vprašanji glede organizacije pouka ter metode in oblike dela s psom v učnem procesu: Na kakšen način lahko učitelj koristi pozitivni vpliv psa na učence pri šolskem delu? V katerih dejavnostih lahko s pomočjo psa dosežemo večjo aktivnost učencev?

2 NOVOST 1. Pes, učiteljev delovni partner 2. Učne dejavnosti s psom: Športne igre s psom, Berem s psom in Učna ura s psom UTEMELJITEV 1. Pes, učiteljev delovni partner Vključitev psa v redno izvajanje učnega procesa v razredu predstavlja veliko spremembo v tradiciji poučevanja, vpliva ne le na učence, ki so vključeni, temveč na celotno šolsko oziroma pri nas zavodsko vzdušje in trdim, da dviguje kulturo bivanja v šolskem okolju. V slovenskem prostoru je ta oblika zelo redka, tudi v tujini ni prav pogosta, vendar bolj strukturirana in organizirana (npr. projekt Schulhund v Avstriji in Nemčiji). Več o tem je zajeto v knjigi moje konzulentke Mojce Trampuš: Tačke v šoli. Redno delo s psom v razredu, s tem da je učitelj hkrati vodnik psa, pa je novost v slovenskem šolskem prostoru. Učitelj, ki vključi v učno delo svojega izšolanega psa, mora biti pri svojem delu inovativen, nosi odgovornost za kakovostno izvajanje učnih dejavnosti s psom ter zagotoviti dodatne pogoje za uspešno in varno delo. Pri pripravi projekta v avgustu 2012 sem se oprla na pozitivne izkušnje članice društva Ambasadorji nasmeha, Jane Čarman, ki je v šolskem letu 2006/07 izpeljala inovacijski projekt Pes kot kopedagog pri vzgojno-izobraževalnem delu z učenci z učnimi težavami pri slovenščini. Opazila je, da so bili učenci bolj motivirani za delo, ko je bil v razredu prisoten pes. V posebnem programu vzgoje in izobraževanja za otroke z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju (PPVIZ) je v izhodišču poudarjeno, da potrebujejo za svoj osebni razvoj nenehno stimulacijo, saj se posebnost te motnje med drugim izraža tudi v znižani motivacijski sferi, pomanjkanju elementov samoaktivnosti in slabši intencionalni usmerjenosti. Z vključitvijo psa v razred sem predvidela, da bom velik del stimulacije za učence, ki ga nosi učitelj, predala psu. Pes Alvin, pasme border collie, s svojo neizmerno energijo in značajem odlično opravlja to nalogo in spodbuja učence prav k večji aktivnosti. Učenci se dobro počutijo, sledijo navodilom in so motivirani za delo, pri dejavnostih se bolj potrudijo, so vztrajni in njihova zbranost je daljša. Usvojili so nova znanja, radi rešujejo učne liste. Vsakemu učencu daje občutek zaželenosti, sprejetosti in koristnosti. Alvina se vedno razveselijo, pokličejo ga po imenu, mu dajejo ukaze, verbalno in neverbalno. Alvin daje podporo tudi meni. Kadar pridem z njim v šolo, ne morem biti slabe volje. Srečujem vesele obraze, ki naju pozdravljajo, učenci pa tudi odrasli želijo pobožati Alvina. Z zaupanjem sledi mojim navodilom, a hkrati vnaša v delo svoj lastni element - pozitivno življenjsko energijo in željo po delu z ljudmi. Alvin popolnoma upravičuje moje zaupanje, odlično opravlja svojo nalogo in vlogo mojega delovnega partnerja.

3 Dodatni pogoji, ki sem jih poleg same priprave in izvedbe učnih dejavnosti zagotovila, so: podporna ekipa sodelavcev z različnih strokovnih področij, primeren prostor in urnik dela, delo s psom. Izpolnitev pogojev je podlaga za uspešno in varno delo ter zagotavljanje potreb za vse vključene, tudi za psa. 2. Učne dejavnosti: Učna ura s psom, Berem s psom in Športne igre s psom V treh let izvajanja projekta so se oblikovale tri učne dejavnosti, ki predstavljajo nov pristop k poučevanju otrok s posebnimi potrebami z vključitvijo»živega elementa«v ustaljene oblike pouka. Cilji in vsebine učnega programa, zmožnosti in potrebe učencev ter karakter psa so elementi, ki smo jih upoštevali pri izbiri učnih dejavnosti in metodičnih pristopov. Vse tri oblike so se izkazale kot odličen model izvajanja učnega procesa s pomočjo psa. Alvin, šolan pes, spodbuja miselno, čustveno in celostno aktiviranje učencev. Prav aktivno učenje pa je tisto, ki si ga vsi želimo, saj omogoča doseganje zastavljenih ciljev. V vseh kulturah predstavlja igra ključen vidik razvoja otrok. Prek igre otrok razvija svoje sposobnosti socialne, intelektualne, ustvarjalne in fizične. Veselje do igre je skupna značilnost človeka in živali. Gibalno oviran otrok v PPVIZ je v elementu igre prikrajšan za marsikatero izkušnjo v primerjavi z zdravimi vrstniki. Popolnoma je odvisen od pomoči odraslega. Kljub temu si želi igre in v njej uživa. Prav tako je izrazito naravnan k igri tudi Alvin in z vpeljavo metodičnega elementa igre z živaljo v pouk nismo realizirali le učnih ciljev, temveč ustvarili sproščeno, veselo, edinstveno in varno okolje. Trdim, da lahko vse tri oblike učnih dejavnosti ob usposobljenem psu s primernim karakterjem uspešno prenesemo ob posebnih pogojih v vsa vzgojno-izobraževalna okolja. UČNA URA S PSOM Je prva oblika učne dejavnosti v projektu in je potekala v razredu. Poseben program vzgoje in izobraževanja zajema šest področij: razvijanje samostojnosti, splošno poučenost (spoznavanje okolja, jezik in matematika), gibanje in športno vzgojo ter glasbeno, likovno in delovno vzgojo. Prisotnost psa v razredu sem izkoristila ter jo vpletla v prav vse vsebine programa. Splošna poučenost: učenci pridobivajo nova znanja o živalih, opazujejo značilnosti psa, velikost, barvo, dele telesa poimenujejo in jih štejejo, primerjajo človeka in žival, primerjajo psa z drugimi živalmi, spoznavajo nove simbole za nadomestno komunikacijo za vsebine v projektu Likovna umetnost: učenci modelirajo psa iz gline, modelirne mase, razlikujejo in poimenujejo, kakšne barve je pes.

4 Delovna vzgoja: učenci skrbijo za Alvina, pripravijo mu vodo, prostor za počitek, izdelujejo igrače za psa, s pomočjo zgibajo origami v obliki psa, spečejo pasje piškote za rojstni dan. Športna vzgoja: učenci izvajajo različne športne igre s psom. Glasbena vzgoja: učimo se in pojemo pesmi o živalih. Tematske ure s kinološko vsebino (kako se srečamo s psom, skrb za psa, kaj nam pes pripoveduje kaj pomeni vedenje psa, strah pred psi, psi skozi zgodovino, delovni psi, službeni psi, ali je pes dobro darilo za rojstni dan, pomen zavetišč za živali, zakaj ne dobro uporabljati pirotehnična sredstva ). K učni uri so se vključevali učiteljica Ana Trtnik z mlajšimi učenci oddelka PPVIZ in logopedinja Alenka Zupet. Zastavili smo si naslednje cilje: Pomoč pri doseganju ciljev iz učnega načrta, sprostitev, boljše počutje, pozitivna čustva, večja motiviranost učencev za šolsko delo, povečanje koncentracije in pozornosti. Potek in vsebino učne ure smo načrtovale v povezavi z aktualno učno temo ali z vsebino prebrane knjige. Pripravile smo nove simbole za nadomestno komunikacijo in učne liste za vaje in utrjevanje znanja. Pri vsaki učni uri sem učencem omogočila stik s psom, ob začetku ure in ob njenem zaključku. Frontalni razlagi z demonstracijo (nazornost) je sledilo delo z učencem s pomočjo psa. Vsak učenec je dobil nalogo, če jo je uspešno rešil, se je lahko poigral s psom (takojšnja povratna informacija). Primer: v škatli je moral izbrati predmet (Alvinovo igračo) po določeni lastnosti, na primer po velikosti ali barvi... Ob pravilni rešitvi je lahko predmet vrgel Alvinu, ki je učenca ob reševanju naloge pozorno spremljal in nato z veseljem predmet ulovil in prinesel učencu nazaj na mizico ali kolena. Učence sem prek igre s psom usmerjala k opazovanju vrstnikov, medsebojnemu sodelovanju in komunikaciji. BEREM S PSOM Ko govorimo o branju s psom, najprej pomislimo na uveljavljeni R. E. A. D. program oziroma Reading Education Assistance Dogs, ki se izvaja tudi pri nas v šolah in knjižnicah. To so bralne urice s psom, pri katerih psa uporabijo kot motivator za izboljševanje branja. Otrok bere, pes ga posluša. Vodnik oziroma strokovni delavec otroka spodbuja ter mu nudi podporo. Oblikovanje ure Berem s psom sem kot preboj začutila lansko leto. Z učenci in Alvinom smo redno odhajali v knjižnico, se udobno namestili, izvedli krajšo aktivnost z Alvinom v povezavi z vsebino knjige ter zbrano poslušali. Naši učenci z zmerno oziroma težjo motnjo v duševnem razvoju ter težjo in težko govorno jezikovno motnjo zelo redko usvojijo veščino branja. Pri učni uri Berem s psom smo zato zastavili drugačne cilje: učenec spremlja branje knjige z vsemi čutili, učenec pridobiva nova znanja ob branju knjig, učenec rad spremeni položaj telesa, učenec vzpostavi stik s psom.

5 K tej učni dejavnosti se vključujeta delovna terapevtka Anka Auersperger in knjižničarka Mateja Perko. Delovna terapevtka dela z učenci na področju senzorne stimulacije, skrbi za ustrezno namestitev učencev glede na potrebe posameznika. Učenci spremenijo lego telesa, kar je zanje zaradi nepremičnega sedenja na invalidskih vozičkih izredno pomembno. Uporabljali smo različne blazine, sedežne vreče, valje in žoge. Opazovanje psa in stik z njim z druge perspektive sta drugačna. Učenci so s krajšo igro s psom imeli možnost drugega vidika. Alvinu so s pomočjo odraslega skrili v svojo bližino priboljšek (v pest, pod roko, na nogo ) in nato opazovali, kako ga išče, ter se ga dotikali. Knjižničarka je skrbno izbirala knjižno gradivo in ga na primeren način predstavila učencem. Vsebina knjige je bila običajno povezana s psom in aktualno učno temo. Ob branju knjige smo se učili mirno poslušati in slediti vsebini knjige, vključno z Alvinom, kateremu je ta čas pomenil tudi krajši počitek. Na poti v knjižnico in nazaj je vedno eden od učencev Alvina peljal na povodcu. Zelo sem morala skrbeti za pravičen razpored, da ni bil kdo prikrajšan. Med potjo smo srečavali učence in zaposlene, marsikdo se je ustavil, pobožal Alvina, vzpostavil komunikacijo tudi z učencem, ki je ponosno držal povodec. Učenci so ob zaključku dneva dobili domačo nalogo, učni list z vsebino knjige. ŠPORTNE IGRE S PSOM Največji preboj sem začutila letos pri aktivnostih s psom v telovadnici. Na začetku projekta smo elemente športnih iger izvajali v razredu, naslednje leto v zunanjem okolju. Učenci so psa vodili na povodcu, mu metali različne športne rekvizite in mu dajali različne ukaze. Zaradi slabega vremena smo dejavnost s privoljenjem športne pedagoginje nekajkrat izvedli v telovadnici. Te ure so se izkazale kot odlične. Zato smo za šolsko leto 2014/15 uro športne vzgoje že v začetku načrtovali v telovadnici. Imenovala sem jo Športne igre s psom. Zastavili smo si naslednje cilje: učenec je aktiven, učenec vzpostavi stik s psom, učenec doživlja več socialnih stikov z vrstniki, učenec uporablja več govorne ekspresije. Vključeni so bili učenci dveh oddelkov posebnega programa, tako je bila poleg dveh spremljevalk prisotna tudi učiteljica Nataša Trojar. Športne aktivnosti s psom smo prilagajali zmožnostim učencev in tudi psa. Uporabljali smo različne športne rekvizite, žoge, balone, elemente za poligon, obroč, kolebnico in blazine ter različne oblike športnih dejavnosti, individualne in skupinske. Tudi plesali smo. Alvin je vlogo motivatorja in demonstratorja odlično izvajal in spodbujal učence k večji aktivnosti. EVALVACIJA Kot nosilka projekta sem se zavedala odgovornosti pri izvajanju projekta, zato sem od vsega začetka spremljala, analizirala in vrednotila vzgojno-izobraževalni proces s pomočjo strokovnih delavcev, ki so vključeni v projekt. Po vsakem izvedenem dnevu s psom v šoli smo skupaj ugotavljali učinke in vrednotili dosežke učencev. Pomembna informacija mi je bila tudi vedenje psa, zaradi varnosti sem bila posebej

6 pozorna na znake utrjenosti, stresa. S sprotno analizo sem imela uvid v dogajanje, zato sem glede na povratne informacije uspešno ter sproti prilagajala učne aktivnosti trenutnemu stanju oziroma razmeram. Ob začetku izvajanja projekta sem pripravila evalvacijski list za preverjanje počutja učencev ob prisotnosti psa v razredu, saj je bil eden glavnih ciljev dobro počutje in sproščenost učencev ob prisotnosti psa v razredu. Že po dobrem mesecu smo evalviranje opustili, saj so vsi učenci izražali visoko stopnjo zadovoljstva. Le en učenec je v začetku izrazil slabše počutje, saj se je psov zelo bal. S sodelavkami, vključenimi v projekt, sem se po vsakem dnevu pogovorila, skupaj smo določile smernice za delo v naslednjem tednu. Temeljitejša evalvacija je bila ob vsakem polletju in ob koncu šolskega leta. V juniju 2015 sem prosila za evalvacijo tudi učiteljico, ki ni članica projektne skupine, v letošnjem letu pa je bila vedno prisotna pri uri športne vzgoje s psom. V decembru 2013 in januarju 2014 sem po načelu triangulacije s pomočjo konzulentke pripravila anketne vprašalnike za starše in učitelje. Anketni vprašalnik za učitelje je razen v enem vprašanju enak vprašalniku za starše. Vključuje vprašanja odprtega in zaprtega tipa. Tako pri starših kot pri učiteljih odgovori kažejo zelo veliko stopnjo podpore in zadovoljstva s projektom. Istočasno sem izvedla anketo tudi pri vključenih učencih. Vprašalnik zanje je prilagojen njihovi zmogljivosti ocenjevanja in odgovarjanja. Usmerjen je v oceno priljubljenosti posamezne aktivnosti s psom. Učenci so izpolnjevali vprašalnik individualno, s pomočjo učitelja: učitelj zastavlja vprašanje, nato ponudi odgovor, učenec odgovori pritrdilno ali nikalno, tako kot zmore: z besedo, glasom, nagibom glave Poudariti moram, da so anketiranje vzeli zelo resno, zbrano so sledili vprašanjem in s ponosom odgovarjali. Počutili so se pomembne. V vprašalniku izražajo visoko stopnjo zadovoljstva pri aktivnostih s psom. Če je učenec izrazil nezadovoljstvo (ne maram preveč, sploh ne maram), sem se z učencem pogovorila in v nadaljnjih dejavnostih upoštevala njegovo mnenje. Učitelji prepoznavajo koristi projekta. Strinjajo se, da prisotnost psa v razredu pozitivno vpliva na učence in vzdušje v razredu. Med drugim še sporočajo: Stik učencev s psom je pozitiven, vpliva na vedenje, osredotočenost. Prisotnost živali na otroke vpliva spodbudno, poživljajoče. Posamezne učence lahko motivira za izvajanje posamezne naloge ali pa jih prisotnost živali pomirja, poživlja Pomirjajoče deluje na skupino in posameznega učenca, učenci radi delajo za žival. Večina otrok se v stiku s psom sprosti, učijo se pravilnega ravnanja z živalmi. Zaupanje staršev, ki so mi ga izkazali ob uvajanju zanje povsem nove metode dela, mi je neprecenljivo. Starše sem v besedi in sliki redno obveščala o poteku projekta, ob evalvaciji projekta sem se obrnila tudi nanje. Izražajo visoko podporo projektu in željo po nadaljevanju. Trdijo, da projekt vpliva na njihovega otroka in tudi na vzdušje v družini.

7 Pes v razredu vpliva na čisto vse: otrok rad hodi v šolo, je v pričakovanju, počuti se»nekaj več«, ker je pes prisoten v njihovem razredu. Menim, da prisotnost psa pri pouku ustvarja pozitivno vzdušje za vse učence. Pes bo pozitivno vplival na otroka. Če so otroci srečni, prenašajo srečo na celotno skupnost šolo in družino. Mislim, da prisotnost psa v razredu na otroke pozitivno vpliva in da je vse bolj sproščeno. Samo navdušenje! Imam občutek, da se počuti nekaj več, ker je v vašem razredu Alvin. V trgovini se vedno spomni še na priboljšek za kuža. Vsako žival z zanimanjem opazuje in nima strahu pred njo. Živali vedno same pristopijo do Domna. Urban nestrpno čaka na dan, ko je pes Alvin prisoten v razredu. Preden je imel stik z Alvinom, se je psov bal in postal v stiku z njimi čisto napet in jokal. Vpliv projekta na našega otroka je zato toliko bolj uspešen, ker imamo že doma vsa leta psa, tako da je Lili na to že povsem navajena. Alex je izredno navdušen in vesel, ko ima priložnost sodelovati v projektu Terapevtski pes. Same pohvale in popolnoma podpiramo še v nadalje, saj otrok dobi občutek topline, veselja, varnosti in tudi odgovornosti. Najlepša hvala za ves trud in prizadevnost! Rok ima zelo rad živali. Zelo je vesel, če mu omenim psa, izrazil je željo, da bi ga imeli doma. Projekt mu je všeč. Prej se je bal psov, zdaj jih ima rad ter je premagal strah, kar je velik korak. Vpliv psa (Alvina) je na našega otroka (Saro) zelo pozitiven, želimo še naprej sodelovati v tem projektu. Želi si, da bi tudi doma imeli psa, pa ne vidim možnosti, je velika obveznost, če ga imaš, je zanj treba tudi skrbeti. Psa v razredu je vesel, iz šole pride zadovoljen. Le redki učenci zmorejo ubesediti, kar doživljajo pri učnih dejavnostih s psom. Zato smo se odločili, da bomo kot del evalvacije pripravili videoposnetek o našem delu. Posnetek je dostopen na Glede na značilnosti naših učencev je ta oblika evalvacije verjetno bolj nazorna kot druge. Posebej poudarjam, da video prikazuje avtentično dogajanje učne dejavnosti ene šolske ure Športne igre s psom. Za snemanje nismo posebej pripravljali okoliščin, uporabljenih pripomočkov, dejavnosti, sploh pa ne učencev. Menimo, da posnetek prepričljivo prikazuje, kaj vse Alvin pomeni učencem vidimo namreč lahko, s kakšnim veseljem sodelujejo in premikajo meje, ki jim jih je postavila narava. Mi, ki te otroke spremljamo daljše časovno obdobje, ob ogledu posnetka soglasno ugotavljamo, da so otroci ob psu znatno bolj telesno in miselno aktivni kot sicer. To je tudi eden bistvenih ciljev projekta in vsebina didaktičnega elementa, o katerem govori naša evalvacija. Če bi lahko tudi Alvin podal svojo evalvacijo, bi verjetno povedal, da z veseljem»hodi«v šolo. Čuti, da ga imajo učenci radi, in to jim s hvaležnostjo vrača. Pozorno spremlja aktivnost učencev in izpolnjuje različne naloge. Vesel je, če je učenec uspešen, saj je potem tudi on nagrajen z igro ali s priboljškom. Zadovoljen je, da ima vedno svežo vodo in kotiček, kamor se lahko umakne. Evalvacija nedvomno potrjuje uspešnost projekta. Prilagam primerjalno analizo odgovorov staršev in učiteljev ter posebej analizo odgovorov učencev. Prilagam še tri

8 daljše zapise sodelavk, ki projekt spremljajo od začetka, pri njem sodelujejo, zato je njihov pogled na napredek učencev in Alvinov vpliv nanje toliko bolj dragocen. Didaktična vrednost Ob vključitvi psa v učni proces smo običajnim dejavnikom učenja, učitelju, učencem in učnim okoliščinam, dodali nov, živ element, psa, ki kot neposreden dejavnik močno vpliva na celoten proces učenja in dela. Učenci prek aktivnosti s psom doživljajo močno, pozitivno osebno izkušnjo z vsemi čutili in čustvi. Alvin ima čudovito lastnost, da z veseljem pristopa do ljudi in jih vabi k igri. Učence že ob prihodu v razred pozdravlja z mahajočim repom, se takoj usmeri k njim in jim prinaša predmete. Vsakemu učencu daje občutek zaželenosti, sprejetosti in koristnosti. Učenci so pridobili samozavest, saj Alvin uboga njihove ukaze, pa čeprav je to le gesta z roko. Ob reševanju nalog so bili bolj motivirani, saj so si želeli uspeha in s tem igro s psom za nagrado. Prek skrbi za psa so razvijali tudi empatijo. Tako izkustveno učenje v sproščenem, veselem, edinstvenem in varnem okolju je vseživljenjskega pomena. Prek procesov zaznavanja, čustvovanja, razmišljanja in delovanja učenci uspešno usvajajo različna znanja, dosegajo zastavljene cilje in pridobivajo samozavest. Didaktična vrednost drugače izvedenih ur pouka je pozitivna in s svojo pestrostjo vabljiva za učence in strokovne delavce. Zaključek V tretjem letu izvajanja projekta smo prek treh različnih oblik učnih dejavnostih s pomočjo primerno usposobljenega psa učinkovito dosegli zastavljene, pa tudi druge cilje. Prisotnost psa vnaša v šolski prostor prijetno vzdušje, učenci se dobro počutijo, so aktivnejši, zaradi psa se še posebej potrudijo. Učenci ne pridobivajo le novih znanj, ob aktivnostih s psom razvijajo tudi socialne veščine in boljšo samopodobo. Pozornost psa do vsakega posameznega učenca jim vzbuja občutek ponosa in osebnega dostojanstva ter utrjuje njihov občutek, da nekaj pomenijo. Dobro vzdušje je povezalo tudi nas, strokovne delavce v projektu. Članice projekta, učiteljica, knjižničarka, delovna terapevtka in logopedinja, so suvereno oblikovale in izvajale svojo vlogo pri oblikovanju in izvajanju dejavnosti v projektu. Ob podpori vodstva šole in tima sodelavcev ter dobri organizaciji dela je imel tudi pes dobre pogoje za kontinuirano delo (primerni prostori in delovni pripomočki, urnik ter možnost počitka in umika). Učenci in njihovi starši izražajo veliko stopnjo zadovoljstva in željo po nadaljevanju projekta v naslednjem šolskem letu. Kot učiteljica in hkrati vodnica psa čutim veliko hvaležnost svojemu psu Alvinu, ki zvesto sledi mojim pričakovanjem in je resnično pravi delovni partner. Vodja projekta: Irma Golob LITERATURA Maksimiljana Marinšek, Maks Tušak: Človek žival: zdrava naveza. Maribor, založba Pivec, Pes in Otrok. Ljubljana, ČZD Kmečki glas, d. o. o., Naslov izvirnika: Hund und Kind. Avtorici: Frauke OHL, Nienke Endenburg. Jože Vidic: Življenje s psom. Ljubljana, Dedal, d. o. o., oktober 2009.

9 France Vreg: Vedenje psa: Skrivnostni svet življenja, vedenja, komuniciranja in učenja živih bitij. Ljubljana, Mobo Kynos, Dedal, Članki in literatura na internetni strani Slovenskega društva za terapijo z živalmi Ambasadorji nasmeha: Lorie Long: A Dog Who's Always Welcome, Howell Book House, New Jersey, USA, Lynda M. King: Animal-Assisted Therapy, Ottawa University, Kris Butler: Therapy Dogs, Compassionate Modalities, Funpuddle Publishing Associates, Therapy Dogs Today: Their Gifts, Our Obligation, Funpuddle Publishing Associates, Kathy Diamond Davis: Therapy Dogs: Training Your Dog to Reach Others, Dogwise Publishing, Merope Pavlides: Animal-assisted Interventions for Individuals with Autism, Jessica Kingsley Publishers, Mojca Trampuš: Tačke v šoli, Založba ZRSŠ, Mojca Trampuš: Šapa se predstavi, Založba ZRSŠ, Lila Prap: Pasji zakaji, Mladinska knjiga, Barica Marentič Požarnik: Psihologija učenja in pouka, DZS, Ivanka Vidovič (et al.): Hopla, ena, dva, tri zame!: gibanje in športna vzgoja za specialne pedagoge, ki poučujejo otroke in mladostnike z zmerno, s težjo in težko motnjo v duševnem razvoju, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, 2003 Poseben program vzgoje in izobraževanja za otroke z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju (Sprejet na 58., 69. in 82. seji Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje 5. junija 2003, 17. junija 2004 in 14. Julija 2005). Material, ki ga v zvezi z IP posreduje Zavod RS za šolstvo. Andreja Zupanc, Vpliv šolanih psov na kakovost življenja ljudi, diplomska naloga. Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta, 2011.

Atim - izvlečni mehanizmi

Atim - izvlečni mehanizmi Atim - izvlečni mehanizmi - Tehnični opisi in mere v tem katalogu, tudi tiste s slikami in risbami niso zavezujoče. - Pridružujemo si pravico do oblikovnih izboljšav. - Ne prevzemamo odgovornosti za morebitne

More information

Priprava in analiza govornega nastopa z uporabo IKT. Preparation and Analysis of Oral Presentation by Using ICT

Priprava in analiza govornega nastopa z uporabo IKT. Preparation and Analysis of Oral Presentation by Using ICT INFORMACIJSKA DRUŽBA IS 2010 15. oktober 2010 VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE V INFORMACIJSKI DRUŽBI Priprava in analiza govornega nastopa z uporabo IKT Preparation and Analysis of Oral Presentation by Using ICT

More information

Učni sklop: KAJ ŽE ZNAM. Učna enota: Števniki (4 ure; 2 SLJ + 2 MP TJA) Učitelj: Andreja Vetrih Humar A: OPERATIVNI CILJI

Učni sklop: KAJ ŽE ZNAM. Učna enota: Števniki (4 ure; 2 SLJ + 2 MP TJA) Učitelj: Andreja Vetrih Humar A: OPERATIVNI CILJI OŠ Solkan, 2015/16 Učitelj: Andreja Vetrih Humar A: OPERATIVNI CILJI Predmet: SLOVENŠČINA Razred: 6. a Učni sklop: KAJ ŽE ZNAM Učna enota: Števniki (4 ure; 2 SLJ + 2 MP TJA) Oblikovanje in razvijanje zavesti

More information

UGOTAVLJANJE IN ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V OSNOVNI ŠOLI: študija primera

UGOTAVLJANJE IN ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V OSNOVNI ŠOLI: študija primera UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE MANCA MARETIČ PAULUS UGOTAVLJANJE IN ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V OSNOVNI ŠOLI: študija primera MAGISTRSKO DELO LJUBLJANA, 2009 1 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA

More information

Projekt Fibonacci kot podpora uvajanju naravoslovja v vrtcih

Projekt Fibonacci kot podpora uvajanju naravoslovja v vrtcih UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA PREDŠOLSKA VZGOJA Štefanija Pavlic Projekt Fibonacci kot podpora uvajanju naravoslovja v vrtcih Magistrsko delo Ljubljana, 2014 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA

More information

LETNI DELOVNI NAČRT ŠOLSKO LETO 2016/2017

LETNI DELOVNI NAČRT ŠOLSKO LETO 2016/2017 LETNI DELOVNI NAČRT ŠOLSKO LETO 2016/2017 september 2016 SPOŠTOVANJE, ODGOVORNOST, ZNANJE NAŠE SO VREDNOTE SKUPAJ DELAMO ZANJE! KAZALO VSEBINE 1. UVOD... 6 2. TEMELJNE PREDNOSTNE NALOGE... 9 3.1 Projekt

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Anita Mirjanić. Feminizacija učiteljskega poklica v osnovni šoli. Magistrsko delo

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Anita Mirjanić. Feminizacija učiteljskega poklica v osnovni šoli. Magistrsko delo UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Anita Mirjanić Feminizacija učiteljskega poklica v osnovni šoli Magistrsko delo Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Anita Mirjanić

More information

UGOTAVLJANJE DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU COMMEX SERVICE GROUP d.o.o.

UGOTAVLJANJE DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU COMMEX SERVICE GROUP d.o.o. UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacija in management kadrovskih in izobraževalnih procesov UGOTAVLJANJE DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU COMMEX SERVICE GROUP d.o.o. Mentor:

More information

OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o.

OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o. UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Janez Turk OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o. Diplomsko delo Ljubljana 2007 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE

More information

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL MEN'S - CLOTHING SIZE GUIDES / MOŠKA TAMELA VELIKOSTI OBLEK JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

More information

Romski izobraževalni inkubatorji pomoč romskim učencem v procesu izobraževanja

Romski izobraževalni inkubatorji pomoč romskim učencem v procesu izobraževanja Romski izobraževalni inkubatorji pomoč romskim učencem v procesu izobraževanja Romana Bešter in Mojca Medvešek Mednarodna konferenca Formalno in neformalno izobraţevanje Romov: različni modeli in izkušnje

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MOJCA MAHNE

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MOJCA MAHNE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MOJCA MAHNE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MOTIVACIJA ČLANOV TIMA GLEDE NA BELBINOVE TIMSKE VLOGE Ljubljana, februar 2009

More information

Študija učinkov programa Vseživljenjsko učenje na osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje z vidika nacionalnih prioritet

Študija učinkov programa Vseživljenjsko učenje na osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje z vidika nacionalnih prioritet Študija učinkov programa Vseživljenjsko učenje na osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje z vidika nacionalnih prioritet CMEPIUS (Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja)

More information

PEDENJPED PIŠEM TVOJE IME

PEDENJPED PIŠEM TVOJE IME PEDENJPED PIŠEM TVOJE IME Nagovor ravnateljice 1 UVOD 5 2 POMAGAJ MI, DA NAREDIM SAM! 7 3 PRVI KORAKI K OPISMENJEVANJU 9 4 KO ODGRNEMO ZAVESO 12 5 NTC SISTEM UČENJA 14 5.1 PRVA FAZA: SPODBUJANJE RAZVOJA

More information

I. del: POSLOVNO POROČILO stran 3. II. del: RAČUNOVODSKO POROČILO..stran 72. III. del: OBVEZNE PRILOGE.stran 92

I. del: POSLOVNO POROČILO stran 3. II. del: RAČUNOVODSKO POROČILO..stran 72. III. del: OBVEZNE PRILOGE.stran 92 LETNO POROČILO Osnovne šole Gradec za leto 2016 Litija, februar 2017 Letno poročilo OŠ Gradec: I. del: POSLOVNO POROČILO stran 3 II. del: RAČUNOVODSKO POROČILO..stran 72 III. del: OBVEZNE PRILOGE.stran

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Žiga Cmerešek. Agilne metodologije razvoja programske opreme s poudarkom na metodologiji Scrum

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Žiga Cmerešek. Agilne metodologije razvoja programske opreme s poudarkom na metodologiji Scrum UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Žiga Cmerešek Agilne metodologije razvoja programske opreme s poudarkom na metodologiji Scrum Diplomsko delo Ljubljana, 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA

More information

PRIMERJAVA GIBALNIH/ŠPORTNIH DEJAVNOSTI V OKVIRU SLOVENSKEGA IN NEMŠKEGA KURIKULUMA ZA VRTCE

PRIMERJAVA GIBALNIH/ŠPORTNIH DEJAVNOSTI V OKVIRU SLOVENSKEGA IN NEMŠKEGA KURIKULUMA ZA VRTCE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Specialna športna vzgoja Elementarna športna vzgoja PRIMERJAVA GIBALNIH/ŠPORTNIH DEJAVNOSTI V OKVIRU SLOVENSKEGA IN NEMŠKEGA KURIKULUMA ZA VRTCE DIPLOMSKO DELO MENTOR:

More information

VLOGA ORGANIZACIJSKE KULTURE NA USPEŠNOST PODJETJA. Marko Klemenčič

VLOGA ORGANIZACIJSKE KULTURE NA USPEŠNOST PODJETJA. Marko Klemenčič Povzetek VLOGA ORGANIZACIJSKE KULTURE NA USPEŠNOST PODJETJA Marko Klemenčič marko.klemencic@siol.net Prispevek obravnava pomembnost organizacijske kulture kot enega od dejavnikov, ki lahko pojasni, zakaj

More information

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d.

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. (THE PLANNING OF THE PERSONNEL IN UNIOR d.d. COMPANY) Kandidatka: Mateja Ribič Študentka

More information

vzgojiteljica Kurikul vrtca - včeraj, danes in jutri

vzgojiteljica Kurikul vrtca - včeraj, danes in jutri vzgojiteljica Kurikul vrtca - včeraj, danes in jutri ISSN: 1580-6065 Žalec, marec 2014 Letnik XVI, izr. številka Vsebina UVODNE BESEDE 3 Pogled nazaj od dokumenta do uveljavitve v praksi 4 Kurikul vrtca

More information

Obvladovanje časa s pomočjo sodobne informacijske tehnologije

Obvladovanje časa s pomočjo sodobne informacijske tehnologije Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Mojca Ješe Šavs Obvladovanje časa s pomočjo sodobne informacijske tehnologije MAGISTRSKO DELO MAGISTRSKI PROGRAM RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

More information

Šport in socialna integracija

Šport in socialna integracija UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Neža Marolt Šport in socialna integracija Diplomsko delo Ljubljana, 2010 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Neža Marolt Mentor: doc. dr. Samo

More information

AKTIVNOST PREBIVALCEV SLOVENIJE NA PODROČJU FITNESA V POVEZAVI Z NEKATERIMI SOCIALNO DEMOGRAFSKIMI ZNAČILNOSTMI

AKTIVNOST PREBIVALCEV SLOVENIJE NA PODROČJU FITNESA V POVEZAVI Z NEKATERIMI SOCIALNO DEMOGRAFSKIMI ZNAČILNOSTMI UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT AKTIVNOST PREBIVALCEV SLOVENIJE NA PODROČJU FITNESA V POVEZAVI Z NEKATERIMI SOCIALNO DEMOGRAFSKIMI ZNAČILNOSTMI DIPLOMSKA NALOGA MATEJ BUNDERLA LJUBLJANA 2008 UNIVERZA

More information

KONCEPT VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNEGA DELA Z NADARJENIMI DIJAKI V SREDNJEM IZOBRAŽEVANJU 1

KONCEPT VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNEGA DELA Z NADARJENIMI DIJAKI V SREDNJEM IZOBRAŽEVANJU 1 KONCEPT VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNEGA DELA Z NADARJENIMI DIJAKI V SREDNJEM IZOBRAŽEVANJU 1 Soavtorji Koncepta: Člani RPS za odkrivanje in delo z nadarjenimi : Prof.dr. Drago Žagar, Filozofska fakulteta UL, Oddelek

More information

DREVO, MOJ PRIJATELJ

DREVO, MOJ PRIJATELJ UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA Oddelek za predšolsko vzgojo Diplomsko delo NARAVOSLOVNI PROJEKT V VRTCU: DREVO, MOJ PRIJATELJ Romana Žnidar Maribor, 2015 UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA

More information

MODEL NAGRAJEVANJA DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU KLJUČ, d. d.

MODEL NAGRAJEVANJA DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU KLJUČ, d. d. UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Renata STUPAN MODEL NAGRAJEVANJA DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU KLJUČ, d. d. Magistrsko delo Ljubljana, 2008 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

More information

LETNI RAZGOVORI ZAPOSLENIH V UPRAVI RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

LETNI RAZGOVORI ZAPOSLENIH V UPRAVI RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Diplomsko delo univerzitetnega študija Smer organizacija dela LETNI RAZGOVORI ZAPOSLENIH V UPRAVI RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE Mentorica: izr. prof. dr.

More information

DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29

DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29 DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29 16/SL WP 243 rev. 01 Smernice o pooblaščenih osebah za varstvo podatkov Sprejete 13. decembra 2016 Kot so bile nazadnje revidirane in sprejete 5. aprila

More information

DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE

DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Katedra za psihologijo dela in organizacije DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE Seminarska naloga pri predmetu Psihološka diagnostika in ukrepi v delovnem okolju Študijsko

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER Ljubljana, september 2007 DEAN LEVAČIČ IZJAVA Študent Dean Levačič

More information

Publikacija za šolsko leto 2016/2017. Osnovna šola Vide Pregarc

Publikacija za šolsko leto 2016/2017. Osnovna šola Vide Pregarc Publikacija za šolsko leto 2016/2017 Osnovna šola Vide Pregarc Ime in priimek: Razred: Razrednik: Naslov: Domači telefon: Telefon matere: Telefon očeta: E-naslov staršev: KAZALO 1 ŠOLA 5 1.1 PODATKI O

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO IRENA MUREN UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ANALIZA UČINKOV UPORABE DIZAJNERSKEGA NAČINA RAZMIŠLJANJA PRI POUČEVANJU PODJETNIŠTVA

More information

IZGRADNJA ODLOČITVENEGA MODELA ZA IZBIRO IZBIRNIH PREDMETOV V DEVETLETNI OSNOVNI ŠOLI

IZGRADNJA ODLOČITVENEGA MODELA ZA IZBIRO IZBIRNIH PREDMETOV V DEVETLETNI OSNOVNI ŠOLI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacijska informatika IZGRADNJA ODLOČITVENEGA MODELA ZA IZBIRO IZBIRNIH PREDMETOV V DEVETLETNI OSNOVNI ŠOLI Mentor: red. prof. dr. Vladislav

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JASMINA LIKAR

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JASMINA LIKAR UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JASMINA LIKAR Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Specialna športna vzgoja Prilagojena športna vzgoja ŠPORTNA DEJAVNOST UPORABNIKOV

More information

LETNA POROČILA ZA LETO 2015 JAVNIH ZAVODOV, KATERIH USTANOVITELJ JE OBČINA AJDOVŠČINA 2 del. Odbor za družbene zadeve Odbor za gospodarstvo

LETNA POROČILA ZA LETO 2015 JAVNIH ZAVODOV, KATERIH USTANOVITELJ JE OBČINA AJDOVŠČINA 2 del. Odbor za družbene zadeve Odbor za gospodarstvo TADEJ BEOČANIN ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: 25.3.2016 OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: GRADIVO PRIPRAVIL: PRISTOJNO DELOVNO TELO OBČINSKEGA SVETA: LETNA POROČILA ZA LETO 2015 JAVNIH ZAVODOV, KATERIH

More information

intervju fokus šola se predstavi

intervju fokus šola se predstavi intervju fokus šola se predstavi Patrice Cadeau, IFCN O mednarodnem povezovanju v OŠ OŠ Šentvid www.didakta.si november 2008 letnik XVIII/XIX cena 7,90 didakta_novem_08_3..indd 1 4.11.2008 14:59:58 vsebina

More information

MARTIN VERSTOVŠEK UPORABA ORODIJ ZA VODENJE PROJEKTOV IT V MAJHNI RAZVOJNI SKUPINI DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU

MARTIN VERSTOVŠEK UPORABA ORODIJ ZA VODENJE PROJEKTOV IT V MAJHNI RAZVOJNI SKUPINI DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO MARTIN VERSTOVŠEK UPORABA ORODIJ ZA VODENJE PROJEKTOV IT V MAJHNI RAZVOJNI SKUPINI DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU Mentor:

More information

Ustvarjalni gib: Kontaktna improvizacija

Ustvarjalni gib: Kontaktna improvizacija UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT športno treniranje Ustvarjalni gib: Kontaktna improvizacija MENTORICA: dr. Meta Zagorc, doc. RECENZENTKA: dr. Mirjam Lasan, doc. KONZULENTKA: Tina Jarc Šifrar, asist.

More information

Zgodovina projektnega vodenja in projektno vodenje danes

Zgodovina projektnega vodenja in projektno vodenje danes Zgodovina projektnega vodenja in projektno vodenje danes V podjetjih se dnevno soočajo s projekti in projektnim menedžmentom. Imajo tisoč in eno nalogo, ki jih je potrebno opraviti do določenega roka,

More information

DOBA FAKULTETA LETNI POGOVORI V PODJETJU METAL RAVNE D. O. O. ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR. (diplomsko delo) Polona Vrabič

DOBA FAKULTETA LETNI POGOVORI V PODJETJU METAL RAVNE D. O. O. ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR. (diplomsko delo) Polona Vrabič DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR LETNI POGOVORI V PODJETJU METAL RAVNE D. O. O. (diplomsko delo) Polona Vrabič Maribor, 2010 Mentor: mag. Anton Mihelič Lektorica: Vesna Glinšek,

More information

STRES - KLJUČNI DEMOTIVATOR ZAPOSLENIH: ŠTUDIJA PRIMERA

STRES - KLJUČNI DEMOTIVATOR ZAPOSLENIH: ŠTUDIJA PRIMERA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO STRES - KLJUČNI DEMOTIVATOR ZAPOSLENIH: ŠTUDIJA PRIMERA Ljubljana, julij 2011 LIDIJA BREMEC IZJAVA Študent/ka Lidija Bremec izjavljam, da sem avtor/ica

More information

FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Andraž Poje Vzhodnjaški pristopi k vodenju pri projektih Diplomsko delo Ljubljana, 2009 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Andraž Poje Mentor:

More information

Projektna pisarna v akademskem okolju

Projektna pisarna v akademskem okolju UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Anja Inkret Projektna pisarna v akademskem okolju Diplomsko delo Ljubljana, 2009 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Anja Inkret Mentor: Doc.

More information

SISTEM RAVNANJA PROJEKTOV V PODJETJU PRIMER PODJETJA LEK

SISTEM RAVNANJA PROJEKTOV V PODJETJU PRIMER PODJETJA LEK Univerza v Ljubljani EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO SISTEM RAVNANJA PROJEKTOV V PODJETJU PRIMER PODJETJA LEK Ljubljana, maj 2006 Gorazd Mihelič IZJAVA Študent Gorazd Mihelič izjavljam, da sem avtor

More information

ALI JE KUPČKANJE»KUL«?

ALI JE KUPČKANJE»KUL«? OSNOVNA ŠOLA GUSTAVA ŠILIHA LAPORJE ALI JE KUPČKANJE»KUL«? Sociologija Raziskovalna naloga Avtorici: Sara Bevc, 7. a Katja Košič, 7. a Mentorica: Mateja Vouk, prof. Laporje, 2016 ZAHVALA Najlepša hvala

More information

OSNOVNA ŠOLA IVANJKOVCI VRTEC IVANJKOVCI. Publikacija za šolsko leto 2017/2018

OSNOVNA ŠOLA IVANJKOVCI VRTEC IVANJKOVCI. Publikacija za šolsko leto 2017/2018 OSNOVNA ŠOLA IVANJKOVCI VRTEC IVANJKOVCI Publikacija za šolsko leto 2017/2018 1 Spoštovani učenci in starši! Šolsko publikacijo smo pripravili na podlagi 32. člena Zakona o osnovni šoli (Ul. 81/06, 102/07,

More information

UČINKOVITO VODENJE INFORMACIJSKIH PROJEKTOV V DRŽAVNEM ORGANU

UČINKOVITO VODENJE INFORMACIJSKIH PROJEKTOV V DRŽAVNEM ORGANU UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UČINKOVITO VODENJE INFORMACIJSKIH PROJEKTOV V DRŽAVNEM ORGANU Ljubljana, november 2003 TOMAŽ ABSEC IZJAVA Študent Tomaž Absec izjavljam, da sem

More information

JAVNI NASTOP Z VIDIKA BESEDNE IN NEBESEDNE KOMUNIKCIJE. Saša Špitalar

JAVNI NASTOP Z VIDIKA BESEDNE IN NEBESEDNE KOMUNIKCIJE. Saša Špitalar JAVNI NASTOP Z VIDIKA BESEDNE IN NEBESEDNE KOMUNIKCIJE Saša Špitalar sashica7@gmail.com Povzetek Javni nastop z vidika besedne in nebesedne komunikacije je področje, kjer gre za veščino, ki se je z veliko

More information

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Vincent KNAB Abstract: This article describes a way to design a hydraulic closed-loop circuit from the customer

More information

UČENJE INTERVENCIJ ZDRAVSTVENE NEGE V SIMULIRANEM OKOLJU LEARNING OF NURSING INTERVENTIONS IN A SIMULATED EVIRONMENT

UČENJE INTERVENCIJ ZDRAVSTVENE NEGE V SIMULIRANEM OKOLJU LEARNING OF NURSING INTERVENTIONS IN A SIMULATED EVIRONMENT visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje ZDRAVSTVENA NEGA UČENJE INTERVENCIJ ZDRAVSTVENE NEGE V SIMULIRANEM OKOLJU LEARNING OF NURSING INTERVENTIONS IN A SIMULATED EVIRONMENT Mentorica:

More information

METODE USPEŠNEGA UČENJA

METODE USPEŠNEGA UČENJA B&B VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Program: Poslovni sekretar METODE USPEŠNEGA UČENJA Mentorica: Marina Vodopivec, univ. dipl. psih. Kandidatka: Alsada Sijarić Lektorica: Andreja Tasič Kamnik, marec 2010 ZAHVALA

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAČILNOSTI USPEŠNIH TEAMOV

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAČILNOSTI USPEŠNIH TEAMOV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAČILNOSTI USPEŠNIH TEAMOV Ljubljana, julij 2003 ERNI CURK Študent ERNI CURK izjavljam, da sem avtor tega diplomskega dela, ki sem ga napisal pod

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA. Specialna in rehabilitacijska pedagogika, Posebne razvojne in učne težave. Urša Zupan

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA. Specialna in rehabilitacijska pedagogika, Posebne razvojne in učne težave. Urša Zupan UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Specialna in rehabilitacijska pedagogika, Posebne razvojne in učne težave Urša Zupan DOŽIVLJANJE MATER OB ROJSTVU OTROKA Z DOWNOVIM SINDROMOM Magistrsko delo Ljubljana,

More information

VITKO DELAJ. Od načrta A do načrta, ki deluje. Ash Maurya. Alexis Zrimec, urednik slovenske izdaje Eric Ries, urednik angleške zbirke

VITKO DELAJ. Od načrta A do načrta, ki deluje. Ash Maurya. Alexis Zrimec, urednik slovenske izdaje Eric Ries, urednik angleške zbirke Prevod 2. izdaje knjige Running Lean www.delajvitko.si Ash Maurya DELAJ VITKO Od načrta A do načrta, ki deluje Alexis Zrimec, urednik slovenske izdaje Eric Ries, urednik angleške zbirke Živimo v času neomejenih

More information

Vrednotenje vzgojnega načrta kot javne politike preprečevanja nasilja učencev nad učitelji na primeru osnovnih šol Mestne občine Koper

Vrednotenje vzgojnega načrta kot javne politike preprečevanja nasilja učencev nad učitelji na primeru osnovnih šol Mestne občine Koper UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Gordana Gavriloska Vrednotenje vzgojnega načrta kot javne politike preprečevanja nasilja učencev nad učitelji na primeru osnovnih šol Mestne občine Koper

More information

Definicija uspešnega menedžerja v družinskem podjetju

Definicija uspešnega menedžerja v družinskem podjetju Definicija uspešnega menedžerja v družinskem podjetju Urška Metelko* Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu, Novi trg 5, 8000 Novo mesto, Slovenija ursimetelko@hotmail.com Povzetek: Namen in

More information

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018 MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV Februar 2018 1 TRG FINANČNIH INSTRUMENTOV Tabela 1: Splošni kazalci Splošni kazalci 30. 6. / jun. 31. 7. / jul. 31. 8. / avg. 30. 9. / sep. 31.10./

More information

METODE DELA V ŠOLAH ZA STARŠE NA GORENJSKEM

METODE DELA V ŠOLAH ZA STARŠE NA GORENJSKEM visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje ZDRAVSTVENA NEGA METODE DELA V ŠOLAH ZA STARŠE NA GORENJSKEM WORKING METHODS IN SCHOOL FOR PARENTS IN GORENJSKA Mentorica: Erika Povšnar, pred.

More information

PET LET SKUPINE S»POMEMBNIM DRUGIM«

PET LET SKUPINE S»POMEMBNIM DRUGIM« Obzor Zdr N 1994; 28: 81-7 81 PET LET SKUPINE S»POMEMBNIM DRUGIM«FIVE YEARS OF THE GROUP WlTH AN»IMPORTANT OTHER«Ladi Škerbinek, Brane Kogovšek UDK/UDC 362.972 DESKRIPTORJI: terapevtska skupnost Izvleček

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO NAČINI VODENJA V PODJETJIH PRIMERJAVA VODENJA V PROIZVODNJI IN RAZVOJU Ljubljana, september 2004 Mitja Dolžan KAZALO 1. UVOD...1 2. VODENJE...4

More information

Razvoj poslovnih aplikacij po metodi Scrum

Razvoj poslovnih aplikacij po metodi Scrum UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Matej Murn Razvoj poslovnih aplikacij po metodi Scrum DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO

More information

KONCIPIRANJE PROJEKTA IZGRADNJE PROIZVODNEGA OBJEKTA V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI

KONCIPIRANJE PROJEKTA IZGRADNJE PROIZVODNEGA OBJEKTA V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacija in management delovnih sistemov KONCIPIRANJE PROJEKTA IZGRADNJE PROIZVODNEGA OBJEKTA V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI Mentor: izr. prof.

More information

TEHNIŠKI DAN ZA PROMOCIJO INTERESNE DEJAVNOSTI PLASTIČNO MAKETARSTVO NA OSNOVI STRATEGIJE PROJEKTNEGA DELA

TEHNIŠKI DAN ZA PROMOCIJO INTERESNE DEJAVNOSTI PLASTIČNO MAKETARSTVO NA OSNOVI STRATEGIJE PROJEKTNEGA DELA UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Študijski program: Fizika in tehnika TEHNIŠKI DAN ZA PROMOCIJO INTERESNE DEJAVNOSTI PLASTIČNO MAKETARSTVO NA OSNOVI STRATEGIJE

More information

Z NAGRAJEVANJEM DO ZADOVOLJSTVA ZAPOSLENIH

Z NAGRAJEVANJEM DO ZADOVOLJSTVA ZAPOSLENIH B&B VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Program: Poslovni sekretar Z NAGRAJEVANJEM DO ZADOVOLJSTVA ZAPOSLENIH Mentorica: Marina Vodopivec, univ. dipl. psih. Lektorica: Andreja Tasič, prof. slov. Kandidatka: Ida Toni

More information

Analiza managementa gradbenih projektov v Trimo d.d.

Analiza managementa gradbenih projektov v Trimo d.d. Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Jamova 2 1000 Ljubljana, Slovenija telefon (01) 47 68 500 faks (01) 42 50 681 fgg@fgg.uni-lj.si Univerzitetni študij gradbeništva, Konstrukcijska

More information

Razvoj nepremičninskega projekta za trg

Razvoj nepremičninskega projekta za trg Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Jamova 2 1000 Ljubljana, Slovenija telefon (01) 47 68 500 faks (01) 42 50 681 fgg@fgg.uni-lj.si Univerzitetni program Gradbeništvo, Komunalna

More information

POROČILO O DELU IN REALIZACIJI LETNEGA DELOVNEGA NAČRTA

POROČILO O DELU IN REALIZACIJI LETNEGA DELOVNEGA NAČRTA OSNOVNA ŠOLA ELVIRE VATOVEC PRADE S PODRUŽNICO SVETI ANTON POROČILO O DELU IN REALIZACIJI LETNEGA DELOVNEGA NAČRTA ŠOLSKO LETO 2016/2017 Ravnateljica Franka PEGAN GLAVINA V šolskem letu 2016/2017 je delo

More information

ANALIZA IN VREDNOTENJE ORGANIZACIJSKE KULTURE V PODJETJU MERCATOR PEKARNA GROSUPLJE D.D.

ANALIZA IN VREDNOTENJE ORGANIZACIJSKE KULTURE V PODJETJU MERCATOR PEKARNA GROSUPLJE D.D. UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA IN VREDNOTENJE ORGANIZACIJSKE KULTURE V PODJETJU MERCATOR PEKARNA GROSUPLJE D.D. Ljubljana, marec 2004 EVA URATNIK IZJAVA Študentka Eva Uratnik

More information

Leonardo da Vinci. Zbornik projektov mobilnosti za strokovne delavce v poklicnem izobraževanju in usposabljanju

Leonardo da Vinci. Zbornik projektov mobilnosti za strokovne delavce v poklicnem izobraževanju in usposabljanju Leonardo da Vinci Zbornik projektov mobilnosti za strokovne delavce v poklicnem izobraževanju in usposabljanju 2007 2008 Izdal: CMEPIUS, Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja

More information

Republike Slovenije. Razglasni del Javni razpisi. Št. Ljubljana, petek. Leto XXVII ISSN

Republike Slovenije. Razglasni del Javni razpisi. Št. Ljubljana, petek. Leto XXVII ISSN Digitally signed by Matjaz Peterka DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1236795114014, cn=matjaz Peterka Reason: Direktor Uradnega lista Republike Slovenije

More information

2

2 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA STROKOVNO LETNO POROČILO 2007 Ljubljana 2008 2 VSEBINA 1. STROKOVNE USMERITVE DELOVANJA IN RAZVOJA UKC LJUBLJANA IN STROKOVNI DOSEŽKI...4 1.1. ZDRAVSTVENA DEJAVNOST...

More information

Navodila za izvedbo nacionalnega preverjanja znanja v osnovni šoli 2017/2018

Navodila za izvedbo nacionalnega preverjanja znanja v osnovni šoli 2017/2018 Navodila za izvedbo nacionalnega preverjanja znanja v osnovni šoli 2017/2018 Navodila za izvedbo nacionalnega preverjanja znanja Navodila za izvedbo nacionalnega preverjanja znanja 2017/2018 je sprejela

More information

LAHKE TOVORNE PRIKOLICE BREZ NALETNE NAPRAVE DO 750 KG

LAHKE TOVORNE PRIKOLICE BREZ NALETNE NAPRAVE DO 750 KG KATALOG PRIKOLIC LAHKE TOVORNE PRIKOLICE BREZ NALETNE NAPRAVE DO 750 KG Podvozje iz pocinkane pločevine Keson iz posebne AlZn pločevine Dodatni sredinski vzdolžni nosilec Blatniki iz umetne mase Vodoodporna

More information

Delo v družinskem podjetju vpliv družinskega na poslovno življenje

Delo v družinskem podjetju vpliv družinskega na poslovno življenje UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Matjaž Zupan Delo v družinskem podjetju vpliv družinskega na poslovno življenje Diplomsko delo Ljubljana, 2010 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE

More information

Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost?

Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost? Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost? mag. Samo Zorc 1 2004 Članek skuša povzeti nekatere dileme glede patentiranja programske opreme (PPO), predvsem z vidika patentiranja algoritmov in poslovnih

More information

Smernice za ocenjevalce

Smernice za ocenjevalce Evropski znak kakovosti (EQM European Quality Mark) Smernice za ocenjevalce L A U Q Y T I I T Y Q U A L www.europeanqualitymark.org R U R K EQM je znak kakovosti, ki so ga s skupnimi močmi razvili partnerji

More information

POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL

POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL Leto 2010 je bilo za Univerzo v Ljubljani še eno zelo uspešno leto na področju evropskih projektov. Fakultete

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Psihotronsko orožje mit ali realnost?

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Psihotronsko orožje mit ali realnost? UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Tanja Stojko Psihotronsko orožje mit ali realnost? Diplomsko delo Ljubljana, 2010 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Tanja Stojko Mentor: red.

More information

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA PLANIRANJE KADROV V TRGOVINSKEM PODJETJU XY

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA PLANIRANJE KADROV V TRGOVINSKEM PODJETJU XY UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacija in management kadrovskih in izobraževalnih procesov DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA PLANIRANJE KADROV V TRGOVINSKEM PODJETJU XY Mentor:

More information

Osnovna šola Hudinja Mariborska 125, Celje UNIKATNE TORBICE. Patricija Dobravc, 7.a. profesorica likovne umetnosti

Osnovna šola Hudinja Mariborska 125, Celje UNIKATNE TORBICE. Patricija Dobravc, 7.a. profesorica likovne umetnosti Osnovna šola Hudinja Mariborska 125, Celje UNIKATNE TORBICE Avtorici: Tjaša Gorjanc, 9.a Patricija Dobravc, 7.a Mentorica: Lilijana Jelen, profesorica likovne umetnosti Mestna občina Celje, Mladi za Celje

More information

UPOŠTEVANJE PRINCIPOV KAKOVOSTI PRI RAZLIČNIH AVTORJIH IN MODELIH KAKOVOSTI

UPOŠTEVANJE PRINCIPOV KAKOVOSTI PRI RAZLIČNIH AVTORJIH IN MODELIH KAKOVOSTI UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UPOŠTEVANJE PRINCIPOV KAKOVOSTI PRI RAZLIČNIH AVTORJIH IN MODELIH KAKOVOSTI Ljubljana, september 2002 VASILJKA ŠEGEL IZJAVA Študentka Vasiljka Šegel

More information

Mladi v akciji. Vodnik po programu

Mladi v akciji. Vodnik po programu Mladi v akciji Vodnik po programu Veljaven od 1. januarja 2013 KAZALO VSEBINE UVOD... 3 DEL A SPLOŠNE INFORMACIJE O PROGRAMU MLADI V AKCIJI... 4 1. Kateri so cilji, prednostne naloge in pomembne značilnosti

More information

Ključne besede: družinsko podjetje, nedružinsko podjetje, družina in njeni člani,

Ključne besede: družinsko podjetje, nedružinsko podjetje, družina in njeni člani, VPŠ DOBA VISOKA POSLOVNA ŠOLA DOBA MARIBOR ZAKLJUČNA STROKOVNA NALOGA Tatjana Vdovič Maribor, 2008 VPŠ DOBA VISOKA POSLOVNA ŠOLA DOBA MARIBOR DRUŽINSKA PODJETJA PRI NAS IN PO SVETU (diplomsko delo) Tatjana

More information

GOVORNO NASTOPANJE OTROK V VRTCU IN PRVEM RAZREDU OSNOVNE ŠOLE

GOVORNO NASTOPANJE OTROK V VRTCU IN PRVEM RAZREDU OSNOVNE ŠOLE UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA KATJA VLAŠIČ GOVORNO NASTOPANJE OTROK V VRTCU IN PRVEM RAZREDU OSNOVNE ŠOLE Diplomsko delo Ljubljana 2013 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Študijski program:

More information

RAVNATELJEVANJE PROJEKTOV

RAVNATELJEVANJE PROJEKTOV UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Marko Kobal RAVNATELJEVANJE PROJEKTOV DIPLOMSKO DELO NA UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentor: prof. dr. Franc Solina Somentor: dr. Aleš Jaklič Ljubljana,

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO NATAŠA MAVRIČ

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO NATAŠA MAVRIČ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO NATAŠA MAVRIČ 2 UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO STARŠEVSKO VARSTVO MED PRAVICAMI DELAVCEV IN OBVEZNOSTMI DELODAJALCEV Ljubljana,

More information

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Vpliv kulture na mednarodna pogajanja (The effect of culture on international negotiations)

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Vpliv kulture na mednarodna pogajanja (The effect of culture on international negotiations) UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Vpliv kulture na mednarodna pogajanja (The effect of culture on international negotiations) Kandidat(ka): Anja Žnidarič

More information

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jernej Logar RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi DIPLOMSKO DELO NA UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentor: doc. dr. Mira Trebar Ljubljana,

More information

RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI

RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Program: Organizacija in management informacijskih sistemov RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI Mentor: red. prof. dr. Miroljub Kljajić

More information

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Rok Mirt Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

More information

VZROKI IN POSLEDICE FLUKTUACIJE ZAPOSLENIH V DEJAVNOSTI VAROVANJE

VZROKI IN POSLEDICE FLUKTUACIJE ZAPOSLENIH V DEJAVNOSTI VAROVANJE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO VZROKI IN POSLEDICE FLUKTUACIJE H V DEJAVNOSTI VAROVANJE LJUBLJANA, SEPTEMBER 2010 MONIKA RAUH IZJAVA Študentka Monika Rauh izjavljam, da sem avtorica

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO GORAN BREČKO

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO GORAN BREČKO UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO GORAN BREČKO Ljubljana, 2012 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Specialna športna vzgoja Elementarna športna vzgoja UPORABA ŠPORTNIH PRIPOMOČKOV

More information

POSLOVNO POROČILO JAVNEGA ZAVODA RIC NOVO MESTO ZA LETO 2016

POSLOVNO POROČILO JAVNEGA ZAVODA RIC NOVO MESTO ZA LETO 2016 POSLOVNO POROČILO JAVNEGA ZAVODA RIC NOVO MESTO ZA LETO 2016 Pripravili: Pregledal: Odobril: Marjeta Gašperšič, v. d. direktorice Simona Gazvoda, računovodja Svet zavoda, zanj predsednik Gregor Sepaher

More information

KAJ NAS VODI PRI IZBIRI POKLICA?

KAJ NAS VODI PRI IZBIRI POKLICA? ŠOLSKI CENTER VELENJE ELEKTRO IN RAČUNALNIŠKA ŠOLA Trg mladosti 3, 3320 Velenje MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA KAJ NAS VODI PRI IZBIRI POKLICA? Tematsko področje: Interdisciplinarno

More information

Republike Slovenije DRŽAVNI ZBOR 956. o nacionalnem programu varnosti in zdravja pri delu (ReNPVZD18 27) Št.

Republike Slovenije DRŽAVNI ZBOR 956. o nacionalnem programu varnosti in zdravja pri delu (ReNPVZD18 27) Št. Digitally signed by Matjaz Peterka DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1236795114014, cn=matjaz Peterka Reason: Direktor Uradnega lista Republike Slovenije

More information

Številka: 031-1/2017 Datum: Ljubljana, SENAT UL 34. SEJA DNE. TOČKA: Dopolnitev Programa dela 2017

Številka: 031-1/2017 Datum: Ljubljana, SENAT UL 34. SEJA DNE. TOČKA: Dopolnitev Programa dela 2017 SENAT UL 34. SEJA DNE Številka: 031-1/2017 Datum: Ljubljana, 24. 1. 2017 6. TOČKA: Dopolnitev Programa dela 2017 Poročevalec: prof. dr. Ivan Svetlik in Mihaela Bauman Podojsteršek Gradivo: - spremenjen

More information

Letni delovni in finančni načrt javnega zavoda Šola za ravnatelje za leto 2010 z obrazložitvami

Letni delovni in finančni načrt javnega zavoda Šola za ravnatelje za leto 2010 z obrazložitvami Letni delovni in finančni načrt javnega zavoda Šola za ravnatelje za leto 2010 z obrazložitvami Osnutek - 15. februar 2010 Odgovorna oseba zavoda je Andrej Koren. F inan čn i n ač rt javnega zavoda Šola

More information

PSIHOLOŠKI VIDIKI NESREČ: NEURJE

PSIHOLOŠKI VIDIKI NESREČ: NEURJE 31 PSIHOLOŠKI VIDIKI NESREČ: NEURJE V HALOZAH LETA 1989 Marko Polič* Andrej Bauman** Vekoslav Rajh*** in Bojan Ušeničnik**** Neurja, kakršno je bilo v noči s 3. na 4. julij v Halozah, niso ravno pogosta.

More information

Plotin, O Ljubezni. Prevedla Sonja Weiss

Plotin, O Ljubezni. Prevedla Sonja Weiss 429 Plotin, O Ljubezni Prevedla Sonja Weiss Besedilo je prevedeno po kritični izdaji R. Beutlerja in W. Theilerja v: Richard Harder, prev., Plotins Schriften, Band V (Hamburg: Felix Meiner Verlag, 1960).

More information

DELO S KRAJŠIM DELOVNIM ČASOM V SLOVENIJI

DELO S KRAJŠIM DELOVNIM ČASOM V SLOVENIJI UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Lara ŠTUMBERGER DELO S KRAJŠIM DELOVNIM ČASOM V SLOVENIJI Diplomsko delo Ljubljana 2007 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Lara ŠTUMBERGER Mentorica:

More information