Concerto is co-funded by the European Commission within the 6th Framework Programme

Size: px
Start display at page:

Download "Concerto is co-funded by the European Commission within the 6th Framework Programme"

Transcription

1 SONČNA ELEKTRARNA NA MOJI STREHI Smernice za načrtovanje fotonapetostnih sistemov za proizvodnjo električne energije Ljubljana, marec 2009 Concerto is co-funded by the European Commission within the 6th Framework Programme

2 1) Sonce je vir energije Sonce je glavni vir energije na Zemlji, kjer pa Zemlja ne prejme vse razpoložljive energije. Del sončne energije se absorbira v zemeljsko atmosfero, del se je odbije nazaj v vesolje, del energije pa doseže zemeljsko površje. Količina sončnega obsevanja, ki doseže Zemljo, je odvisna od sončeve aktivnosti, geografske širine, vremena (oblačnost, vlažnost zraka) in nadmorske višine ter oblike reliefa. Sončno obsevanje, ki doseže zemeljsko površje je lahko direktno ali difuzno. Difuzno obsevanje nastane s sipanjem direktnega in odbitega sevanja na molekulah, aerosolih in kristalčkih v zraku. Difuzno obsevanje pridobi na pomenu v oblačnem vremenu, ko ni direktnega sončnega obsevanja. Kljub temu je tudi v oblačnem vremenu fotonapetostni sistem sposoben ustvariti sicer nekoliko manjšo količino električne energije. Slika št. 1.: Sončno obsevanje na zemeljsko površje. Vir: Guia da energia solar, Concurso solar. Slika št. 2: Gostota moči sončnega sevanja pri različnih vremenskih razmerah. vreme jasno megleno/oblačno (sonce le slabo vidoblačno (sonce ni vidno) celotno sevanje [W/m 2 ] difuzni delež [%] Vir: Topič M, Brecl K., Krč J., Vukadinovič M., Opara-Krašovec U., Smole F.: Elektrika iz sonca. Gostota moči sončnega sevanja se stalno spreminja glede na čas dneva, (največ sevanja je opoldne), vremenske razmere in letni čas in jo merimo v vatih na kvadratni meter [W/m 2 ]. Energijo sevanja, to je integrirano moč prek določene časovne periode, imenujemo obsevanje in jo podajamo v vatnih urah na kvadratni meter [Wh/m 2 ]. V jasnem vremenu, ko znaša gostota moči sončevega sevanja okoli 1000 W/m 2, znaša delež difuzne svetlobe le 10 do 20 odstotkov. Direktno sončno obsevanje znaša nad 80 odstotkov. Delež difuzne svetlobe poraste ob meglenem ali oblačnem vremenu, prav tako pa upade sončevo obsevanje na slabo polovico. Ob popolni oblačnosti difuzna svetloba povsem prevladuje, sončno obsevanje pa pade na desetino obsevanja glede na obsevanje v jasnem vremenu.

3 2) Potencial sončne energije v Evropi in Sloveniji Sončno energijo navadno podajamo v poeno- Slika št. 3: PV potencial v Evropi. stavljeni obliki in sicer v ekvivalentu ur sevanja sončne svetlobe. Moč sončne svetlobe, ki v jasnem vremenu in v zenitni legi sonca pade na zemeljsko površje, znaša okoli 1000 W/m2. Ura sončne svetlobe torej v sončnem vremenu prinese 1 kwh/m2. S seštevanjem sončnih ur dobimo podatek, da znaša letno obsevanje med 1000 kwh/m2 v Severni Evropi in 2000 kwh/m2 v Južni Evropi. Prav tako variira letna količina elektrike, proizvedene s pomočjo optimalno postavljenega PV modula vršne moči 1 kw in količnika 0,75. Z 1 kw vršne moči modula lahko na Švedskem proizvedemo 800 kwh elektrike, na Portugalskem pa 1600 kwh elektrike. Letna količina sončnega obsevanja na optimalno postavljen PV modul v kwh/m2 Letna količina elektrike, proizvedene s pomočjo optimalno postavljenega PV modula vršne moči 1 kw in količnika 0,75 v kwh/kwp kwh/m2 kwh/kwp Vir: Šuri M., Huld T. A., Dunlop E. D. Ossenbrink H. A., Potential of solar electricity generation in the European Union member states and candidate countries. Slika št. 4: Letna količina sončnega obsevanja na optimalno postavljen PV modul v Sloveniji. V Sloveniji znaša povprečno letno obsevanje na horizontalno ploskev 1250 kwh/ m2. Trajanje sončnega obsevanja v Sloveniji niha od 1500 ur na leto v dolinah v gorskem svetu, 1800 ur v krajih kontinentalne Slovenije in 2300 ur na Primorskem. Vir: Šuri M., Huld T. A., Dunlop E. D. Ossenbrink H. A., Potential of solar electricity generation in the European Union member states and candidate countries.

4 Dnevna količina proizvedene električne energije pri optimalni postavitvi modulov znaša za potencialno lokacijo v Piranu 4,1 kwh/m 2 (ali nekaj nad 1500 kwh/m 2 v enem letu; glej sliko št. 4!) in s tem okoli 1200 kwh letno proizvedene električne energije na kilovat vršne moči modula. Ostale potencialne lokacije v Sloveniji v povprečju prejmejo manj kot 3,9 kwh povprečnega dnevnega sončnega obsevanja na m 2 (iz slike je razvidno, da to znaša v enem letu okoli 1250 kwh/m 2 ), s čimer v povprečju proizvedejo nekaj pod 1000 kwh električne energije na kilovat vršne moči modula. 3) Svetovni trend fotonapetostnih sistemov in Slovenija Slika št. 5: Svetovna kapaciteta vgrajenih PV modulov v MWp med leti Proizvodnja PV modulov je danes najhitreje rastoča panoga v energetiki. Od leta 2002 naprej se je svetovna proizvodnja vsaki dve leti podvojila. Konec leta 2007 je bilo v svetu kumulativno proizvedenih PV sistemov v višini 12,4 gigavatov, (kar je 2 gigavata več kot je v letu 2006 napovedala Mednarodna agencija za energetiko - IEA). Samo v letu 2007 je kapaciteta na novo proizvedenih sistemov znašala 2,8 gigavatov. Največji tržni delež in sicer 47 % pri tem zavzema Nemčija, sledi ji Španija z 23 %, nato pa se zvrstita Japonska in ZDA z Vir: Renewable Energy Policy Network for the 21st Century: Renewables 2007; Global Status Report. 8 %. Skoraj 90 % vgrajenih sistemov je priključenih na omrežje. Tudi Slovenija v zadnjih letih beleži hitro rast postavljenih PV sistemov. Prvo Slika št. 6: Skupna instalirana moč sončnih elektrarn v Sloveniji med leti sončno elektrarno vršne moči 1,1 kilovata je v Ljubljani v letu 2001 postavila na streho svoje poslovne stavbe Agencija za prestrukturiranje energetike. Do konca leta 2008 je bilo postavljenih sončnih elektrarn v višini 1156 kilovatov vršne moči, kjer se je instalirana moč v letu 2008 glede na predhodno leto več kot potrojila. Največjo sončno elektrarno so v letu 2009 postavili v podjetju Enersis (Davidov Hram) in sicer se ponaša s 222,5 kilovatov Vir: APE v F 3, Oglasna priloga časnika Finance, Fotovoltaika. instalirane moči.

5 4) Fotovoltaika in fotonapetostni sistem Slika št. 7: Fotonapetostni pojav. Fotovoltaika je znanstvena veda, ki preučuje fotonapetostni pojav, pretvorbo svetlobne energije, ki izvira iz sonca, v električno energijo. Pretvorba se izvrši v sončnih celicah, ki so v večini primerov izdelane iz silicija. Z združevanjem več celic pod stekleno ploščo dobimo fotonapetostni modul, ki je osnovni element fotonapetostnega sistema. Poleg modula fotonapetostni sistem sestavljajo še akumulator, regulator polnjenja in razsmernik. Vir: IEA Photovoltaic Power System Programme. Slika št. 8: p n križišče. Vir: US Department of Energy; Energy Efficiency and Renewable Energy; Solar Energy Technology Program. Slika št. 9: monokristalna, polikristalna in amorfna celica, prikazane od leve proti desni. Sončne celice so polprevodniške diode, ki so zgrajene iz dveh različnih tipov polprevodniških plasti, v večini primerov zgrajenih iz silicija, ki je štirivalenten kemijski element. Prvi silicijevi plasti dodajo fosfor, ki je petvalenten element, s čimer ima ta plast presežek prostih elektronov. To plast imenujemo polprevodnik tipa n. Drugi silicijevi plasti dodajo bor, ki je trivalenten kemijski element, s čimer dosežejo primanjkljaj elektronov. Ta silicijeva plast se imenuje polprevodnik tipa p. Ko obe plasti spojimo med seboj, dobimo p n križišče. Ko na sončno celico posijejo sončni žarki, katere si lahko predstavljamo kot tok energijskih paketov imenovanih fotoni, le ti prenesejo energijo na proste elektrone, ki jih vsebuje polprevodnik tipa n. Elektroni iz polprevodnika tipa n začnejo prodirati proti tipu p, v obratni smeri pa se gibljejo vrzeli. Na robu polprevodnika tipa p tako nastane negativni prostorski naboj, na robu polprevodnika tipa n pa pozitivni prostorski naboj. Ustvarjeni naboj povzroči električno polje, ki zavira nadaljnjo difuzijo delcev. Elektroni se nato pomikajo proti polprevodniku tipa n, vrzeli pa proti polprevodniku tipa p. To nasprotno gibanje povzroči napetostno razliko na kontaktih, kar ustvarja električni tok. Sončne celice so navadno silicijeve rezine s premerom 10-15cm, ki generirajo okoli 35mA/cm2 in 0,5 V enosmerne napetosti pri polni osvetlitvi. Moč, izražena v vatih, ki jo celica generira, je odvisna od števila celic in intenzitete sončevega sevanja na celico. Pri siliciju gre za material sive barve, ki se sveti in od katerega se odbije okoli 30 odstotkov nanj padajoče svetlobe. Zgornji del je treba zato prekriti s tanko plastjo silicijevega monoksida, s čimer zmanjšamo odbojnost za 10 odstotkov. Druga metoda je jedkanje, s katerim ustvarimo stožce ali piramide, ki lovijo svetlobo in jo preusmerjajo v celico.

6 Monokristal je urejena kristalna mreža silicijevih atomov. Polikristal pa je sestavljen iz več posameznih kristalov, kjer imajo mejna območja med kristali strukturne in površinske napake. V mejnih območjih nastaja električno polje. Celice, ki temeljijo na siliciju, se imenujejo celice prve generacije. Drugo generacijo predstavljajo tankoplastne celice iz amorfnega silicija. Amorfni silicij vsebuje vodik, ki ga lahko dopiramo kot p ali n tip. Med obema plastema je intrinsična i-plast, kjer nastane električno polje. Kljub manjšemu izkoristku, so amorfne celice cenovno ugodnejša rešitev, saj je za izdelavo potrebno manj polprevodniškega materiala, plasti pa se izdelujejo v enem kosu, s čimer se zmanjšajo stroški dela. Uporablja se v žepnih računalih urah, kjer je nizka cena pomembnejša od učinkovitosti celice. Kot polprevodnik lahko uporabimo tudi kadmijev telurid, bakrov indijev diselenid in galijev arzenid. Zadnji je sicer zelo učinkovit in deluje tudi pri višjih temperaturah, vendar se zaradi visoke cene uporablja le za vesoljske namene. V zadnjem času testirajo v laboratorijih nove PV nanotehnologije z visoko učinkovitostjo imenovane tudi PV celice tretje generacije. Slika št. 10: Učinkovitost materiala, iz katerega so narejene PV celice. material Učinkovitost v odstotkih Monokristalne silicijeve celice Polikristalne silicijeve celice Amorfne silicijeve celice 5 7 Kadmijev telurid max 10 Bakrov indijev diselenid cca. 10 Galijev arzenid nad 20 Vir: IEA Photovoltaic Power System Programme. Sestavni deli fotonapetostnega sistema so: fotonapetostni moduli kot generatorji energije, polnilni regulator, akumulator, razsmernik in števec električne energije. Slika št. 11: Prerez PV modula. Vir: Topič M, Brecl K., Krč J., Vukadinovič M., Opara- Krašovec U., Smole F.: Elektrika iz sonca. Fotonapetostni modul je sestavljen iz medsebojno povezanih celic, ki so prekrite s stekleno površino. Module, ki morajo biti odporni proti vremenskim neprilikam, pritrdimo na aluminijaste nosilce, ki poenostavijo vgradnjo, hkrati pa omogočajo kroženje zraka med modulom in streho, s čimer se preprečuje pregrevanje. EVA folija, stabilna pri visokih temperaturah in visokem ultravijoličnem sevanju, tvori vezivno tkivo modula. Dimenzije modula znašajo lahko 0,5 X 1 m ali 1,6 X 0,9 m, kjer je združenih v prvem primeru 36 celic in v drugem primeru 60 celic. Module lahko vežemo med seboj v mrežo zaporedno ali vzporedno, s čimer povečujemo izhodno moč do želene napetosti in toka. Vršna moč modula se postavlja pod standardnimi testnimi pogoji (AM1.5, 1000 W/m 2, 25 C).

7 Regulator polnjenja nudi akumulatorju zaščito pred prenapolnitvijo ali preizpraznitvijo. Akumulatorju zagotavlja popoln izkoristek kapacitete in s tem njegovo daljšo dobo. Del regulatorja je tudi regulator napetosti, ki pretvarja in prilagaja spreminjajočo se napetost fotonapetostnega generatorja (napetost pri trenutni maksimalni moči) na napetost porabnika. V regulatorju je vgrajen mehanizem, ki ponoči preprečuje prenos elektrike iz akumulatorja nazaj v generator. Akumulator shranjuje energijo, ki jo proizvede PV generator. Največkrat se uporabljajo nikelj-kadmijevi, nikelj-metal-hidridni, svinčevi ali litij-ionski akumulatorji. Svinčevi akumulatorji se uporabljajo pri majhnih samostojnih fotonapetostnih sistemih, v večjih sistemih pa akumulatorji s cevastimi elektrodami. Življenska doba akumulatorja znaša med 5 in 10 let, njegova učinkovitost pa nad 80 odstotkov. Slika št. 12: Sestavni deli PV sistema. Vir: Ekodom, katalog; solarni sistemi Razsmernik (inverter) pretvarja enosmerni tok 12 V, ki ga dobimo iz PV modula ali akumulatorja v izmenični tok 230 V. Preko njega pošiljamo električno energijo v javno omrežje. Njihova učinkovitost presega 90 odstotkov, življenjska doba pa znaša 10 do 12 let. Pri samostojnih PV sistemih je treba pri izbiri moči razsmernika (od 100 do 8000 W) sešteti moč porabnikov energije. Če je neposredno povezan z modulom, vsebuje sledilec maksimalne točke moči (Maximum Power Point Tracker). Ta zagotavlja črpanje maksimalne moči iz modula. 5) Uporaba fotonapetostnih sistemov: Namestimo jih lahko v ure, računalnike, telefone in vozila na sončni pogon. Prav tako jih lahko uporabimo za oskrbo odročnih krajev (gorske koče) ali oddaljenih samostojnih naprav (svetilnik, satelit), ki niso povezane v omrežje. Takšne sončne elektrarne se imenujejo otočne elektrarne, saj proizvedeno električno energijo ti objekti v celoti porabijo za svoje potrebe po električni energiji. Fotonapetostne sisteme pa lahko priključimo tudi na omrežje, s čimer tako proizvedeno elektriko prodajamo elektro distributerju po zajamčeni subvencionirani odkupni ceni. Slika št. 13: vodoodporni, upogljivi, robustni PV moduli, nameščeni na krmo jadrnice. Vir: Bright Green Energy. Slika št. 14: PV moduli, nameščeni na vesoljsko napravo. Vir: Wikipedia, the Free Encyclopedia.

8 Slika št. 15: PV celice kot pomožni sistem za pogon osebnega vozila. Slika št. 16: Primer postavitve sončne elektrarne za napajanje svetilnika. Samostojni fotonapetostni sistemi: Slika št. 17: Skica otočne elektrarne na sonce. Pri načrtovanju samostojnega PV sistema je treba pri določitvi vršne moči modula, kapacitete akumulatorja, moči regulatorja in razsmernika predhodno poznati nekaj osnovnih parametrov kot so lokacija (podatki o dnevnem sončnem obsevanju), režim obratovanja (letni, zimski, celoletni), napetost (12, 24 V), število porabnikov, povprečni čas obratovanja). Kot porabnike je treba izbrati energijsko varčne žarnice in gospodinjske aparate. Aparate z večjo porabo energije je priporočljivo vklapljati le ob sončnih dnevih v času, ko je sonce visoko na nebu. Obratovanje več kot enega večjega porabnika ni priporočljivo, saj bi v tem primeru potrebovali večji razsmernik oziroma baterije, kar povečuje izgube. Določiti je treba število dni, ko lahko popolnoma napolnjen akumulator zagotavlja električno energijo brez dodatnega polnjenja. Samostojni PV sistem deluje pri enosmerni napetosti 12 ali 24 V. Za pretvorbo iz enosmerne v izmenično napetost potrebujemo (sinusni) razsmernik, ki morajo za nekaj sekund prenesti tudi do 300 odstotno preobremenitev za dobavo zagonskega toka večjim porabnikom. Omrežni fotonapetostni sistemi: Vir: Zavod Techaton: Sončne elektrarne. Naprava naj ima tudi vgrajeno tokovno kompenzirano zaščito globine praznjenja baterije. Najprimernejše baterije so izdelane po»dry fit«tehnologiji. Samostojni PV sistem navadno kombiniramo z diesel agregatom, ki tudi polni baterije. Še boljšo rešitev predstavlja kombinacija PV sistema z majhno vetrno elektrarno ali kogeneracijsko napravo (soproizvodnja elektrike in toplote) na lesno biomaso; (hibridni PV sistem). Omrežni sistemi oddajajo električno energijo neposredno v javno omrežje, kjer ločimo razpršene PV sisteme (hišne elektrarne) in centralne PV sisteme, (velike sončne elektrarne), kjer vršna moč znaša nad 100 kwp. Hišne sisteme sestavljajo generator (moduli), razsmernik, števec električne energije in zaščitne komponente. Pri načrtovanju takšnega sistema, ki je manj zapleteno od načrtovanja samostojnih PV sistemov, zasledujemo kriterij čim večje učinkovitosti pri oddaji elektrike v omrežje na letni ravni. Slika št. 18: Primer vezave na omrežje.

9 6) Pravni vidiki postavitve fotonapetostnega sistema Pri postavitvi sončne elektrarne na nov objekt, pridobimo gradbeno dovoljenje sočasno z gradbenim dovoljenjem objekta. Postavitev elektrarne na prostem tudi zahteva gradbeno dovoljenje. Če pa sončno elektrarno postavimo na že obstoječi objekt, zanjo ne potrebujemo posebnega dovoljenja za graditev, saj gre za investicijsko vzdrževalna dela. Postopek izgradnje sončne elektrarne je naslednji: Po naši odločitvi o lokaciji postavitve sončne elektrarne pokličemo lokalno elektro podjetje, da nam pošlje osebo za ogled prostora. Izpolniti moramo standardni obrazec za soglasje za priključitev, ki vsebuje podatke o investitorju, lokacijo, katastrsko občino, številko parcele, delovno moč elektrarne, število modulov, število sončnih celic, maksimalno moč sončne celice, način obratovanja, vrsto, tip, proizvajalca modula, faktor moči, vir pogona, sončno sevanje, predvideno letno proizvodnjo električne energije, predvideno uporabo (za lastne potrebe ali oddajo v omrežje), predvideno leto priključitve v omrežje. Pri tem moramo plačati takso 17,75 EUR. Po obisku pooblaščene osebe iz elektro podjetja pridobimo soglasje za priključitev. Skupaj s soglasjem pošljemo vlogo za izdajo pogodbe o priključitvi na distribucijsko omrežje. Sledi postavitev sončne elektrarne, kjer morata skrbno izbrana projektant/ izvajalec upoštevati vse projektne pogoje, veljavne standarde, tehnične predpise in ukrepe varstva pri delu. Lokalno energetsko podjetje nam mora nato izdati poročilo o preizkusu delovanja zaščit, podjetje, ki postavlja strelovode, pa nam mora izdati poročilo o meritvah strelovoda. Pred priključitvijo elektrarne na omrežje je treba priključek pregledati in izdelati obratovalna navodila. Nato moramo skleniti Pogodbo o priključitvi, ki ureja samo plačilo priključka, njegovo izvedbo, vzdrževanje in premoženjska vprašanja. Sledi pogodba o dobavi in odjemu električne energije, kjer pa je predhodno treba pridobiti še licenco, energetsko dovoljenje, (če je vršna moč elektrarne večja od 1 MW) in urediti pravni status za kvalificiranega proizvajalca. Slika št. 19: Postavitev sončne elektrarne v 10 korakih. korak aktivnost odgovoren 1 ODLOČITEV ZA IZGRADNJO (velikost in zunanji videz postavitve elektrarne) Naročnik: INVESTITOR Sodeluje: ARHITEKT 2 PROJEKTNI POGOJI ZA PRIKLJUČITEV NA ELEKTRIČNO OMREŽJE Vloga: INVESTITOR Izda: DISTR.PODJETJE 3 IZDELAVA PROJEKTNE REŠITVE PRIKLJUČITVE Naročnik: INVESTITOR Izdela: PROJEKTANT 4 SOGLASJE ZA PRIKLJUČITEV Vloga: INVESTITOR Izda: DISTR.PODJETJE 5 IZBIRA IZVAJALCA Naročnik: INVESTITOR Sodeluje: PROJEKTANT 6 POSTAVITEV SONČNE ELEKTRARNE Naročnik: INVESTITOR 7 POGODBA O PRIKLJUČITVI Vloga: INVESTITOR Izda: DISTR.PODJETJE 8 PRIKLJUČITEV ELEKTRARNE Vloga: INVESTITOR Izvede: IZVAJALEC + DISTR. PODJETJE 9 PRIDOBITEV STATUSA KVALIFICIRANEGA PROIZVAJALCA Vloga: INVESTITOR Izda: Ministrstvo za okolje in prostor 10 POGODBA O PRODAJI ELEKTRIČNE ENERGIJE Vloga: INVESTITOR Izda: DISTR. PODJETJE Vir: PV portal: Slovenski portal za fotovoltaiko.

10 7) Tehnični vidiki postavitve fotonapetostnega sistema Primerna lega: Vgradnja fotonapetostnega sistema zahteva optimalno postavitev fotonapetostnih modulov, ki upoštevajo gibanje sonca na obzorju. Za vgradnjo so pomembni naslednji geometrijski parametri: deklinacija, višina sonca in njegov azimut. Fotonapetostni moduli morajo biti obrnjeni proti jugu in s tem izpostavljeni sončnim žarkom vsaj v času med 9:00 in 15:00. Za dosego maksimalne količine električne energije mora biti naklonski kot (odklon od horizontale) enak 30 stopinj. Če želimo povečati izkoristek v zimskem času, moramo ta naklonski kot povečati za približno 20 stopinj, če pa želimo pridobiti več električne energije v poletnem času, pa je treba naklonski kot zmanjšati za 20 stopinj. Poleg gibanja sonca je treba upoštevati še lokalne podnebne značilnosti, vremenske značilnosti, pogostost meglenih dni, (kar velja predvsem za potencialne lokacije v kotlinah.) in nadmorsko višino. Uporaba dvoosnih sledilnih nosilcev, ki spremljajo sončevo pot in njegovo višino in na katere namestimo module, nam izkoristek fotonapetostnega sistema lahko poveča tudi do 30 %, torej za 300 kwh letno proizvedene električne energije na kilovat vršne moči modula. Pri namestitvi sledilnih nosilcev je treba upoštevati veter in tip tal. Fotonapetostni moduli ne smejo biti senčeni (na primer zaradi okoliških drogov, dimnikov, dreves). Že najmanjše delno senčenje zmanjšuje proizvodnjo električne energije. Slika št. 22: Shema PV sistema. Vir: IEA Photovoltaic Power System Programme. 30 ±20 o Slika št. 20 in 21: Lega postavitve PV modula. Vir: Guia da energia solar, Concurso solar. Montaža: Ko smo pridobili vsa ustrezna dovoljenja, se lahko lotimo same montaže fotonapetostnih sistemov. Pri tem je treba dosledno upoštevati priložena navodila in opozorila proizvajalca ter lokalne, regionalne, nacionalne, mednarodne zahteve, predpise, direktive in priporočila. Moduli ne smejo biti vgrajeni v bližini lahko vnetljivih plinov ali materialov (nevarnost eksplozije), kot tudi ne v pogojih jedke atmosfere ali vlage (vodometi, bližina morja, izpuhi tovarn), saj lahko pride do kemične reakcije s sestavnimi elementi modula. Nosilna konstrukcija mora biti izdelana iz trpežnega materiala, odpornega na UV svetlobo in druge vremenske nevšečnosti (sneg, toča, veter). Biti mora ozemljena in zaščitena pred udarom strele. Če so moduli pritrjeni na strešno konstrukcijo stanovanjskega objekta, mora biti med streho in modulom prazen prostor, s čimer poskrbimo za dovolj učinkovito zračenje modulov na njihovi zadnji strani.

11 S tem preprečujemo zmanjšanje moči modula zaradi povišane temperature v poletnih mesecih, hkrati pa s tem ukrepom dosežemo boljše sušenje. Kadar gre za montažo več modulov hkrati, mora biti med njimi zagotovljen prazen prostor (vsaj 5 mm), saj so moduli podvrženi termičnemu krčenju in raztezanju. Temperatura sončnih celic vpliva na napetost generatorja, saj je izhodna napetost in s tem moč generatorja pri višji temperaturi manjša. Več modulov lahko med seboj povežemo zaporedno, kjer se sešteva napetost sistema, vzporedno, kjer se sešteva električni tok ali kombinirano, kjer se seštevata tok in napetost sistema. Tip modulov mora biti pri vseh vezavah enak, kjer je pri zaporedni vezavi priporočljivo uporabljati module z enakimi tokovnimi lastnostmi, pri vzporedni vezavi pa module z enakimi napetostnimi lastnostmi. Pri vezavi več modulov hkrati mora biti ožičenje pritrjeno na ogrodje modulov. Glede na to, da modul proizvaja enosmerni tok takoj, ko je izpostavljen svetlobi in da je ves čas pod napetostjo tudi v primeru, ko ni vključen v sistem, mora biti pred in med montažo pokrit s svetlobno nepropustno prevleko, ki preprečuje proizvajanje električne energije. Module je treba redno vzdrževati in čistiti, kjer je treba opraviti tudi kontrolni preizkus ozemljitvenih upornosti, občasno izmeriti izhodni tok in napetost ter nadzirati spremembo okolice (pojav senčenja ali novo nastali vir vnetljivega plina). Glede na to, da so moduli postavljeni pod naklonskim kotom, s čimer se omogoča nemoten pretok deževnice, čiščenje načeloma ni potrebno. V primeru, da so moduli v času obratovanja izpostavljeni večjemu onesnaženju, s čimer pride do zmanjšanja njihovega izkoristka, jih je priporočljivo čistiti z mnogo vode. Čiščenje s pomočjo kemičnih čistil je škodljivo, prav tako pa se steklenih površin modulov ne čisti na suho ali z drgnjenjem, saj lahko na površini ostanejo raze. Če vežemo module zaporedno, dobimo verigo, katere moč je enaka najšibkejšemu členu. Če je v zaporedni vezavi eden izmed modulov iz različnih razlogov osenčen (oblak, drog, senca sosednjega objekta), so izgube celotnega PV sistema v proporcionalnem razmerju z izgubami osenčenega modula; glej sliko št. 23. Pri osenčenih celicah prihaja do pregrevanja. Pri zaporedni vezavi modulov stalnega senčenja (zaradi drogov, dreves, sosednjih objektov) zato ne sme biti. Pojavu senčenja se lahko izognemo z vzporedno vezavo modulov ali z uporabo vzporedno vezanih bypass diod. Prednost vzporedno vezanih modulov je v tem, da so izgube pri proizvodnji električne energije, ki nastanejo zaradi senčenja, omejene na vrsto, kjer se nahaja osenčen modul. Ostale, nesenčene vrste delujejo s polno močjo; glej sliko št. 24. Slika št. 23: Primer zaporedno vezanih modulov, kjer zaradi senčenja enega izmed modulov celoten sistem deluje z zmanjšano močjo. Slika št. 24: Primer vzporedno vezanih modulov, kjer senčeni modul v eni izmed vrst ne vpliva na proizvodnjo električne energije s strani ostalih, neosenčenih modulov, vezanih v spodnjih treh vrstah. Vir: Strand A., Harris B.: Improving PV System Energy Yield with Parallel Wiring.

12 Drugi način omejitve učinka senčenja je postavitev bypass diod, ki jih zvežemo vzporedno z modulom. Priporočljivo razmerje med številom diod in celic je 1 dioda na vsakih 15 do 20 celic, torej dve do štiri diode na vsak modul. Vsaka vrsta modulov v paralelni vezavi naj ima vezano še dodatno zaviralno diodo (»blocking diode«), ki preprečuje tok iz neosenčenega v osenčeni modul. Slika št. 25: Vezava Bypass diod. Slika št. 26: Poškodbe na modulu, ki lahko nastanejo zaradi senčenja ene izmed celic. Vir: Honsberg C., Bowden S.: Photovoltaics CD ROM. Vir: Honsberg C., Bowden S.: Photovoltaics CD ROM. 85 odstotkov svetlobne energije, ki pade na celico, zgrajeno iz silicija, se spremeni v toploto. Delovna temperatura PV modula je odvisna od toplote, ki jo proizvaja modul, od toplotne prepustnosti modula in od vremenskih pogojev. Slika št. 27: Temperaturna razlika med modulom in okolico ter relativne izgube pri proizvodnji el. energije glede na način vgradnje modula V grobem velja, da vsaka dodatna stopinja PV modula zmanjša učinkovitost pretvorbe za pol odstotka. Pri postavitvi samostojnega PV sistema ni temperaturne razlike med modulom in njegovo okolico, s čimer je takšna postavitev najbolj učinkovita. Vgradnja PV modula v streho ali v fasado povečuje temperaturno razliko med modulom in okolico, s čimer se povečujejo tudi relativne izgube pri proizvodnji električne energije. Vgradnja zahteva upoštevanje tehnik hlajenja PV modulov. Vir: Topič M, Brecl K., Krč J., Vukadinovič M., Opara-Krašovec U., Smole F.: Elektrika iz sonca. Fotonapetostne module lahko postavimo na samostojne konstrukcije, lahko pa jih vgradimo v stavbo; (na streho, v streho, v fasado ali kot senčnike). Senčniki so primerna arhitekturna rešitev, ker v poletnih mesecih preprečujejo pregrevanje ob direktnem vpadu sončnih žarkov. Navpične površine, ki so usmerjene proti jugu (južne fasade) omogočajo izkoristke do 70 odstotkov optimalne vrednosti. Slika št. 28: Možnosti postavitve fotonapetostnih modulov. Vir: Ruoss D.: Sustainable Development Using Solar Energy.

13 8) Ekonomika fotonapetostnih sistemov Glede na to, da je proizvodnja fotonapetostnih modulov mlada industrija, katere tehnološki razvoj se je šele v zadnjih dvajsetih letih preselil iz laboratorijev v proces masovne proizvodnje, je proizvodnja električne energije s pomočjo fotonapetostnih sistemov trenutno še vedno dražja v primerjavi s proizvodnjo električne energije iz konvencionalnih virov. Nadaljnji tehnološki razvoj fotonapetostne panoge, dolgoročni naraščajoči trend cen fosilnih energentov kot sta premog in nafta ter vse večja skrb za okolje, so tisti dejavniki, ki cene elektrike, pridobljene iz fotonapetostnih sistemov postopoma približujejo cenam konvencionalnih energentov. Svetovna proizvodnja fotonapetostnih modulov se vsaki dve leti podvoji, stroški za proizvodnjo pa se ob vsaki podvojitvi proizvodnje zmanjšajo za 20 odstotkov. To pomeni, da se vsako leto stroški za proizvodnjo znižajo za 5 odstotkov. Slika št. 29: Napoved stroškov proizvodnje energije iz navedenih energentov v dolarskih centih iz leta 2000 na kilovatno uro električne energije. Nadaljnji tehnološki razvoj p r e d s t a v l j a p o m e m b n o spremenljivko pri nadaljnjem zniževanju stroškov vgradnje obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije. Söker M, Zitzewitz E.: Renewable Energy and the Clean Development Mechanism; Potential, Barriers and Ways Forward. Iz grafa, nastalega v letu 2007, je razvidno, da se bo v letu 2040 cena elektrike, pridobljene iz fosilnih energentov in hidroelektrarn izenačila s ceno, pridobljeno iz fotonapetostnih sistemov. Po projekcijah, ki so jih v začetku leta 2009 izdelali strokovnjaki v okviru Evropske tehnološke platforme, se čas cenovne izenačitve postavi že v leto Krivulja, ki kaže napovedane padajoče stroške proizvodnje energije iz PV modulov in je obarvana rumeno, se torej z leti pomika vse bolj proti levemu spodnjemu robu diagrama. Cena elektrike, pridobljene iz fotonapetostnih sistemov pa je (zaradi potreb po hlajenju) v poletnih mesecih okoli poldneva že zdaj konkurenčna ceni, pridobljeni iz konvencionalnih virov.

14 Investicija v 1kW vršne moči sončne elektrarne, ki v povprečju na leto proizvede 1000 kwh električne energije, znaša okoli 6000 EUR ali 6 EUR na Wp; (DDV je vključen v ceno). 70 odstotkov cene zajemajo fotonapetostni moduli, 15 do 20 odstotkov razsmerniki, ostalo pa zajema konstrukcijo, kable, strelovod, načrtovanje in delo. Investicija se povrne prej kot v 15 letih, kjer je življenjska doba elektrarne 30 let. Proizvajalec PV modulov navadno izda garancijo, s katero jamči, da izhodna moč modula po 12 letih ne pade pod 90 odstotkov moči novo vgrajenega modula in po 24 letih ne pod 80 odstotkov moči. Tako po izteku dobe vračila investitor uživa sončevo rento zastonj elektriko iz sonca. Površina, ki jo potrebujemo za postavitev elektrarne vršne moči 1 kw, znaša od 7 do 8 m 2. Povprečno gospodinjstvo porabi približno 4000 kwh električne energije na leto. Če bi se investitor odločil, da bi potrebo po električni energiji v celoti pokril sam z izgradnjo samostojnega fotonapetostnega sistema, bi moral postaviti sistem s 4 kw vršne moči. Začetna investicija bi tako znašala EUR. Cena kilovatne ure, ki jo pridobimo iz sončne elektrarne, nameščene v Sloveniji in ki jo oddajamo distributerju po enotni letni odkupni ceni, znaša 0,4 EUR. Predlagana nova vladna uredba iz februarja 2009 zagotavlja odkup elektrike ob isti ceni za 15 let od podpisa pogodbe. Zaradi predvidenih znižanih stroškov proizvodnje PV modulov se bo za investitorje v letih odkupna cena za kilovatno uro zniževala vsako leto za 5 odstotkov in bo za investitorje v letu 2013 znašala 20 odstotkov manj kot za investitorje v letu Donosnost sončne elektrarne znaša okoli 5 odstotkov na leto. Po preteku 15 let elektrike ne moremo več prodajati po subvencionirani odkupni ceni, ampak jo prodajamo po tržni ceni, za katero lahko z gotovostjo trdimo, da bo višja kot je danes. Slika št. 30: Ekonomika PV sistemov v Sloveniji. Življenska doba obratovanja Cena za kwp instalirane moči Doba vračila (brez subvencije) Subvencionirana odkupna cena el. energije Letni prihodek Letni donos za 1 kw vršne moči let 6000 EUR cca 14 let 0,40 euro / kwh 400 EUR 5 odstotkov

15 9) Primeri sončnih elektrarn v Sloveniji Agencija za prestrukturiranje energetike Osnovni podatki elektrarne: Savske elektrarne Osnovni podatki elektrarne: Moč sončne elektrarne Število sončnih modulov Tip sončnih modulov Kot in smer postavitve modulov Zunanje bruto mere modula (dxš) Površina modula 1,1 kwp 10 kom Simens SM 110, monokristalni Si 30 /Jug 1,316 x 0,66 m 0,87 m2 Izkoristek modula pri W/m2 12,6% Tip razsmernika SMA SWR 1100 E (Sunny Boy) Načrtovana letna proizvodnja kwh/leto Dosežena letna proizvodnja kwh Moč sončne elektrarne Število sončnih modulov Tip sončnih modulov Tip razsmernika 35,7 kwp 210 kom 6 SMA Sunny Mini Central 6000 Načrtovana letna proizvo kwh/leto Projektant in izvajalec del Investitor Schott Solar Kon Tiki Solar d.o.o., Kamnik Savske elektrarne Ljubljana d.o.o. Projektant in izvajalec del Kon Tiki Solar d.o.o. Investitor ApE d.o.o. Brdo pri Kranju Osnovni podatki elektrarne: Moč sončne elektrarne Število sončnih modulov Tip sončnih modulov 42,3 kwp 196 kom BISOL BMU-215-1monokristalni Si Kot in smer postavitve modulov 37 /Jug - Zahod Površina modula Izkoristek modula pri W/ m2 Tip razsmernika Načrtovana letna proizvodnja Investitor 1450 m2 12,6% 6 Sunny Mini central 7000 HV ESS 44,2 MWh/leto Vlada Republike Slovenije

16 Sončna elektrarna Strahinj Osnovni podatki elektrarne: Moč sončne elektrarne 83 kwp Število sončnih modulov 394 kom Tip sončnih modulov Tip razsmernika Načrtovana letna proizvodnja Investitor Sanyo HIP210-NHE1 9 Sunny Mini central 8000 TL 3 Sunny boy 4200 TL 85 MWh/leto Gorenjske elektrarne Sončna elektrarna Davidov Hram 2009 Osnovni podatki elektrarne: Moč sončne elektrarne 222,5 kwp Število sončnih modulov 1035 kom moč sončnih modulov 215 Wp Izkoristek modulov 17 % 10) Seznam ponudnikov fotonapetostnih sistemov v Sloveniji BISOL d.o.o. Kon Tiki Solar HTZ VELENJE I.P., d.o.o. APE d.o.o. Visol d.o.o. Tip razsmernika Načrtovana letna proizvodnja Investitor Fronius, 5 kom 267 MWh/leto ENERSIS d.o.o. GRYPS d.o.o. E-BAJT d.o.o. ACTINIA SOLAR d.o.o. IBERSOLAR ENERGIA S.A. ENERSIS d.o.o. Eso d.o.o. Zavod Techaton Narin EKODOM d.o.o Blues Solar d.o.o. Trimo, d. d. ATES d.o.o. SONEL d. o. o. Dom solar, solarni sistemi d.o.o. E 3, energetika, ekologija, ekonomija d.o.o. SVARUN ELEKTRO Bruno Blatnik S.P. Primož Markež s.p. Primož Čelesnik s.p. A.M.P., Pavlovec Miran s.p. Zvonko Zidarič s.p

17 11) Reference: BISOL: Navodila za montažo fotonapetostnih modulov; Velenje, Dostopno na spletni strani: Bright Greeen Energy: Solar Panels and Modules for Boats and Yachts; dostopno na spletni strani: California Energy Commission: A Guide to Photovoltaic (PV) System Design and Installation; Consultant Report, Sacramento, Dostopno na spletni strani: Čarman M.: Analiza ekonomske upravičenosti fotonapetostnih elektrarn v Sloveniji; Magistrsko delo; dr. Nevenka Hrovatin (mentor), dr. Metka Tekavčič (somentor); Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta, Ljubljana, Ekodom d.o.o. Katalog; Dostopno na spletni strani: Erjavec K.: Obnovljivi viri energije primer uporabe sončne energije v EU in Sloveniji; dr. Aleksander Aristovnik (mentor); univerza v Ljubljani, Fakulteta za upravo, Ljubljana, F 3, Oglasna priloga časnika Finance, petek. 6. marca 2009: Fotovoltaika. Grobovšek B.: Samostojni fotovoltaični sistem s pomožnim generatorjem. Dostopno na spletni strani: Guia da Energia Solar: Conceitos Gerais de Heliotecnia, Concurso Solar, Padre Himalaya. Dostopno na spletni strani: Honsberg C., Bowden S.: Photovoltaics CD ROM; Dostopno na spletni strani: IEA Photovoltaic Power System Programme. Dostopno na spletni strani: index.htm Luque A., Hegedus S.: Handbook of Photovoltaic Science and Engineering, Wiley and Sons, West Sussexs, Ministrstvo za gospodarstvo: Uredba o podporah električni energiji proizvedeni iz obnovljivih virov energije predlog za obravnavo, 23. februar 2009; Dostopno na spletni strani: Uredba_OVE_2009_1.pdf PV portal: Slovenski portal za fotovoltaiko; dostopno na spletni strani: Welcome.aspx?action=pv&ID=0 Renewable Energy Policy Network for the 21st Century: Renewables 2007; Global Status Report. Dostopno na strani:

18 Ruoss D.: Sustainable Development Using Solar Energy; Seminar Sustainable Development, 7th August 2007, Pusat Tenaga Malaysia; dostopno na spletni strani: 20Homes.pdf Söker M, Zitzewitz E.: Renewable Energy and the Clean Development Mechanism; Potential, Barriers and Ways Forward; A Guide for Policy-Makers; Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety, Public Relations Division, Berlin Dostopno na spletni strani: Solar Radiation Estimation and Site Analysis; Dostopno na spletni strani: Strand A., Harris B.: Improving PV System Energy Yield with Parallel Wiring; Sustainable Energy Technologies: ; Dostopno na spletni strani: product_information/parallel_wiring_for_increased_energy_yield_-_whitepaper.pdf Šrot N.: Geografski pogoji rabe sončne energije (fotovoltaika) v Sloveniji in na Portugalskem; Diplomsko delo; dr. Dušan Plut (mentor), Univerza v Ljubljani, Filozofska Fakulteta, Oddelek za Geografijo, Ljubljana, Šuri M., Huld T. A., Dunlop E. D. Ossenbrink H. A., Potential of solar electricity generation in the European Union member states and candidate countries. Solar Energy, 81, ,; dostopno na spletni strani: Topič M., Brecl K., Krč J., Vukadinovič M., Opara-Krašovec U., Smole F.: Elektrika iz sonca, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko. Dostopno na: US Department of Energy; Energy Efficiency and Renewable Energy; Solar Energy Technology Program; Dostopno na spletni strani: Zavod Techaton: Sončne elektrarne; dostopno na spletni strani:

19

20

21

22 Brošura»Sončna elektrarna na moji strehi«je nastala v okviru evropskega projekta»concerto Energy in Minds!«, sofinanciranega s strani Evropske komisije. Namen projekta je zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, osveščanje ljudi glede učinkovite rabe energije in spodbujanje prehoda na obnovljive vire energije. Več o projektu»energy in Minds!«na strani: lang,en/ Brošuro pripravila: Tomaž Dintinjana mag. Aleš Bratkovič ENECON d.o.o. Šmartinska cesta Ljubljana E pošta: info@enecon.si Splet: tel.: fax: mobitel: Concerto is co-funded by the European Commission within the 6th Framework Programme

DELOVANJE SONČNE ELEKTRARNE

DELOVANJE SONČNE ELEKTRARNE Strokovna gimnazija DELOVANJE SONČNE ELEKTRARNE Seminarska naloga Mentorica: Avtorica: Ivanka TOMAN, prof. Kranj, februar 2015 POVZETEK Sončne elektrarne so popolnoma čist, okolju neškodljiv sistem pridobivanja

More information

Atim - izvlečni mehanizmi

Atim - izvlečni mehanizmi Atim - izvlečni mehanizmi - Tehnični opisi in mere v tem katalogu, tudi tiste s slikami in risbami niso zavezujoče. - Pridružujemo si pravico do oblikovnih izboljšav. - Ne prevzemamo odgovornosti za morebitne

More information

SONČNA ELEKTRARNA KOT DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI

SONČNA ELEKTRARNA KOT DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Srečko HORVAT SONČNA ELEKTRARNA KOT DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij Ljubljana, 2010 UNIVERZA

More information

Termoelektrarna Šoštanj d. o. o.

Termoelektrarna Šoštanj d. o. o. Termoelektrarna Šoštanj d. o. o. Predstavitev Šoštanj 10. marec 2017 Agenda Splošne informacije o TEŠ Splošne informacije o bloku 6 TEŠ-splošne informacije Poslovni subjekt: Lastništvo: Osnovna dejavnost:

More information

Sončne elektrarne. Energija, ki nam jo nudi sonce

Sončne elektrarne. Energija, ki nam jo nudi sonce Sončne elektrarne Energija, ki nam jo nudi sonce Sonce, energija, ki nam je na voljo brezplačno in jo je mogoče izkoristiti na več načinov Energijo sonca je mogoče uporabiti na tri osnovne načine: Fotonapetostna

More information

PRIDOBIVANJE ENERGIJE S POMOČJO SONČNIH CELIC NA IZBRANI KMETIJI

PRIDOBIVANJE ENERGIJE S POMOČJO SONČNIH CELIC NA IZBRANI KMETIJI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Tanja OBLAK PRIDOBIVANJE ENERGIJE S POMOČJO SONČNIH CELIC NA IZBRANI KMETIJI DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij - 1. stopnja Ljubljana,

More information

Shranjevanje energije in energijske pretvorbe ter Nekaj energetskih scenarijev za Slovenijo

Shranjevanje energije in energijske pretvorbe ter Nekaj energetskih scenarijev za Slovenijo Shranjevanje energije in energijske pretvorbe ter Nekaj energetskih scenarijev za Slovenijo dnevna proizvodnja in poraba elektrike 20.10.2011 (MWh/h) vir: www.eles.si mesečna proizvodnja in poraba elektrike

More information

Tehnološka platforma za fotovoltaiko

Tehnološka platforma za fotovoltaiko Tehnološka platforma za fotovoltaiko STRATEŠKI RAZVOJNI PROGRAM Pripravili: Partnerji slovenske tehnološke platforme za fotovoltaiko KAZALO 1 Predstavitev Fotovoltaike... 3 1.1 Sončne celice... 3 1.1.1

More information

VISOKA ŠOLA ZA VARSTVO OKOLJA DIPLOMSKO DELO. Idejna zasnova vzpostavitve proizvodnega postopka reciklaže sončnih elektrarn pri podjetju BISOL Group

VISOKA ŠOLA ZA VARSTVO OKOLJA DIPLOMSKO DELO. Idejna zasnova vzpostavitve proizvodnega postopka reciklaže sončnih elektrarn pri podjetju BISOL Group VISOKA ŠOLA ZA VARSTVO OKOLJA DIPLOMSKO DELO Idejna zasnova vzpostavitve proizvodnega postopka reciklaže sončnih elektrarn pri podjetju BISOL Group VIKI MIKLAVŽINA VELENJE, 2013 VISOKA ŠOLA ZA VARSTVO

More information

EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH

EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH V spodnjih preglednicah so prikazani osnovni statistični podatki za naslednja področja skupne ribiške politike (SRP): ribiška flota držav članic v letu 2014 (preglednica I),

More information

VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER. Kot lopatic ( ) / Angle of the blades ( ) 90 odpiranje / opening 85

VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER. Kot lopatic ( ) / Angle of the blades ( ) 90 odpiranje / opening 85 VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER OPIS: Difuzor VSD2 je namenjen hlajenju in ogrevanju velikih prostorov višine 4 do 12m. Omogoča turbulenten tok zraka, dolge domete pri ogrevanju

More information

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Vincent KNAB Abstract: This article describes a way to design a hydraulic closed-loop circuit from the customer

More information

Varnostno stikalo fotonapetostnega sistema

Varnostno stikalo fotonapetostnega sistema Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Boštjan Bukovec Varnostno stikalo fotonapetostnega sistema Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Mentor: izr. prof. dr. Peter Zajec Ljubljana,

More information

FOTOVOLTAIČNA ELEKTRARNA POT V EKO PRIHODNOST

FOTOVOLTAIČNA ELEKTRARNA POT V EKO PRIHODNOST FOTOVOLTAIČNA ELEKTRARNA POT V EKO PRIHODNOST Mateja Kalan mateja.kalan@siol.com Povzetek Tako z vidika zmanjševanja onesnaževanja ozračja kot izkoriščanja obnovljivih virov energije je zanimiva v projektu

More information

-

- e-mail: info@meiser.de - www.meiser.de Znamka ARTOS proizvajalca Meiser nudi idealne rešitve za izgradnjo sodobnih vinogradov in sadovnjakov. Geometrija, mehanske lastnosti, kakovost materiala uporabljenega

More information

Raziskave in razvoj iz ljubezni do ljudi

Raziskave in razvoj iz ljubezni do ljudi RESIDENTIAL Raziskave in razvoj iz ljubezni do ljudi»od okolja in za okolje«, glasi filozofija podjetništva - to je čutiti in videti v celotni paleti proizvodov TOSHIBA TOSHIBA že več kot 65 let deluje

More information

09/2008 CENTRIFUGALNI VENTILATORJI ZA ODVOD DIMA IN TOPLOTE - ODT CV CENTRIFUGAL FANS FOR SMOKE AND HEAT EXTRACTION - ODT CV

09/2008 CENTRIFUGALNI VENTILATORJI ZA ODVOD DIMA IN TOPLOTE - ODT CV CENTRIFUGAL FANS FOR SMOKE AND HEAT EXTRACTION - ODT CV 09/8 CENTRIFUGALNI VENTILATORJI ZA ODVOD DIMA IN TOPLOTE - ODT CV CENTRIFUGAL FANS FOR SMOKE AND HEAT EXTRACTION - ODT CV VSEBINA TABLE OF CONTENTS CENTRIFUGALNI VENTILATORJI ZA ODVOD DIMA IN TOPLOTE ODT

More information

Predlog nacionalnih pragov med elektroenergijskimi moduli za javno posvetovanje

Predlog nacionalnih pragov med elektroenergijskimi moduli za javno posvetovanje Predlog nacionalnih pragov med elektroenergijskimi moduli za javno posvetovanje Ljubljana, dne 30.11.2016 1 / 12 Kazalo vsebine Kazalo vsebine... 2 1 Seznam kratic... 3 2 Uvod... 4 3 Merila... 6 4 Utemeljitev

More information

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018 MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV Februar 2018 1 TRG FINANČNIH INSTRUMENTOV Tabela 1: Splošni kazalci Splošni kazalci 30. 6. / jun. 31. 7. / jul. 31. 8. / avg. 30. 9. / sep. 31.10./

More information

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA IZBIRA PRIMERNE VETRNE TURBINE ZA RAZMERE NA KANALSKEM VRHU DIPLOMSKO DELO.

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA IZBIRA PRIMERNE VETRNE TURBINE ZA RAZMERE NA KANALSKEM VRHU DIPLOMSKO DELO. UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA IZBIRA PRIMERNE VETRNE TURBINE ZA RAZMERE NA KANALSKEM VRHU DIPLOMSKO DELO Peter Levpušček Mentor: prof. dr. Božidar Šarler Nova Gorica, 2012 II ZAHVALA

More information

Segrevanje vodnikov. Seminarska naloga pri predmetu Razdelilna in industrijska omrežja. Žiga Žerjav. Mentor: prof. dr.

Segrevanje vodnikov. Seminarska naloga pri predmetu Razdelilna in industrijska omrežja. Žiga Žerjav. Mentor: prof. dr. Segrevanje vodnikov Seminarska naloga pri predmetu Razdelilna in industrijska omrežja Žiga Žerjav Mentor: prof. dr. Grega Bizjak Študijsko leto 2016/17 Povzetek Glavna tema te seminarske naloge je gretje

More information

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA ANALIZA PATENTOV ELEKTRIČNIH GENERATORJEV ZA MALE VETRNE ELEKTRARNE MAGISTRSKO DELO.

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA ANALIZA PATENTOV ELEKTRIČNIH GENERATORJEV ZA MALE VETRNE ELEKTRARNE MAGISTRSKO DELO. UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA ANALIZA PATENTOV ELEKTRIČNIH GENERATORJEV ZA MALE VETRNE ELEKTRARNE MAGISTRSKO DELO Aleš Urdih Mentor: prof. dr. Juš Kocijan Nova Gorica, 2012 II ZAHVALA

More information

OCENA ZALOG FOSILNIH GORIV GLEDE NA NOVE TEHNOLOGIJE PRIDOBIVANJA

OCENA ZALOG FOSILNIH GORIV GLEDE NA NOVE TEHNOLOGIJE PRIDOBIVANJA UNIVERZA V LJUBLJANI Fakulteta za elektrotehniko Peter Kulovec OCENA ZALOG FOSILNIH GORIV GLEDE NA NOVE TEHNOLOGIJE PRIDOBIVANJA DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKEGA STROKOVNEGA ŠTUDIJA Mentor: prof. dr. Rafael

More information

Yield Reduction Due to Shading:

Yield Reduction Due to Shading: x Fronius International NA-E35L5 35 W FRONIUS IG Plus 20 V-3 2 0,0kW x Fronius International NA-E35L5 35 W FRONIUS IG Plus 20 V-3 4 0,0kW 84 x SHARP Corporation x Fronius International NA-E35L5 35 W FRONIUS

More information

sestavni deli za hidravlične cilindre component parts for hydraulic cylinders

sestavni deli za hidravlične cilindre component parts for hydraulic cylinders www.mapro.eu sestavni deli za hidravlične cilindre component parts for hydraulic cylinders tehnični katalog technical catalogue KAZALO/ONTENTS Glava cilindra (Vodilo)/ylinder head (ush) 3 Glava cilindra

More information

Ugotavljanje izkoriščenosti vetrne elektrarne glede na meteorološke podatke

Ugotavljanje izkoriščenosti vetrne elektrarne glede na meteorološke podatke UNIVERZA V LJUBLJANI Fakulteta za elektrotehniko Igor Ušaj Ugotavljanje izkoriščenosti vetrne elektrarne glede na meteorološke podatke DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKEGA ŠTUDIJA Ljubljana, 2015 Univerza v Ljubljani

More information

LAHKE TOVORNE PRIKOLICE BREZ NALETNE NAPRAVE DO 750 KG

LAHKE TOVORNE PRIKOLICE BREZ NALETNE NAPRAVE DO 750 KG KATALOG PRIKOLIC LAHKE TOVORNE PRIKOLICE BREZ NALETNE NAPRAVE DO 750 KG Podvozje iz pocinkane pločevine Keson iz posebne AlZn pločevine Dodatni sredinski vzdolžni nosilec Blatniki iz umetne mase Vodoodporna

More information

Razpršena proizvodnja iz obnovljivih virov v enosmernih porabniških omrežjih

Razpršena proizvodnja iz obnovljivih virov v enosmernih porabniških omrežjih Elektrotehniški vestnik 71(4): 229-236, 2004 Electrotechnical Review; Ljubljana, Slovenija Razpršena proizvodnja iz obnovljivih virov v enosmernih porabniških omrežjih Valentin Ažbe, Rafael Mihali Fakulteta

More information

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d.

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. (THE PLANNING OF THE PERSONNEL IN UNIOR d.d. COMPANY) Kandidatka: Mateja Ribič Študentka

More information

Pošta Slovenije d.o.o. Slomškov trg MARIBOR e pošta: espremnica Navodilo za namestitev aplikacije»espremnica«

Pošta Slovenije d.o.o. Slomškov trg MARIBOR e pošta:  espremnica Navodilo za namestitev aplikacije»espremnica« Pošta Slovenije d.o.o. Slomškov trg 10 2500 MARIBOR e pošta: info@posta.si www.posta.si espremnica Navodilo za namestitev aplikacije»espremnica«maribor, September 2017 KAZALO Opis dokumenta... 3 Načini

More information

Shkel Photovoltaic Parks in Albania. August 2017

Shkel Photovoltaic Parks in Albania. August 2017 Shkel Photovoltaic Parks in Albania August 2017 Albania Overview Combining advantageous location and government incentives Albania at a glance Location : Located on the Balkan peninsula, Albania belongs

More information

CHARGING A CAR IN MOTION WIRELESSLY BREZŽIČNO POLNJENJE AVTOMOBILOV V VOŽNJI

CHARGING A CAR IN MOTION WIRELESSLY BREZŽIČNO POLNJENJE AVTOMOBILOV V VOŽNJI JET Volume 11 (2018) p.p. 61-66 Issue 2, September 2018 Type of article 1.04 www.fe.um.si/en/jet.html CHARGING A CAR IN MOTION WIRELESSLY BREZŽIČNO POLNJENJE AVTOMOBILOV V VOŽNJI Dario Ležaić 2, Tihomir

More information

Promoting environmental related innovation in global markets. Workshop on Environmental Innovation and Global Markets

Promoting environmental related innovation in global markets. Workshop on Environmental Innovation and Global Markets Promoting environmental related innovation in global markets Workshop on Environmental Innovation and Global Markets Alvaro Ponce - Isofotón Berlin - September 21, 2007 Isofoton Isofotón is a world leader

More information

Kombinirano napajanje enosmernega serijskega motorja s prigrajenim navitjem močnostnega pretvornika

Kombinirano napajanje enosmernega serijskega motorja s prigrajenim navitjem močnostnega pretvornika Elektrotehniški vestnik 74(5):267-272, 2007 Electrotechnical Review: Ljubljana, Slovenija Kombinirano napajanje enosmernega serijskega motorja s prigrajenim navitjem močnostnega pretvornika Peter Zajec

More information

PLANNING OF CHARGING INFRASTRUCTURE FOR ELECTRIC-DRIVE ROAD VEHICLES

PLANNING OF CHARGING INFRASTRUCTURE FOR ELECTRIC-DRIVE ROAD VEHICLES UNIVERSITY OF LJUBLJANA Faculty of Electrical Engineering Sreten DAVIDOV PLANNING OF CHARGING INFRASTRUCTURE FOR ELECTRIC-DRIVE ROAD VEHICLES Doctoral dissertation Ljubljana, 2018 UNIVERZA V LJUBLJANI

More information

0.2 Tip in splošen opis: FM5300, GPS/GSM TERMINAL Type and general commercial description: GPS/GSM TERMINAL

0.2 Tip in splošen opis: FM5300, GPS/GSM TERMINAL Type and general commercial description: GPS/GSM TERMINAL JAVNA AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VARNOST PROMETA SLOVENIAN TRAFIC SAFETY AGENCY AVP, Trdinova ulica 8, SI-1000 Ljubljana, tel.: 01 40 08430, fax.: 01 40 08417, Trdinova ulica 8, SI-1000 Ljubljana,

More information

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112 ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112 Boštjan Tavčar*, Alenka Švab Tavčar** UDK 659.2:614.8 Povzetek Enotna evropska številka za klic v sili

More information

KLIMA AS trgovina in storitve d.o.o. Ulica Jožeta Jame 12 1000 LJUBLJANA TEL: (01) 500 81 14 FAX: (01) 500 81 15 E-POŠTA: info@klima-as.com http://www.klima-as.com LIGHT COMMERCIAL Velika moč, visoka

More information

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Rok Mirt Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

More information

Obratovalna zanesljivost elektroenergetskega sistema ob vključitvi novega bloka NE Krško. Impact of New NPP Krško Unit on Power-System Reliability

Obratovalna zanesljivost elektroenergetskega sistema ob vključitvi novega bloka NE Krško. Impact of New NPP Krško Unit on Power-System Reliability Obratovalna zanesljivost elektroenergetskega sistema ob vključitvi novega bloka NE Krško Matjaž Podjavoršek 1, Miloš Pantoš 2 1 Uprava RS za jedrsko varnost Železna cesta 16, 1000 Ljubljana 2 Univerza

More information

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL MEN'S - CLOTHING SIZE GUIDES / MOŠKA TAMELA VELIKOSTI OBLEK JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

More information

Izboljševanje energetske učinkovitosti cementarne. Ljubljana, junij 2015 Tanja Ljubič Mlakar, Tomaž Vuk

Izboljševanje energetske učinkovitosti cementarne. Ljubljana, junij 2015 Tanja Ljubič Mlakar, Tomaž Vuk Izboljševanje energetske učinkovitosti cementarne Ljubljana, junij 2015 Tanja Ljubič Mlakar, Tomaž Vuk VSEBINA Položaj industrije cementa v sodobni družbi in njene ključne lastnosti Razvoj energetske učinkovitosti

More information

SAMODEJNI SISTEM ZA KRMILJENJE ZALIVALNO-NAMAKALNIH SISTEMOV

SAMODEJNI SISTEM ZA KRMILJENJE ZALIVALNO-NAMAKALNIH SISTEMOV TOMAŽINČIČ ZAKLJUČNA NALOGA 2015 UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE ZAKLJUČNA NALOGA SAMODEJNI SISTEM ZA KRMILJENJE ZALIVALNO-NAMAKALNIH SISTEMOV

More information

Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3

Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Vasja Ocvirk Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3 Diplomsko delo Ljubljana,

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO TEJA KUMP

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO TEJA KUMP UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO TEJA KUMP UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ANALIZA STROŠKOV IN DOBROBITI UVEDBE NOVE TEHNOLOGIJE SANITARNIH SISTEMOV SANBOX

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO TANJA BIZOVIČAR

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO TANJA BIZOVIČAR UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO TANJA BIZOVIČAR UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBLIKOVANJE POPOLNIH TABLIC UMRLJIVOSTI ZA SLOVENIJO ZA LETA 1997 2007 Ljubljana,

More information

MANAGEMENT IN RAČUNOVODENJE EMISIJ TOPLOGREDNIH PLINOV V PODJETJU KRKA

MANAGEMENT IN RAČUNOVODENJE EMISIJ TOPLOGREDNIH PLINOV V PODJETJU KRKA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA ZAKLJUČNA STROKOVNA NALOGA VISOKE POSLOVNE ŠOLE MANAGEMENT IN RAČUNOVODENJE EMISIJ TOPLOGREDNIH PLINOV V PODJETJU KRKA SIMONA JURŠIČ IZJAVA Študentka Simona Juršič

More information

RAZVOJ LOPATICE 50 KILOVATNE VETRNE TURBINE

RAZVOJ LOPATICE 50 KILOVATNE VETRNE TURBINE Fakulteta za strojništvo RAZVOJ LOPATICE 50 KILOVATNE VETRNE TURBINE Študent: Študijski program: Smer: Simon PODGRAJŠEK Univerzitetni študijski program Strojništvo Konstrukterstvo in gradnja strojev Mentor:

More information

Yield Reduction Due to Shading:

Yield Reduction Due to Shading: x9 31 x SunPower 1 x Power-One SPR-E0-37 37 W TRIO-8.5-TL-OUTD 10 ; 1x13 1x13 1 x Power-One 10 ; -30 7.5kW 9 x SunPower 1 x Power-One SPR-E0-37 37 W 10 ; 59 7.5kW 7 x SunPower 1 x Power-One SPR-E0-37 37

More information

SUBVENCIJE ZA NAKUP OKOLJU PRIJAZNIH AVTOMOBILOV

SUBVENCIJE ZA NAKUP OKOLJU PRIJAZNIH AVTOMOBILOV PP - PRIMERJALNI PREGLED SUBVENCIJE ZA NAKUP OKOLJU PRIJAZNIH AVTOMOBILOV Pripravila: mag. Romana Novak Številka naročila: 59/2010 Descriptor/Geslo: Avtomobilska industrija/motor vehicle industry, Državna

More information

Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift

Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift Antti SINKKONEN, Henri HÄNNINEN, Heikki KAURANNE, Matti PIETOLA Abstract: In this study the energy usage of the driveline of an electrohydraulic

More information

POVEČEVANJE UČINKOVITOSTI PROIZVODNJE V PODJETJU TIPRO KEYBOARDS S POUDARKOM NA UVEDBI CELIČNE PROIZVODNJE

POVEČEVANJE UČINKOVITOSTI PROIZVODNJE V PODJETJU TIPRO KEYBOARDS S POUDARKOM NA UVEDBI CELIČNE PROIZVODNJE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO POVEČEVANJE UČINKOVITOSTI PROIZVODNJE V PODJETJU TIPRO KEYBOARDS S POUDARKOM NA UVEDBI CELIČNE PROIZVODNJE Ljubljana, januar 2012 TOMAŽ KERČMAR

More information

RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI

RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Program: Organizacija in management informacijskih sistemov RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI Mentor: red. prof. dr. Miroljub Kljajić

More information

VPRAŠANJA UPRAVIČENIH PRIJAVITELJEV IN ODGOVORI PO ZMOS

VPRAŠANJA UPRAVIČENIH PRIJAVITELJEV IN ODGOVORI PO ZMOS Številka: 303-4/2017-14, Verzija 2 Ljubljana, 31. 03. 2017 Povabilo k predložitvi vlog za sofinanciranje operacij energetske prenove večstanovanjskih stavb v 100 % (oz. več kot 75 %) javni lasti z mehanizmom

More information

ANALIZA UČINKOV SISTEMA NAPREDNEGA MERJENJA ELEKTRIČNE ENERGIJE (AMI) V SLOVENSKEM DISTRIBUCIJSKEM EES

ANALIZA UČINKOV SISTEMA NAPREDNEGA MERJENJA ELEKTRIČNE ENERGIJE (AMI) V SLOVENSKEM DISTRIBUCIJSKEM EES E L E K T R O I N { T I T U T M I L A N V I D M A R I n [ t i t u t z a e l e k t r o g o s p o d a r s t v o i n e l e k t r o i n d u s t r i j o L j u b l j a n a ANALIZA UČINKOV SISTEMA NAPREDNEGA

More information

Ocenjevanje stroškov gradbenih del v zgodnjih fazah gradbenega projekta

Ocenjevanje stroškov gradbenih del v zgodnjih fazah gradbenega projekta Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Jamova 2 1000 Ljubljana, Slovenija telefon (01) 47 68 500 faks (01) 42 50 681 fgg@fgg.uni-lj.si Univerzitetni program Gradbeništvo, Konstrukcijska

More information

Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost?

Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost? Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost? mag. Samo Zorc 1 2004 Članek skuša povzeti nekatere dileme glede patentiranja programske opreme (PPO), predvsem z vidika patentiranja algoritmov in poslovnih

More information

URURU SARARA. Celovita. rešitev za udobje

URURU SARARA. Celovita. rešitev za udobje URURU SARARA Celovita rešitev za udobje Nov edinstven sistem ruru Sarara 5 sistemov za obdelavo zraka v 1 sistemu Najmanjši vpliv na okolje Popolno udobje Ogrevanje prostorov pozimi navadno osuši zrak,

More information

LESNA BIOMASA ZA TOPEL DOM IN DEBELO DENARNICO

LESNA BIOMASA ZA TOPEL DOM IN DEBELO DENARNICO ŠOLSKI CENTER VELENJE STROJNA ŠOLA Trg mladosti 3 MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA LESNA BIOMASA ZA TOPEL DOM IN DEBELO DENARNICO Tematsko področje: tehnika ali tehnologija

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER Ljubljana, september 2007 DEAN LEVAČIČ IZJAVA Študent Dean Levačič

More information

Trajnostni transport & mobilnost

Trajnostni transport & mobilnost Trajnostni transport & mobilnost Priročnik za dijake Izvedbo so omogočili programi Evropske unije Inteligentna energija - Evropa in Program čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija IUSES in TESSI Pričujoči

More information

ODRAZ RECESIJE V KAZALNIKIH TRGA DELA

ODRAZ RECESIJE V KAZALNIKIH TRGA DELA ODRAZ RECESIJE V KAZALNIKIH TRGA DELA Matej Divjak (matej.divjak@gov.si), Irena Svetin (irena.svetin@gov.si), Darjan Petek (darja.petek@gov.si), Miran Žavbi (miran.zavbi@gov.si), Nuška Brnot (nuska.brnot@gov.si)

More information

GOSPODARSKA KRIZA IN NJEN VPLIV NA TRG DELA V SLOVENIJI

GOSPODARSKA KRIZA IN NJEN VPLIV NA TRG DELA V SLOVENIJI UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO GOSPODARSKA KRIZA IN NJEN VPLIV NA TRG DELA V SLOVENIJI Ljubljana, avgust 2010 TADEJA VERČ IZJAVA Študentka Tadeja Verč izjavljam, da sem avtorica

More information

RAZVOJ APLIKACIJE ZA ZAJEM IN SPREMLJANJE PROIZVODNIH PODATKOV

RAZVOJ APLIKACIJE ZA ZAJEM IN SPREMLJANJE PROIZVODNIH PODATKOV UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Smer informatika v organizaciji in managmentu RAZVOJ APLIKACIJE ZA ZAJEM IN SPREMLJANJE PROIZVODNIH

More information

Elektromobilnost POSVETOVALN I DOKUMENT. Maribor, oktober 2012 (revizija: december 2012)

Elektromobilnost POSVETOVALN I DOKUMENT. Maribor, oktober 2012 (revizija: december 2012) Elektromobilnost POSVETOVALN I DOKUMENT Maribor, oktober 2012 (revizija: december 2012) Komu je dokument namenjen: Posvetovalni dokument je namenjen predvsem odjemalcem, dobaviteljem in sistemskim operaterjem

More information

ANALIZA NAPAKE SLEDENJA PRI INDEKSNIH ETF SKLADIH PRIMER DVEH IZBRANIH SKLADOV

ANALIZA NAPAKE SLEDENJA PRI INDEKSNIH ETF SKLADIH PRIMER DVEH IZBRANIH SKLADOV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA NAPAKE SLEDENJA PRI INDEKSNIH ETF SKLADIH PRIMER DVEH IZBRANIH SKLADOV Ljubljana, september 2010 JURE KIMOVEC I IZJAVA Študent JURE KIMOVEC

More information

Projekt se izvaja v sklopu programa CENTRAL EUROPE PROGRAMME in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Projekt se izvaja v sklopu programa CENTRAL EUROPE PROGRAMME in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Projekt se izvaja v sklopu programa CENTRAL EUROPE PROGRAMME in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Ta priročnik je bil pripravljen v okviru projekta PLASTiCE in je

More information

ProductDiscontinued. Sistem za merjenje z rezervoarjem Posebna varnostna navodila ATEX. Posebna varnostna navodila SL, 1.

ProductDiscontinued. Sistem za merjenje z rezervoarjem Posebna varnostna navodila ATEX. Posebna varnostna navodila SL, 1. Posebna varnostna navodila Sistem za merjenje z rezervoarjem Posebna varnostna navodila ATEX ProductDiscontinued www.rosemount-tg.com Posebna varnostna navodila Rosemount TankRadar REX Vsebina Vsebina

More information

Navodila za namestitev. DEVIreg 550. Inteligentni elektronski termostat.

Navodila za namestitev. DEVIreg 550. Inteligentni elektronski termostat. Navodila za namestitev DEVIreg 550 Inteligentni elektronski termostat www.devi.com Izvirna navodila so napisana v angleščini. Navodila v drugih jezikih so prevodi izvirnih navodil. (Direktiva 2006/42/ES)

More information

bojlerji in zalogovniki

bojlerji in zalogovniki BOJLER SG(S) - trda izolacija ELEKTRIČNI GRELCI ZA BOJLERJE (6/4'') ali (5/4'') (l) 22-104500 100 22-124500 120 22-144500 140 22-208000 200 22-308000 300 22-408000 400 22-504000 500 22-704000 720 34-104000

More information

NAVODILO ZA UPORABO. ECS polnilnik akumulatorjev AP 18 (50A+3A)

NAVODILO ZA UPORABO. ECS polnilnik akumulatorjev AP 18 (50A+3A) EYRA NAVODILO ZA UPORABO ECS polnilnik akumulatorjev AP 18 (0A3A) Lastnosti: Polnilnik ki zna»poslušati«kemijo akumulatorske baterije. Hitro, nežno in bateriji prijazno polnjenje. Baterija sama določa

More information

Pametno mesto. hi!tech. Obvladovanje kompleksnosti. Prihajajo velikani. Omrežja in inteligentne IT rešitve so ključ do prijaznih mest prihodnosti

Pametno mesto. hi!tech. Obvladovanje kompleksnosti. Prihajajo velikani. Omrežja in inteligentne IT rešitve so ključ do prijaznih mest prihodnosti Revija za inovacije 1 12 hi!tech www.siemens.com/hitech Obvladovanje kompleksnosti Učeči se sistemi zbirajo znanje, sprejemajo odločitve in napovedujejo. Prihajajo velikani Vetrna energija dobiva nove

More information

Wheelslip in skidding with the AGT 835 T adapted farm tractor

Wheelslip in skidding with the AGT 835 T adapted farm tractor Zbornik gozdarstva in lesarstva 2 (27), s. 2 31 GDK: 37.4:34(4)=111 Prispelo / Received: 1.11.26 Sprejeto / Accepted: 12.2.27 Izvirni znanstveni članek Original scientific paper Wheelslip in skidding with

More information

ELEKTROPORACIJA Močno orodje, uporabno v biologiji, biotehnologiji in medicini Igor Marjanovič in Damijan Miklavčič

ELEKTROPORACIJA Močno orodje, uporabno v biologiji, biotehnologiji in medicini Igor Marjanovič in Damijan Miklavčič ELEKTROPORACIJA Močno orodje, uporabno v biologiji, biotehnologiji in medicini Igor Marjanovič in Damijan Miklavčič 34 Slika prikazuje elektroporacijo celic CHO, pritrjenih na krovno stekelce, ki smo jih

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PREDRAG GAVRIĆ

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PREDRAG GAVRIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PREDRAG GAVRIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DEMOGRAFSKI RAZVOJ JAPONSKE Ljubljana, junij 2009 PREDRAG GAVRIĆ IZJAVA Študent

More information

SPOROČILO O PODELJENI HOMOLOGACIJI COMMUNICATION CONCERNING APPROVAL GRANTED

SPOROČILO O PODELJENI HOMOLOGACIJI COMMUNICATION CONCERNING APPROVAL GRANTED JAVNA AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VARNOST PROMETA SLOVENIAN TRAFFIC SAFETY AGENCY AVP, Kotnikova ulica 19a, SI-1000 Ljubljana, tel.: 01 478 8430, vozila@avp-rs.si, Kotnikova ulica 19a, SI-1000 Ljubljana,

More information

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jernej Logar RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi DIPLOMSKO DELO NA UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentor: doc. dr. Mira Trebar Ljubljana,

More information

OPTIMIZACIJA ZUNANJEGA SKLADIŠČA V PODJETJU GORENJE KERAMIKA D.O.O. Z UVEDBO RFID TEHNOLOGIJE

OPTIMIZACIJA ZUNANJEGA SKLADIŠČA V PODJETJU GORENJE KERAMIKA D.O.O. Z UVEDBO RFID TEHNOLOGIJE UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA LOGISTIKO Mitja Glasenčnik OPTIMIZACIJA ZUNANJEGA SKLADIŠČA V PODJETJU GORENJE KERAMIKA D.O.O. Z UVEDBO RFID TEHNOLOGIJE diplomsko delo univerzitetnega študija Celje, september

More information

UPORABA CELOVITE REŠITVE ORACLE EBS V NABAVNEM PROCESU S PROTOTIPNO REŠITVIJO

UPORABA CELOVITE REŠITVE ORACLE EBS V NABAVNEM PROCESU S PROTOTIPNO REŠITVIJO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Organizacija in management informacijskih sistemov UPORABA CELOVITE REŠITVE ORACLE EBS V NABAVNEM PROCESU S PROTOTIPNO REŠITVIJO Mentor: red. prof.

More information

Razvoj simulatorja vesoljskega plovila za projekt Evropske vesoljske agencije ESMO

Razvoj simulatorja vesoljskega plovila za projekt Evropske vesoljske agencije ESMO Elektrotehniški vestnik 77(4): 194 199, 2010 Electrotechnical Review, Ljubljana, Slovenija Razvoj simulatorja vesoljskega plovila za projekt Evropske vesoljske agencije ESMO Matevž Bošnak, Drago Matko,

More information

Elektromagnetno vodenje ventilov pri motorjih z notranjim zgorevanjem

Elektromagnetno vodenje ventilov pri motorjih z notranjim zgorevanjem ELEKTROTEHNIŠKI VESTNIK 82(5): 281-286, 2015 IZVIRNI ZNANSTVENI ČLANEK Elektromagnetno vodenje ventilov pri motorjih z notranjim zgorevanjem Tomaž Munih, Tomaž Katrašnik, Damijan Miljavec Univerza v Ljubljani,

More information

INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI

INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Mirko Tenšek INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI Diplomsko delo Maribor, julij 2016 Smetanova

More information

Regulacija napetosti na zbiralnicah RTP Primskovo 110 kv/20 kv TR 2. Voltage regulation in 110 kv/20 kv substation Primskovo Transformer 2

Regulacija napetosti na zbiralnicah RTP Primskovo 110 kv/20 kv TR 2. Voltage regulation in 110 kv/20 kv substation Primskovo Transformer 2 Regulacija napetosti na zbiralnicah RTP Primskovo 110 kv/20 kv TR 2 Anže VILMAN Elektro Gorenjska d.d. anze.vilman@elektro-gorenjska.si Povzetek Transformatorji 110 kv/20 kv na področju Elektro Gorenjske

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO ANALIZA VZROKOV IN NAČINOV ODPOVEDI PROGRAMSKE REŠITVE E-TRANS

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO ANALIZA VZROKOV IN NAČINOV ODPOVEDI PROGRAMSKE REŠITVE E-TRANS UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Gregor Žnidaršič ANALIZA VZROKOV IN NAČINOV ODPOVEDI PROGRAMSKE REŠITVE E-TRANS DIPLOMSKO DELO visokošolskega strokovnega študija Ljubljana,

More information

Vključevanje odjemalcev v programe prilagajanja odjema z uporabo dinamičnega tarifiranja v sklopu Evropskega projekta Flex4Grid

Vključevanje odjemalcev v programe prilagajanja odjema z uporabo dinamičnega tarifiranja v sklopu Evropskega projekta Flex4Grid 26. MEDNARODNO POSVETOVANJE»KOMUNALNA ENERGETIKA 2017«J. Pihler Vključevanje odjemalcev v programe prilagajanja odjema z uporabo dinamičnega tarifiranja v sklopu Evropskega projekta Flex4Grid KRISTIJAN

More information

ANALIZA URAVNAVANJA ZALOG V PODJETJU TIPRO, D.O.O.

ANALIZA URAVNAVANJA ZALOG V PODJETJU TIPRO, D.O.O. UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA URAVNAVANJA ZALOG V PODJETJU TIPRO, D.O.O. Ljubljana, julij 2003 ČOTIĆ TOMISLAV UVOD 1 1. Uravnavanje zalog 2 1.1. Opredelitev problema uravnavanja

More information

HITRA IZDELAVA PROTOTIPOV

HITRA IZDELAVA PROTOTIPOV B&B VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Program: Komercialist Modul: Podjetniški HITRA IZDELAVA PROTOTIPOV Mentorica: Neţka Bajt, univ. dipl. inţ. ţiv. tehnol. Lektorica: Ana Peklenik, prof. Kandidat: Uroš Jenko Kranj,

More information

Klima naprava za parkirana vozila. Navodila za uporabo. Cool Top Vario 10 E

Klima naprava za parkirana vozila. Navodila za uporabo. Cool Top Vario 10 E Klima naprava za parkirana vozila Navodila za uporabo Cool Top Vario 10 E Cool Top Vario 10 E SLO Kazalo 1 Splošno................................................................................ 1 1.1

More information

ANALIZA ZMOGLJIVOSTI PROIZVODNEGA PROCESA Z METODO PRETOKA

ANALIZA ZMOGLJIVOSTI PROIZVODNEGA PROCESA Z METODO PRETOKA UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Specialistično delo ANALIZA ZMOGLJIVOSTI PROIZVODNEGA PROCESA Z METODO PRETOKA Maj, 2011 Andrej VAUPOTIČ Specialistično delo ANALIZA ZMOGLJIVOSTI PROIZVODNEGA

More information

Q-CELLS CIGS THIN FILM MODULES: HIGHEST EFFICIENCY IN THE MARKET

Q-CELLS CIGS THIN FILM MODULES: HIGHEST EFFICIENCY IN THE MARKET Q-CELLS CIGS THIN FILM MODULES: HIGHEST EFFICIENCY IN THE MARKET Votum Workshop, Prague, May 13, 2010 DISTRIBUTION LIST: WORK-SHOP PARTICIPANTS CONTENTS Q-CELLS CIGS MODULES: POWER, QUALITY AND AESTHETICS

More information

OSNOVE TERMOSOLARNIH SISTEMOV IN VZDRŽEVANJE STROKOVNO PODROČJE: OBNOVLJIVI VIRI ENERGIJE

OSNOVE TERMOSOLARNIH SISTEMOV IN VZDRŽEVANJE STROKOVNO PODROČJE: OBNOVLJIVI VIRI ENERGIJE Radovan Repnik, univ. dipl. inž. Andrej Vasle, univ. dipl. inž. OSNOVE TERMOSOLARNIH SISTEMOV IN VZDRŽEVANJE STROKOVNO PODROČJE: OBNOVLJIVI VIRI ENERGIJE Datum objave gradiva: oktober 2017 I KOLOFON Avtorja:

More information

THE OPTIMIZATION OF A RACE CAR INTAKE SYSTEM OPTIMIZACIJA SESALNEGA SISTEMA DIRKALNIKA

THE OPTIMIZATION OF A RACE CAR INTAKE SYSTEM OPTIMIZACIJA SESALNEGA SISTEMA DIRKALNIKA JET Volume 10 (2017) p.p. 11-23 Issue 3, October 2017 Type of article 1.01 www.fe.um.si/en/jet.html THE OPTIMIZATION OF A RACE CAR INTAKE SYSTEM OPTIMIZACIJA SESALNEGA SISTEMA DIRKALNIKA Luka Lešnik 1R,

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MITJA ZUPAN

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MITJA ZUPAN UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MITJA ZUPAN UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PRVE JAVNE PONUDBE DELNIC: ZNAČILNOSTI GIBANJA DONOSNOSTI NA KRATEK IN DOLGI

More information

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA S POUDARKOM NA ANALIZI KONKURENCE NA PRIMERU PODJETJA»NOVEM CAR INTERIOR DESIGN D.O.O.

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA S POUDARKOM NA ANALIZI KONKURENCE NA PRIMERU PODJETJA»NOVEM CAR INTERIOR DESIGN D.O.O. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA S POUDARKOM NA ANALIZI KONKURENCE NA PRIMERU PODJETJA»NOVEM CAR INTERIOR DESIGN D.O.O.«Analysis

More information

Kythnos Island 20 Years Experience of System Technology for Renewable Energies

Kythnos Island 20 Years Experience of System Technology for Renewable Energies Kythnos Island 20 Years Experience of System Technology for Renewable Energies New Generation of Modular Hybrid Power Supply Based on AC-Coupling The Power Supply on Kythno The Greek island of Kythnos

More information

Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje

Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje Univerza v Mariboru Fakulteta za organizacijske vede Smer: Informatika v organizaciji in managementu Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje Mentor: red. prof. dr. Vladislav Rajkovič

More information

Integration of electricity from renewables to the electricity grid and to the electricity market RES- INTEGRATION

Integration of electricity from renewables to the electricity grid and to the electricity market RES- INTEGRATION Integration of electricity from renewables to the electricity grid and to the electricity market RES- INTEGRATION National report: Slovenia Draft Final National Report The current version of the national

More information

Integration of electricity from renewables to the electricity grid and to the electricity market RES- INTEGRATION

Integration of electricity from renewables to the electricity grid and to the electricity market RES- INTEGRATION Integration of electricity from renewables to the electricity grid and to the electricity market RES- INTEGRATION National report: Slovenia Client: DG Energy Contact author: Vesna Mokorel, policy@eclareon.com

More information

POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL

POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL Leto 2010 je bilo za Univerzo v Ljubljani še eno zelo uspešno leto na področju evropskih projektov. Fakultete

More information

Razvrščanje proizvodnih opravil z orodji za vodenje projektov

Razvrščanje proizvodnih opravil z orodji za vodenje projektov Elektrotehniški vestnik 71(3): 83 88, 2004 Electrotechnical Review, Ljubljana, Slovenija Razvrščanje proizvodnih opravil z orodji za vodenje projektov Dejan Gradišar, Gašper Mušič Univerza v Ljubljani,

More information