IZBIRNI PREDMETI. 3. letnik. EMŠ program MEDICINA. Študijsko leto 2016 / 2017

Size: px
Start display at page:

Download "IZBIRNI PREDMETI. 3. letnik. EMŠ program MEDICINA. Študijsko leto 2016 / 2017"

Transcription

1 Služba za študentske zadeve UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: ali IZBIRNI PREDMETI 3. letnik EMŠ program MEDICINA Študijsko leto 2016 / 2017 V tem dokumentu so zbrani izbirni predmeti, ki jih študenti 3. letnika EMŠ programa MEDICINA lahko izberejo in vpišejo v študijskem letu 2016 / V posameznem študijskem letu študent vpiše izbirne predmete v skupnem obsegu 6 kreditnih točk (ECTS). V primeru nejasnosti se obrnite na Službo za študentske zadeve UL MF (Referat za dodiplomski študij): referat@mf.uni-lj.si.

2 Inštitut za biokemijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Izbirni predmet se bo izvajal v Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Biokemija steroidov Študijski program Število kreditov (ECTS) Medicina Nosilec izbirnega predmeta prof. dr. Tea Lanišnik Rižner Izvajalci izbirnega predmeta Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za biokemijo Kratek opis izbirnega predmeta Vsebina predmeta: steroidi kot signalne molekule, neravnovesja steroidov in bolezni pri človeku, steroidi kot zdravila, encimi biosinteze steroidov in receptorji kot tarče za razvoj zdravilnih učinkovin, steroidi kot biokemijski označevalci. Študenti se seznanijo z osnovami kot tudi najnovejšimi dosežki na področju biokemije steroidov z biokemijskega in medicinskega vidika. Spoznajo vloge endogenih steroidov v različnih fizioloških in patofizioloških stanjih. Pridobijo pregled področja steroidnih zdravilnih učinkovin in spoznajo zdravilne učinkovine, ki se vpletajo v sintezo in delovanje steroidov. Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Izbirni predmet se bo izvajal v drugi polovici poletnega semestra.

3 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Ocena predmeta je sestavljena iz ocene pisnega izpita (do 100 točk) in ocene seminarske naloge (do 20 točk). V primeru, da izpita ali seminarske naloge študent ne opravi pozitivno (55 % možnih točk), je potrebno izpit ponavljati oziroma ustno zagovarjati seminarsko nalogo. Za končno oceno predmeta se točke seštejejo (do 120 točk). Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Pogoj za vpis predmeta je redni vpis v 1. letnik ali opravljen izpit iz predmeta Temelji biokemije. Predmet lahko vpiše 40 študentov. Obvezna študijska literatura in gradivo M. Lieberman, A. D. Marks, Basic Medical Biochemistry, fourth edition, 2013; D. R. Ferrier, Lippincott s Illustrated Reviews Biochemistry, sixth edition, 2014; W. A. Norman, H. L. Henry, Hormones, third edition, 2015 Novejši pregledni članki s področja in viri na spletu. Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Izbirni predmet se ne izvaja v angleškem jeziku. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

4 Inštitut za patološko fiziologijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Izbirni predmet se bo izvajal Obrazec: Biomedicina med laboratorijem in bolniško posteljo Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta Mara Bresjanac Izvajalci izbirnega predmeta Mara Bresjanac Sergej Pirkmajer Samo Ribarič Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za patološko fiziologijo Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Kratek opis izbirnega predmeta Na temelju primerov iz najnovejše biomedicinske literature pri predmetu Biomedicina med laboratorijem in bolniško posteljo obravnavamo pristope in spoznanja translacijskega znanstveno-raziskovalnega dela v medicini. Predmet izvajamo kot usmerjeno razpravo obravnavanih raziskav v manjših skupinah. Študenti prejmejo literaturo vnaprej, da se lahko pripravijo. V razpravi, ki jo vodi nosilec posameznega tematskega sklopa, opredelimo vrzeli v znanju, ki so jih obravnavane raziskave naslovile, nato pa pogledamo, kako je znanstveno-raziskovalni proces prevedel temeljna znanstvena spoznanja v uporabno klinično prakso. Za učinkovito povezovanje temeljnih s kliničnimi vsebinami je dobrodošla mešana sestava skupin, kjer študenti ob izteku predkliničnega izobraževanja (3. letnik) sodelujejo s Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Izbirni predmet se bo izvajal ob terminih, določenih v dogovoru s študenti, v aprilu in maju 2017.

5 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Oblike sprotnega in končnega preverjanja znanja in veščin, ki se uporabljajo pri predmetu. Navedite način poprave ocene. Pri opisu (preverjanju znanja, itd.) izbirnega predmeta je treba upoštevati veljavni učni načrt. Ocena študentovega poznavanja obravnavane literature in tvornega sodelovanja pri razpravi. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Zaradi dela v manjših skupinah je vpis k predmetu omejen na 30 študentov. Obvezna študijska literatura in gradivo V interesu relevantnosti se teme in obravnavani članki iz leta v leto spreminjajo. V tekočem letniku se v 5 srečanjih obravnava 5 tematskih sklopov. Za posamezni sklop študenti prejmejo v branje 1 do 2 raziskovalna ali pregledna članka ob začetku izvajanja predmeta. Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Izbirni predmet je na voljo študentom, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). V primeru udeležbe tujih študentov se bo predmet izvajal v angleškem jeziku. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017

6 Katedra za ortopedijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: 01/ Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Biomehanika kolka Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta Vane Antolič Izvajalci izbirnega predmeta Vane Antolič Veronika Kralj-Iglič Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Katedra za ortopedijo Kratek opis izbirnega predmeta Študenti obravnavajo biomehansko analizo kolka in medenice in njen pomen pri diagnostiki, terapiji in rehabilitaciji v ortopediji, travmatologiji in fiziatriji. Pri tem se spoznajo z metodami določanja biomehanskih parametrov lokomotornega aparata (sklepnih sil, kontaktnega tlaka, obremenjene površine) in biomehanike mikro in nano struktur (interakcij umetnega kolka s celicami, biomehanike celic, obremenjenih z napetostmi in nastanka zunajceličnih veziklov). Bolj podrobno obravnavajo metodo HIPSTRESS, ki je nastala v sodelovanju med Univerzo v Ljubljani in UKC Ljubljana v zadnjih 25 letih. Metoda se še razvija, predvsem s prispevki študentov; nekateri so danes učitelji. Metoda HIPSTRESS temelji na matematičnih modelih stoje na eni nogi, ki je reprezentativen položaj telesa tudi za počasno hojo. Vstopni podatki Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal 01/

7 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) V okviru predavanj k oceni prispeva pisni izpit. Študenti v okviru vaj izdelajo biomehansko analizo izbrane skupine kolkov. V okviru kliničnih vaj izdelajo predlog zdravljenja izbranega kliničnega primera. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Ni omejitve števila. Predmet lahko vpišejo tudi študenti Dentalne medicine. Pogoj za pristop k predmetu je opravljen izpit iz anatomije. Obvezna študijska literatura in gradivo MAVČIČ, Blaž, ANTOLIČ, Vane, IGLIČ, Aleš, KRALJ-IGLIČ, Veronika. Stress in the human hip as a measure of strain in cartilage layer in different hip and pelvis geometries. V: RADOSAVLJEVIČ, Damjan (ur.). Cartilage repair : principles of hyaline cartilage reparation and regeneration. Ljubljana: Educell, 2001, str DANIEL, Matej, ANTOLIČ, Vane, IGLIČ, Aleš, KRALJ-IGLIČ, Veronika. Determination of contact hip stress from nomograms based on mathematical model. Medical engineering & physics, ISSN [Print ed.], 2001, vol. 23, no. 5, str DANIEL, Matej, IGLIČ, Aleš, KRALJ-IGLIČ, Veronika. Human hip joint loading - mathematical modeling : reaction forces and contact pressures. Saarbrücken: VDM Verlag Dr. Müller, cop V, 133 str., ilustr. ISBN Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Tuji študenti so vabljeni, predmet se lahko v tem primeru izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Pogoj je opravljen izpit iz anatomije, tako kot za naše študente. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

8 Institut za patolško fiziologijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: prvih 9 tednov, 1 x tedensko Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Celična biotehnologija: napredna celična zdravila Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta akad. prof. dr. Robert Zorec Izvajalci izbirnega predmeta Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni akad. prof. dr. R. Zorec, prof. dr. H. H. Chowdhury, dr. M. Gabrijel, doc. dr. N. Vardjan, dr. S. Trkov Bobnar, doc.dr. J. Jorgačevski, prof. dr. M. Kreft, prof. dr. M. Jeras Sodelujoče katedre oz. inštituti Institut za patolško fiziologijo, Katedra za klinično biokemijo, UL Fakulteta za farmacijo Katedra za fiziologijo, antropologijo in etologijo, Odd. za biologijo, UL BF Kratek opis izbirnega predmeta Kratek opis vsebine in oblika izvajanja predmeta: Predmet Celična biotehnologija: napredna celična zdravila povezuje uporabo načel EU regulative in znanosti za razvoj naprednih biolo kih medicinskih terapevtskih pripravkov. tudent spozna in se nauči postopke za pripravo naprednih celičnih in tkivno biolo kih zdravil ter postopkov za uveljavitev le-teh v rednem zdravljenju. V okviru predavanj, vaj in seminarjev tudent spozna temelje priprave celičnih in tkivnih naprednih terapevtskih pripravkov na področju zdravljenja raka, pri zdravljenju kostnih defektov, hrustanca, ko e in drugih organov in tkiv s področja regeneracije. Spozna norme in Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal prvih 9 tednov, 1 x tedensko predavanja (4 ure), prvih 9 tednov, 1 x tedensko vaje (4 ure), prvih 10 tednov, samostojno delo (7,5 ur), zadnje 4,5 tedne semestra 2 x tedensko seminar (4 ure).

9 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Preverjanje znanja, pridobljenega na vajah, bo v obliki kolokvija. tudent lahko opravi oceno na naslednjem razpisanem roku kolokvija. Preverjanje teoretičnega znanja bo v obliki pisnega izpita. Razpisani bodo trije roki, na katerih bo mo no tudi popravljanje ocene. Preverjanje sposobnosti samostojnega dela bo v obliki predstavitve seminarja. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Maksimalno tevilo tudentov je 16. Izpiti, ki jih mora tudent opraviti, da lahko vpi e izbirni predmet. (Upo tevati je treba veljavni učni načrt predmeta.): Izpiti za vpis v 3. letnik. Obvezna študijska literatura in gradivo N. Sperelakis (1998). Cell Physiology 2nd edition. Academic Press, izbrana poglavja (30 %). Celično in enirstvo Navodila za vaje. Avtorji: Marko Kreft, Helena Chowdhury, Nina Vardjan, Maja Potokar, Mateja Gabrijel, Robert Zorec - Zakonodaja s področja preskrbe celic in tkiv za človesko zdravljenje in zdravil in preskusanja novih zdravil. Dodatna literatura: R.P. Lanza, Robert Langer, Joseph P. Vacanti (2000) Principles of Tissue Engineering. 2nd edition, Academic Pr. C. Ratledge in B. Kristiansen (2001) Basic Biotechnology, 2nd edition, Cambridge University Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Izbirni predmet se izvaja v slovenskem jeziku (lahko tudi v angle kem). Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

10 Katedra za patologijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Predvidoma od februarja do Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Citopatologija dojke Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta Prof. dr. Margareta Strojan Fležar, dr.med. Izvajalci izbirnega predmeta Prof. dr. Margareta Strojan Fležar, dr.med. Asist. dr. Helena Gutnik, dr.med. Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Katedra in Inštitut za patologijo Kratek opis izbirnega predmeta Obravnavali bomo ne-maligne in maligne bolezenske procese v dojki. Študentje bodo poglobili znanje o izbranih temah v ženski dojki (vnetja, reaktivni procesi, fibrocistične spremembe, benigni in maligni tumorji) in moški dojki (ginekomastija in karcinom) ter spoznali možnosti in omejitve citopatološke diagnostike. Po uvodnih predavanjih bodo sledile vaje z video-mikroskopijo in prikazom primerov. Klinične vaje bodo potekale v Centru za bolezni dojk ZD Ljubljana Center, kjer bodo študentje sodelovali pri pregledovanju bolnic s spremembami v dojkah, ogledali si bodo slikovno diagnostiko, sodelovali bodo pri mikroskopskem ocenjevanju ob odvzemu vzorca aspiracijske biopsije s tanko iglo in izpolnili klinično usmerjene delovne liste. Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Predvidoma od februarja do maja (urnik uskladimo s študenti na uvodnem sestanku)

11 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Sprotno preverjanje znanja z delovnimi listi. Pisni kolokvij (10 vprašanj). Možnost poprave ocene z ustnim zagovorom po zaključenih kliničnih vajah. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Največje število študentov, ki lahko vpišejo izbirni predmet v študijskem letu: 20 Študent mora biti vpisan v 3. letnik, kar pomeni, da ima opravljene izpite, ki so pogoj za vpis. Obvezna študijska literatura in gradivo STROJAN FLEŽAR M. Citopatologija dojke. Učno gradivo in atlas za izbirni predmet. Inštitut za patologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani; CD-ROM. Female Genital System and Breast. In: Kumar V, Abbas KA, Aster JC (eds.). Robbins Basic Pathology. 9th edition. Philadelphia: Elsevier Saunders; p Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Izbirni predmet se ne izvaja v angleščini. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

12 Katedra in Inštitut za patologijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: - poletni semester Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta DERMATOPATOLOGIJA Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta izr. prof. dr. Boštjan Luzar, dr. med. Izvajalci izbirnega predmeta izr. prof. dr. Boštjan Luzar, dr. med. izr. prof. dr. Jože Pižem, dr. med. doc. dr. Vesna Jurčić, dr. med. Sodelujoče katedre oz. inštituti Katedra in Inštitut za patologijo Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Kratek opis izbirnega predmeta - vsebina: 1) predstaviti najpogostejše bolezni kože, s posebnim povdarkom na kožnih pigmentnih znamenjih, melanomu, ostalih primarnih tumorjih kože in mehkih tkiv ter vnetnih bolezni kože, - učni cilji: 1) predstaviti pomen kliničnega pregleda pacienta, 2) predstaviti vlogo biopsije kože pri diagnostiki kožnih sprememb in 3) poudariti pomen korelacije med histološkimi spremembami in kliničnim izgledom kožnih sprememb, 4) načrtovati najbolj optimalno zdravljenje, Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal - poletni semester - marec, april in maj 2017

13 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) - aktivno sodelovanje slušateljev pri reševanju klinično-patoloških problemov - končno preverjanje znanja v obliki testa (10 vprašanj, več možnih odgovorov na vsako vprašanje), - vprašanja na testu bodo izključno iz snovi, ki jo bomo obravnavali pri izbirnem predmetu - način poprave ocene: ustni razgovor Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu - izbirni predmet je omejen na 30 študentov, - končani izpiti za drugi letnik UL Medicinske fakultete Obvezna študijska literatura in gradivo 1. Luzar B, Calonje E, Bastian B. Melanocytic naevi. In: Calonje E, Brenn T, Lazar AF, McKee Ph. McKee s Pathology of the skin, 4th edition. Elsevier 2012; Kumar V, Abbas AK, Aster J. Skin PAthology. In Robbins Basic Pathology, 9th edition, Elsevier Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. - izbirni predmet se lahko izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti, če le ti pokažejo interes za takšno obliko pouka. - izbirni predmet se lahko izvaja (tudi) v angleščini. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

14 Inštitut za biokemijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Letni semester Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta EKSPERIMENTALNE METODE V FARMAKOGENETIKI Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta Vita Dolžan Izvajalci izbirnega predmeta Vita Dolžan Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za biokemijo Kratek opis izbirnega predmeta Študenti se bodo seznanili z eksperimentalnimi pristopi, ki omogočajo ugotavljanje vpliva genetske variabilnosti na presnovo ksenobiotikov in odgovor na zdravljenje z zdravili. Študenti bodo aktivno sodelovali pri vseh fazah raziskovalnega dela, od načrtovanja študij, ekperimentalnega dela, analize rezultatov in pisanja poročil / člankov. Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Letni semester

15 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Ocena pisnega poročila ali raziskovalne naloge. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Največje število študentov, ki lahko vpišejo izbirni predmet za določeni študijski program v študijskem letu. 5 Izpiti, ki jih mora študent opraviti, da lahko vpiše izbirni predmet. Opravljen izpit iz Medicinske biokemije in molekularne genetike. Obvezna študijska literatura in gradivo 1. Maitland-van der Zee A-H, Dally AK (eds). Pharmacogenetics and Individualized Therapy. John Wiley & Sons, Inc. Hoboken, NJ, DOLŽAN, Vita (urednik). Pharmacogenomics : from research to clinic : workshop for high school and university lecturers, Faculty of Medicine, University of Ljubljana, June 8-10, 2015 : proceedings = Farmakogenomika : iz raziskav v klinično prakso : delavnica za visokošolske učitelje, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani : zbornik. Ljubljana Medicinska fakulteta, Najnovejši pregledni članki s področja Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Izbirni predmet lahko vpišejo tudi študenti, ki gostujejo v okviru programov mobilnosti. Komunikacija s študenti bo v tem premeru potekala v angleškem jeziku. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

16 Inštitut za biokemijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Letni semester Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta FARMAKOGENETIKA V MEDICINI Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta Vita Dolžan Izvajalci izbirnega predmeta Vita Dolžan Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za biokemijo Kratek opis izbirnega predmeta Študenti bodo spoznali molekularne osnove genetske variabilnosti v posameznih fazah presnove ksenobiotikov. Spoznali bodo, kako genetski polimorfizmi v poteh presnove ksenobiotikov in popravljanja poškodb DNA vplivajo na interindividualne razlike v hitrosti in učinkovitosti presnove ksenobiotikov ter na tveganje za kancerogenezo. Spoznali bodo tudi genetske dejavnike, ki vplivajo na odgovor na zdravljenje z zdravili in na tveganje za pojav neželenih učinkov zdravil in možnosti genetskega testiranja za individualizacijo zdravljenja v klinični praksi. Pouk bo potekal v obliki predavanj, seminarjev, vodenih diskusij in problemsko osnovanega učenja. Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Letni semester

17 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Opravljen seminar (80% ocene), obvezno sodelovanje pri aktivnih oblikah pouka (20 % ocene). Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Največje število študentov, ki lahko vpišejo izbirni predmet za določeni študijski program v študijskem letu. 10 Izpiti, ki jih mora študent opraviti, da lahko vpiše izbirni predmet. Opravljene vaje iz Splošne farmakologije in toksikologije. Obvezna študijska literatura in gradivo 1. Maitland-van der Zee A-H, Dally AK (eds). Pharmacogenetics and Individualized Therapy. John Wiley & Sons, Inc. Hoboken, NJ, Najnovejši pregledni članki s področja Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Izbirni predmet lahko vpišejo tudi študenti, ki gostujejo v okviru programov mobilnosti. Komunikacija s študenti bo v tem primeru potekala v angleškem jeziku. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

18 Inštitut za fiziologijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: april-maj Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Fiziologija - elektrokardiografija Študijski program Medicina Število kreditov (ECTS) Nosilec izbirnega predmeta doc. dr. Živa Melik Izvajalci izbirnega predmeta doc. dr. Živa Melik, prof. dr. Vito Starc Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za fiziologijo Kratek opis izbirnega predmeta Skupina študentov se nauči meriti standardni EKG, prepoznati posamezne komponente in tipične vzorce pri izbranih boleznih. V ta namen posnamejo visoko ločljivi EKG pri sebi in analizirajo izbrane posnetke EKG v elektronski obliki. 1. Snemanje EKG 2. Normalni EKG 3. Srčna električna os: hipertrofija desnega in levega prekata 4. Vektor EKG 5. Srčni ritem, izjemni utripi in aritmije 6. Spremembe vala P, vala T in kompleksa QRS Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal april-maj

19 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) predstavitev seminarja, ustni zagovor Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu 30 študentov Opravljena vaja EKG pri predmetu fiziologija. Študent lahko izbere predmet samo enkrat v času študija. Obvezna študijska literatura in gradivo D. Dubin. The Rapid Interpretation of EKG's Programmed Course, 4th Edition, Cover Publishing Co., Tampa, Florida Starc V, Schlegel TT, Arenare B, Kirn B, Vrtovec B, Delgrado R, Rahman MA. Na standardnem EKG zasnovani presejalni testi za pogoste srčne bolezni in njihovo vrednotenje. V: Fras Z, Poredoš P, editors. Zbornik prispevkov 48. Tavčarjevi dnevi; 2006 nov 3-4; Portorož. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta, 2006; Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. ne Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

20 Inštitut za fiziologijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Marec, april, maj 2017 Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Fiziologija športa Študijski program Število kreditov (ECTS) Medicina Nosilec izbirnega predmeta doc. dr. Helena Lenasi, dr. med. Izvajalci izbirnega predmeta doc. dr. Helena Lenasi, dr. med. Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za fiziologijo Kratek opis izbirnega predmeta Študenti bodo poglobljeno preötudirali poglavja iz fiziologije športa. Spoznali bodo, kaj se dogaja v telesu med telesnim naporom, kako se na telesni napor odzovejo posamezni organski sistemi, kako se spremeni presnova, kaj se dogaja na molekularni ravni, kako telesna aktivnost vpliva na organizem kot celoto. Razpravljali bodo, kakšno vlogo imajo pri tem vplivi iz okolja. Ponovili in utrdili bodo ključne razlike med zmernimi in ekstremnimi telesnimi obremenitvami, opredelili tipe telesnih obremenitev in razlike med njimi (pretežno aerobne, anaerobne obremenitve, obremenitve glede na način mioičnih kontrakcij in aktivacijo posameznih miöinih skupin). Opredelili bodo nekatere prilagoditve organizma na kronine telesne obremenitve ter vpliv redne telesne aktivnosti na različna bolezenska stanja. Spoznali Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Marec, april, maj 2017

21 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Ustno izpraševanje, sodelovanje pri predavanjih/diskusiji in ocena priprave in predstavitve seminarja. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Omejitev vpisa: 20 študentov Obvezna študijska literatura in gradivo 1. ML. Foss, SJ. Keteyian and EL. Fox. Fox's Physiological Basis for Exercise and Sport 2. JH. Wilmore, D Costill and WL Kenney. Physiology of Sport and Exercise 3. WD. McArdle, FI. Katch and VL. Katch. Essentials of Exercise Physiology 4. JR Shephard, PO Astrand. Endurance in sport 5. znanstveni in strokovni članki z ustrezno tematiko Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Se ne izvaja. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

22 Inštitut za fiziologijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Pričetek v prvem tednu letnega Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Fiziologija-Mikrocirkulacija Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta izr. prof. Ksenija Cankar Izvajalci izbirnega predmeta izr. prof. Ksenija Cankar Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za fiziologijo Kratek opis izbirnega predmeta Kratek opis vsebine: splošne značilnosti mikrocirkulacije s posebnim poudarkom na kožni mikrocirkulaciji; metode za oceno delovanja mikrocirkulacije; posebnosti mikrožilja posameznih organskih sistemov; dejavnike, ki vplivajo na pretok krvi skozi mikrožilje, odnos med funkcijo makrožilja in mikrožilja; spremembe funkcije in morfologije mikrožilja pri različnih fizioloških in patoloških stanjih. Cilji: Znanje in razumevanje: delovanja mikrocirkulacije. Oblike izvajanja: Delo v malih skupinah, seminarji, reševanje problemov. Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Pričetek v prvem tednu letnega semstra. Termini bodo v popoldanskem času po dogovoru s prijavljenimi kandidati.

23 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Preverjanje znanja: pisni in ustni izpit, naloge, projekt Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Skupno število šudentov Medicine in dentalne Medicine je 30. Obvezna študijska literatura in gradivo Medical Physiology Walter F. Boron, Emile L. Boulpaep Poglavje 20 The Microcirculation Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. NE Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

24 Inštitut za fiziologijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: april, maj Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta HIPERBARIČNA FIZIOLOGIJA IN MEDICINA Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta Prof. dr. Žarko Finderle Izvajalci izbirnega predmeta Prof. dr. Žarko Finderle Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Kratek opis izbirnega predmeta Predmet se izvaja v obliki predavanj (na začetku), nato študenti pripravijo in predstavijo seminar. Lahko tudi sodelujejo pri postopkih zdravljenja v hiperbarični komori. Kratka vsebina: Fizikalni zakoni in spremembe tlaka; Čuti pod vodo; Učinki plinov pri povišanem tlaku; Dekompresijska bolezen in njeno zdravljenje; Druge indikacije za zdravljenje v hiperbarični komori; Stranski učinki zdravljenja v hiperbarični komori; Cilj: poglobitev znanja potapljaške fiziologije in medicine. Prepoznavanje potapljaških incidentov: Osnove zdravljenja v hiperbarični komori. Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal april, maj

25 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Vsak študent pripravi, predstavi in zagovarja seminarsko nalogo. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Največje število študentov je 30. Ni posebnih pogojev za vključitev v izbirni predmet. Obvezna študijska literatura in gradivo Študenti za pripravo seminarja dobijo ustrezno literaturo. Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Predmet se študijskem letu 2016/17 ne bo izvajal za tuje študente. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

26 Inštitut za patologijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Letni semester - marec in april Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Humana genetika - izbrani primeri Študijski program Medicina Število kreditov (ECTS) Nosilec izbirnega predmeta Damjan Glavač Izvajalci izbirnega predmeta Damjan Glavač, Inštitut za patologijo Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za patologijo Kratek opis izbirnega predmeta Predmet podaja primere sodobnih molekularnogenetskih preiskav. Poglobljeno znanje sodobnih tehnik in postopkov molekularne genetike, genomike, farmakogenomije in proteomike. Poznavanje DNA mrež, metod sekvenciranja nove generacije in drugih metod analize celotnega genoma. Razumevanje simptomatike bolezni in molekularno genetske analize. Racionalna diagnostika in terapija. Razumevanje pridobljenih znanj in sklepanje na možne aplikacije teh znanj pri drugih bolezni. Kritična ocena pomena molekularnogenetskega izvida. Sposobnost ocene korelacij genotip-fenotip. Pravilen odvzem in ustrezno pošiljanje vzorcev za molekularno genetske preiskave. Pravilna interpretacija molekularnogenetskega izvida. Prikazani bodo primeri molekularne diagnostike genetskih in Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Letni semester - marec in april 2017.

27 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Pisni test (70%) in ocena seminarjev (30%). Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Število študentov je omejeno na 20. Pogojev oz. izpitov, ki jih mora študent opraviti, da lahko vpiše izbirni predmet ni. Obvezna študijska literatura in gradivo Thompson & Thompson Genetics in Medicine, 8th edition, Nussbaum, McInnes, Willard, Saunders Elsevier, Philadelphia, Principles of Molecular Medicine; Marschall S. Runge, Cam Patterson, 2nd edition Humana Press Inc, New Yersey, 2006 (prosto dostopna). Novejši pregledni članki za posamezne sklope seminarjev / Review articles for seminar topics Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Izbirni predmet se bo v študijskem letu 2016/17 lahko izvajal tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

28 Katedra za mikrobiologijo in imunologi UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Zimski semester: ob Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Izbrana poglavja iz imunologije Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta prof. dr. Alojz Ihan Izvajalci izbirnega predmeta Sodelujoče katedre oz. inštituti Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja prof. dr. Alojz Ihan, dr. med. doc. dr. Andreja Nataša Kopitar, univ. dipl. biol. asist. zn. sod., strok. svet. dr. Saša Simčič, univ. dipl. kem. Katedra za mikrobiologijo in imunologijo Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Kratek opis izbirnega predmeta Vsebina: Predmet nadgrajuje znanje, pridobljeno pri predmetu Temeljna mikrobiologija in imunologija. Študent se podrobno spozna z zgradbo in funkcijami imunskega sistema na nivoju organov, celic in molekul ter poveže njihovo delovanje v celoto povezanih mehanizmov, ki delujejo kot prirojeni in specifični imunski (humoralni in celični) odziv. Snov obravnava poglobljene značilnosti antigenov, protiteles (predvsem njihovo funkcijo, antigenske determinante na protitelesih in značilnosti prepoznavanja z aktivacijo B-celičnega receptorja), organizacijo in izražanje imunoglobulinskih genov ter nastanek raznolikosti in interakcije med antigeni in protitelesi, kot osnovo za imunološke diagnostične tehnike. Spozna značilnosti limfocitov T, Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Zimski semester: ob ponedeljkih od sredine oktobra do sredine decembra - po 2 šolski uri

29 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Preverjanje znanja: ustni zagovor seminarske naloge in sodelovanje pri diskusiji znaša 20 % končne ocene, pisni izpit znaša 80 % končne ocene. Ocena se lahko popravlja v skladu s Pravilnikom MF. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Največje število študentov, ki lahko vpišejo izbirni predmet za določeni študijski program v študijskem letu: 15 Opravljeni izpiti iz predmetov 1. in 2. letnika: Biokemija 1 in 2, Anatomija 1 in 2, Histologija in embriologija, Fiziologija, Biofizika, Biologija celice in Nujna medicinska pomoč 1. Obvezna študijska literatura in gradivo Kotnik V, Čurin-Šerbec V, Hartman-Pretnar K, Ihan A, Jeras M, Kopitar AN, Malovrh T, Simčič S, Stopinšek S, Skvarč M, Vidan-Jeras B, Wraber B. Imunološki priročnik. Ljubljana: Medicinska fakulteta, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, Katedra za mikrobiologijo in imunol, 2010:194. Kotnik V, Jordan K, Stopinšek S, Simčič S, Potočnik M. Intrathecal antitreponemal antibody synthesis determination using the INNO-LIA syphilis score. Acta Dermatovenerol Alp Pannon Adriat 2007; 16(4): Jezeršek-Novaković B, Kotnik V, Južnič-Šetina T, Vovk M, Novaković S. Testing of mechanisms of action of rituximab and clinical results in high-risk patients with aggressive CD20+ lymphoma. Radiol Oncol 2007; 41(1): Kovač D, Kotnik V, Kandus A. Basiliximab and mycophenolate mofetil in combination with low-dose cyclosporine and methylprednisolone effectively prevent acute rejection in kidney transplant recipients. Transplant Proc 2005; Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Predmet se izvaja v slovenskem jeziku. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

30 Inšitut za biokemijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Izven ostalih študentovih Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA e i ir e red et Modeliranje v biokemiji Študijski program Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Medicina Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Nosilec izbirnega predmeta prof. dr. Jure Stojan Izvajalci izbirnega predmeta prof. dr. Jure Stojan Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za Biokemijo Kratek opis izbirnega predmeta Uvodoma mentor predstavi okvir in uporabnost modeliranja v biokemiji. Sledi praktični prikaz matematičnega in molekularnega modeliranja z uporabo ustreznih računalniških programov. Ob tem uporablja in razlaga najnujnejše iz računalniškega operacijskega sistema UNIX-LINUX. Končno študent prepozna in si izbere problem, ki ga bolj ali manj samostojno razreši. A short introduction by the mentor on the modeling in biochemistry. Further, a practical demonstration of computer assisted mathematical and molecular modelization. A short desctiption of neccessary basic in UNIX-LINUX operating system. The candidate identifies the Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Izven ostalih študentovih študijskih obveznosti. In intervals without other studying obligations.

31 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Individualni predmet; sprotno preverjanje v diskusiji v laboratoriju. Individual study; disscusions in the laboratory substitute the formal exam. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Numerus clausus: največ 3 študenti letno. Numerus clausus: no more then 3 students per year. Obvezna študijska literatura in gradivo Znanstveni članki o izbrani tematiki. Scientific papers on the chosen topincs. Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Za izbirni predmet se v okviru kapacitet lahko prijavijo tudi gostujoči s tudenti. Interested guest students can joun the subject in the frame of given capacities. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF j najkasneje do za naslednje študijsko leto.

32 Inštitut za biokemijo UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: Sredina aprila-konec maja Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Molekularna biologija povezave um/zavest-telo Študijski program Medicina Nosilec izbirnega predmeta Prof.dr.Metka Ravnik-Glavač Izvajalci izbirnega predmeta Prof.dr.Metka Ravnik-Glavač Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Inštitut za biokemijo Kratek opis izbirnega predmeta Študenti spoznajo najnovejše znanstvene izsledke na molekularnem nivoju o tem, kako je stanje uma/zavesti povezano z boleznimi, kakor tudi z njihovo preventivo, potekom in zdravljenjem. V zadnjih letih namreč narašča število objav, ki povezujejo nastanek številnih bolezni s stresnim načinom življenja. Obratno pa, številne novejše znanstvene objave opisujejo, kako tehnike zavestne relaksacije in usmerjene pozornosti uma vplivajo na psiho-nevro-imuno-endokrine molekularne poti in s tem koristno pripomorejo k zdravljenju in lajšanju številnih bolezni. Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal Sredina aprila-konec maja

33 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Znanje se preveri s pisnim izpitom ali predstavitvijo in zagovorom seminarja. Oceno se popravi s pisnim izpitom. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Največje število študentov, ki lahko vpišejo izbirni predmet za določeni študijski program v študijskem letu je 40. Izpit, ki ga mora študent opraviti, da lahko vpiše izbirni predmet je Temelji biokemije. Obvezna študijska literatura in gradivo Predavanja in novejši znanstveni članki, kot: Carlson LE, Beattie TL, Giese-Davis J, Faris P, Tamagawa R, Fick LJ, Degelman ES, Speca M. Mindfulness-based cancer recovery and supportive-expressive therapy maintain telomere length relative to controls in distressed breast cancer survivors. Cancer Feb 1;121(3): doi: /cncr Epub 2014 Nov 3. PubMed PMID: Bower JE, Irwin MR. Mind-body therapies and control of inflammatory biology: A descriptive review. Brain Behav Immun Jun 23. pii: S (15) doi: /j.bbi [Epub ahead of print] Review. PubMed PMID: Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. izbirni predmet se v študijskem letu 2016/2017 ne izvaja za študente, ki na UL MFgostujejo v okviru programov mobilnosti. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

34 Katedra za družinsko medicino UL Medicinske fakultete E-pošta: Telefon: zimski semester - po Obrazec: NAJAVA IN OPIS IZBIRNEGA PREDMETA Ime izbirnega predmeta Motivacijske tehnike Študijski program Število kreditov (ECTS) Letniki, v katerih se predmet izvaja Medicina Nosilec izbirnega predmeta Prof.prim.dr. Marko Kolšek, dr.med. Izvajalci izbirnega predmeta Prof.prim.dr. Marko Kolšek, dr. med. Semester, v katerem se predmet izvaja Zimski Poletni Sodelujoče katedre oz. inštituti Katedra za družinsko medicino Kratek opis izbirnega predmeta Učni cilji: Izboljšati študentovo sposobnost sporazumevanja tako s kolegi kot z bolniki ter pomagati študentu pri iskanju za posameznika pomembnih življenjskih vrednot in mu na ta način olajšati uporabo sogovorniku prilagojenih kratkih ukrepov in motivacijskih tehnik. Oblika izvajanja: predavanja, vaje, seminar. Okvirno obdobje v semestru, v katerem se bo izbirni predmet izvajal zimski semester - po usklajenem dogovoru s študenti, ko ne bodo imeli predavanj ali vaj pri drugih predmetih

35 Preverjanje znanja (povzetek iz režima študija za izbirni predmet) Pridobljeno znanje in veščine se preverja sproti na vajah, študenti pripravijo seminarsko nalogo v obliki video posnetka motivacijskega pogovora, katerega kakovost predstavlja bistveni del ocene. Študent lahko oceno popravi s pripravo boljšega video posnetka. Omejitev vpisa študentov k izbirnemu predmetu Največje število študentov: 10. Pogoj za izbirni predmet je vpis v 3. letnik. Obvezna študijska literatura in gradivo Na predavanjih dobijo osnovno študijsko gradivo, na vajah pa z igranjem vlog pridobivajo veščine. Dodatna literatura: Kolšek M. Svetovanje. V: Švab I (ur.), Rotar-Pavlič D (ur.). Družinska medicina: učbenik. Ljubljana: Združenje zdravnikov družinske medicine, 2012, str Rollnick S, Mason P, Butler C. Health behaviour change. Edinburgh: Churchill Livingstone; Navedite, ali se izbirni predmet v študijskem letu izvaja tudi za študente, ki na UL MF gostujejo v okviru programov mobilnosti (Erasmus+ in drugo). Navedite morebitne posebne in dodatne pogoje, v kolikor je izbirni predmet na voljo za tuje študente. Navedite, ali se izbirni predmet izvaja (tudi) v angleškem jeziku. Predmet se izvaja v slovenskem jeziku in brez znanja jezika ni možna prijava k predmetu. Velja za študijsko leto: 2016 / 2017 V skladu z 2. členom Pravilnika in navodil za najavo, vpis in izvedbo izbirnih predmetov na UL MF je treba najavo z opisom izbirnega predmeta v elektronski obliki posredovati Službi za študentske zadeve UL MF in Komisiji za študijske zadeve UL MF na e-naslov predmeti@mf.uni-lj.si najkasneje do za naslednje študijsko leto.

IZBIRNI PREDMETI. 5. letnik. EMŠ program MEDICINA. Študijsko leto 2016 / 2017

IZBIRNI PREDMETI. 5. letnik. EMŠ program MEDICINA. Študijsko leto 2016 / 2017 Služba za študentske zadeve UL Medicinske fakultete E-pošta: referat@mf.uni-lj.si Telefon: 01 543 7719 ali 01 543 7720 IZBIRNI PREDMETI 5. letnik EMŠ program MEDICINA Študijsko leto 2016 / 2017 V tem dokumentu

More information

Atim - izvlečni mehanizmi

Atim - izvlečni mehanizmi Atim - izvlečni mehanizmi - Tehnični opisi in mere v tem katalogu, tudi tiste s slikami in risbami niso zavezujoče. - Pridružujemo si pravico do oblikovnih izboljšav. - Ne prevzemamo odgovornosti za morebitne

More information

EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH

EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH V spodnjih preglednicah so prikazani osnovni statistični podatki za naslednja področja skupne ribiške politike (SRP): ribiška flota držav članic v letu 2014 (preglednica I),

More information

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Vincent KNAB Abstract: This article describes a way to design a hydraulic closed-loop circuit from the customer

More information

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo Krajše ime zavoda: UL FFA Ulica: Aškerčeva cesta 7

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo Krajše ime zavoda: UL FFA Ulica: Aškerčeva cesta 7 Ime zavoda: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo Krajše ime zavoda: UL FFA Ulica: Aškerčeva cesta 7 Kraj: 1000 Ljubljana Spletna stran: http://www.ffa.uni lj.si/ Elektronski naslov: tajnistvo@ffa.uni

More information

Gaucherjeva bolezen v Sloveniji. Samo Zver Klinični oddelek za hematologijo UKC Ljubljana

Gaucherjeva bolezen v Sloveniji. Samo Zver Klinični oddelek za hematologijo UKC Ljubljana Gaucherjeva bolezen v Sloveniji Samo Zver Klinični oddelek za hematologijo UKC Ljubljana . Gaucherjeve celice View Notes View Note Mb. Gaucher: biopsija KM View Notes View Notes View Note Incidenca v zahodnem

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS. Študijska smer Study field. Semester Semester Ladijsko strojništvo, prva stopnja / drugi tretji

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS. Študijska smer Study field. Semester Semester Ladijsko strojništvo, prva stopnja / drugi tretji Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS PARNI IN PLINSKI SISTEMI VAPOR AND GAS POWER SYSTEM Študijski program in stopnja Study programme and level Študijska smer Study field Letnik

More information

SAMOEVALVACIJSKO POROČILO

SAMOEVALVACIJSKO POROČILO Taborska ulica 8 2000 Maribor, Slovenija Quod serimus, metimus, quod damus, accipimus. SAMOEVALVACIJSKO POROČILO MEDICINSKE FAKULTETE UNIVERZE V MARIBORU ŠTUDIJSKO LETO 2015/2016 Marec, 2017 Pri pripravi

More information

STROJNIŠTVO - Projektno aplikativni program

STROJNIŠTVO - Projektno aplikativni program Univerza v Ljubljani Aškerčeva 6 1000 Ljubljana Fakulteta za strojništvo Slovenija VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM I. STOPNJE STROJNIŠTVO - Projektno aplikativni program Predstavitveni zbornik

More information

HST ACADEMIC CALENDAR FALL YEAR I (updated )

HST ACADEMIC CALENDAR FALL YEAR I (updated ) HST ACADEMIC CALENDAR FALL YEAR I 2008-2009 (updated 5-19-08) Aug. 18 Intro to the Profession Aug. 25 Intro to Prof ends Sept. 1 Labor Day HST 030 begins HST 010, 175 begin HST 160 begins Sept. 8 HST 140

More information

LETNO POROČILO Poslovno poročilo s poročilom o kakovosti Računovodsko poročilo

LETNO POROČILO Poslovno poročilo s poročilom o kakovosti Računovodsko poročilo LETNO POROČILO 2016 Poslovno poročilo s poročilom o kakovosti Računovodsko poročilo REKTOR: prof. dr. Ivan Svetlik Sprejeto na korespondenčni seji Senata Univerze v Ljubljani, dne 29.3.2017 in na seji

More information

Številka: 031-1/2017 Datum: Ljubljana, SENAT UL 34. SEJA DNE. TOČKA: Dopolnitev Programa dela 2017

Številka: 031-1/2017 Datum: Ljubljana, SENAT UL 34. SEJA DNE. TOČKA: Dopolnitev Programa dela 2017 SENAT UL 34. SEJA DNE Številka: 031-1/2017 Datum: Ljubljana, 24. 1. 2017 6. TOČKA: Dopolnitev Programa dela 2017 Poročevalec: prof. dr. Ivan Svetlik in Mihaela Bauman Podojsteršek Gradivo: - spremenjen

More information

LETNO POROČILO ZA LETO 2009

LETNO POROČILO ZA LETO 2009 LETNO POROČILO ZA LETO 2009 DEKANJA: prof. dr. Stanka Setnikar Cankar Sprejet na 24. seji Upravnega odbora, dne 26.02.2010 Ljubljana, februar, 2010 Vizitka fakultete: Ime zavoda: Fakulteta za upravo Krajše

More information

Vodnik za uporabo matrike Učinek+

Vodnik za uporabo matrike Učinek+ Vodnik za uporabo matrike Učinek+ Navodila za izvedbo delavnico Različica 1.0 (2016) Zahvala Vodnik za uporabo matrike Učinek+ smo razvili v okviru projekta mednarodnega sodelovanja, ki sta ga vodili nacionalna

More information

IZGRADNJA ODLOČITVENEGA MODELA ZA IZBIRO IZBIRNIH PREDMETOV V DEVETLETNI OSNOVNI ŠOLI

IZGRADNJA ODLOČITVENEGA MODELA ZA IZBIRO IZBIRNIH PREDMETOV V DEVETLETNI OSNOVNI ŠOLI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacijska informatika IZGRADNJA ODLOČITVENEGA MODELA ZA IZBIRO IZBIRNIH PREDMETOV V DEVETLETNI OSNOVNI ŠOLI Mentor: red. prof. dr. Vladislav

More information

NAVODILA O NAČINU POTEKA IN OBVEZNIH VSEBINAH PREIZKUSA POSEBNE NADARJENOSTI

NAVODILA O NAČINU POTEKA IN OBVEZNIH VSEBINAH PREIZKUSA POSEBNE NADARJENOSTI NAVODILA O NAČINU POTEKA IN OBVEZNIH VSEBINAH PREIZKUSA POSEBNE NADARJENOSTI ŠTUDIJSKI PROGRAMI DRUGE STOPNJE Študijsko leto 2015/2016 http://www.agrft.uni-lj.si Kazalo 1. ŠTUDIJSKI PROGRAM DRAMATURGIJA

More information

NAVODILA ZA IZVAJANJE MERIL ZA VOLITVE V NAZIVE VISOKOŠOLSKIH UČITELJEV, ZNANSTVENIH DELAVCEV IN SODELAVCEV

NAVODILA ZA IZVAJANJE MERIL ZA VOLITVE V NAZIVE VISOKOŠOLSKIH UČITELJEV, ZNANSTVENIH DELAVCEV IN SODELAVCEV NAVODILA ZA IZVAJANJE MERIL ZA VOLITVE V NAZIVE VISOKOŠOLSKIH UČITELJEV, ZNANSTVENIH DELAVCEV IN SODELAVCEV I. 1. Habilitacijski komisiji Univerze v Ljubljani je potrebno predložiti vse predloge, ko gre

More information

UČENJE INTERVENCIJ ZDRAVSTVENE NEGE V SIMULIRANEM OKOLJU LEARNING OF NURSING INTERVENTIONS IN A SIMULATED EVIRONMENT

UČENJE INTERVENCIJ ZDRAVSTVENE NEGE V SIMULIRANEM OKOLJU LEARNING OF NURSING INTERVENTIONS IN A SIMULATED EVIRONMENT visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje ZDRAVSTVENA NEGA UČENJE INTERVENCIJ ZDRAVSTVENE NEGE V SIMULIRANEM OKOLJU LEARNING OF NURSING INTERVENTIONS IN A SIMULATED EVIRONMENT Mentorica:

More information

POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL

POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL Leto 2010 je bilo za Univerzo v Ljubljani še eno zelo uspešno leto na področju evropskih projektov. Fakultete

More information

HST ACADEMIC CALENDAR FALL YEAR I (updated )

HST ACADEMIC CALENDAR FALL YEAR I (updated ) HST ACADEMIC CALENDAR FALL YEAR I 2011-2012 (updated 7-12-11) Aug. 15 Intro to the Profession Aug. 22 Intro to Prof ends Aug. 29 HST 175 begins HST 030 begins HST 010 begins HST 160 begins Sept. 5 Labor

More information

Nov. 16 Nov. 23 Thanksgiving Thanksgiving. Dec. 7 Last week of classes HST 160 papers, Dec. 14 HST 175 final exam (am) HST 030 final exam (am)

Nov. 16 Nov. 23 Thanksgiving Thanksgiving. Dec. 7 Last week of classes HST 160 papers, Dec. 14 HST 175 final exam (am) HST 030 final exam (am) HST ACADEMIC CALENDAR FALL YEAR I 2009-20010 (updated 5-19-09) Aug. 17 Intro to the Profession Aug. 24 Intro to Prof ends Aug. 31 HST 010, 175 begin HST 030 begins HST 160 begins Sept. 7 Labor Day Sept.

More information

POROČILO O KAKOVOSTI AKADEMIJE ZA GLASBO ZA LETO 2013

POROČILO O KAKOVOSTI AKADEMIJE ZA GLASBO ZA LETO 2013 POROČILO O KAKOVOSTI AKADEMIJE ZA GLASBO ZA LETO 2013 LJUBLJANA 2014 Vizitka članice Ime zavoda: Univerza v Ljubljani Akademija za glasbo Krajše ime zavoda: UL AG Ulica: Stari trg 34 Kraj: 1000 Ljubljana

More information

Univerza v Ljubljani LETNI PROGRAM DELA 2014

Univerza v Ljubljani LETNI PROGRAM DELA 2014 Univerza v Ljubljani LETNI PROGRAM DELA REKTOR: PROGRAM DELA SO PRIPRAVILI: - Vodstvo Univerze v Ljubljani - Vodstva članic Univerze v Ljubljani - Strokovne službe rektorata in članic Univerze Sprejet

More information

2

2 UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA STROKOVNO LETNO POROČILO 2007 Ljubljana 2008 2 VSEBINA 1. STROKOVNE USMERITVE DELOVANJA IN RAZVOJA UKC LJUBLJANA IN STROKOVNI DOSEŽKI...4 1.1. ZDRAVSTVENA DEJAVNOST...

More information

Academic Course Description

Academic Course Description BEE305- ELECTRICAL MACHINES Academic Course Description BHARATH UNIVERSITY Faculty of Engineering and Technology Department of Electrical and Electronics Engineering BEE305- ELECTRICAL MACHINES Third Semester,

More information

Nov. 15 Nov. 22 HST 160 final Thanksgiving Thanksgiving. Last week of classes final exams only next week Dec. 13 HST 175 final exam (am)

Nov. 15 Nov. 22 HST 160 final Thanksgiving Thanksgiving. Last week of classes final exams only next week Dec. 13 HST 175 final exam (am) HST ACADEMIC CALENDAR FALL YEAR I 2010-2011 (updated 5-27-10) Aug. 16 Intro to the Profession Aug. 23 Intro to Prof ends Aug. 30 HST 175 begins HST 030 begins HST 010 begins HST 160 begins Sept. 6 Labor

More information

LETNO POROČILO FAKULTETE ZA UPRAVO ZA LETO 2011

LETNO POROČILO FAKULTETE ZA UPRAVO ZA LETO 2011 Univerza v Ljubljani Fakulteta za upravo LETNO POROČILO FAKULTETE ZA UPRAVO ZA LETO 2011 DEKANJA: Prof. dr. Stanka Setnikar-Cankar Sprejeto na 5. redni seji Senata, dne 29. 2. 2012. Ljubljana, februar,

More information

NAZIV VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE SKLIC ODOBRITVE VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE DELO DO. DELO POTRJUJE (ime in priimek odgovorne osebe)

NAZIV VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE SKLIC ODOBRITVE VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE DELO DO. DELO POTRJUJE (ime in priimek odgovorne osebe) Vrednotenje delovnih izkušenj za kategorijo B1.1 PODATKI O KANDIDATU IME kandidata PRIIMEK kandidata DATUM rojstva NASLOV stalnega prebivališča ZAPOSLITVE NAZIV VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE NAZIV VZDRŽEVALNE

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO KATJA MOHORČIČ MAGISTRSKA NALOGA MAGISTRSKI ŠTUDIJ LABORATORIJSKE BIOMEDICINE Ljubljana, 2012 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO KATJA MOHORČIČ PREGLED

More information

DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29

DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29 DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29 16/SL WP 243 rev. 01 Smernice o pooblaščenih osebah za varstvo podatkov Sprejete 13. decembra 2016 Kot so bile nazadnje revidirane in sprejete 5. aprila

More information

Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift

Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift Antti SINKKONEN, Henri HÄNNINEN, Heikki KAURANNE, Matti PIETOLA Abstract: In this study the energy usage of the driveline of an electrohydraulic

More information

Smernice za ocenjevalce

Smernice za ocenjevalce Evropski znak kakovosti (EQM European Quality Mark) Smernice za ocenjevalce L A U Q Y T I I T Y Q U A L www.europeanqualitymark.org R U R K EQM je znak kakovosti, ki so ga s skupnimi močmi razvili partnerji

More information

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d.

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. (THE PLANNING OF THE PERSONNEL IN UNIOR d.d. COMPANY) Kandidatka: Mateja Ribič Študentka

More information

Okvir kompetenc EU za upravljanje in izvajanje ESRR in Kohezijskega sklada Smernice za uporabnike za okvir kompetenc EU in orodje za samoocenjevanje

Okvir kompetenc EU za upravljanje in izvajanje ESRR in Kohezijskega sklada Smernice za uporabnike za okvir kompetenc EU in orodje za samoocenjevanje Okvir kompetenc EU za upravljanje in izvajanje ESRR in Kohezijskega sklada Smernice za uporabnike za okvir kompetenc EU in orodje za samoocenjevanje Okvir kompetenc EU in orodje za samoocenjevanje sta

More information

UČINKOVITO VODENJE INFORMACIJSKIH PROJEKTOV V DRŽAVNEM ORGANU

UČINKOVITO VODENJE INFORMACIJSKIH PROJEKTOV V DRŽAVNEM ORGANU UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UČINKOVITO VODENJE INFORMACIJSKIH PROJEKTOV V DRŽAVNEM ORGANU Ljubljana, november 2003 TOMAŽ ABSEC IZJAVA Študent Tomaž Absec izjavljam, da sem

More information

Žgur, S., Čepon, M. Poljoprivreda/Agriculture. ISSN: (Online) ISSN: (Print)

Žgur, S., Čepon, M. Poljoprivreda/Agriculture. ISSN: (Online) ISSN: (Print) The effect of transition from EUROP -point scale to -point scale beef carcass classification on carcass distribution of young slaughtered bulls in Slovenia Žgur, S., Čepon, M. Poljoprivreda/Agriculture

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Žiga Cmerešek. Agilne metodologije razvoja programske opreme s poudarkom na metodologiji Scrum

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Žiga Cmerešek. Agilne metodologije razvoja programske opreme s poudarkom na metodologiji Scrum UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Žiga Cmerešek Agilne metodologije razvoja programske opreme s poudarkom na metodologiji Scrum Diplomsko delo Ljubljana, 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA

More information

THE OPTIMIZATION OF A RACE CAR INTAKE SYSTEM OPTIMIZACIJA SESALNEGA SISTEMA DIRKALNIKA

THE OPTIMIZATION OF A RACE CAR INTAKE SYSTEM OPTIMIZACIJA SESALNEGA SISTEMA DIRKALNIKA JET Volume 10 (2017) p.p. 11-23 Issue 3, October 2017 Type of article 1.01 www.fe.um.si/en/jet.html THE OPTIMIZATION OF A RACE CAR INTAKE SYSTEM OPTIMIZACIJA SESALNEGA SISTEMA DIRKALNIKA Luka Lešnik 1R,

More information

djangoproject.com skillsapp.com for invite)

djangoproject.com skillsapp.com for invite) DATA DESIGN MEANING djangoproject.com skillsapp.com (tweet @skillsapp for invite) VISUALIZATION SRSLY, GUISE DATA? PROFIT MEANING! acquire parse filter mine represent refine interact acquire parse filter

More information

Projekt Fibonacci kot podpora uvajanju naravoslovja v vrtcih

Projekt Fibonacci kot podpora uvajanju naravoslovja v vrtcih UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA PREDŠOLSKA VZGOJA Štefanija Pavlic Projekt Fibonacci kot podpora uvajanju naravoslovja v vrtcih Magistrsko delo Ljubljana, 2014 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA

More information

New Student Tuition Fee Rates 2009/10 - Postgraduate Research

New Student Tuition Fee Rates 2009/10 - Postgraduate Research University of Oxford New Student Tuition Fee Rates 2009/10 - Postgraduate Research These are the tuition fee rates for new students beginning their programme of study (course) in academic year 2009/10.

More information

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije POSLOVNI IN FINANČNI NAČRT 2015

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije POSLOVNI IN FINANČNI NAČRT 2015 Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije POSLOVNI IN FINANČNI NAČRT 2015 Ljubljana, 5. junij 2015 KAZALO 1. UVOD... 8 1.1. Vizija, poslanstvo, cilji... 8 1.2. Predstavitev sklada...

More information

UNIVERSITY STUDY PROGRAMME: PROMET. Syllabus. Academic Year 2018/2019. Lectures (L): 30 hours

UNIVERSITY STUDY PROGRAMME: PROMET. Syllabus. Academic Year 2018/2019. Lectures (L): 30 hours UNIVRSITY STUDY PROGRAMM: PROMT Syllabus Academic Year 018/019 Title of the Course: Railway Traffic Technology The course is conducted in nglish. Co-ordinator: prof.dr.sc. Associate teachers: asst. prof.,

More information

BANGKOK CANCER REGISTRY

BANGKOK CANCER REGISTRY 132 APPENDIX D BANGKOK CANCER REGISTRY Sineenat Sontipong, M.Ed. Nimit Martin, M.D. Visoot Vootiprux, M.D. GEOGRAPHY AND POPULATION Bangkok Metropolis is the capital city of Thailand, located in the Central

More information

MAINTENANCE AND REPAIR MAINTENANCE AND REPAIR( COMMUNICATION SKILLS ENGINEERING SCIENCE COMPUTER HARDWARE ELECTRONICS (THEORY)

MAINTENANCE AND REPAIR MAINTENANCE AND REPAIR( COMMUNICATION SKILLS ENGINEERING SCIENCE COMPUTER HARDWARE ELECTRONICS (THEORY) COMPUTER NO. EXAM NO. ENGINEERING MATHEMATICS COMPUTER HARDWARE MAINTENANCE AND REPAIR( PRACTICAL) COMPUTER HARDWARE MAINTENANCE AND REPAIR (THEORY) ENGINEERING SCIENCE COMMUNICATION SKILLS ELECTRONICS

More information

KATEGORIZACIJA BOLNIKOV PO METODI RUSH V PRIMERJAVI Z METODO SAN JOAQUIN

KATEGORIZACIJA BOLNIKOV PO METODI RUSH V PRIMERJAVI Z METODO SAN JOAQUIN Obzor Zdr N 2003; 37: 37 51 37 KATEGORIZACIJA BOLNIKOV PO METODI RUSH V PRIMERJAVI Z METODO SAN JOAQUIN CATEGORIZATION OF PATIENTS AFTER THE RUSH METHOD IN COMPARISON WITH THE SAN JOAQUIN METHOD Vanja

More information

METODE DELA V ŠOLAH ZA STARŠE NA GORENJSKEM

METODE DELA V ŠOLAH ZA STARŠE NA GORENJSKEM visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje ZDRAVSTVENA NEGA METODE DELA V ŠOLAH ZA STARŠE NA GORENJSKEM WORKING METHODS IN SCHOOL FOR PARENTS IN GORENJSKA Mentorica: Erika Povšnar, pred.

More information

SISTEM RAVNANJA PROJEKTOV V PODJETJU PRIMER PODJETJA LEK

SISTEM RAVNANJA PROJEKTOV V PODJETJU PRIMER PODJETJA LEK Univerza v Ljubljani EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO SISTEM RAVNANJA PROJEKTOV V PODJETJU PRIMER PODJETJA LEK Ljubljana, maj 2006 Gorazd Mihelič IZJAVA Študent Gorazd Mihelič izjavljam, da sem avtor

More information

FINANČNI NAČRT ZDRAVSTVENEGA DOMA LJUBLJANA ZA LETO 2016

FINANČNI NAČRT ZDRAVSTVENEGA DOMA LJUBLJANA ZA LETO 2016 FINANČNI NAČRT ZDRAVSTVENEGA DOMA LJUBLJANA ZA LETO 2016 Zdravstveni dom Ljubljana, Metelkova ulica 9, 1000 Ljubljana Odgovorna oseba: Direktor Rudi Dolšak, mag. posl. ved, MBA Finančni načrt so pripravili:

More information

Analysis Of Gearbox Casing Using FEA

Analysis Of Gearbox Casing Using FEA Analysis Of Gearbox Casing Using FEA Neeta T. Chavan, Student, M.E. Design, Mechanical Department, Pillai Hoc, Maharashtra, India Assistant Prof. Gunchita Kaur-Wadhwa, Mechanical Department Pillai Hoc,

More information

PRILOGA II. PODATKI NA <ZUNANJI OVOJNINI> <IN> <STIČNI OVOJNINI> {vrsta ovojnine} 1. IME ZDRAVILA

PRILOGA II. PODATKI NA <ZUNANJI OVOJNINI> <IN> <STIČNI OVOJNINI> {vrsta ovojnine} 1. IME ZDRAVILA PRILOGA II Ta priloga vsebuje podrobnejša navodila za pripravo ovojnine in navodila za uporabo skupaj s predlogami ovojnine in navodila za uporabo za zdravila, ki so ali bodo pridobila dovoljenje za promet

More information

Marco W Migliaro - Publications

Marco W Migliaro - Publications # Author and developer, CD ROM, "STATIONARY BATTERIES: A Pictorial Reference for Maintenance and Testing," The Battery Connector, Inc., ISBN 0-9655596-0-2, 1996. # Author, Section 18, "Batteries," Handbook

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAČILNOSTI USPEŠNIH TEAMOV

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAČILNOSTI USPEŠNIH TEAMOV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAČILNOSTI USPEŠNIH TEAMOV Ljubljana, julij 2003 ERNI CURK Študent ERNI CURK izjavljam, da sem avtor tega diplomskega dela, ki sem ga napisal pod

More information

Industrial Maintenance Technology Student Learning Outcomes

Industrial Maintenance Technology Student Learning Outcomes Industrial Maintenance Technology Student Learning Outcomes February, 2017 ~ f ) FDTC Curriculum Map Program: Industrial Maintenance Technology Course# Course Title Credits Hours Lecture Lab Program Outcomes

More information

LETNI RAZGOVORI ZAPOSLENIH V UPRAVI RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

LETNI RAZGOVORI ZAPOSLENIH V UPRAVI RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Diplomsko delo univerzitetnega študija Smer organizacija dela LETNI RAZGOVORI ZAPOSLENIH V UPRAVI RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE Mentorica: izr. prof. dr.

More information

New Curriculum for Four-Year Bachelor of Electrical Engineering Course Department of Electrical Engineering

New Curriculum for Four-Year Bachelor of Electrical Engineering Course Department of Electrical Engineering New Curriculum for Four-Year Bachelor of Electrical Engineering Course Department of Electrical Engineering 1 st Year 1 st Semester Hum/T/A HUMANITIES-A - EE/T/111 EE/Math/T/112 PRINCIPLES OF ELECTRICAL

More information

Finančni načrt Zdravstveni dom Ljubljana

Finančni načrt Zdravstveni dom Ljubljana Finančni načrt 2018 Zdravstveni dom Ljubljana FINANČNI NAČRT ZDRAVSTVENEGA DOMA LJUBLJANA ZA LETO 2018 Zdravstveni dom Ljubljana, Metelkova ulica 9, 1000 Ljubljana Odgovorna oseba: Direktor Rudi Dolšak,

More information

Embriología Clínica, 7e (Spanish Edition) By Keith L. Moore BA MSc PhD DSc FIAC FRSM FAAA

Embriología Clínica, 7e (Spanish Edition) By Keith L. Moore BA MSc PhD DSc FIAC FRSM FAAA Embriología Clínica, 7e (Spanish Edition) By Keith L. Moore BA MSc PhD DSc FIAC FRSM FAAA If searching for the ebook Embriología clínica, 7e (Spanish Edition) by Keith L. Moore BA MSc PhD DSc FIAC FRSM

More information

BANGALORE MEDICAL COLLEGE & RESEARCH INSTITUTE, LIBRARY INFORMATION CENTRE JOURNAL LIST FOR THE ACADEMIC YEAR 2011

BANGALORE MEDICAL COLLEGE & RESEARCH INSTITUTE, LIBRARY INFORMATION CENTRE JOURNAL LIST FOR THE ACADEMIC YEAR 2011 BANGALORE MEDICAL COLLEGE & RESEARCH INSTITUTE, LIBRARY INFORMATION CENTRE JOURNAL LIST FOR THE ACADEMIC YEAR 2011 SNo. Title Freq Volume Issue Date Year 1 Acta Anaesthesiologica Scandinavica 10 55 01(Jan-11)

More information

-

- e-mail: info@meiser.de - www.meiser.de Znamka ARTOS proizvajalca Meiser nudi idealne rešitve za izgradnjo sodobnih vinogradov in sadovnjakov. Geometrija, mehanske lastnosti, kakovost materiala uporabljenega

More information

EPUB # POWER ELECTRONICS MOHAN WILEY

EPUB # POWER ELECTRONICS MOHAN WILEY 12 July, 2018 EPUB # POWER ELECTRONICS MOHAN WILEY Document Filetype: PDF 169.23 KB 0 EPUB # POWER ELECTRONICS MOHAN WILEY First Course on Power Systems by Ned Mohan Hardcover. Welcome to the Web site

More information

MEL345 I.C. ENGINES. Course Instructor : Prof. J.P. Subrahmanyam. II Next to I.C. Engines Laboratory.

MEL345 I.C. ENGINES. Course Instructor : Prof. J.P. Subrahmanyam. II Next to I.C. Engines Laboratory. MEL345 I.C. ENGINES Course Instructor : Prof. J.P. Subrahmanyam II-154 - Next to I.C. Engines Laboratory jp_sub@yahoo.com jpsm@mech.iitd.ernet.in Course Coordinator : Prof. M.R. Ravi II 257; ravimr@iitd.ac.in

More information

CYPRUS HIGH SCHOOL COURSES SENIORS

CYPRUS HIGH SCHOOL COURSES SENIORS English Language Arts (4 credits required in English) English 12 569010 English, Core Year $8 Cyprus AP Language Arts 569150 English, Core Year $8 Cyprus AP Literature 569100 English, Core Year $8 Cyprus

More information

K.L.N. COLLEGE OF ENGINEERING DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING Course Outcomes, PO & PSO Mapping Regulation 2013

K.L.N. COLLEGE OF ENGINEERING DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING Course Outcomes, PO & PSO Mapping Regulation 2013 S.NO K.L.N. COLLEGE OF ENGINEERING DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING Course Outcomes, PO & PSO Mapping Regulation 2013 SEMESTER ANNA UNIVERSITY, CHENNAI - AFFILIATED INSTITUTIONS R 2013

More information

SYSTHESIS OF TROLLEY CUM WHEELCHAIR FOR PATIENT HANDLING

SYSTHESIS OF TROLLEY CUM WHEELCHAIR FOR PATIENT HANDLING SYSTHESIS OF TROLLEY CUM WHEELCHAIR FOR PATIENT HANDLING Ehsanullah Khan Dr. C.C.Handa Dr. R.D.Askhedkar ABSTRACT Handling of patient from hospital bed to CT-Scan, MR Scan, X-Ray, Sonography centre etc

More information

Študija primera kot vrsta kvalitativne raziskave

Študija primera kot vrsta kvalitativne raziskave 66 SODOBNA PEDAGOGIKA 1/2013 Adrijana Biba Starman Adrijana Biba Starman Študija primera kot vrsta kvalitativne raziskave Povzetek: V prispevku obravnavamo študijo primera kot vrsto kvalitativnih raziskav.

More information

KAJ NAS VODI PRI IZBIRI POKLICA?

KAJ NAS VODI PRI IZBIRI POKLICA? ŠOLSKI CENTER VELENJE ELEKTRO IN RAČUNALNIŠKA ŠOLA Trg mladosti 3, 3320 Velenje MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA KAJ NAS VODI PRI IZBIRI POKLICA? Tematsko področje: Interdisciplinarno

More information

Interni časopis Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, avgust 2018 št. 02

Interni časopis Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, avgust 2018 št. 02 Interni časopis Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, avgust 2018 št. 02 VELIKI INTERVJU: Prof. dr. Matjaž Veselko, dr. med., svetnik, predstojnik Kirurške klinike AKTUALNO: Dr. Hugon Možina, dr.

More information

MARTIN VERSTOVŠEK UPORABA ORODIJ ZA VODENJE PROJEKTOV IT V MAJHNI RAZVOJNI SKUPINI DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU

MARTIN VERSTOVŠEK UPORABA ORODIJ ZA VODENJE PROJEKTOV IT V MAJHNI RAZVOJNI SKUPINI DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO MARTIN VERSTOVŠEK UPORABA ORODIJ ZA VODENJE PROJEKTOV IT V MAJHNI RAZVOJNI SKUPINI DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU Mentor:

More information

Electric Circuits/Introduction To Pspice (Addison- Wesley Series In Electrical And Computer Engineering) By James W. Nilsson, Susan A.

Electric Circuits/Introduction To Pspice (Addison- Wesley Series In Electrical And Computer Engineering) By James W. Nilsson, Susan A. Electric Circuits/Introduction To Pspice (Addison- Wesley Series In Electrical And Computer Engineering) By James W. Nilsson, Susan A. Riedel ECE Library ES-2001 - studylib.net - Circuits Introduction

More information

SIE - Electrical Systems

SIE - Electrical Systems Coordinating unit: Teaching unit: Academic year: Degree: ECTS credits: 2017 860 - EEI - Igualada School of Engineering 709 - EE - Department of Electrical Engineering BACHELOR'S DEGREE IN INDUSTRIAL SCHEDULING

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO IRENA MUREN UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ANALIZA UČINKOV UPORABE DIZAJNERSKEGA NAČINA RAZMIŠLJANJA PRI POUČEVANJU PODJETNIŠTVA

More information

Thermal Engines

Thermal Engines Coordinating unit: Teaching unit: Academic year: Degree: ECTS credits: 2018 280 - FNB - Barcelona School of Nautical Studies 742 - CEN - Department of Nautical Sciences and Engineering MASTER'S DEGREE

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OBVLADOVANJE VIROV V MULTIPROJEKTNEM OKOLJU S PROGRAMSKIM ORODJEM MS PROJECT SERVER Ljubljana, september 2007 DEAN LEVAČIČ IZJAVA Študent Dean Levačič

More information

MODEL NAGRAJEVANJA DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU KLJUČ, d. d.

MODEL NAGRAJEVANJA DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU KLJUČ, d. d. UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Renata STUPAN MODEL NAGRAJEVANJA DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU KLJUČ, d. d. Magistrsko delo Ljubljana, 2008 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

More information

Študija učinkov programa Vseživljenjsko učenje na osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje z vidika nacionalnih prioritet

Študija učinkov programa Vseživljenjsko učenje na osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje z vidika nacionalnih prioritet Študija učinkov programa Vseživljenjsko učenje na osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje z vidika nacionalnih prioritet CMEPIUS (Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja)

More information

Šport in socialna integracija

Šport in socialna integracija UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Neža Marolt Šport in socialna integracija Diplomsko delo Ljubljana, 2010 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Neža Marolt Mentor: doc. dr. Samo

More information

UGOTAVLJANJE IN ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V OSNOVNI ŠOLI: študija primera

UGOTAVLJANJE IN ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V OSNOVNI ŠOLI: študija primera UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE MANCA MARETIČ PAULUS UGOTAVLJANJE IN ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V OSNOVNI ŠOLI: študija primera MAGISTRSKO DELO LJUBLJANA, 2009 1 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA

More information

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA PLANIRANJE KADROV V TRGOVINSKEM PODJETJU XY

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA PLANIRANJE KADROV V TRGOVINSKEM PODJETJU XY UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacija in management kadrovskih in izobraževalnih procesov DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA PLANIRANJE KADROV V TRGOVINSKEM PODJETJU XY Mentor:

More information

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018 MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV Februar 2018 1 TRG FINANČNIH INSTRUMENTOV Tabela 1: Splošni kazalci Splošni kazalci 30. 6. / jun. 31. 7. / jul. 31. 8. / avg. 30. 9. / sep. 31.10./

More information

SUN MON TUE WED THU FRI SAT. Protocol Update Class: 9-11 & 1-3. Protocol Update Class: 9-11 & 1-3

SUN MON TUE WED THU FRI SAT. Protocol Update Class: 9-11 & 1-3. Protocol Update Class: 9-11 & 1-3 JANUARY 30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 Lecture: ACS & the DDX of Chest Pain 10:00-12:00 CE provided 27 28 29 30 31 1 2 CPR Refresher: 3 4 Classes are Mandatory

More information

Zgodovina projektnega vodenja in projektno vodenje danes

Zgodovina projektnega vodenja in projektno vodenje danes Zgodovina projektnega vodenja in projektno vodenje danes V podjetjih se dnevno soočajo s projekti in projektnim menedžmentom. Imajo tisoč in eno nalogo, ki jih je potrebno opraviti do določenega roka,

More information

Battery Reference Book, Third Edition By Thomas P J Crompton MBBS BSc MRCS

Battery Reference Book, Third Edition By Thomas P J Crompton MBBS BSc MRCS Battery Reference Book, Third Edition By Thomas P J Crompton MBBS BSc MRCS If you are searched for the ebook by Thomas P J Crompton MBBS BSc MRCS Battery Reference Book, Third Edition in pdf form, in that

More information

TRANSFER COURSE AGREEMENT WEST VIRGINIA STATE COLLEGE AND SOUTHERN WEST VIRGINIA COMMUNITY AND TECHNICAL COLLEGE

TRANSFER COURSE AGREEMENT WEST VIRGINIA STATE COLLEGE AND SOUTHERN WEST VIRGINIA COMMUNITY AND TECHNICAL COLLEGE SOUTHERN WV STATE COLLEGE 12/29/01 1 TRANSFER COURSE AGREEMENT WEST VIRGINIA STATE COLLEGE AND SOUTHERN WEST VIRGINIA COMMUNITY AND TECHNICAL COLLEGE ACCOUNTING AC 111 BA 215 AC 112 BA 216 AC 113 AC 211

More information

DISTRIBUTION OF UNDERGRADUATE AND GRADUATE DEGREES GRANTED BY COLLEGE OKLAHOMA STATE UNIVERSITY ACADEMIC YEAR

DISTRIBUTION OF UNDERGRADUATE AND GRADUATE DEGREES GRANTED BY COLLEGE OKLAHOMA STATE UNIVERSITY ACADEMIC YEAR DEGREES GRANTED DISTRIBUTION OF UNDERGRADUATE AND GRADUATE DEGREES GRANTED BY COLLEGE ACADEMIC YEAR 2015-2016 Arts & Sci, 25.55% UNDERGRADUATE Ag Sci & Nat Res, 12.18% Spears School of Bus, 27.42% Human

More information

Acknowledgements. n Research team: Dr. Bingham (PI), Dr. Carter, Dr. Flannagan, Mr. Bowman, Ms. Almani

Acknowledgements. n Research team: Dr. Bingham (PI), Dr. Carter, Dr. Flannagan, Mr. Bowman, Ms. Almani Evaluation of crash-related fatalities and serious injuries associated with the Michigan Motorcycle Helmet Law Repeal Utilizing Linked Crash and Hospital-Level Data Dr. Lisa Buckley Acknowledgements n

More information

UGOTAVLJANJE DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU COMMEX SERVICE GROUP d.o.o.

UGOTAVLJANJE DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU COMMEX SERVICE GROUP d.o.o. UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacija in management kadrovskih in izobraževalnih procesov UGOTAVLJANJE DELOVNE USPEŠNOSTI V PODJETJU COMMEX SERVICE GROUP d.o.o. Mentor:

More information

EVRO-SREDOZEMSKA UNIVERZA EMUNI univerza LETNO POROČILO 2015

EVRO-SREDOZEMSKA UNIVERZA EMUNI univerza LETNO POROČILO 2015 EVRO-SREDOZEMSKA UNIVERZA EMUNI univerza LETNO POROČILO 2015 Za letno poročilo je odgovoren: prof. dr. Abdelhamid El-Zoheiry, predsednik EMUNI univerze Letno poročilo je Upravni odbor EMUNI univerze sprejel

More information

Obvladovanje časa s pomočjo sodobne informacijske tehnologije

Obvladovanje časa s pomočjo sodobne informacijske tehnologije Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Mojca Ješe Šavs Obvladovanje časa s pomočjo sodobne informacijske tehnologije MAGISTRSKO DELO MAGISTRSKI PROGRAM RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

More information

AKTIVNOST PREBIVALCEV SLOVENIJE NA PODROČJU FITNESA V POVEZAVI Z NEKATERIMI SOCIALNO DEMOGRAFSKIMI ZNAČILNOSTMI

AKTIVNOST PREBIVALCEV SLOVENIJE NA PODROČJU FITNESA V POVEZAVI Z NEKATERIMI SOCIALNO DEMOGRAFSKIMI ZNAČILNOSTMI UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT AKTIVNOST PREBIVALCEV SLOVENIJE NA PODROČJU FITNESA V POVEZAVI Z NEKATERIMI SOCIALNO DEMOGRAFSKIMI ZNAČILNOSTMI DIPLOMSKA NALOGA MATEJ BUNDERLA LJUBLJANA 2008 UNIVERZA

More information

Loyola University Chicago Institute for Paralegal Studies COMPREHENSIVE TEXTBOOK LIST

Loyola University Chicago Institute for Paralegal Studies COMPREHENSIVE TEXTBOOK LIST Loyola University Chicago Institute for Paralegal Studies 2017-2018 COMPREHENSIVE TEXTBOOK LIST Paralegal courses with required textbooks are listed below by Course Catalog Number. Prices are Publisher

More information

Republike Slovenije DRŽAVNI ZBOR 956. o nacionalnem programu varnosti in zdravja pri delu (ReNPVZD18 27) Št.

Republike Slovenije DRŽAVNI ZBOR 956. o nacionalnem programu varnosti in zdravja pri delu (ReNPVZD18 27) Št. Digitally signed by Matjaz Peterka DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1236795114014, cn=matjaz Peterka Reason: Direktor Uradnega lista Republike Slovenije

More information

Tamil Nadu Public Service Commission

Tamil Nadu Public Service Commission ASSISTANT CONSERVATOR OF FORESTS DOE :02.12.2014 TO 09.12.2014 _ Subjcct:AGRICULTURE ~ Codc:ACFAG ~........ B X 41 AX 81 DX 121 o A 161 c l< 2 cy 42 CY' 82 Dy 122 13 x 162 B ~ J ox 4J c \ 83 D..( 123 c

More information

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112 ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112 Boštjan Tavčar*, Alenka Švab Tavčar** UDK 659.2:614.8 Povzetek Enotna evropska številka za klic v sili

More information

Speilberger.".(,1972,p.39) acquired behavioral disposition

Speilberger..(,1972,p.39) acquired behavioral disposition (Y ) STAI..... 11 (N)...(777= ) 12 :... :.(872 1985 ) ".(3 1962 ) " ".(169 2001 )." Stress.(47 1994 )" ) 13 .(75 1996 " ( ).(21-20 1994 ) "..... " ".(Rowan & Ears,1987) 14 ... " ". A-trait -state : " /000/.

More information

Academic Course Description

Academic Course Description BME 503 FLUID POWER SYSTEMS Academic Course Description BHARATH UNIVERSITY Faculty of Engineering and Technology Department of Mechanical Engineering BME 503 FLUID POWER SYSTEMS Fifth Semester, 2015-16

More information

SISTEM ZDRAVSTVENEGA VARSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI ANALIZA UKREPOV ZA ZMANJŠEVANJE IZDATKOV ZA ZDRAVILA

SISTEM ZDRAVSTVENEGA VARSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI ANALIZA UKREPOV ZA ZMANJŠEVANJE IZDATKOV ZA ZDRAVILA UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Nina Vencelj Mentorica: doc.dr. Gordana Žurga SISTEM ZDRAVSTVENEGA VARSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI ANALIZA UKREPOV ZA ZMANJŠEVANJE IZDATKOV ZA ZDRAVILA DIPLOMSKO

More information

ACADEMIC TIME TABLE Session 2017/18 ( 15 Batch)

ACADEMIC TIME TABLE Session 2017/18 ( 15 Batch) Group / Field : Bio-Medical Engineering [16] EN3023 Electronic Design Realization (L) [ASSH] EN3143 Electronic Control Systems (L) [ENTC1] EN3030 Circuits and Systems Design (L) [ ENTC1] CS3032 Computer

More information

Ocenjevanje stroškov gradbenih del v zgodnjih fazah gradbenega projekta

Ocenjevanje stroškov gradbenih del v zgodnjih fazah gradbenega projekta Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Jamova 2 1000 Ljubljana, Slovenija telefon (01) 47 68 500 faks (01) 42 50 681 fgg@fgg.uni-lj.si Univerzitetni program Gradbeništvo, Konstrukcijska

More information

1. Anatomy (UR=03, OBC=02)

1. Anatomy (UR=03, OBC=02) ALL INDIA INSTITUTE OF MEDICAL SCIENCES ANSARI NAGAR, NEW DELHI - 110608 EXAMINATION SECTION RESULT NOTIFICATION NO. 66/2018 No. F. 7-12/Exam.Sec./ M.Sc /2018 Dated: 11-06-2018 Results of candidates called

More information