Renault. Edition VELIKI. etransport.si. Vodilna slovenska revija o gospodarskih vozilih, logistiki in prometu. Sfrizirajte svoj kombi

Size: px
Start display at page:

Download "Renault. Edition VELIKI. etransport.si. Vodilna slovenska revija o gospodarskih vozilih, logistiki in prometu. Sfrizirajte svoj kombi"

Transcription

1 Vodilna slovenska revija o gospodarskih vozilih, logistiki in prometu etransport.si NOVEMBER 2016 LETNIK 16 ŠTEVILKA 11 CENA 2,90 EUR EVROPA ZAHTEVE ZA ZIMSKE PNEVMATIKE Renault Trucks High Edition VELIKI Primerjalni test Sfrizirajte svoj kombi Neoplan Tourliner Transport // november // 1 Hahn ponovno na vrhu

2

3

4 Vsebina // UVODNIK Številka 11 November 2016 Vsebina 6 Slovenija in svet Zahteve glede zimskih pnevmatik za težka gospodarska vozila 16 High Edition 18 V zavetrju 24 Novo lice mestnega malčka 28 Včeraj v Hannovru že danes v Sloveniji 32 Dostava prihodnosti 36 Novodobni dostavniki Sfrizirajte svoj kombi 42 Kaj pomenijo napisi in oznake na bočnici? 44 Ozko grlo 46 Kamor koli brez odmora 48 Migrantska kriza in transport novih vozil 51 Otroško navijanje Brezskrbno v zimo 53 Trailer innovation Keep it simple zmag za Hahna 62 DHL širi svoje središče 65 Servisne informacije 66 Križanka 67 Izložba na cesti 48 4 //Transport // november 2016.

5 Izdajatelj Tehnis, d.o.o. Direktor Janko Zrim Glavni in odgovorni urednik Borut Štajnaher Avtorji Matej Jurgele Martina Kermavner Aljaž Vidovič Martin Skušek Josip Orbanić Zoran Samardžić dr. Bojan Beškovnik Naslov uredništva Linhartova Ljubljana tel.: faks: e-pošta: transport@tehnis.si Tajništvo Tanja Kokot tel.: e-pošta: tehnis@tehnis.si Marketing in oglasno trženje Alenka Sočič gsm: tel.: e-pošta: alenka.socic@tehnis.si Oblikovanje in grafična priprava Studio Tehnis d.o.o., Katja Podržaj Tisk Schwarz print, d.o.o. Ljubljana Distribucija Delo prodaja, d.d. in Pošta Slovenije Revija Transport izhaja enkrat mesečno. Letno izide 10 številk. Cena posameznega izvoda je 2,90. Letna naročnina znaša 28,97. Poštnina in DDV sta vključena v ceno. ISSN Revija šteje med grafične izdelke, za katere se plačuje 9,5-odstotni davek na dodano vrednost. 15. november»najnižje jutranje temperature bodo padle pod 10 C,«se sliši glas na radiu in te opozarja, da je čas, da iz omare privlečeš zimsko garderobo. A takrat pomisliš tudi na svoje vozilo? Ko temperatura pade pod 7 stopinj, je že priporočljivo, da uporabljaš zimske gume. Zadnji čas za menjavo pa je seveda 15. november, ko zimsko opremo avtomobilov zahteva tudi zakon.»ah že spet,«boste rekli, ampak naj vam ne bo odveč še pred 15. novembrom preveriti stanje vaših zimskih pnevmatik in jih namestiti pravočasno. Bodite pripravljeni na zimske razmere, še preden se shladi in ceste postanejo spolzke zaradi poledice ali snega. Nekateri vozniki se zaradi varčevanja tudi pozimi vozijo z letnimi gumami in s sabo vozijo verige, kar je sicer dovoljeno, a tudi nevarno. Letne gume namreč pri nizkih temperaturah postanejo trde in manj elastične, zato popusti njihov oprijem. Kakovostne zimske gume pa nasprotno tudi v mrazu ostanejo mehkejše in bolj elastične, k boljšemu oprijemu pa med drugim pripomorejo tudi lamele na tekalni površini. Oznake zimskih gum so M+S (Mud and Snow). To oznako imajo tudi celoletne gume. Simbol snežinke pa dodatno označuje gume, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah (dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev). Mi smo vam v nadaljevanju pripravili pregled zimske zakonodaje po Evropi, kje in kdaj je obvezna zimska oprema in pod kakšnimi pogoji. Prinašamo tudi zaključek obsežnega testiranja Euro 6 tovornjakov, ki smo jih skupaj z našimi partnerji iz Lastauto Omnibusa preizkušali zadnji dve leti. Rezultati niso presenetljivi, presenetljive pa so izredno majhne razlike med testiranci. Želimo vam prijetno branje in srečno na poti. Borut Štajnaher Copyright Revija Transport Kakršna koli reprodukcija in posredovanje edicije ali njenih posameznih delov sta dovoljena le s pisnim soglasjem izdajatelja. GOSPODARSKO VOZILO LETA 2016 Revija Transport je članica mednarodne žirije Avtobus leta. Transport // november // 5

6 Sava Cargo 4 Blagovna znamka Sava je zaradi vse večje priljubljenosti mega prikolic s tovornim prostorom 100 m3, ki igrajo vedno pomembnejšo vlogo v evropskem prevozništvu in zahtevajo posebne tovorne pnevmatike, v svojo ponudbo dodala nizkoprofilno pnevmatiko Sava Cargo 4 za prikolice v novi dimenziji 435/50R19.5. S slednjo ena izmed vodilnih znamk pnevmatik v jugovzhodni Evropi dopolnjuje nedavno uvedene pnevmatike Avant 4Plus za vodilno os in Orjak 4Plus za pogonsko os. Nova dimenzija pnevmatike z nizkim presečnim razmerjem nizkopodnim prikolicam zagotavlja, da dosegajo višino, ki voznim parkom omogoča popolno koriščenje njihovih zmogljivosti. Opravičilo Opravičujem se za izjave, ki sem jih Vinku Gajserju izrekel v kontekstu pogovora z naslovom Avtoprevozniki in vozniki, v oddaji 24 UR - TV Klub na POP TV. Andrej Klobasa DARS 18 Berlingov DARS je na podlagi javnega razpisa za nabavo motornih vozil iz meseca aprila v oktobru prevzel 18 vozil Citroen Berlingo. Vsa vozila so opremljena z motorjem Blue HDi in gibne prostornine 1560 ccm ter skupno močjo 74 kw/100 KM in odeta v oranžno barvo.

7 Novice Mercedes-Benz Popolna varnost Inženirji Mercedes-Benza na področju razvoja novih varnostnih tehnologij strmijo k doseganju najboljših rezultatov in se uspešno približujejo viziji vožnje brez nezgod. S tem namenom je tudi slovenski uvoznik za dostavna vozila Mercedes-Benz Autocommerce pripravil poseben dogodek na Vranskem, kjer so lahko vsi navzoči tudi sami preizkusili nove tehnologije vgrajene v vozila Citan, Vito in Sprinter. DAF Master Truck of the Year 2016 DAF XF 460 FT Super Space Cab je prejel prestižno nagrado imenovano Master Truck of the Year To je vodilna nagrada na področju splošne učinkovitosti in udobja voznika. Vsa vozila so bila ocenjena na podlagi delovanja motorja, voznih lastnosti in udobja voznika. Zraven tega so upoštevali tudi skupne stroške lastništva vozila in kakovost podpornih storitev. Pomembne so tudi zelo učinkovite mrežne storitve poprodajne podpore, ki omogočajo nižanje stroškov vozila, kot tudi optimalno izkoriščenost vozila.

8 MAN Električni TGS MAN je na salonu IAA v Hannovru predstavil koncept električnega tovornjaka, ki temelji na osnovi modela TGS. Gre za mestni tovornjak, ki ga poganja elektro motor z močjo 340 KM in z 2700 Nm navora, ki je na voljo že od samega začetka naprej. Pogonski sistem je sestavljen iz elektromotorja, ki je nameščen za sprednjo osjo, ter pogonske gredi, ki poteka do zadnjih koles. Elektrika prihaja iz treh baterijskih sklopov, ki skupaj nudijo kapaciteto 106 kwh, nahajajo pa se pod kabino, kjer je običajno dizelski motor. Skupna masa tovornjaka je skoraj identična konvencionalni dizelski izvedbi tovornjaka, saj dodatno težo akumulatorja kompenzira s pomanjkanjem dizelskega motorja. Iveco Dokazljiva poraba Novi Iveco Stralis je prejel dva TÜV homologacijska certifikata, ki dokazujeta zmanjšanje porabe goriva in emisij vozila. Prvi certifikat dokazuje 11,2 % zmanjšano porabo goriva, drugi pa za 10 % zmanjšane emisije CO 2 v primerjavi s predhodnikom. Vodilno evropsko podjetje za certificiranje TÜV tako potrjuje tudi do 40 % zmanjšanje celotnih stroškov lastništva vozila. Novi Stralis ima v celoti obnovljen pogonski sklop, kateri omogoča lastnikom flote visok izkoristek in nizke stroške lastništva vozila. Testi so bili izvedeni z uporabo enakih voznikov, enake testne proge in v enakih okolijskih pogojih. Vozniki so bili strokovno usposobljeni za učinkovito vožnjo na ekološki način. MAN Jubilejni Lions Coach Podjetje MAN Truck & Bus je prvi MAN Lion s Coach predstavilo leta Letos so dvajset let proizvodnje obeležili s posebnim vozilom. To je bil ti primerek avtobusa MAN Lion, katerega ključ so kupcu predali na samem sejmu IAA v Hannovru. Avtobus je dolg 13,2 metra, v njem pa se lahko udobno namesti 52 potnikov. Poganja ga 6-valjni dizelski motor z oznako D2676, ki proizvede 323 kw/440 KM. 8 //Transport // november 2016.

9 Scania Nova generacija Nedolgo nazaj je bila predstavljena nova generacija tovornjakov Scania. Nizozemska družba Van Winkoop pa je že predstavila podaljšano različico kabine nove Scanie serije R in S. Kabina je izdelana v stilu vsem poznane Longline kabine in je podaljšana za 90 cm. Podjetje Van Winkoop pa se ne ukvarja samo s predelavami tovornjakov Scania, saj podaljšane kabine ponuja tudi za tovornjaka Volvo FH in DAF XF. Podaljšana verzija Scanije bo na voljo konec leta Western Star The Smokey and the Bandit Se spomnite legendarnega filma The Smokey and the Bandit? Po več kot 35-ih letih so se pri podjetju Western Star poklonili klasičnemu filmu in naredili najnovejšo zvezdo tovornjaka po grafični shemi originala iz filma. Oboževalci so lahko preko socialnih omrežij glasovali in izbrali model tovornjaka in notranjo ter zunanjo opremo. Tovornjak je pomagalo oblikovati skoraj ljudi, gre pa za model 5700XE, ki predstavlja najnovejše modelno leto 2017.

10 Novice DKV euro service Skozi Francijo v skladu s predpisi Od 23. julija 2016 dalje francoska vlada zahteva, da morajo tuji, nesamozaposleni vozniki tovornjakov, katerih prevozi se začnejo ali končajo v Franciji, imeti pri sebi dokazilo (t.i. potrdilo o napotitvi), ki ga uvaja novi predpis o minimalni plači. Z njim je začela Francija voznike obravnavati kot napotene delavce v pomenu direktive o napotenih delavcih na dela v tujini, kar pomeni nekaj dodatne administracije. Za te voznike velja pravilo francoske minimalne plače. Poleg tega vsako podjetje, ki pošilja voznike v Francijo, potrebuje francoskega pooblaščenega predstavnika. DKV Euro Service nudi pomoč svojim strankam pri izpolnjevanju obrazcev in zagotavlja svojim strankam v Franciji potrebnega predstavnika. Predpis velja za vse cestne prevoze na področju Francije za vsa transportna podjetja, ustanovljena izven Francije, izjema je le tranzitni promet. Voznik mora imeti omenjeno potrdilo o napotitvi vedno pri sebi. Dodatne kopije (fizične ali v digitalni obliki) morajo biti deponirane pri pooblaščenem predstavniku v Franciji in pri podjetju, ki zaposluje voznika. Voznik mora imeti pri sebi tudi kopijo pogodbe o zaposlitvi, zadnjo plačilno listo in dokazilo o izplačilu plače. Stranke DKV Euro Service lahko dobijo več informacij pri svojem predstavniku DKV.

11 Renault trucks Meet the Robust Fleet Od 3. do 7. oktobra so se na servisu Renault Trucks v Ljubljani odvijali dnevi odprtih vrat pod sloganom»meet the Robust Fleet«ali spoznajte robustno floto Renault Trucksovih vozil. Predstavili so široko paleto Renault Trucksovih vozil, ki so prilagojena ali že v naprej pripravljena za različne dejavnosti. Na ogled so postavili serijo K 480 8X6 s prekucno nadgradnjo, namenjeno za zahtevna dela v gradbeništvu, serijo T 460 z High kabino, serijo D 13 4X4 z gasilsko nadgradnjo in D 18 Wide, serijo C z nadgradnjo ARKO za elektro Celje z dvigalom ter lahka dostavna vozila Renault Maxity 140 Dxi, ki so primerna za različne nadgradnje, Master Furgon dci 170 Energy in Master dci 165 Energy z dvojno kabino in možnostjo različnih nadgradenj. Vrhunec prireditve je bil v četrtek, , ko so gostje lahko uživali v dobri družbi, odlični hrani in pijači, živi glasbi in zabavnem programu. Prigo Novi stroj za peskanje V prejšnji številki smo v članku»novi stroj za peskanje«po pomoti navedli, da bodo pri podjetju Prigo z novim strojem peskali tudi diske. Seveda se zavorni koluti ne peskajo, zato se za napako iskreno opravičujemo.

12 ZAKONODAJA Zahteve glede zimskih pnevmatik za težka gospodarska vozila Države, ki glede zimskih pnevmatik nimajo posebnih zahtev Države, v katerih glede uporabe zimskih pnevmatik/snežnih verig obstajajo lokalne zahteve Države z zahtevami glede zimskih pnevmatik in/ali druge zimske opreme. Oprema se zahteva v določenih okoliščinah ali na določenih cestah (npr.»delne zahteve glede zimskih pnevmatik«) Države, kjer so zimske pnevmatike po zakonu obvezne v celotnem določenem obdobju in na vseh cestah, tudi če ni snega in/ali ledu (npr.»splošni zakoni o zimskih pnevmatikah«) 12 //Transport // november 2016.

13 Albanija V zimskih razmerah, odvisno od območja/ceste Je ni Uporaba snežnih verig Na določenih območjih so verige obvezne. Obveznost velja za pogonske osi tovornjakov in osi prikolic. Avstrija Od 1. novembra do 15. aprila + v zimskih razmerah Pnevmatike M+S na pogonskih oseh; najmanj 6 mm profila na diagonalnih pnevmatikah in 5 mm na radialnih Uporaba snežnih verig Imeti je treba verige za vsaj dve pnevmatiki na pogonski osi. Belgija Je ni Bosna in Hercegovina Od 15. novembra do 15. aprila Pnevmatike M+S na pogonskih oseh; najmanj 4 mm profila Uporaba snežnih verig Dovoljene letne pnevmatike z najmanj 4 mm profila, s tem da so na pogonskih oseh opremljene s snežnimi verigami Bolgarija Obvezne zimske pnevmatike, če tako zahtevajo prometni znaki. Uporaba snežnih verig Imeti je treba verige za vsaj dve pnevmatiki na pogonski osi. Hrvaška Od 15. novembra do 15. aprila Pnevmatike M+S na pogonskih oseh; najmanj 4 mm profila Uporaba snežnih verig Možnost letnih pnevmatik z najmanj 4 mm profila, s tem da so na pogonskih oseh opremljene s snežnimi verigami Ciper Je ni Češka republika Od 1. novembra do 31. marca + v zimskih razmerah Pnevmatike M+S na pogonskih oseh; najmanj 6 mm profila Uporaba snežnih verig Ni dovoljena Danska Je ni Estonija Je ni Finska Predlog novih predpisov - pnevmatike, namenjene uporabi v zimskih razmerah, s 5 mm globokim profilom na pogonskih oseh in 3 mm na preostalih, vključno s prikolicami - obdobje veljavnosti: od 1. novembra do 31. marca, če tako zahtevajo vremenske razmere Francija Je ni Nemčija V zimskih razmerah Pnevmatike M+S na pogonskih oseh Grčija Uporaba snežnih verig Alternativa, s tem da je hitrost omejena na 50 km/h Je ni Uporaba snežnih verig Obvezna uporaba snežnih verig, če tako priporoča policija Madžarska Je ni Irska Je ni Italija Od 15. novembra do 15. aprila v zimskih razmerah (opozorilni znaki) Pnevmatike M+S na pogonskih oseh Uporaba snežnih verig Dovoljena Kosovo Je ni Uporaba snežnih verig Obvezna uporaba zimskih verig na pogonskih oseh, kjer je tako označeno Latvija Je ni Litva Uporaba snežnih verig Ni dovoljena Je ni Uporaba snežnih verig Ni dovoljena Luksemburg V zimskih razmerah Pnevmatike M+S na pogonskih oseh Uporaba snežnih verig Ni dovoljena Makedonija Od 15. novembra do 15. marca Pnevmatike M+S na pogonskih oseh; najmanj 6 mm profila Uporaba snežnih verig Možnost letnih pnevmatik z najmanj 6 mm profila, s tem da so na vseh oseh opremljene s snežnimi verigami Transport // november // 13

14 ZAKONODAJA Malta Je ni Moldavija Od 1. decembra do 31. marca, če so ceste zasnežene ali poledenele Pnevmatike M+S na pogonskih oseh Uporaba snežnih verig Dovoljena Črna gora Od 15. novembra do 31. marca Pnevmatike M+S na pogonskih oseh Nizozemska Je ni Uporaba snežnih verig Ni dovoljena Norveška Od 15. novembra do 31. marca Med 16. oktobrom in 30. aprilom v regijah Nordland, Tromms in Finnmark Pnevmatike M+S ali 3PMSF na vseh oseh, vključno z dvižnimi osmi in osmi prikolic. Najmanj 5 mm profila od 1. novembra do prvega ponedeljka po veliki noči / Od 16. oktobra do 30. aprila v regijah Nordland, Tromms in Finnmark Uporaba snežnih verig Obvezno je imeti najmanj 3 do 7 kompletov verig, odvisno od števila osi (od 1. novembra do prvega ponedeljka po veliki noči / med 16. oktobrom in 30. aprilom v regijah Nordland, Tromms in Finnmark Poljska Je ni Uporaba snežnih verig Obvezna uporaba verig, kjer tako zahtevajo cestne oznake Portugalska Pnevmatike M+S ali snežne verige na označenih cestah Je ni Uporaba snežnih verig Dovoljena, če tako kažejo oznake na cesti Romunija Če so na cesti zimske razmere sneg in led Pnevmatike M+S na pogonskih oseh Uporaba snežnih verig Možnost letnih pnevmatik, s tem da so na pogonskih oseh opremljene s snežnimi verigami Rusija Od decembra do februarja Pnevmatike M+S ali 3PMSF na vseh oseh; najmanj 4 mm profila Uporaba snežnih verig Ni dovoljena Srbija Od 1. novembra do 1. aprila + v zimskih razmerah Pnevmatike M+S na pogonskih oseh; najmanj 4 mm profila Uporaba snežnih verig Dovoljene letne pnevmatike z najmanj 4 mm profila, s tem da so na pogonskih oseh opremljene s snežnimi verigami Slovaška Od 15. novembra do 31. marca Pnevmatike M+S na pogonskih oseh; najmanj 3 mm profila Uporaba snežnih verig Ni dovoljena Slovenija Od 15. novembra do 15. marca Pnevmatike M+S na pogonskih oseh; najmanj 3 mm profila Uporaba snežnih verig Možnost letnih pnevmatik z najmanj 3 mm profila, s tem da so na pogonskih oseh opremljene s snežnimi verigami Španija Odvisno od vremenskih razmer in oznak na cesti Pnevmatike M+S na pogonskih oseh, če tako zahteva policija Uporaba snežnih verig Obvezna uporaba zimskih verig, kjer tako zahtevajo cestne oznake Švedska Od 1. decembra do 31. marca + v zimskih razmerah Pnevmatike M+S in/ali 3PMSF na pogonskih oseh Najmanj 5 mm profila od 1. decembra do 31. marca na pogonski in vodilni osi, ne pa tudi na prikolici Uporaba snežnih verig Dovoljena na pogonskih oseh v zimskih razmerah Švica Je ni Turčija Od 1. decembra do 1. aprila + v zimskih razmerah (če tako zahtevajo vremenske razmere, se obdobje lahko podaljša za en mesec) Pnevmatike M+S in/ali 3PMSF na obeh oseh lahkih tovornih vozil in mini avtobusov; Pnevmatike M+S in/ali 3PMSF na pogonskih oseh tovornjakov, vlečnih tovornih vozil, cistern in avtobusov; globina profila najmanj 4 mm Uporaba snežnih verig Dovoljena, vendar ne kot alternativa za zimske pnevmatike Ukrajina Je ni Uporaba snežnih verig Verige so dovoljene samo na zasneženih in poledenelih cestah Velika Britanija Je ni Vir: Goodyear Dunlop. Podatki veljajo za avgust Pred vstopom v državo preverite lokalno zakonodajo, če je morda prišlo do sprememb.

15

16 Predstavljamo // Renault Trucks High Edition Renault Trucks je na posebne prostoru v Hannovru predstavil posebno različico tovornjaka iz serije T. To je omejena serija s posebnim imenom High Edition. Verzija High Edition predstavlja paradnega konja med Renaultovimi tovornjaki za dolge razdalje. Vreden naslednik Magnuma ima prav povsem raven pod, ter izjemno prostorno in visoko kabino. V notranjosti kabine so podrobnosti poudarjene z drobnimi rdečimi črtami. Te se v obliki šivov pojavijo tudi na usnjenem volanskem obroču in usnjenem vozniškem sedežu, ki za dodano udobje ponuja še naslon za roko, prav tako oblečen v usnje in prešit z rdečimi nitkami. Rdeč je tudi varnostni pas. Na armaturni plošči najdemo srebrne dodatke iz brušenega aluminija. Večerno vzdušje dviga posebna ambientalna osvetlitev. Posebna edicija prihaja s številnimi grafičnimi detajli, ki poudarjajo obliko to- Tovornjak je s svetleče črno barvo, v kombinaciji z rdečimi črtami ter aluminijastimi platišči, zares atraktiven. 16 //Transport // november 2016.

17 vornjaka, ter z dodatki, ki izboljšujejo potovalno udobje. Zunanjost tovornjaka je odeta v elegantno črno barvo, katero presekata dve stilsko postavljeni rdeči črti, med njima pa je kljuka za odpiranje vrat prav tako v rdeči barvi. Posebej svetleča so aluminijata platišča Na kabino so dodali nove aerodinamične elemente, kot je fiksni strešni spojler in premični bočni deflektorji, ki močno zmanjšujejo zračni upor. Pod kabino je nameščen 13-litrski motor z močjo 382 kw (520 KM) in paketom Fuel Eco+, ki skrbi za optimalno porabo goriva. Za nižjo porabo pa skrbi tudi predvidljivi tempomatom ter pnevmatike z nizkim kotalnim uporom. Vozilo je na voljo tudi z novim Protect paketom, ki ob številnih varnostnih sistemih za preprečevanje naleta, radarski tempomat, opozarjanje na neželeno menjavanje voznega pasu prinaša tudi dodatne bočne smernike in nove xenon luči. Vozilo je bilo predstavljeno v Hannovru in ga je že tudi možno naročiti. Rdeče črna kombinacija se nadaljuje tudi v notranjosti. Transport // november // 17

18 Primerjalni test // zaključek V zavetrju Obsežnega primerjalnega testa je konec. Dve leti smo spremljali vožnje sedmih tovornjakov po evropskih cestah. V povprečju so prevozili km in čas je za zaključno analizo. Za špedicijsko podjetje Fehrenkötter, ki je sodelovalo pri testu, je poraba na prvem mestu, saj je vseh sedem testnih tovornjakov na letni ravni porabilo približno litrov goriva. Pri tako veliki količini goriva že samo nekaj centov razlike v ceni na koncu predstavlja občutno razliko. Precej nižji so skupni stroški vzdrževanja vozil, od sredine testa do konca pa sta se DAF XF in Iveco Stralis močno približala vodilnemu Volvu FH. Besedilo: Markus Braun; fotografije: Thomas Küppers Najprej smo se pozabavali s ceno goriva. Le ta je v zadnjih dveh letih močno nihala. Pri Dekri so s pomočjo aktualnih informacij in trenutnih cen goriva izračunali povprečno ceno goriva za zadnji dve leti, ki znaša 0,929 evra na liter in jo vračunali v celotne stroške vzdrževanja. To je 27 centov manj na liter goriva kot v začetku Trans-Aktuell-Fehrenkötter testa pred dvema letoma. Volvo je bil ves čas med najboljšimi, a znižanje cene goriva predstavlja tudi znižanje prednosti pred zasledovalci. Tako se je na primer DAF XF zaradi razlike v porabi, ki znaša 1,74 litra dizla več, a 0,84 litra AdBluea manj, na 100 prevoženih kilometrov in nižjih vzdrževalnih stroškov močno približal Volvu. S tem je Volvo FH izgubil za približno 700 evrov prednosti. In to še toliko bolj zaboli, ko se seštejejo stroški popravil in vzdrževanja Šveda, ki znašajo evra, gledano v primerjavi z DAF-om in Ivecom. Stroški pa bi bili še višji, če ne bi bil malce pred pretekom dvoletnega»nižje cena goriva in različni stroški vzdrževanja zmanjšujejo razlike.«obdobja pod garancijskimi pogoji zamenjan akumulator. Vseeno pa tudi stroški menjave akumulatorja ne bi mogli Volva FH vreči iz prestola, saj si je odločilno 18 //Transport // november 2016.

19 prednost nabral že prej, a se je prednost iz evrov pred DAF XF zmanjšala na okroglih evrov. Dobro se je izkazal tudi Iveco, ki je končno razliko iz evrov na vmesnem merjenju na koncu zmanjšal na evrov. Toda italijana čaka še redni servisni interval, katerega sta Volvo in DAF že opravila. Poudariti je pomembno tudi, da vodilna trojica beleži zgolj en izpadli delovni dan v dveh letih. To pa zbode Mercedesovega Actrosa, saj je ta v zadnjih dveh letih, odkar se primerjalni test opravlja, moral»počivati«kar 2 dni in pol. Actros je kljub najnižji porabi goriva, ki znaša 30,57 litra na 100 prevoženih kilometrov (boljši rezultat je dosegel le Volvo), zasedel četrto mesto. Zaradi izpada dohodka v višini evrov in višje nabavne cene, si je prislužil četrto mesto. To pa se lahko med poletjem spremeni, ko bodo morali vsi tovornjaki po pretečenih dveh letih in pol k Dekri na izračun preostanka vrednosti. Takrat se bo teoretična izguba vrednosti, ki znaša evrov, zamenjala z dejansko vrednostjo. Ali bo Actrosu uspelo zmanjšati razliko, ki v Skupni stroški lastništva Pri Trans Aktuell Fehrenkötter testu se vse vrti okoli skupnih stroškov vzdrževanja sedmih tovornjakov. Tokrat je nesporni zmagovalec Volvo, sicer bo čez pol leta sledila še ocena in izračun preostanka vrednosti, ko se lahko vrstni red tudi premeša. A dvoletna vsakodnevna uporaba tovornjakov je pokazala, da so si vsi konkurentje zelo blizu in jih ločijo le malenkosti. Mesto Vozilo Preračunani letni stroški Poraba: dizel/ Adblue na 100 km 1 1. Volvo FH ,07 28,84 l/2,20 l 2. DAF XF ,43 30,58 l/1,36 l 3. Iveco Stralis ,83 31,67 l/2,33 l 4. Mercedes-Benz Actros ,54 30,57 l/0,90 l 5. MAN TGX ,61 31,89 l/0,93 l 6. Renault Trucks T ,94 32,54 l/2,08 l 7. Scania R ,18 31,84 l/1,19 l Vir: Dekra - preračun stroškov, računi točenega goriva, Openmatics. 1) Preračuna povprečna poraba goriva glede na celotno obdobje. primerjavi z Volvom znaša evrov, pa trenutno še ni znano. Le nekaj sto evrov za Actrosom se uvršča MAN TGX. Slednji se lahko pohvali z zgolj enim izpadlim dnevom. Na vodilna mesta pa se TGX zaradi»požrešnosti«pri porabi goriva ni mogel zavihteti. Poraba je druga najvišja med premerjanimi kandidati. Poleg tega MAN-u ne gredo v prid niti visoki stroški vzdrževanja, ki so takoj za Scanio. Slednja je morala namreč zaradi visoke porabe goriva na Transport // november // 19

20 Primerjalni test // zaključek popravilo motorja. Pri MAN-u pa so tako visoki stroški nastali zgolj zaradi rednih servisnih pregledov in vzdrževanja. Med oba tekmovalca VW koncerna pa se na šesto mesto uvršča Renault T. Francozu je skoraj do konca kazalo odlično, vsaj kar se tiče kalkulacije stroškov vzdrževanja in servisiranja. Nato pa so pri Fehrenkötter ugotovili, da že skoraj pol leta od pooblaščene servisne delavnice niso prejeli računov za vzdrževanje in servisiranje vozila. Zakaj je do tega prišlo, še ni jasno, so pa zato k končni oceni pri Dekri prišteli pavšalno vsoto evrov za vzdrževanje, kot so znašali stroški pol leta pred tem. Natančni podatki o tem bodo znani v prihodnjem nadaljevanju tega testa. Za dokaj slabo uvrstitev modela T je zaslužna predvsem visoka poraba goriva. S 32,54 litri porabljenega goriva na 100 prevoženih kilometrov se je Francoz od vodilnega konkurenta, ki je hkrati tudi lastnik Renault Trucksa in uporablja podobne komponente, oddalji za kar 3,7 litra. To pa kljub trenutno»ugodni«ceni goriva predstavlja konkretno razliko. Zagotovo bi se T bolje odrezal, če bi bil prenos na zadnji osi daljši kot 2,64. Tudi predvidljivi GPS tempomat ki je pri volvu FH že nekaj časa na voljo bi zagotovo pripomogel k znižanju porabe goriva. Kar se tiče izpadlih dni, kaže Renaultu kar dobro. Dva izpadla dneva sta nastala že na samem začetku testiranja, od takrat dalje je moral T le na redne servisne preglede in vzdrževanje. Kalkulacija stroškov Mercedes-Benz Actros 2545 MAN TGX Iveco Stralis Hi-Way Registrska označba TE-ST 776 TE-ST 778 TE-ST 779 Moč motorja 330 kw/449 PS 324 kw/440 PS 338 kw/460 PS Delovna prostornina 12,8 l 12,4 l 11,1 l Masa vlečnega vozila kg kg kg Nabavna cena vključno z nadgradnjo , , ,00 Kalkulacija Stroški vzdrževanje in servisiranja 1.681, , ,94 Izpadli dnevi 2,5 dneva 1 dan 1 dan Pavšal za vsak izpadli dan Število operativnih dni v letu Časovno odvisni stroški Fiksna amortizacija (časovno odvisna) 36,28 34,33 31,05 Pripisane obresti, nabavna cena (1,50 %) 8,32 7,95 7,33 Stroški preverjana 0,46 0,46 0,46 Davek na tovorna vozila 2,27 2,27 2,27 Zavarovanje vozila/tovora 20,41 20,41 20,41 Pavšal za čiščenje 10,00 10,00 10,00 Stroški komunikacije 4,90 4,90 4,90 Preračuni stroški izpadlega dneva 5,10 2,04 2,04 Skupni fiksni stroški na dan 87,74 82,36 78,45 Skupni fiksni stroški na leto , , ,16 Stroški maziv, goriv, pnevmatik, na dan Amortizacija vodenja 6,35 6,01 5,43 Stroški goriva 28,40 29,63 29,42 Maziva 0,75 0,75 0,75 Stroški AdBlue 0,23 0,23 0,58 Stroški popravil 0,66 1,12 0,71 Skupni stroški pnevmatik 3,35 3,35 3,35 Skupni variabilni stroški (na 100 km) 39,74 41,09 40,25 Skupni variabilni stroški (na leto) , , ,67 Skupni stroški na leto (prevoženih km) , , ,83

21 Štirje partnerji, ena misija Vsi za enega projekt, ki je trajal dve leti, ni mačji kašelj in ga je možno izvesti le z dobrimi partnerji in s skupnim sodelovanjem. Za novinarska dela smo poskrbeli člani uredništev, medtem ko ostali štirje partnerji pokrivajo vsak svoje specifično področje. Pomembna je kvaliteta, preglednost in profesionalnost. Pri Dekri so skrbeli za tehnični in znanstveni nadzor vozil. K temu spadajo tudi redni varnostni in ostali pregledi, kot tudi kalkulacija nastalih stroškov. Za lažjo primerjavo je kot partner sodeloval tudi Goodyear, ki je vsa vozila opremil z enakimi pnevmatikami. Poleg tega so njihovi strokovnjaki ves čas nadzirali tudi obrabo pnevmatik. Točenje goriva in merjenje porabe je nadzorovala UTA s točilnimi mesti v 40-ih državah. Pri testu je sodelovalo tudi podjetje ZF, ki je specializirano za izdelavo pogonskih osi in podvozij. Volvo Trucks FH 460 Scania R 450 Renault Trucks T 440 DAF XF 460 TE-ST 780 TE-ST 781 TE-ST 782 TE-ST kw/469 PS 331 kw/450 PS 323 kw/440 PS 340 KW/460 PS 12,8 l 12,7 l 12,8 l 12,9 l kg kg kg kg , , , , , , ,88 5) 1.655,84 1 dan 5 dni 2 dneva 1 dan ,01 38,01 33,21 33,85 7,89 8,65 7,74 7,86 0,46 0,46 0,46 0,46 2,27 2,27 2,27 2,27 20,41 20,41 20,41 20,41 10,00 10,00 10,00 10,00 4,90 4,90 4,90 4,90 2,04 10,20 4,08 2,04 81,98 94,90 83,06 81, , , , ,33 5,95 6,65 5,81 5,92 26,79 29,60 30,23 28,41 0,75 0,75 0,75 0,75 0,55 0,30 0,52 0,34 0,83 1,69 0,83 0,65 3,35 3,35 3,35 3,35 38,23 42,32 41,50 39, , , , , , , , ,43

22 Primerjalni test // zaključek Servis in vzdrževanje km Izvedena dela Stroški v evrih TCO Čas izpada Mercedes-Benz Actros (TE-ST 776) Prenos* 1 d 4 h Dodaten pogon ni tesnil, ponovna zatesnitev, dolitje hidravličnega olja. 705,53 x 1 d Menjava koles na prednji in pogonski osi ,60 Seštevek izpadlega časa. 2 d 4 h MAN TGX (TE-ST 778) Prenos* 1 d 0,5 h 1 komplet brisalcev. 23,55 x Menjava pnevmatik na prednji in pogonski osi , Popravilo po nesreči, stopnice in desna vrata zamenjana ,54 Pregled in menjava olja, nastavitev ventilov, menjava sušilnega filtra, priprava na zimo. 957,56 x Pregled izpušnega sistema. 68,00 Tehnični pregled. 102,10 Seštevek izpadlega časa. 1 d 0,5 h Iveco Stralis Hi-Way (TE-ST 779) Prenos* 1 d Menjava pnevmatik na vseh oseh , Stopnice na desni strani popravljene, vključno z lakiranjem. Pregled in nastavitev svetlobnih 693,71 teles Preizkus akumulatorja in menjava. 808,07 x Popravilo glavne veje električnih vodnikov in popravilo luči. Menjava obeh blatnikov na zadnji 444,25 osi. Seštevek izpadlega časa. 1 d Volvo FH (TE-ST 780) Prenos* 1 d Menjava priključka. 979, Menjava vseh pnevmatik ,50 Menjava motornega olja, oljnega filtra in filtra goriva. Menjava več žarnic, menjava mehanizma 827,92 x naslona roke. Montaža nosilca za lestev na zadku kabine. 253, Menjava blatnika, menjava pozicijskih luči na zadku. 694, Menjava vseh pozicijskih luči. 47,66 Zamenjava obeh akumulatorjev. Garancija Seštevek izpadlega časa. 1 d Scania R (TE-ST 781) Prenos* 3 d 5 h Vodeno iskanje napak, menjava senzorja za x 0,5 d 341,80 tlak, čiščenje izpušnega sistema Menjava zadnje desne vzvratne luči. 88, Vodeno iskanje napak, regeneriran filter trdih delcev, nastavitev žarometov. 148,18 0,5 d Menjava pnevmatik na prednji osi, zamenjava pnevmatik na zadnjih oseh. 574,54 Nastavitev ventilov, filtra in obnovitev SCR sistema, menjava olja in filtra v retarderju, menjava 1.035,54 x zračnega filtra, namestitev priklopa prikolice. Optična nastavitev podvozja, menjava zadnje leve luči. 383,73 Seštevek izpadlega časa. 4 d 5 h Renault T (TE-ST 782) Prenos* 2 d Menjava pnevmatik med seboj. 564, Menjava pnevmatik na dvižni osi. 563, Menjava pnevmatik na krmilni osi , Menjava ventila na dvižni osi. 30,40 Pavšal, dodan zaradi napačnih računov. V prihodnje bo zamenjan z dejanskimi stroški x Seštevek izpadlega časa. 2 d DAF XF (TE-ST 783) Prenos* 5,5 h Menjava vseh pnevmatik ,40 Različna dela na svetlobnih telesih. 140, Pregled in novo programiranje elektronike, pregled retarderja in zamenjava 665,51 x magnetnega ventila. Seštevek izpadlega časa. 5,5 d *Prenos, poglej članek v Transport 12/2015 (objavljena popravila iz prvega leta testa) d = dan, h =ura Največji sovražnik je mraz Joachim Fehrenkötter, direktor Sedem testnih kandidatov ima za seboj tudi dve zimi. In v težkih pogojih se izkaže, kdo je pravi korenjak, pa tudi kdo ali kaj je šibek člen. Vseh sedem finalistov ima eno skupno pomanjkljivost in to je akumulator. V preteklih letih so proizvajalci vozila opremili z dodatnimi sistemi ter novo in dodatno elektroniko, ki skrbi za delovanje motorja, varnost in udobje in brez nje tovornjaki ne funkcionirajo več! Številna dodatna oprema, kot je nočni grelec ali klima, ki deluje, ko je motor ugasnjen, telematika in infotainment so pomembni sopotniki na dolgih vožnjah. In prav noben voznik se jim v današnjem času ne bi več odpovedal. Po drugi strani pa se je s tem v primerjavi s preteklostjo občutno povečala poraba električne energije. Na žalost pa tem spremembam in dopolnitvam ni sledila izboljšava akumulatorjev ter napetosti na vozilih. 24 voltni sistem je namreč standardno v uporabi že od 40-tih let prejšnjega stoletja in zaradi prenizke napetosti močno trpijo akumulatorji. To se še posebej izkaže v zimskem obdobju, ko se akumulatorji popolnoma sesedejo, kar se zgodi tudi akumulatorjem, ki niso stari niti eno leto. Izpad vozila, zagon motorja s pomočjo druge naprave ali vozila, odvoz v servisno delavnico in menjava akumulatorja pa so posledice, ki jih trpi prevoznik in voznik. Tukaj se stroški hitro povzpnejo na več kot evrov. Zato bi morala biti moderna vozila opremljena z modernimi oskrbovalci z energijo. Proizvajalci avtodomov so to že naredili: vgrajujejo gel akumulatorje, kot tudi ločene sisteme za zagon vozila in napajanje električnih elementov. To pa v povezavi z 48 voltnim sistemom občutno zmanjšuje nastanek vseh težav tudi v hladnejšem obdobju. Zelo me zanima, kdo od proizvajalcev bo kot prvi ponudil možnost vgradnje zmogljivejšega 48 voltnega sistema.

23 Sedem na en mah Besedilo: Carsten Nallinger; fotografije: Thomas Küppers Bistvo Trans Aktuell-Fehrenkotter tes ta je primerljivost. In sicer, da smo lahko med seboj primerjali modele različnih proizvajalcev je bilo potrebno najti rešitev, ki bo vsa vozila nadzorovala enako. In čeprav ima večina vozil že serijsko vgrajeno telematiko, se ta malenkostno razlikuje med seboj. Da smo dobili med seboj primerljive podatke, smo uporabili opremo podjetja ZF Openmatics in njihovo opremo vgradili v vsa vozila. Le na ta način je bilo moč zagotoviti, da so podatki točni in primerljivi med seboj. Ti podatki vključujejo GPS pozicioniranje, podatke o načinu vožnje, podatke o vozilu in tudi podatke o vozniku. In to izključno zaradi enega razloga: test se namreč opravlja med rednim opravljanjem dela, seveda pa ne sme manjkati niti testna vožnja, ki služi kot osnova. V vsakodnevni situaciji se stil vožnje razlikuje od voznika do voznika, zato je toliko bolj pomembno, da se tovrstne dejavnike izključi. Seveda pa telematika ni vsemogočna, zato tudi ne more vključevati vseh dejavnikov, ki vplivajo na vožnjo. Sistem Openmatics sestavlja standardizirana On Board enota in s spletom podprta programska oprema ter portal za prenos podatkov. Na voljo je tudi posebna aplikacija. Za razliko od ostalih ponudnikov telematike, ki se večina ukvarjajo z določenimi področji, nudi Openmatics možnost razširitve in s tem predstavlja fleksibilni koncept. V tako imenovanem App Shopu je moč kupiti tudi ostalo programsko opremo, s pomočjo Software Development Kits (SDK) programskega orodja pa je možno aplikacijo razvijati dalje. Lep primer tega je aplikacija Order+. Ta združuje sistem, ki deluje s pomočjo mobilnih rešitev. Podpira različne možnosti, med njimi Eco-Driving, pregled nad časom počitka in vožnje, kot tudi snemanje podatkov iz merilnikov. Z aplikacijo Order+ se obe strani, tako voznik kot disponent, uspešno dopolnjujeta in informirata. Voznik lahko tako disponentu pošilja sporočila z različno vsebino. Rešitve s BLE tehnologijo Openmatics deluje s tako imenovano BLE tehnologijo (Bluetooth Low Energy), s katero je moč stalno slediti transportnemu procesu. Podatki se nalagajo v oblak. S pomočjo aplikacije na mobilni napravi ali spletno aplikacijo na osebnem računalniku je moč odčitavati pomembne podatke, kot je lokacija in stanje blaga. Do informacij imajo dostop tudi proizvajalci, logisti in prejemniki blaga. Bluetooth Smart porabi veliko manj energije, njegov doseg pa znaša več kot 30 metrov.

24 Predstavljamo // Novi Mercedes-Benz Conecto Novo lice mestnega malčka Conecto je idealen avtobus za regije, kjer so občutljivi na cene vozil, vendar se istočasno ne želijo odreči najnovejšim tehnologijam ob maksimalni varnosti in učinkovitosti. Besedilo in fotografije: Goran Kekić Conecta poznajo po celi Evropi, saj prometuje od Varšave do Carigrada in Moskve ter Bližnjega vzhoda. V vsega desetih letih od prihoda je lastnika našlo že 3000 modelov, najdemo jih tudi v Sloveniji. In prišel je čas večjih osvežitev, tako sedaj Conecto združuje nizke stroške lastništva z minimalnimi izpusti, skladnimi z normami Euro 6. Dizelski motor M 936 je nameščen zadaj, daljša zgolobna izvedenka pa uporablja tudi motor OM 470. Prvič je lahko Conecto opremljen z motorjem na naravni plin. Conecto NGT (Natural Gas Technology) je tako precej tišji od Vozilo je precej bolj okretno, na voljo je ESP in nov sistem ATC (Articulation Turntable Controller) pri zglobnih izvedbah. 24 //Transport // november 2016.

25 dizelsko gnanega modela, ob tem pa tudi čist in ekonomičen. Se pa oba dizelska motorja lahko pohvalita z izjemno močjo in navorom že pri 900 vrt/min. Ergonomičen in pregleden voznikov delovni prostor. Motor je nameščen zadaj vzdolžno. Nove standarde postavljajo tudi varnostni sistemi. Vozilo je precej bolj okretno, na voljo je ESP in nov sistem ATC (Articulation Turntable Controller) pri zglobnih izvedbah. Nova izvedba spred njega vzmetenja in večja nosilnost osi ob nižji masi ponuja več prostora za pot nike. Z 920 mm je širši tudi hodnik za prehod potnikov. Nizkopodni mestni avtobus Mercedes-Benz Conecto se izdeluje v dveh izvedbah: kot klasično 12,1 metra dolgo vozilo s tremi vrati ali kot zglobni Conecto G s štirimi vrati

26 Predstavljamo // Novi Mercedes-Benz Conecto in skupne dolžine 18,12 metra. Ker so se pri izdelavi fokusirali na točno določene dolžine, je Conecto sedaj zelo prikladen za mestne prevoz nike in odličen kot dopolnilo Citaru. Potniki v novem Conectu bodo zagotovo opazili veder, svetel in funkcionalen dizajn s sedeži City star basic ter novo LED razsvetljavo. Voznik pa sedi v prostornem kokpitu oblikovanem po vzoru in izkušnjah iz Citara. Armaturna plošča je blago zavita proti vozniku, vsi merilniki pa se lahko pohvalijo z barvami in kontrastom visoke resolucije. Povišan položaj sedenja izboljšuje preglednost, stikala so vzorno razporejena, multifunkcijski volanski obroč pa izdatno nastavljiv. Ergonomija je na precej višjem nivoju, tako da so vse voznikove operacije enostavnejše. Zaščitni zid izza voz nika je narejen iz nove ABS plastike. Za ugodno temperaturo skrbi zmogljiv klimatski sistem z močjo 32 ali 39 kw, pri zglobnem modelu pa 36 ali 43 kw. Conecto s ponosom nosi Merceds-Benzovo zvezdo na nosu. Conecto bo sedaj še bolj učvrstil svojo pozicijo na trgu in ko zraven dodamo še nov pogon, podvozje in varnostne sisteme, je to avtobus, ki s ponosom nosi Mercedesovo zvezdo na nosu. Serijska izdelava se bo pričela konec leta, v Evropo pa bo prihajal iz Mercedes-Benzove tovarne v Turčiji. Svetla in do potnikov prijazna notranjost. Zglobni conecto G z dolžino 18,120 mm. Tehnični podatki Conecto Conecto G Mere (DxŠxV) mm x2550x /2550/3120 Medosni razmak mm /7260/1600 Previs spredaj/zadaj mm 2805/ /3430 Motor M 936 Euro VI Blue Efficiency Power OM 470/Euro VI Full Efficiency Število valjev 6 6 Prostornina ccm ,700 Moč kw/km 220/ /360 Navor Nm pri vrt/min 1200 pri pri 1100 Menjalnik ZF Ecolife 6 AP 1200B ali Voith DIWA ZF Ecolife ili Voith DIWA Kapaciteta potnikov dizel/ngt 101/99 158/ //Transport // november 2016.

27

28 Predstavljamo // Neoplan tourliner Včeraj v Hannovru že danes v Sloveniji Zgodba Tourlinerja se je začela pisati leta Prvi avtobusi so bili narejeni v tovarni v Pilstingu, kasneje se je izdelava tega Neoplanovega avtobusa preselila v proizvodne obrate v turško Ankaro. Tako si tam deli proizvodno linijo z MAN-ovo serijo od R07 do R09, nam bolj poznano kot Lion s Coach. Seveda sta modela tudi v sorodu po tehnični plati. Besedilo: Martin Skušek; fotografije Martin Skušek, Neoplan Čeprav si Tourliner deli z MAN-ovimi turističnimi avtobusi proizvodnjo in tehnične značilnosti, je še vedno Neoplan, za katerega je značilen dizajn in potovalni prestiž. Novo oblikovanje Tourlinerja je v skladu s hišno oblikovalsko doktrino Sharp-Cut-Design. Prenova sprednjega dela se začne že pri strehi z novo strešno pokrivno masko. Pod vetrobranskim steklom je na novo skonstruirana maska vozila z lučmi. Večdelna maska je bolj prijazna za vzdrževanje in rokovanje, hkrati pa je zgubila 6 kg pri teži. Novi Tourliner 28 //Transport // november Zgodba Tourlinerja se je začela pisati leta Prvi avtobusi so bili narejeni v tovarni v Pilstingu, danes prihajajo iz Ankare.

29 je s črno barvo ozadja luči pripeljal novost tudi ostalim modelom Neoplana, kateri so imeli do sedaj sivo ozadje. Angel Eyes dnevne LED luči v obliki kolobarja še dodatno poudarijo črno ozadje. Bok zaznamuje krajši izrez nad prvim kolotekom, zaradi katerega se je dostopnost v prtljažni prostor povečala za cca. 18 cm. Od novih pozicijskih luči, preko zadnjega stekla, motornega pokrova, zadnjih luči pa na koncu odbijača so elementi novega zadka vozila. Ne samo lepotna prenova zadka, tudi shujševalne kure je bil deležen zadek, ki je lažji za 60 kg. Ravno tako je izboljšala aerodinamika za 20 % v primerjavi s predhodnikom. S količnikom zračnega upora 0,36 se lahko primerja z sodobnimi dostavniki srednjega razreda. Prenove je bila deležna tudi notranjost Novo armaturno polje z novo razporeditvijo stikal ponuja vozniku pregleden in ergonomičen delovni prostor. avtobusa.»kapitanov«prostor je dobil sveže barvne kombinacije in kakovostne materiale. Novo armaturno polje z novo razporeditvijo stikal ponuja voz- Svetla notranjost bazira na močnem kontrastu med sivimi in bež toni. niku pregleden in ergonomičen delovni prostor. Z izboljšanjem stranskega odlagalnega prostora so odpravili težavo pri shranjevanju papirjev formata A4 oz. velikih steklenic s tekočino. Veter prenove je zavel tudi skozi potniški prostor. Prenovljene odlagalne površine ponujajo izboljšano dostopnost ter večjo prostornost prtljažnega prostora. Izboljšana je tudi oprijemljivost predmetov odloženih v prtljažni prostor. Korenito spremembo so doživeli tudi servisni seti. Individualno nastavljive prezračevalne šobe ter luči v LED tehniki so sedaj ploskovno nameščene, medtem ko so bili seti pri predhodniku oblikovani v obliki valja. Tako kot so luči v servisnih setih v LED izvedbi, tako velja to tudi za ostale luči v potniškem prostoru. Ne gre izpustiti tudi novega barvnega koncepta, ki bazira na močnem kontrastu med sivimi in bež toni. Rezultat takega koncepta je žlahtna notranjost, ki jo dopolnjujejo še USB priključki za vsakega potnika. Transport // november // 29

30 Predstavljamo // Neoplan tourliner Slovenske predstavitve na Smledniku se je udeležilo veliko število prevoznikov. Nekoliko bolj očem prikrito je na novo dodelano prezračevanje v potniškem prostoru. Na novo skonstruirani zračni kanali omogočajo boljše zračenje in odzračevanje. Pri slednjem sesanje zraka poteka po celotni notranji dolžini. Novo ogrodje karoserije prevzame 50 % več energije pri prevračanju kot prej in s tem novi Tourliner izpolnjuje predpise ECE R Tudi pri pogonskem sklopu je zavel svež veter. Nov motor D2676 LOH Euro 6c je linijski šestvaljnik z cm 3 prostornine. Motor ima 200 Nm navora in 20 konjskih moči več od prejšnjega motorja. Na voljo so tri moči motorja. Pri menjalnikih sta na voljo dva: ročni šeststopenjski ZF EcoShiftt in hišni MAN TipMatic, pri katerem prestavljanje 12-ih prestav poteka avtomatizirano. MAN TipMatic so na novo opre- mili s kar nekaj sistemi za povečanje udobja in ekonomije. SpeedShifting z optimirano strategijo prestavljanja in SmartShifting s podporo pri prestavljanju navzgor sta namenjena udobju, medtem ko so sistemi EffisientCruise, EfficientRoll in Idle Speed Driving spogledujejo z ekonomiko vožnje. Novi Neoplan je lahko opremljen tudi z novim varnostnim sistemom MAN AttentionGuard, ki doprinese k večji varnosti in prepreči nesrečo, stroške popravila ter nepotreben izpad vozila. Sistem prepozna zmanjšano koncentracijo ali utrujenost voznika in predlaga vozniku, da pravočasno opravi počitek. Če je na začetku svojega obstoja Tourliner dobil od svojega sorodnika tehnični DNK, bo po trinajstih letih nekaj svojega novega tehničnega genetskega zapisa lahko vrnil svojemu sorodniku. Zato pa obstaja sorodstvo, mar ne? Tourliner Tourliner C Tourliner L Dolžina (mm) Širina (mm) 2550 Višina (mm) 3840 Obračalni krog (mm) Stojna višina v sredinskem prehodu (mm) 2000 Motor MAN D2676 LOH Euro 6c, R6 vrstni, cm 3 Moč (kw/km) 309/ / /460; 368/500 Navor (Nm) ali 2500 Menjalniki HA-Prenos 6S 2111BO 3,42 ali 3,73 12AS 2101BO 2,7 ali 3,15 12AS 2101BO 12AS 2101BO 2,73 ali 3,15 2,73 ali 3,15 Čeprav si Tourliner deli z MAN-ovimi turističnimi avtobusi proizvodnjo in tehnične značilnosti, je še vedno Neoplan, 30 za katerega //Transport je značilen // november dizajn in potovalni prestiž.

31

32 Predstavljamo // MB Vision Van Dostava prihodnosti Mercedes Benz Van je predstavil revolucionarno študijo dostavnega vozila po imenu Vision Van in z njo določil zahteve glede zmogljivosti in rešitve za prihodnje generacije dostavnih vozil. Z inovativnimi rešitvami advance pa se iz proizvajalca širi tudi na ponudnika celovitih sistemskih rešitev za prevoz blaga in potnikov. Avtor besedila: Boštjan Saje, inž. log., fotografije: Boštjan Saje in Daimler Pri Mercedes Benz Van menijo, da bo študija Vision Van, ki združuje najsodobnejšo tehnologijo, določila prihodnost urbane distribucije v mestnih središčih. Vozilo Vision Van poganja 75 kw elektromotor (na voljo naj bi bil tudi 150 kw) z navorom 270 Nm, s katerim bo mogoče prevoziti od 80 in do 270 km. Teoretična največja hitrost znaša 120 km/h, a bo elektronsko omejena na 80 km/h. Vision Van ponuja induktivno ali kabelsko polnjenje baterij. Za polnjenje baterije med zaviranjem pa poskrbi kinetična energija. Vozilo je namenjeno za prevoz kurirskih, ekspresnih in rezervnih delov, ki zajemajo radij do 40 km, zato je razpon 80 km idealno za to vrsto uporabe. Zanimiva notranjost brez volana in klasičnih merilnikov. Namesto volana imamo krmilno palico, merilniki pa se ob zagonu prikažejo na armaturi. 32 //Transport // november 2016.

33 Natovarjanje se vrši s pomočjo posebnega vozička, ki pripelje tovor do dostavnika in ga enostavno potisne v njegovo notranjost. Tovor je že zložen po vrstnem redu razkladanja. Nov način nakladanja S predstavitvijo Vision Vana, pa je Mercedes-Benz predstavil tudi nov način nakladanja, ki temelji na sistemu inteligentnih omar. Na regalih so nameščene svetleče LED diode modre barve, ki svetijo, ko je paket naložen. Ko vozilo pride na kraj dostave, se dvižna vrata odprejo avtomatsko, regal se pomakne navzven in tako omogoči vozniku neoviran in lažji dostop do pravega paketa. Da ve, kateri je pravi, mu pove svetleča LED dioda belo-rumene barve. Ko se paket vzame iz regala, se ta avtomatično umakne nazaj v tovorni prostor in vrata samostojno zap re. Regali, nameščeni v dveh vrstah so opremljeni s senzorji, ki znajo prebrati mere, težo in naslov prejemnika. Dostavljavec pred nakladanjem pakete skenira in jih postavi na določeno polico. Led osvetlitev potrjuje, da so skenirani predmeti naloženi v vozilu. Sistem sedaj ve, kje se nahajajo paketi in kje jih je treba raztovoriti. Futuristični dizajn zajema veliko črno masko, v kateri je integrirana LED matrika, preko katere vozilo komunicira z voznikom in okolico. Ima veliko in široko vetrobransko steklo, namesto volana in pedala pa ima kontrolno palico, s katero voznik upravlja vozilo. Stranska ogledala so zamenjale kamere. Z okolico pa komunicira preko LED zaslonov. Armaturna plošča je v obliki loka in prikrita s tekstilom ter se razteza preko celotnega prednjega dela. Ko je vozilo v stanju pripravljenosti, se lok obarva z modro barvo na črni podlagi. Ko je vozilo v pogonu pa se lok aktivira in prikaže različne merilnike, načrtovalec poti in podatki letenja brezpilotnih letal. Vozilo ima možnost komunikacije z voznikom tudi preko tal v potniški kabini in s posebnimi vizualnimi LED učinki osvetli voznikov prostor, ko se vozilo približuje pešcem ali kolesarjem. Zadnja stena voznikove kabine je namenjena vozniku kot informacijski terminal in zagotavlja vse potrebne informacije o postopku dostave paketov. Na strehi vozila sta nameščeni dve brezpilotni letali, ki omogočata hitro, zračno dostavo paketov. Ta brezpilotna letala lahko nosijo do 2 kg težak tovor, baterije pa omogočajo polete do 10 km daleč. Po zaključku dostave se brezpilotno letalo samo vrne nazaj na vozilo. Dostavo pa lahko vršimo tudi s pomočjo robotkov, ki se nahajajo pod policami v tovornem delu. Roboti lahko sami prevozijo med 1,5 in 3 km. Algoritem izračuna idealno pot za dostavnik z optimiziranimi postanki za posamezne robote in kasneje za pobiranje praznih robotov. Na določenih točkah voznik vozilo ustavi in iz regala vzame paket ter ga vstavi v robota. Da ve, kateri paket je pravi, se regal obarva z modro barvo. Robot nato nadaljuje samostojno pot po pločniku do Zadek je posebno oblikovan da omogoča lažje nakladanje in razkladanje.

34 cilja dostave s hitrostjo 6 km/h in je sposoben zaznati ovire na poti. Opremljen je s kamero, preko katere lahko v kontrolnem centru spremljamo pot. Ko naročnik prejme dostavo, lahko robota odpre samo preko aplikacije, vzame paket in zapre robota. Kasneje se voznik vrne po robotke, ki se samodejno naložijo v kombi in pričnejo s polnjenjem baterij. Dno vozila je povsem ravno, sovoznikova vrata se odpirajo avtomatsko in omogočajo hitro in bolj fleksibilno vstopanje in izstopanje, prav tako pa ima dostop do prostora za tovor, ne da bi odprl stranska in zadnja vrata. S takšnim načinom distribucije bi se lahko povečala učinkovitost do 50 %, pravijo pri Mercedes Benz Van. Za pravilno dostavo paketov pa poskrbi nadzor programske opreme v oblaku, ki skrbi za celoten proces dostave. Tovorni prostor nudi interaktiven dizajn, paketi se zlagajo tako, kot se bodo dostavili. Predno pa gredo paketi v vozilo, se poskenirajo in gredo na police. Tako se izračuna tudi pot vozila. Ko vozilo prispe na kraj dostave, avtomatski sistem pravilen paket izroči vozniku, dronu ali robotku. Dostava prihodnosti: ko voznik prispe na mesto dostave na policah zasveti bela luč, tako da voznik ve, kateri paket dostavlja na tem mestu. Nato ga dostavi osebno, s pomočjo dronov ali s pomočjo robotkov. 34 //Transport // november 2016.

35

36 Predstavljamo // Citroën Jumpy Spacetourer in Peugeot Expert Traveller Novodobni dostavniki Citroën in Peugeot sta v Sloveniji predstavila svoja nova dostavnika in sta naslednika Citroënovega Jumpya in Peugeotovega Experta, ki sta bila prvič predstavljena leta Novinca sta postavljena na novo EMP2 modularno platformo, ki nudi udobje, veliko nosilnost ter različne načine nadgrajevanja. Tovrstna vozila so postala resen partner poslovnim uporabnikom, novinca pa sta tudi ekonomična, zmogljiva in varna. Sedaj prihajata kot klasičen dostavnik z dvema, tremi ali petimi sedeži in zaprtim tovornim prostorom, kot šasija za nadgradnje, kot kombi in kot posebna izvedenka za prevoz oseb. Oba sta na voljo v standardni (M) in podaljšani izvedbi (XL) ter kot kompaktna izvedenka (XS). Slednja je najkrajša, saj v dolžino meri 4,6 metra in je za to izredno okretna tudi na najožjih mestnih predelih. Z raztegom za 35 centimetrov dobimo standardno izvedenko in ob raztegu za še dodatnih 35 centimetrov pa podaljšano izvedenko. Zaradi treh dolžin je vozilo postavljeno na dve različni medosni razdalji (2,92 m in 3,27 m), kar prinese tudi dva zadnja previsa (0,80 m in 1,15 m). Višina znaša 1,9 metra, višina notranjosti v tovornem delu pa 1177 milimetra. Ojačana šasija omogoča obremenitve do 1400 kg in vleko prikolic do 2,5 t. V najdaljši izvedbi je uporabna nakladalna dolžina poda 2682 mm in lahko preko zadnjih ali bočnih drsnih vrat naložimo do tri evro palete. Omogoča pa Jumpy tudi prevoze predmetov dolgih do 4 metre s pomočjo posebne lopute v pregradni steni, ko lahko tovor porinemo tudi v potniško kabino. Notranjost je povsem prilagojena uporabniku. Merilniki so pregledni, stikala pri roki, še posebej pomembna pa so številna odlagalna mesta. Sovozniški sedež lahko služi tudi kot premična pisalna mizica ali kot nosilec za tablico in pametni telefon, s čimer se prelevi vozilo v pravo pisarno na kolesih. V Jumpyu pa lahko srečamo tudi števil- 36 //Transport // november Celotna paleta: furgon, podaljšana kabina, kombi in šasija za nadgradnjo.

37 IZVEDBE: KOMPAKT KOMPAKT STANDARD PODALJŠANA 8/9 SEDEŽI STANDARD 5/6 SEDEŽI 5/6 SEDEŽI PODALJŠANA 2/3 SEDEŽI ne tehnologije, ki olajšujejo življenje in delo voznika, med njimi lahko naštejemo Top Rear Vision, ki pomaga pri parkiranju, Head-Up displej, Mirror Screen omogoča varno pregledovanje aplikacij s pametnega telefona, CI- TROËN Connect Nav, novi 3D navigacijski sistem na dotik in s povezavo v realnem času, Na volj pa so seveda tudi številni sistemi za pasivno in aktivno varnost, ki je na najvišjem nivoju, saj sta vozili na preizkusu varnosti prejela najvišjo oceno 5 zvezdic. Vsi motorji za zadovoljevanje ekoloških norm Euro 6 uporabljajo tehnologijo SCR ter aditiv AdBlue. Motor Moč (kw)/km Navor Nm pri vrt/min Poraba in izpusti l/100 km g/km CO BlueHDi 95 70/ pri , BlueHDi 95 S&S 70/ pri , BlueHDi 115 S&S 80/ pri , BlueHDi 120 S&S 90/ pri , BlueHDi 150 S&S 110/ pri , BlueHDi 180 S&S 130/ pri ,8-151 Transport // november // 37

38 Predstavljamo // VW Transporter Edition Špan Sfrizirajte SVOJ kombi Pri dostavnikih je vedno na prvem mestu uporabnost, nosilnost, robustnost, sam izgled pa je včasih kar zapostavljen. Tudi osnovna oprema je po navadi bolj špartanska. Prevladujoča misel je, da morajo ta vozila služiti svojemu gospodarju in da tu ni časa za šminko. 38 //Transport // november 2016.

39

40 Tudi pri dostavnikih postaj izgled pomemben. Kljub temu pa lahko zapišemo, da so se v zadnjem desetletju tudi oblikovalske linije na dostavnikih precej zmehčale. Ravne in ostre površine so zamenjale zaobljene linije in profili, na precej višjem nivoju je tudi oprema, predvsem varnostna. Vse več pa je danes tudi teženj, da bi bil naš dostavnik tudi na zunaj lepši in očesu prijaznejši. Nekaj podobnega so delali fantje v popularni TV seriji na MTV»Pimp my car«, kjer so v domači garaži iz povsem razpadajočega avtomobila naredili poželenja vredno vozilo. Ni potrebno veliko truda in denarja, pa se lahko tudi klasičen dostavnik spremeni v precej bolj dinamičen in športen avtomobil. Nova platišča in pnevmatike, nekaj okrasnih detajlov in vaše vozilo bo kot prerojeno. Takšnih predelav so se precej resno lotili pri podjetju Špan iz Brezovice, kjer so tudi zastopniki za Volkswagnova gospodarska vozila, zato so za svoj model vzeli ravno Volkswagen Transporter Krpan, kar pomeni, da je v vozilu 5 sedežev, zadnji del pa je fizično ločen s pregradno steno z oknom in zato predstavlja ugoden nakup za pravne osebe. Najprej so Transporterja spustili za 35 mm, a ga istočasno postavili na 18 plačna atraktivna lita platišča MSW, na katera so namestili pnevmatike Toyo 255/45 R18. Že samo to je prineslo transporterju precej bolj»divji«izgled. Pri pogledu z zadnje strani se najbolje opazi znižano podvozje in konkretno široke, nizkopresečne pnevmatike. Ker je vozilo v osnovi bele barve, so za dodatno dekoracijo uporabili črno barvo in ustvarili odličen kontrast. Z boka bomo opazili zatemnjene bočne smernike ter zatemnjena stekla v drugi in tretji vrsti. A pozor! To je model Krpan, ki v tretji vrsti nima stekel temveč pločevino. S kvalitetnimi, temnimi nalepkami pa so vseeno ustvarili videz, kot da tam okno je. Okni v drugi vrsti in na prtljažnih vratih sta dodatno zatemnjeni, dekoracijo iz črne folije pa najdemo tudi na B stebričku in zadnjih vratih. Črna folija je tudi na ogledalih, saj bi bela barva kazila videz avtomobila. Čez celotno bočno linijo se razteza prekinjena črna linija, na njej pa podpis Edition Špan. Podoben napis najdemo tudi na kromirani letvici maske. Na zadku so zatemnjena stekla luči, mačjih očes in tretja zavorna luč, klasičen kromiran logotip VW pa je sedaj črn. Atraktivnega videza je avtomobil tudi, če ga pogledamo z vrha, saj je celotna streha črna (prelepljena s folijo), s čimer smo iz povsem belega vozila dobili lično črno-belo barvno kombinacijo. Naj za konec še povemo, da je tako predelan Transporter tudi uradno homologiran in povsem skladen s cestnimi predpisi in da tovrstna transformacija ne stane celo bogastvo. Ko vse dodatke vržemo na papir, skupaj z 18 palčnimi platišči in pnevmatikami, vsemi zatemnitvami in polepitvami, pokaže računica na koncu na tri evrske tisočake. Ker pa se proces dodelave vozila dela povsem individualno z vsako stranko posebej, se cene predelav tudi razlikujejo, saj vam lahko namestijo tudi 22 palčna platišča, nastavijo podvozje, vgradijo dodatno ozvočenje, navigacijo, multimedijo, Atraktivna platišča, ki jih vgradijo so lahko velika do 22 palcev. S kvalitetnimi nalepkami ustvarijo videz, kot da je tudi v tretji vrsti okno. 40 //Transport // november 2016.

41

42 PNEVMATIKE Kaj pomenijo napisi in oznake na bočnici? Na pnevmatike pogosto gledamo kot na nekaj črnega, okroglega in dolgočasnega. V tem članku bomo s pomočjo Laurenta Colantonia, Goodyearovega direktorja za tehnologijo gospodarskih pnevmatik v regiji EMEA, poskusili to ovreči in pojasniti, kaj pomenijo napisi na pnevmatiki. Bočnica pnevmatike sicer nikoli ne bo dobitnica nagrade za književnost, vsebuje pa veliko pomembnih podatkov. Kaj torej pomenijo napisi na njej in zakaj so pomembni? Tabela s simboli hitrosti Simbol hitrosti Hitrost km/h F 80 G 90 J 100 K 110 L 120 M 130 N 140 P 150 Q 160 R 170 S 180 T 190 Zgolj prava dimenzija pnevmatike za tovorna vozila in avtobuse še zdaleč ni dovolj. Pnevmatika mora namreč biti primerna tudi za težo in hitrost vozila ter razmere vozišča, na katerem se bo uporabljala. V Evropi za označevanje pnevmatik veljajo predpisi ECE-R54, kar pomeni, da morajo imeti pnevmatike ob oznaki dimenzije navedene še pogoje uporabe. Pogoje uporabe sestavljajo besede in številke, privulkanizirane na bočnici, ki povedo, če je pnevmatika ustrezna za vozilo, na katerega je nameščena, in za uporabo, kateri je vozilo namenjeno. Napačno izbrana pnevmatika se hitro obrabi in poveča porabo goriva, na njen račun lahko dobite kazen, v najslabšem primeru pa lahko privede tudi do nezgode. Na bočnici najprej opazimo ime blagovne znamke in ime pnevmatike. V večini primerov nam že slednje pove, kakšna je namembnost pnevmatike in za katero osno pozicijo je predvidena. Goodyearova pnevmatika za cestni prevoz KMAX S nam že takoj razkrije, da omogoča veliko prevoženih kilometrov, črka S pa pomeni, da je namenjena vodilni osi. Podobno nam poimenovanje pnevmatike Goodyear FUELMAX D naznani, da slednja omogoča čim večji izkoristek goriva. Kaj pomenijo velike številke? Velike številke predstavljajo dimenzijo pnevmatike. V primeru, da imamo pnevmatiko dimenzije 315/80R22.5, 315 predstavlja širino preseka plašča v milimetrih, naslednja številka, v našem primeru 80, je presečno razmerje, ki v odstotkih izraža višino preseka plašča deljeno s širino preseka. Nizkopresečne pnevmatike s presečnim razmerjem 70, 60, 55, 50 ali celo 40, imajo manjši zunanji premer, s tem pa je tudi višina vozila manjša, kar omogoča več koristnega tovora in nižje težišče. Dalje črka»r«pomeni, da ima pnevmatika radialno zgradbo, 22.5 pa je v colah izražen premer platišča. Če je pnevmatika ustrezne dimenzije za vaše vozilo, se bo sicer prilegala, vendar je potrebno upoštevati še druge dejavnike, da bo skladna tudi z lokalno zakonodajo. 42 //Transport // november 2016.

43 Sledita dve oznaki, ki predstavljata indeksa nosilnosti in hitrosti. Če sta to oznaki 156/150 K, je indeks nosilnosti 156, kar pomeni, da je največja obremenitev enojne pnevmatike kg. Druga številka, 150, je največja obremenitev na pnevmatiko pri dvojni montaži in znaša kg. Črka K je simbol hitrosti, ki pove, da je največja dovoljena hitrost 110 km/h. Če so navedene pnevmatike nameščene na vodilni in pogonski osi značilnega dvoosnega tovornjaka, je pri hitrosti do 110 km/h največja dovoljena obremenitev 8 ton na sprednji osi (2 x kg) in 13,4 tone na pogonski osi (4 x kg), skupaj torej 21,4 tone. Dejansko pa največjo težo omejuje lokalna zakonodaja, v večini držav je to 18 ton. Na levi strani sledi še en pogosto uporabljen simbol in predstavlja indeks nosilnosti, če se pnevmatika uporablja pri alternativni hitrosti. V primeru, da imamo simbol 149 M 145 in je naša alternativna hitrost (M) 130 km/h, se indeks nosilnosti zmanjša na 149 (3.235 kg) pri enojni montaži, pri dvojni pa na 145 (2.900 kg). V našem primeru za vozilo velja največja skupna obremenitev 18 ton pri največji hitrosti 130 km/h, če le to dopušča zakon. Naslednja informacija je povezana s starostjo pnevmatike. Štirimestna koda (trimestna pred letom 2000) označuje teden in leto izdelave pnevmatike. Ta številka je ponavadi ob črkah DOT (ki pomenijo US Department of Transport - ameriško Ministrstvo za promet). Oznake za zimske razmere Pnevmatike, primerne za zimske razmere, nosijo dodatne oznake. Ker se evropska določila v zvezi z zimskimi pnevmatikami za gospodarska vozila ves čas spreminjajo, je zelo pomembno, da jih spremljamo in nameščamo ustrezne pnevmatike. Pnevmatike z oznako M+S, MS ali katerokoli kombina- cijo črk M (za blato oz. mud) in S (za sneg oz. snow), so primerne za določene zimske razmere. Konec leta 2012 je EU za tovorne zimske pnevmatike uvedla novo klasifikacijo, snežinko v gori s tremi vrhovi (3PMSF), ki se nanaša na zmogljivosti v težavnejših zimskih razmerah. Pnevmatike s simbolom 3PMSF morajo uspešno opraviti zahteven ISO test, na katerem se primerja oprijem referenčne in testne pnevmatike na zbitem snegu. Za uspešno oceno na testu mora biti testirana pnevmatika v šestih od desetih ciklov za vsaj 25 odstotkov boljša od referenčne. Druge oznake Indikatorji obrabe tekalne plasti (TWI - Tread Wear Indicators) so rahlo izbočeni deli na dnu kanalov tekalne plasti, ki kažejo na obrabo pnevmatike. Njihov Tabela Indeksov nosilnosti (LI) in dovoljenih obremenitev položaj nakazujejo oznake TWI ali ^ (strešica), razporejene po zunanjem robu pnevmatike. Če se približajo ravni tekalne plasti, opozarjajo, da pnevmatika zahteva vzdrževanje. Indikatorji TWI so zelo pomembni pri merjenju preostale globine profila. V večini evropskih držav je minimalna globina profila pnevmatike predpisana z zakonom. Tubeless pomeni, da pnevmatika ne potrebuje zračnice. Take pnevmatike zahtevajo primerna platišča, da zrak pri platiščih ne uhaja. Pnevmatike z zračnico so danes redke, če pa se uporabljajo, morajo imeti ustrezno zračnico in ščitnik (zaščitni pas, ki se prilega poglobljenemu delu platišča). Pri radialnih pnevmatikah z zračnico mora biti na zračnici in na ščitniku oznaka radial. Regroovable pomeni, da je pnevmatika, ko se tekalna plast obrabi do določene globine, primerna za narezovanje kanalov. Česa pa ni navedenega na bočnici? Edini podatek, ki je za vožnjo pomemben, vendar ni naveden na bočnici, je polnilni tlak pnevmatike. Ta se spreminja glede na vozilo in njegovo uporabo. Na bočnici pnevmatike tudi ni navedenih razredov z oznake EU, ki navajajo zmogljivost pnevmatike glede na porabo goriva, oprijem na mokri podlagi in zunanji kotalni hrup. LI Kg LI kg LI kg LI kg LI kg LI kg Transport // november // 43

44 Tehnika // CAN-Bus Ozko grlo Se čas CAN-Bus protokola izteka? Da bi vozila lahko avtonomno vozila, so potrebne večje pasovne širine prenosa podatkov. Na vidiku je že nova rešitev. Številni asistenčni sistemi v vozilih so tisti, ki omogočajo vse bolj opevano avtonomno vožnjo vozil in kar lepo število le teh je že dan danes vgrajenih v vozila. Toda šele v inteligentni povezavi med seboj omogočajo delno ali popolnoma avtonomno vožnjo vozil. Povezljivost raznovrstnih senzorjev je tako vodila od sistema ABS k ESP in kasneje k radarskim tempomatom. Korak dalje je električno podprto krmiljenje in še korak dlje avtonomno parkiranje vozil. Asistenčni sistemi zbirajo informacije iz raznovrstnih senzorjev in jih nato pretvarjajo v signale za ostale sisteme, kot sta krmiljenje ali zaviranje. Zaradi tega se preko žic v vozilu konstantno pretaka velika količina podatkov. Bolj kot bodo vozniki razbremenjeni s pomočjo asistenčnih sistemov, večja bo potreba po večji količini prenesenih, obdelanih in razporejenih podatkov. Poleg tega bodo vse hujši pritiski in zahteve za nemoteno delovanje in robustnost teh sistemov. Avtonomna vožnja postavlja izredno visoke kriterije o varnem prenosu podatkov v vozilu. Že danes so v gospodarskih vozilih vgrajeni različni protokoli prenosa podatkov. In sicer je njihova uporaba odvisna od različnih tipov, vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Trenutno najbolj znan in razširjen protokol prenosa podatkov je CAN-Bus (Controller Area Network). Skoraj večina vseh sistemov krmiljenja motorne elektronike in menjalnikov uporablja ta protokol in prav tako tudi servisne delavnice, ki s pomočjo tega protokola dostopajo do krmilnikov in odčitavajo njihovo delovanje in napake. Toda tudi sistemi znotraj kabine, kot so klimatska naprava in sistemi za šasijo, uporabljajo CAN protokol. Toda»vsemogočni«CAN pa ni sam v vozilih. Manjše naprave z manj kompleksnimi funkcijami komunicirajo preko LIN-Bus (Local Interconnect Network) protokola. Mednje spada komfortna elektronika, kot so električno pomična stekla, strešno okno in nastavitev sedežev. LIN-Bus protokol je resnično cenovno ugoden sistem. Za medijske vsebine infotainment sistemov se uporablja MOST-Bus (Media Oriented System Transport) protokol. Na področju podvozja pa se pogosto uporablja Flex-Ray protokol. Ta Bus protokol je v primerjavi z ostalimi sistemi dražji, toda za razliko ponuja veliko večjo pasovno širino prenosa podatkov. To pomeni, da je številne informacije moč prenesti v kratkem času. Flex-Ray ponuja možnost prenosa podatkov v realnem času. Natančno je določeno, ob katerem času mora določen krmilnik poslati določeno informacijo. Ta protokol pride prav zlasti tam, kjer je potrebno hitro in natančno določanje parametrov, na primer na področju podvozja. Omenjeni protokol bo vse pogosteje uporabljen in sicer da bodo asistenčni sistemi delovali precizneje in bolj zanesljivo. CAN-bus protokol pa za razliko od slednjega sistema deluje dokaj problematično. To pomeni, da poskuša krmilnik v določenem času prenesti informacije in sicer le pod pogojem, da je»linija«, preko katere komunicira, v tem času prosta. V nasprotnem primeru poskuša krmilnik informacije poslati malce kasneje. Zaradi tega pa prihaja do časovnega zaostanka pri prenosu informacij. In v primeru predolgega časovnega zamika postane informacija brez vrednosti. Obremenitev pasovne širine pri CAN- -Bus protokolu naj ne bi presegala 60 odstotkov. Če je ta odstotek presežen, je prenos podatkov prevelik in uporabnost podatkov skoraj nična. Opcija razširitve pasovne širine je bila vgradnja dodatnega CAN-Busa. Toda ta integracija ni prav pogosta, saj je draga. Zato so strokovnjaki prepričani, da CAN-Bus protokol ne bo ustrezen za prenos podatkov pri avtonomni vožnji. Veliko bolj logična je v tem primeru uporaba zmogljivejšega sistema za prenos 44 //Transport // november 2016.

45 podatkov. Flex-Ray je predrag. Ethernet, ki se danes uporablja pri računalniških omrežjih in v avtomatizacijskih procesih, bi nekoliko nadgrajen lahko postal uporaben tudi v vozilih. Istočasno ponuja veliko pasovno širino, uporabljati pa ga je moč v večih različicah. Prehod na nov protokol pa se vsekakor ne bo zgodil v kratkem. Ta prehod na nov protokol prenosa podatkov bo postopen. Tukaj morajo namreč razvijalci avtomobilske tehnike natančno preučiti delovanje in cikle modelov. Vmesna rešitev, za razbremenitev CAN- -Bus protokola brez dodatne vgradnje oziroma razširitve tega sistema, je uporaba CAN-FD Bus protokola (Flexibile Data Rate). Tukaj se spremeni»le«protokol komuniciranja. Kljub temu pa je potrebno ob uporabi slednjega narediti določene popravke na programski in strojni opremi krmilne elektronike in ne na fizičnem prenosu podatkov. Omenjeno tehnologijo so že uporabili pri Mercedesu in njihovem Future Trucku. Protokol so uporabili za prenos podatkov radarja, medtem ko stereo kamera deluje preko Flex- -Ray protokola. Komunikacijski protokol CAN-FD omogoča prenos več podatkov hkrati in sicer 64 bajtov namesto 8 bajtov. Pri uporabi tega protokola prenos 64 bajtov podatkov ne traja nič dlje kot prenos 8 bajtov pri protokolu CAN-Bus. To pomeni, da je prenos 8-krat večje količine izveden v istem času kot prej. Nove tehnologije za uporabo pri asistenčnih in multimedijskih sistemih po ponujajo tudi riziko. Komunikacija med vozili (Car to Car), s pomočjo katere bi se lahko zmanjšale kolone, ali naslednja generacija avtomatiziranih sistemov zaviranja in komunikacije vozil z infrastrukturo (Car to X), pa bo delovala le tedaj, ko se bodo podatki prenašali iz omrežja v vozila. Vozilo bo s tem postalo odprti sistem. To pa že ponuja možnost manipulacije. Tu pa morajo razvijalci sprejeti odgovornost, da bodo njihovi sistemi zaščiteni pred tovrstnimi vplivi. Že sedaj se podatki prenašajo v vozila predvsem pri izdelavi vozil in v servisnih delavnicah. Tukaj pa je tudi dodaten potencial optimizacije z novimi protokoli prenosa podatkov. Pri nižji pasovni širini prenosa podatkov traja zapisovanje podatkov v krmilne module dlje, s tem pa se podaljšuje tudi čas, v katerem mora vozilo biti na servisu. Hitrejši prenos bi pomenil hitrejšo servisno dejavnost in večje število»obdelanih«vozil. Prav tako pa predstavlja hitrejši prenos podatkov pozitivne lastnosti tudi pri sami proizvodnji vozil, kjer bodo lahko proizvajalci še dodatno pohitrili že tako hitre proizvodne procese.

46 Test // Ford ranger 3,2 wildtrak Kamor koli brez odmora Pick up vozila s pogonom na vsa kolesa so v osnovi delovni stroji, zaradi svoje atraktivnosti in različnosti pa so pritegnila pozornost različnih podjetij, pa tudi gasilcev, električarjev, Vse bolj jih cenijo tudi individualisti. To so odlične napovedi za nadaljnji razvoj vseh proizvajalcev tovrstnih vozil. Med vsemi pa pri nas izstopa Ford Ranger, ki je prostoren, relativno udoben, cenovno ugoden in po videzu atraktiven proizvod. Kakor koli je pick up lahko atraktiven, pa moramo vedeti, da so to prvenstveno avtomobili za težke delovne pogoje in za vožnjo po neutrjenih poteh. Sicer jim tudi mesta niso tuja, a ozki parkirni prostori in gneča predvsem na semaforjih ne bo všeč tistim, ki se jim vedno mudi. Celo velika nosilnost (1100 kg) v vsakodnevnem življenju navadnemu uporabniku ne prinaša nobene koristi. Listnate vzmeti in ojačani blažilci naredijo zadek precej trd, zato je vožnja s praznim vozilom malo manj udobna, a še vedno sprejemljiva. Se pa vse spremeni, takoj ko zadek malo obremenimo. Takrat se celo vozilo umiri in prav lepo požira neravnine na cesti. Zato smo poiskali gradbenika in z njim preživeli dan. Z lahkoto smo prepeljali mešalec in različni gradbeni material iz trgovine na gradbišče, zaradi velike kabine»double cab«pa so se z nami lahko peljali tudi delavci. Toga zadnja prema in listnate vzmeti so tako zaščitni znak tega avtomobila in simbolizirajo vzdržljivost in neuničljivost, saj je vozilo brez kakršnih koli znakov utrujenosti na delovišče prepeljalo 700 kg tovora in pet odraslih oseb. Motor je dodatno zaščiten, kljub velikemu vstopnemu kotu. Kljub robustni zgradbi pa je treba opozoriti na trud inženirjev, da bi bilo vozilo čim bolj prijazno in udobno do uporabnika. To se najbolje opazi v notranjosti, ki ni nič kamionska, temveč oblikovana kot notranjost kakšnega osebnega vozila. Če zanemarimo visok položaj za volanom, ki pogojuje dobri pregled nosti in daje občutek varnosti, vas v notranjosti pričakajo kakovostni materiali, natančni spoji, dekoracija v stilu aluminija, volan in ročica menjalnika sta odeta v usnje in vse je na svojem mestu. Ob tem pa je prostora več kot dovolj, tako spredaj kot na zadnji klopi. Tudi stopnja opremljenosti nam daje slutiti, da je ranger, še posebej v izvedbi wildtrak, bolj osebno vozilo kot delovni stroj. Na voljo je kar 7 zračnih blazin in zaves, 46 //Transport // november 2016.

47 Notranjost je izvedbi Wildtrak še posebej atraktivna, saj je armatura oblečena v usnje in prešita z oranžno nitjo. Enako velja za volan in ročico menjalnika, ob njej pa je stikalo za vklop vsekolesnega pogona. klimatska naprava, platišča iz lahke litine, volan je nastavljiv, vsa štiri bočna stekla se upravljajo s pomočjo elektrike, na voljo sta dva 12 V priključka in celo 150W 230 V priključek, radio z MP3-predvajalnikom, bočni stopnici ter številni kromirani okrasni elementi. Tovorni del je obložen s plastiko in ga je možno tudi pokriti s posebni rolojem, lahko pa dokupite tudi posebno zaprto škatlo, ki vam ustvari popoln prtljažnik. Brez ustavljanja Ranger je lahko je pravi terenec. Za to najprej skrbi moderen in zmogljiv 5-valjni 3,2-litrski turbo dizelski motor s skupnim vodom in je kljub robustnosti izredno kultiviran in tih. Vlečna sila se začuti že pri 1500 vrtljajih, pri 2000 pa je izjemna. To v praksi pomeni veliko vzdržljivost na vzponih tudi pri polni obremenjenosti, ko kljub naporu, motor ni potrebno priganjati v obrate višje od Pri pospeševanju pa je treba prestavljati najpozneje pri 3000 vrtljajih, saj nato krivulja navora hitro pade. Na odprti cesti prihaja do izraza neposreden volan, ki ob dobrem podvozju omogoča tudi hitrejšo vožnjo skozi zavoje. Nekoliko manj prijetna je vožnja na spolzki podlagi, saj je pogon v osnovi speljan na zadnjo os in zato zadek hitro zdrsne, kar pa z lahkoto ukrotite, ko preko stikala, nameščenega ob ročici menjalnika, vklopite štirikolesni pogon. Elektro-pnevmatično nadzorovan prednji diferencial omogoča takojšen prenos moči na prednja kolesa ob priklopu štirikolesnega pogona (ta deluje tudi pri vzvratni vožnji). Zadnja os je opremljena s samodejno zaporo diferenciala (40 %), za premagovanje najzahtevnejših strmin pa stikalo preklopite na 4L, kar bo zmanjšalo prenosno razmerje. Če pri tem upoštevamo še dejstvo, da je vozilo ob polni obremenitvi še vedno več kot 20 centimetrov oddaljeno od tal, dobimo zavidanja vredne terenske zmogljivosti, ki se jih ne bi branil niti kakšen pravi terenski avtomobil. Seveda je takšna konstrukcija pogona prirejena ravno za terensko vožnjo, kjer je ranger kot riba v vodi. Zahvaljujoč močne- mu motorju ter štirikolesnemu pogonu in redukciji prenosov avtomobil skoraj ne pozna meja. Z vpadnim in izstopnim kotom 28 stopinj ter bočnim nagibom 35 stopinj Fordu ni težko zapustiti utrjenega cestišča, še več, z lahkoto lahko brede tudi po vodi, globoki 80 centimetrov. To pa so podatki, ki jih zmorejo le prava terenska vozila, medtem ko so trendovski SUV-ji precej v zaostanku. In vendar tisto, kar Forda rangerja dela privlačnega, niso le ugodna cena, tehnične lastnosti in zmogljivosti. Ta avtomobil je privlačen zaradi posebnega občutka, ki ga ponuja med vožnjo, in zaradi spoznanja, da za njegovim volanom zares lahko pridete kamorkoli. Tehnični podatki: Motor Dizel, 5-valjni, commonrail, turbo polnilnik Prostornina motorja (ccm) 3169 Moč motorja (kw/km) 147/200 Najvišji navor (Nm) 470 pri vrt/min Menjalnik Samodejni 6stopenjski Prenos moči Priklopljivi štirikolesni pogon (2H, 4H, 4L) elektronska zapora diferenciala zadaj Mere (DxŠxV) (mm) 5354x1860x1848 Medosna razdalja (mm) 3220 Oddaljenost od tal (mm) 230 Masa praznega vozila (kg) 2338 Nosilnost (kg) 1100 Posoda za gorivo (l) 80 Najvišja hitrost (km/h) 180 Pospešek km/h (s) 10 Poraba goriva ( l/100 km) 8,9 Izpust CO 2 (g/km) 234 Euro 5 Zadnja prema je prilagojena pogonu in večji obremenitvi, zato tam še vedno najdemo listnate vzmeti. Dobro tono nosilnosti omogoča, da zadaj prepeljete ogromno tovora. Transport // november // 47

48 Aktualno Migrantska kriza in transport Evropska migrantska kriza, ki je izbruhnila leta 2015, se še vedno nadaljuje. Njen vpliv je celo vsesplošen, izvzeta niso niti slovenska podjetja. Begunci velikokrat iščejo različne načine za nelegalno prečkanje meja, velikokrat se skrivajo tudi v različnih tovornih vozilih, s čimer vplivajo tudi na delovanje prevoznika. Besedilo: Gregor Bratina, Tina Cvahte, Darja Topolšek Na Fakulteti za logistiko se študentje ukvarjajo z raznovrstnimi problemi logistike in eden od v zadnjem času izstopajočih je tudi omenjena migrantska kriza. Pri raziskovanju problema vpliva migrantske krize na prevoznike je bil cilj tudi raziskovanje smernice med migrantsko krizo, podjetji, gospodarstvom in Schengenskim sporazumom. V raziskavo je bilo zajetih 65 slovenskih logističnih podjetij z dejavnostjo mednarodnega transporta. Rezultati raziskave so pokazali, da okoli tretjina tovrstnih podjetij zaznava migrantsko krizo. Med poglavitne vplive na poslovanje podjetja so ta navajala predvsem zamude pri dostavi tovora, povečanje stroškov vozil, zaposlenih ipd. Vsi navedeni vzroki so nastali kot posledica migrantske krize na naših in evropskih tleh zaradi zastojev na mejah. Množice nastanjene na mejah, preverba identitete prebežnikov in predvsem tihotapske združbe ter skrivanje pribežnikov med tovorom so glavni vzroki za strožje mejne kontrole. To pomeni več časa porabljenega za pregled vozila in posledično nastanek kolon tovornih vozil na mejah. Logična posledica opisanih dogodkov je seveda daljši delovnik zaposlenih, večja poraba goriva, pogodbene kazni zaradi nepravočasno dostavljenega tovora. 48 //Transport // november 2016.

49 Ugotoviti je torej bilo mogoče, da migrantska kriza negativno vpliva na podjetja in jim povzroča dodatne stroške. Podjetja bi se lahko na nastalo situacijo različno odzvala. Ali so se na način, da so se izognila zastojem na mejah posluževala novih transportnih poti? Zgolj peščica podjetij se je odločila za takšen ukrep. Daljša transportna pot znova pomeni dodatne stroške zaposlenih in vozil. Iskanje nove transportne poti je pripeljalo prav tako do nakupa vinjet in plačila cestnin, ki po stari utečeni transportni poti niso bile potrebne. Ali je moč potegniti vzporednice med Schengenskim območjem in migrantsko krizo? Zastoji in kolone na mejah, stroge mejne kontrole, čakanje na mejah so skupne točke obdobju pred Schengenskim sporazumom in migrantsko krizo. Na vprašanje o vplivu vstopa Slovenije v Schengensko območje je samo slaba tretjina podjetij odgovorila, da spremembe ni občutila na poslovanju. Preostala podjetja so beležila ugoden vpliv sporazuma na poslovanju podjetja. Največ podjetjem se je povišal dobiček za do 25 %. Nekaj manj podjetjem celo do 50 %, nekaterim, čeprav izjemam, pa kar za več kot 75 %. Z roko v roki gre tudi podatek o skrajšanju dostavnih časov. Samo dobri desetini podjetij se dostavni čas blaga ni skrajšal. Sam podatek, da se je okoli 90 % podjetjem skrajšal dostavni čas, priča o ugodnem vplivu Schengenskega sporazuma. Kot že omenjeno, se s tem zmanjšajo stroški zaposlenih in vozil ter poveča izkoriščenost voznega parka, kar se na koncu koncev odraža na pozitivnejši bilanci podjetja. Logična posledica ponovne vzpostavitve notranjih meja bi pomenila negativen vpliv na podjetja, kar nakazujejo mnenja samih podjetij, ki so si v tem primeru enotna. Vsi, ki poznajo logistiko in oskrbovano verigo, vedo, da se procesi med seboj prepletajo in so odvisni drug od drugega. Slabljenje enega procesa sproži t.i.»domino efekt«in zaradi tega trpi celotna veriga. Transport je eden izmed močnejših in stroškovno najbolj obremenjenih sektorjev v oskrbovani verigi, zato se posledi- ce na tem sektorju toliko bolj odražajo še na ostalih procesih. Višanje transportnih stroškov pomeni višjo ceno končnih izdelkov in manjšo konkurenčnost Evrope na globalnem trgu. V okviru te raziskave je bila osredotočenost na raziskovanje vplivov migrantske krize na transportno logističnem področju, vendar se ne sme pozabiti še na ostale stroške. Sklepati je moč tudi o posledicah na državni ravni, evropski ravni. Odprtih ostaja še veliko nerešenih vprašanj v povezavi z migrantsko krizo, na katere Evropa še nima odgovora. Kakšna pa bo usoda Evrope? To bo pokazal čas. V kolikšni meri so se skrajšali dostavni časi po vstopu Slovenije v Schengensko območje Niso se skrajšali 10,8 % Od 1 % do 25 % 33,8 % Od 25 % do 50 % 30,8 % Od 50 % do 75 % 10,8 % Več kot 75% 9,2 % Skupaj 100,0 % V kolikšni meri se je povečal dobiček/ promet po vstopu Slovenije v Schengensko območje Ni se povišal 32,3 Od 1 % do 25 % 43,1 Od 25 % do 50 % 15,4 Od 50 % do 75 % 3,1 Več kot 75%. 1,5 Skupaj 100,0 Preusmeritev na nove transportne poti, zaradi dodatnih kontrol na mejah Da 13,8 % Ne 86,2 % Skupaj 100 % Transport // november // 49

50 MAN 30 novih vozil Gradbena družba VOC Celje d. d. sodi med največje gradbince v Sloveniji. Svoje dolgoletno znanje uspešno vpletajo v vedno nove gradbene izzive, med katerimi so v ospredju vzdrževanja in obnove cest, gradnja infrastrukturnih objektov, visokogradnja in ostali gradbeni izzivi. Strokovno usposobljena ekipa sodelavcev različnih profilov, sodobna tehnologija in kakovostni materiali iz lastnih virov so porok za uspešno zaključene projekte. Podjetje VOC Celje d.d. gradi ceste, križišča, krožišča, pilotne stene, mostove, viadukte, kanalizacije, čistilne naprave, vodovode in plinovode, kot tudi vse objekte nizkih gradenj, vključno z mostovi in viadukti. Skrbijo za varen in nemoten promet v celjski in koroški regiji. Skozi vse leto, tudi z zimsko službo, vzdržujejo več kot 2000 kilometrov državnih in lokalnih cest, pločnikov ter pešpoti, za kar potrebujejo zanesljiva in prilagodljiva vozila vsem potrebam.»usmerjeni smo v sodobno gradnjo, ki bo v prihodnosti nosila odsev današnjih generacij in znanj. Pri tem posebno skrb posvečamo varovanju okolja in trajnostnemu razvoju, s čimer je povezana tudi skrbna izbira vozil, s katerimi opravljamo delo. Zadostovati morajo našim pričakovanjem biti do okolja prijazna in stroškovno učinkovita,«je povedal direktor Roman Moškotevc. V avto parku je trenutno 88 tovornih vozil, od tega 35 dvoosnih, 37 triosnih, 8 štiriosnih, 3 vlačilci, 3 vozila za prevoz vode in 1 vozilo za prevoz emulzije. Vozni park podjetja predstavljajo med drugim tudi vozila znamke MAN. Prav pred kratim so svoj vozni park obogatili s 30-imi novimi MAN vozili; 10-imi vozili TGM BB, 15-imi vozili TGS BL in 5-imi vozili TGS BL, ki že uspešno opravljajo svojo nalogo. Zaradi različnih dejavnosti, ki jih podjetje izvaja, potrebujejo vozila različnih dolžin in z različnimi mož nostmi za konfiguracijo, da se jih lahko prilagodi individualnim potrebam. Vsa vozila imajo prekucnik s ponjavo za prevoz asfalta in so pripravljena za potrebe zimske službe. Vozila opravljajo prevoz vseh vrst tovora predvsem razsutega (asfalt in prevoz kamnitih frakcij), prav tako se bo z vozili izvajalo zimsko pluženje in posipanje cest ter premiki težke gradbene mehanizacije. Vozila MAN so opremljena s tlačno zavoro, ki je izjemno pomembna pri tovrstnih dejavnostih. Pri gradnji cest mora biti zmeraj zagotovljen pravilen razmik med cestnim finišerjem in tovornim vozilom. Ta sistem je mogoče aktivirati s stikalom na armaturni plošči. S tem se v zavornem sistemu nastavi majhen zavorni tlak tako, da je vozilo mogoče potisniti naprej od cestnega finišerja, ne da bi se odkotalilo. Pri večjem naklonu se lahko zavira z zavornim pedalom. Vozila TGS prav tako ponujajo razbremenitev sistema delovne zavore in znižanje servisnih stroškov zaradi zaviranja brez obrabe, preprečevanje pojemanja zavornega učinka pri dolgih spustih ter povečanje zmogljivosti motorne zavore v primerjavi z motorno zavoro lopute iz- 50 //Transport // november 2016.

51 pušnih plinov za do 60 %. Izboljšana je varnost zaradi boljšega zavornega učinka zavore EVBec v celotnem območju števila vrtljajev ter varnost vožnje zaradi regulacije zavorne moči pri EVBec, ki omogoča ohranjanje določene hitrosti. MAN vozila zagotavljajo vse, kar podjetje pri svojem delu potrebuje. Z motorji z izjemnim navorom in menjalnikom MAN TipMatic za vožnjo po cesti in terenu TGS neomajno sledi svoji poti. Hkrati imajo MAN vozila izjemno vlečno moč pri visoki obremenitvi in vrhunsko gospodarnost. Podatki o vozilu MAN TGS x4 BL Kabina: M Dovoljene teže Skupna teža samostojnega vozila: Kg (tehnično Kg) Skupna teža vlečne kompozicije: Kg (tehnično Kg) motor D2676LF KM/324 KW Motor: EURO6 SCR- 2100Nm (2300 s TopTorque) menjalnik ZF 12 AS 2330 OD MAN Menjalnik: TipMatic Zavorni sistem: - MAN BrakeMatic (elektronski zavorni sistem), - MAN EasyStart pri TipMatic menjalniku, - ABS, ASR, ESP, - diskaste zavore za prvo os, - bobnaste zavore na zadnjih oseh, - dvokrožni zavorni priključek za priklopno vozilo, - tlačni zavorni sistem za težka tovorna vozila. Otroško navijanje Podjetje MAN Truck & Bus Slovenija se je z letošnjim letom pridružilo družbeno odgovornemu projektu Zmajevo Srce, pod okriljem kluba Union Olimpija, katerega ambasador je Mirko Mulalić. Z oktobrom je MAN pod projektom MAN Kids skupaj s prevozniki in organizacijami pripeljalo že več kot 300 otrok, cilj pa je nabrati še več otrok in jim pričarati veselo navijaško vzdušje na novih tekmah. Cilj sodelovanja je na domače tekme Uniona Olimpije popeljati najmlajše košarkarske navdušence, njihove spremljevalce, otroke in odrasle s socialno ogroženih družin ter udeležence s posebnimi potrebami,... Tesno sodelujejo s številnimi slovenskimi prevozniki, ki bodo na tekme pripeljali otroke iz osnovnih šol ter z organizacijami, kot so Zveza Prijateljev Mladine, Sonček, društvo Barka, Zavod Misss itd. K sodelovanju in obisku tekem so lepo vabljene vse organizirane skupine mlajših košarkarskih navdušencev ali posameznikov, ki si želijo posebnega doživetja na tribuni Man Kids. Vsi, ki bi želeli obiskati tekme, pošljete na mankids@union.olimpija.com, kjer pridobite vse dodatne informacije. Transport // november // 51

52 BREZSKRBNO V ZIMO Vožnja v zimskih razmerah od vaših šoferskih sposobnosti in vašega vozila zahteva največ. Prometna varnost pozimi je velikokrat odvisna od stanja vozil in cest, voznikov samih in seveda zadovoljive opreme vozil. Med najpomembnejše spadajo ravno pnevmatike, ki so vaš edini stik s cesto. Pri zimskih razmerah in nizkih temperaturah, ko se sneg ali led oprijemata cestišča, je stabilnost tovornega vozila odvisna predvsem od kakovosti in oprijema pnevmatik. IZJEMEN OPRIJEM PRI NIZKIH TEMPERATURAH Narejena iz posebej razvite gumene zmesi II generacije je pnevmatika AEOLUS ADW80 z odličnim oprijemom kos tudi izjemno nizkim zunanjim temperaturam. Nova spojna tehnologija uporabljenih materialov omogoča čvrstost in povezanost posameznih sestavov gume, ki kljub robustni zasnovi nudi visoko stopnjo udobja in predvsem nizek kotalni upor. OJAČANA TEKALNA POVRŠINA Močno lamelirana tekalna površina omogoča odličen oprijem v oteženih zimskih razmerah na cesti ter učinkovito zaviranje tako na mokrem, blatnem, zasneženem ali ledenem cestišču. GLOBOK 24-MILIMETRSKI PROFIL Dolgo življenjsko dobo pnevmatike zagotavlja izjemno globok kar 24-milimetrski profil, ki poleg var- nosti in kasnejše obrabe vašemu podjetju nudi tudi ekonomske prihranke. S pnevmatiko AEOLUS ADW08 boste prevozili večje število kilometrov pri zmanjšani porabi goriva. Hitra dobava. Odzivnost 24/7. Tehnična podpora. Garancije. Uvoznik in distributer: FAMM Commerce, d. o. o., Obrtna cona Logatec 10A, 1370 Logatec, T: 01/ ; E: spletnaprodaja@fammco.si; W: 52 //Transport // november 2016.

53 Svet prikolic TRAILER INNOVATION 2017 Nagrado Trailer Innovation podeljujejo že od leta 2002 dalje. Do 30. junija 2016 so imela vsa podjetja čas, da prijavijo svoje izdelke, novosti in storitve za prikolice, vlačilce in nadgradnje ter se potegujejo za prestižno nagrado Trailer Innovation Besedilo: Boštjan Saje, inž. log.; fotografije: Trailer innovation Za prestižni pokal iz aluminija v podobi prikolice velikosti 27,5 cm in z napisom posamezne kategorije se je tokrat potegovalo 72 inovacij iz osmih držav. Mednarodno žirijo sestavljajo novinarji iz 14-ih evropskih transportnih revij, ki so določili zmagovalce v sedmih kategorijah. Nagrade so podelili na prireditvi na 66 IAA Hannover. Predsednik žirije g. Jörg Montag je v nagovoru dejal, da so danes sistemi in rešitve za priklopnike postali vse pametnejši in varni. V Kategoriji Nadgradnje je nagrado prejelo podjetje Kiesling iz Nemčije za izum HD Flitzer hladilna nadgradnja za hitro dostavo. V Kategoriji Podvozje je nagrado prejelo podjetje SAF - Holland za pogonsko priklopno centralno os (za cestno ali prekucno prikolico), ki se lahko aktivira s preprostim pritiskom na gumb, nameščenim v kabini tovornega vozila takrat, ko kolesa izgubijo oprijem in naj bi nadomeščal štirikolesni pogon. V Kategoriji Komponente je nagrado prejelo podjetje BPW za avtonomni nadzor tlaka v pnevmatikah za vsako kolo na prikolici. Rotacijski kompresor in generator sta vgrajena v ohišje. Generator napaja senzor tlaka in magnetno sklopko kompresorja, ta se vklopi le v primeru preobremenitve. V Kategoriji Koncept je nagrado prejelo podjetje Innovatrain iz Švice za kontejner mover, kjer lahko voznik sam premakne zabojnik iz tovornega vozila na vlak brez dvigala. Možno je pretovarjati vse standardne EN 285-WAB in ISO 668 zabojnike pod pogojem, da se prilagajajo ustreznim profilom vlakovnega tovornega vagona. V Kategoriji Okolje je nagrado prejelo podjetje Carrier-Transicold iz Francije za hladilno enoto, ki za hladilno sredstvo uporablja ogljikov dioksid. V Kategoriji Varnost je nagrado prejelo podjetje Kässbohrer iz Nemčije za varnostni sistem razkladanja vročega bitumena s cisterne. Sistem nudi zaščito vozniku in zmanjšuje riziko poškodb pri delu. V Kategoriji Pametne prikolice je nagrado prejelo podjetje Krone za sistem zaznavanja prostora za tovor. Sistem omogoča oceno polnjenja tovora v tridimenzionalni prezentaciji. Prednost tega sistema je, da se v kombinaciji s priklopnikom EBS določi, ali je dodatni tovor lahko naložen. Zelena barva določa zasedenost prostora, bela pa proste kapacitete. Transport // november // 53

54 KEEP IT SIMPLE 2016 Slovensko logistično združenje je 6. oktobra organiziralo konferenco o modernih logističnih tehnologijah in orodjih. Glavni temi sta bili telematika in sistemi za upravljanje transporta. Na konferenco so se odzvala domača in tuja podjetja: Navteh, CVS, Infotrans, Mentek logonet, Transics iz Italije in Iovavum iz Avstrije, ki so pokazala svoje rešitve in tehnologije, ki jih ponujajo v logistiki. Besedilo in fotografije: Boštjan Saje, inž. log. Konferenco je odtvoril Igor Žula - predsednik SLZ. Konferenco je odtvoril Igor Žula - predsednik SLZ, ki je v nagovoru dejal, da je zelo počaščen, da se je prijavilo veliko število udeležencev in podjetij. Kot je dejal, je ta tema v današnjem transportnem času ena izmed najpomembnejših v transportni logistiki. Na kratko je predstavil združenje SLZ, omenil ELA certificiranje, ki naj bi ga od leta 2017 izvajal SLZ, kot nacionalni certifikacijski center (NCC) pod okriljem Evropskega logističnega združenja ELA, katerega član je. Govor je zaključil s povabilom na Mednarodni poslovno - logistični kongres Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2017, ki se bo odvijal v Portorožu, 5. in 6. aprila, na temo Digitalizacija. Čast otvoritvenega predavanja je pripadla Mateju Kosaberju iz podjetja Navteh d.o.o. in LX track d.o.o., ki je predstavil njihov Fleetmanagement sistem TrackNav. Sistem omogoča inovativno upravljanje transportnih nalogov, evidenco in obvladovanje delovnega časa, prenos podatkov iz tahografa na daljavo v realnem času, kot sta vožnja in počitek, online nadzor goriva in nadzor temperature ter upravljanje prikolic / kontejnerjev. Aleš Likar iz podjetja CVS Mobile d.d. je predstavil telematiko in upravljanje transporta danes ter v prihodnosti. Na začetku je na kratko opisal podjetje CVS, ki je vodilni ponudnik naprednih telematskih Aleš Likar iz podjetja CVS Mobile d.d. je predstavil telematiko in upravljanje transporta danes ter v prihodnosti. 54 //Transport // november 2016.

55 Dogodek // Slovensko logistično združenje rešitev v Srednji in Jugovzhodni Evropi in ima več kot opremljenih vozil in več kot podjetji, ki uporabljajo njihove rešitve. V nadaljevanju je zastavil zanimivo vprašanje, od kot sploh izvira beseda telematika. Beseda telematika je skovanka besed Telecomunications in Informatics. Veliko pozornost pa je namenil nakladalnemu nalogu, ki je srce transportnega podjetja in definira vse pogoje, kje, kam in kdaj bo voznik peljal. Ko je nalog narejen, mora modul znati te podatke takoj in jih prikazati na voznikov terminal. Sledilo je predavanje podjetja Infotrans d.o.o., kjer je direktor Igor Potočnik pokazal rešitve na področju logistike, program ClickTrans, logistično - transportno informacijsko rešitev in orodja za upravo, prometnika in disponenta, ki omogoča naročilo prevoza, planiranja nakladov / razkladov. ClickTrans je možno povezati z ERP sistemi, kot je npr. Pantheon. Za konec je omenil še Akademijo ClickTrans IoT in prikazal video, kako njihova rešitev zgleda v enem izmed transportnih podjetij. Prvi tuji gost Carlo Rosato iz podjetja Transics, ki je del skupine Wabco, je predstavil IT rešitev Transics S.R.L. Omenil je njihov Fleetmanagement sistem TX Connect, ki prikazuje podatke tovornih vozil, voznikov, prikolic in poslovnih partnerjev v realnem času. Omogoča interakcijo z voznikom in vizualizacijo njegovih dejavnosti. Integracija z drugimi aplikacijami programske opreme pa zagotavlja nadaljnjo obdelavo vaših podatkov flote. Prikazali so še mobilno aplikacijo TX Smart za pametne telefone Android namenjeno voznikom, ki lahko hitro in enostavno poslikajo recimo CMR tovorni list in tega pošljejo v obdelavo disponentu. Jerko Oršič iz podjetja Mentek d.o.o. pa predstavi inovativno planiranje transporta preko Mentek ITP - avtomatskega načina planiranja prevozov, ki omogoča povečanje števila dobav in prevzemov z manj sredstvi v krajšem času in krajšo prevoženo pot. Vgrajena matematična orodja pa omogočajo hitro in natančno optimalno načrtovanje transporta z možnostjo hitrih povezav optimizacije za dostavo in prevzem. Nov sistem interakcije z avtomatskim planiranjem omogoča spreminjanje podatkov o blagu, vozilih, rela- Udeleženci so z zanimanjem spremljali predavanja. cijah z možnostjo izvajanja optimizacije in različnih scenarijev. Konferenco je kot zadnji predavatelj zaključil Robert Kienberger, CEO podjetja IOVAVUM Business Software iz Salzburga in predstavil njihov Log - O - Transport Management Software v novih dimenzijah. Log - O nudi uporabnikom orodja pri roki, zagotovi kakovost informacij in zmanjša stroške obdelave. Ponujajo različne module, upravljanje naročila, dispozicijo vozil, dokumente in poročila, upravljanje z dokumenti, cenik, prilagodljivo poročanje (nadzorna plošča), celovito upravljanje flote itd.

56 DIRKE TOVORNJAKOV 100 zmag za Hahna Jesen prinaša tudi zaključek prvenstva v dirkah tovornjakov. Letos sta se za naslov najbolj resno borila Hahn in Adam Lacko. Besedilo: Matej Jurgele; fotografije: Buggyra Na Madžarskem Hahn ni dovolil domačinu Kissu nobenega presenečenja. Že na prvi dirki dneva si je privozil zmago. Njegova vožnja je bila suverena in vseh 11 krogov je uspešno nadzoroval lokalnega matadorja Norberta Kissa, pred katerim je preko ciljne črte pripeljal s sekundno prednostjo. S tem pa je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku pred Lackom, ki je dirko zaključil na petem mestu. Ljubljenec občinstva Norbert Kiss je množico postavil na noge v tretjem krogu, ko je izvedel odlični manever in prehitel Janieca. Druga dirka je Steffi Halm prinesla drugo zmago v tej sezoni in drugo zaporedno zmago na dirkališču Hungaroring, potem ko je tu leta 2015 prav tako osvojila prvo mesto. Vojtisek je sicer vodil prva dva kroga, toda kmalu je popustil pod pritiski Steffi Halm in v tretjem krogu predal vodilno mesto. Halmova 56 //Transport // november 2016.

57 je tako vodila do konca dirke in si na koncu privozila kar 16 sekund prednosti. Dva kroga pred koncem je prišlo do trčenja med Hahnom in Kissom. Kiss je hitro nadaljeval in v zadnjem ovinku prehitel Janieca in si ponovno priboril tretje mesto, četrto pa Lacku. Na tretji dirki vikenda je ponovno slavil Hahn. Dirka se je pričela z boljšim štartom Hahna, ki je takoj prehitel Kissa. Tretje mesto na stopničkah si je privozil Lacko, ki pa je svoje znanje vnovčil na zadnji dirki, potem ko sta bila zmagovalec Gerhard Körber in Ryan Smith kaznovana zaradi prekoračitve hitrosti na štartu. Sprva je izgledalo, da si je Körber privozil prvo zmago po letu 2009, toda sodniki so odločili, da prvo mesto pripada Lacku. Zaradi kazni je na koncu drugo mesto pripadlo Janiecu in tretje Kissu. Lacko navdušil rojake Karavana se je nato preselila na Češko, kjer je v prvi dirki rojake razveselil Lacko, ko je v zadnjem krogu prehitel Hahna. Prednost pred vztrajnim Nemcem pa je bila zgolj 0,075 sekunde, kar Nova generacija sistemov za transportno hlajenje Transport // november // 57

58 je eden izmed najmanjših zaostankov v zgodovini FIA ETRC prvenstva. Za vodilnim duetom je Halmova že sedmič v tej sezoni uspela osvojiti zmagovalne stopničke. Nehvaležno četrto mesto je zasedel Janiec. Ryan Smith si je v drugi dirki dneva privozil svojo prvo zmago v prvenstvu FIA ETRC. Prvo mesto si je privozil s prehitevanjem Lenza in uspešnim odbijanjem napadov Reinerta. Četrto mesto je zasedel Lacko. Hahn si je privozil peto mesto, a se že v nedeljo na prvi dirki ponovno povzpel na sam vrh. Trikratni FIA ETRC prvak je skozi ciljno ravnino že prvega kroga pripeljal z 2.2 sekunde prednosti pred Lackom, svoje vodstvo pa je nato le še povečeval in s tem pokazal, da je v deževnih razmerah nepremagljiv. Hahnova sedma zmaga v letošnjem letu je ohranila njegov rekord zmagati vsaj na eni izmed dirk na vsakem dirkališču. Do druge dirke se je že posušilo in v suhih razmerah in vlažnem ozračju je Nemec svojega MANa pripeljal iz osmega mesta do prvega, saj je uspešno krmaril med nesrečami in se izogibal zapletom. Potem, ko je uspešno prehitel Lacka in Halmovo ter Kissa, je nadaljeval s svojim zmagovalnim pohodom. Pri tem mu je pomagalo tudi trčenje med Reinertom in Körberjem. Štiri kroge pred koncem je pred njim ostal le še Forman, ki je dirko vodil od štarta dalje. Žal pa je malo pred koncem dirke zapeljal na oljni madež, s čimer je sprostil Hanu pot do še ene zmage v sezoni. Za Hahnom je napredoval tudi Lacko in si privozil drugo mesto, tretje mesto je osvojil Lenz. Hahnu četrti naslov Jochen Hahn si je svoj četrti naslov prvaka privozil na otvoritveni dirki v Le Mansu, s tem ko je osvojil 13 letošnjo zmago. S pričetkom iz prvega mesta je Hahn že v prvem krogu odbijal napade Kissa, ki je drugo mesto odvzel edinemu rivalu Lacku.»Prerivanje in dotikanje«med Lackom in Kissom je odločno izkoristil Hahn, ki se je na začetku dirke ukvarjal s slabšim oprijemom pnevmatik. Ko se je število krogov večalo, se je njegov oprijem izboljševal in Nemec je še povečeval prednost pred Kissom. S tem pa je bilo prvenstvo tudi že odločeno. Hahn se je več kot veselil ponovnega naslova prvaka, potem ko je na zmagovalnih stopničkah prve dirke stal pred Kissom in Lackom. V drugi dirki dneva pa je bila zmaga Janieca zgolj kratkotrajna. Po končani dirki so namreč komisarji ponovno preučili potek dirke in izključili Janieca. S tem je prvo mesto pripadlo Halmovi, drugo Reinertu in tretje Hahnu. Nemški as je z 14 osvojeno zmago v prvenstvu, v prvi nedeljski dirki, privozil že 100. zmago v svoji karieri. Dirko je pričel iz druge štartne vrst, potem ko je sledil Lacku in Kissu. Ker je Lacko v zavoju Virage de la Chapelle prvega kroga vzel preširoko linijo, ga je Hahn prehitel. Madžarski heroj Kiss je vodil do konca prvega kroga, ko je njegov Mercedes- -Benz začel»kaditi belo«. To je lahko pomenilo samo eno in sicer da je odpovedal turbinski polnilnik. S tem je vodilno mesto prevzel Hahn in ga obdržal do konca dirke. Drugo mesto je pripadlo Lacku in tretje Reinertu. Steffi Halm (Reinert Racing) si je na sklepni dirki FIA ETRC prvenstva privozila četrto letošnjo zmago. V napetem ženskem dvoboju je uspela premagati Ellen Lohr, skupaj pa sta uspešno odbijali napade ostalih šestih zasledovalcev. S tem pa sta pokazali, kako pomembno je, da na dirkah sodelujejo tudi predstavnice nežnejšega spola. Z zadnjo dirko v Le Mansu pa se je letošnje prvenstvo tudi zaključilo in samo ugibamo lahko, kdo bo v prihodnji sezoni tisti, ki bo stopal po Hahnovih stopinjah. Mesto Voznik Točke 1 Jochen Hahn Adam Lacko Rene Reinert Steffi Halm Norbert Kiss Anthony Janiec Sascha Lenz Gerd Koerber //Transport // november 2016.

59

60 Novice // LOGISTIČNE NOVICE Pripravlja: Josip Orbanić Ceste ali tiri? Po raziskavi, ki so jo izvedli v TNS / Emnid v sodelovanju z Mrežo evropskih železnic (NEE) in Združenjem imetnikov tovornih vagonov v Nemčiji (VPI), 90 % anketirancev želi manj tovornega prometa po cestah in več po železnicah. To argumentirajo s povečanjem varnosti in varovanja okolja (84 %), razbremenitvijo avtocest (82 %) in zmanjšanjem hrupa (74 %). Raziskava daje tudi nektere druge zanimive rezultate, povezane z ukrepi na cestah. 77 % vprašanih ne podpira uvajanje dolgih tovornjakov na cestah, 64 % jih ne podpira vožnje tovornjakov v konvojih v razmiku 15 m. Le 39 % pa podpira grdanjo električnega omrežja in električne tovornjake na avtocestah. Vsi navedeni ukrepi se smatrajo za pomembne pri scenarijih za zmanjšanje zastojev na avtocestah. Problem pri prenosu tovora s cest na železnico je resnično prisoten v večini razvitih držav in tudi pri nas. Rešitve pa niso kratkoročne, saj je tovornega prometa vse več, železniška infrastruktura pa je vse slabša. Le z neko skupno akcijo na ravni EU bi lahko do leta 2030 dosegli pozitiven premik. Oprtni vlak, kontejnerski vlak in klasični vlak na postaji Ljubljana, septembra 2016 (foto Orbanić) Uberizacija v logistiki in transportu Mednarodni prevoz in logistična dejavnost se soočata z močnim valom inovacij, napoveduje študija svetovalne družbe Oliver Wyman. Poganjalec inovacij je digitalizacija. Omogoča nove inteligentne rešitve, revolucionarne poslovne modele ipd. S pomočjo digitalizacije tekmec hitro doseže kritično maso strank, ne da bi moral veliko investirati v fizično infrastrukturo in sredstva. Digitalizacija v prometno-logističnem sektorju vodi k tako imenovani uberizaciji. Tako kot v ZDA ima ponudnik Uber digitalno platformo, na kateri se potnik in voznik brez posrednika dogovorita za prevoz, tako tudi Smart transportne aplikacije povežejo blago in proste transportne zmogljivosti brez špediterjev oz. drugih posrednikov. Koristi za prevoznike so nižji obratovalni stroški, višji donosi zaradi nižjih plačil provizije posrednikom in bilanca bistveno izboljšane nosilnosti. Tradicionalno razmišljajoči prevozniki in logisti bi morali biti na preži. Kdo bo prepočasen pri digitalizaciji, mora računati z upadanjem prihodkov in izgubo poslov. Drugi tir v strmem predoru Kot poroča revija Finace Manager, skupina strokovnjakov Strojne fakultete univerze v Ljubljani predlaga novo rešitev za drugi tir Divača - Koper. Kot kaže priložena ilustracija, rešitev predvideva gradnjo strmega predora, ki na kratko poveže točki na obstoječi progi med dolino Rižne in Klancem pri Kozini. 360 m višinske razlike poveže 4,5 km dolg predor z nagibom 8 %. Gre za neko vrsto tovorne vzpenjače. Tuji neimenovani partner naj bi zagotovil tehnologijo za ta edinstven projekt. Cena takega projekta drugega tira naj bi bila cca. 800 milijonov EUR, kar je bisveno manj kot cena drugega tira, ki zanaša 1,4 milijarde EUR. Tudi čas gradnje bi bil bistveno krajši. Prve reakcije Ministrstva za infrastrukturo so, da je ideja zanimiva, vendar prepozna. Predlagana rešitev je res zanimiva, vendar neobičajna za tako velike količine tovora in teže vlakov, pri katerem je klasična železnica najprimernejša. Vsekakor pa zasluži ustrezno analizo in oceno. Rimski deblak na Ljubljanici V nedeljo popoldan, 28. avgusta 2016, smo imeli imenitno priložnost videti vplutje rimskega deblaka v ljubljansko pristanišče Špica. Skupina Stik, zavoda za proučevanje povezovalnih področij preteklosti in sedanjosti oziroma njihovega oddelka Arheofakt, je izdelala deblak. Veslanje od Vrhnike do Ljubljane je trajalo 6,5 ur. Veslali pa so trije veslači.»gradnja pozabljenih plovil, spoznavanje starih obrti, oživitev nekdanjih plovnih poti, učenje, izkustvo, zabava in še marsikaj natanko to je projekt Deblak,«pojasnjujejo arheologi. Deblak, drevak, izdolbenec, celak in brunik so izrazi, ki jih v slovenščini uporabljamo za plovila, narejena iz masivnega kosa debla, kot tujko pa poznamo izraz monoksil. Rimskodobni čoln je izdelan iz hrastovega debla. Dolg je štiri metre, širok do 80 centimetrov in visok do 60. Na njem je prostora za tri do štiri osebe. Kakšni dve leti je čakalo na začetek obdelave, nato so s teslom istesali čoln. Delo ni bilo lahko, saj je hrastov les izjemno trd, zato so se morali kar precej potruditi. Po prihodu na Špico so drevak krstili po običaju starega Rima, prilagojenega ljubljanskim okoliščinam. 60 //Transport // november 2016.

61 130 let avtomobilskega prometa V soboto, 10. septembra, so v Ljubljani obeležili 130. obletnico, odkar je Karl Benz patentiral prvi avtomobil. Leta 1886 se je torej začela era avtomobilskega prometa, najprej potniškega potem pa še tovornega. Na Prešernovem trgu je bila velika razstava vozil Mercedes-Benz. V središču pozornosti je bilo vozilo VELO Komfortable. S podobnim vozilom je Anton Codelli leta 1898 pridrvel z Dunaja v Ljubljano s hitrostjo kakšnih 20 km/h. Tako se je začel avtomobilizem pri nas. To vozilo smo videli na Prešernovem trgu in potem v vožnji do gradu Kodeljevo, kjer je bila glavna prireditev. Ob prireditvi so odprli ulico Karla Benza in Park Antona Codellija. NOVIČKE Letos beleži Eurotunel, ki povezuje z železnico Francijo in Veliko Britanijo, rekordne številke. Že do sredine avgusta so dosegli milijon prepeljanih tovornajkov, lani se je to zgodilo sredi septembra. Od začetka prometa, leta 1994, so prepeljali že več kot 23 milijonov tovornih vozil. *** ZDA v letu volitev novega predsednika/predsednice dosegajo zelo ugodne gospodarske rezultate. Obseg naročil se je predvsem po zaslugi naročil za civilna potniška in tovorna letala julija v primerjavi z junijem povečal za 1,9 odstotka, kar je največ v zadnjih desetih mesecih. Vrednost naročil je bila 454,8 milijard dolarjev. Tudi zunanjetrgovinski primanjkljaj je nižji. Stopnja brezposelnosti pa vztraja na 4,9 %. EU ima stopnjo brezposlenosti okrog 10 %. *** Po poročanju Financ promet prispeva šest odstotkov v BDP. Približno 60 % zaposlenih v gradbeništvu pa je zaposlenih z vzdrževanjem in gradnjo infrastrukture. V proračun iz trošarin na leto pride od 800 do 900 milijonov evrov, 146 milijonov evrov je vplačanih kot nadomestilo za uporabo cest (pri registraciji vozil), 9,5 milijona evrov plačajo železniški operaterji za uporabnino prog, približno dva milijona evrov pa zasluži država s pobiranjem koncesijske dajatve in z dividendami Luke Koper. To je približno milijarda evrov na leto. *** Letalski prevoznik Adria Airways je lansko leto sklenil z 9,2 milijona evrov čiste izgube, potem ko je družba v letu 2014 še beležila slab milijon evrov dobička. Vodstvo z rezultati ni zadovoljno, a je družba pod novim, nemškim lastnikom že začela z intenzivnim prestrukturiranjem, ki naj bi vodilo v izboljšanje rezultatov. *** Daimler uvaja nov način uporabe avtomobila. Z najnovejšim programom Smart Ready to drop, v katerem bodo posebej opremljena vozila Smart lahko za svoje stranke (voznike) prevzemala pošiljke v prtljažnik. V Stuttgartu začenjajo že septembra. *** V Luki Koper so začeli nameščati tri nova dvigala RTM. Mostna dvigala na gumijastih kolesih so za pretovor zabojnikov. Dvigala dobavlja finsko podjetje Konecranes, nosilno konstrukcijo pa hrvaško podjetje Radež. Dvigala so sestavili v Splitu in jih pripeljali v Koper. Do novembra bodo v Koper priplula še štiri dodatna dvigala, tako da bo novih skupaj sedem dvigal, vseh mostnih dvigal na kolesih pa bo v Luki Koper 22. *** Prvi dan letošnjega MOS v Celju, 13. septembra 2016, so obravnavali temo oživljanja mestnih središč, pri čemer ima logistika opomembno mesto.

62 Logistika DHL širi svoje središče DHL je vodilno svetovno podjetje za mednarodno dostavo pošiljk. Deluje v več kot 220 državah, kjer zaposluje ljudi. Je del nemškega logističnega podjetja Deutsche Post DHL, ki danes prenaša pošiljke po vsem svetu, po cesti, vodi in zraku. Podjetje DHL je pričelo svojo dejavnost že leta 1969, ko so dostavljali pošiljke med San Franciscom in Honolulujem. Kmalu za tem so svojo dejavnost pričeli širiti, s tem da so dostavljali pošto tudi tja, kamor nihče drugi ni želel ali mogel: Kuba, Sovjetska Zveza, Irak, Iran, Kitajska, Vietnam, Severna Koreja, Leta 1998 je njihove delnice pričelo kupovati podjetje Deutsche Post in že tri leta za tem postalo večinski lastnik. Danes DHL Ekpress posluje preko treh glavnih središč in sicer preko Cincinnatija v Ameriki, Hong Konga v Aziji in Leipziga v Evropi, preko katerih gre dnevno več kot 792,000 pošiljk. Ker je podjetje v neprestani rasti (za letos napovedujejo + 8 %), Nadzorni center, ki 24 ur spremlja in sprejema vse pošiljke. 62 //Transport // november 2016.

63 Zaščita okolja DHL je zavezan tudi k ohranitvi narave, zato je novo središče čisto in v dobri meri samooskrbovano. Preko 1000 m 2 fotovoltaičnih plošč je nameščenih na strehi centra, ki letno proizvedejo 100,000 kwh električne energije in tako v zrak spustijo za 3000 ton manj emisij CO 2. Tudi deževnico shranjujejo in jo uporabljajo za sanitarno vodo na straniščih. Posebni letalski kontejnerji, v katerih prihajajo pošiljke. ves čas vlagajo v nove pridobitve. Danes znaša njihov tržni delež 34 %, zadnja je razširitev evropskega središča v Leipzigu. DHL je svoje središče v Leipzigu postavil leta 2005, ko so s tamkajšnjimi oblastmi in mednarodnim letališčem podpisali dogovor o sodelovanju. Danes imajo tam najmodernejšo avtomatsko linijo za sortiranje pošiljk v Evropi. Nova sortirnica je tudi prva na svetu, ki omogoča samodejno sortiranje pošiljk težkih do 170 kilogramov. Od leta 2005 do danes je DHL vložil v razvoj centra več kot 655 milijonov evrov. Danes se center razteza na 200 hektarjih, kjer se razteza 864 metrov dolg in 96 metrov širok sortirni center, novi del je k skupni površini dodal m 2 skladišča in 4000 m 2 modernih pisarn. K sortirnemu centru spada še vzletno pristajalna steza dolga 3,6 km, plato za parkiranje letal, hangar, 3 tanki za gorivo, kjer ima vsak kapaciteto 3800 m 3, 3 industrijski železniški tiri ter številna parkirišča za tovornjake, dostavnike in osebna vozila. Danes dnevno pretovorijo 1900 ton pošiljk, v dnevih povečanega obsega dela pa tudi do 2400 ton na dan. Za prevoz pošiljk po Evropi in med celinami uporabljajo 250 sodobnih letal znamke Boeing 757, 767, 747, 777 in Airbus A Brez težav obdelajo pošiljke težke do 170 kg in velike 1x1x2 metra. Prevažajo tudi večje pošiljke a se obravnavajo kot posebna pošta. Tudi do pošiljk na uro lahko posortirajo. DHL bo z novo pridobitvijo še utrdil svoj položaj na trgu ter dodatno izboljšal svoje storitve in zanesljivost. Transport // november // 63

64 GMT Povezujemo najboljše Skupina GMT, ki pod svojo streho združuje družbe GMT, ADEL, ANET ter Sec Lubes, je 14. in 15. oktobra v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču pripravila zanimivo sejemsko prireditev pod sloganom»povezujemo najboljše«, na kateri so skupaj s 65-imi razstavljavci/dobavitelji, predstavili dejavnost dobave in proizvodnje nadomestnih delov ter maziv za vse tipe vozil. Skupina GMT je namreč vodilna slovenska družba na področju dobave in distribucije nadomestnih in dodatnih avtodelov za osebna in lahka tovorna vozila. Skupaj ima 52 poslovnih enot in z več kot 300 zaposlenimi je v letu 2016 ustvarila več kot 80 milijonov evrov prometa. SHELL Novo motorno olje Shell je razvil novo motorno olje Rimula Ultra E Plus 5W-30 posebej za novo, drugo generacijo motorjev OM 470 in OM 471, ki se uporabljajo v novih modelih tovornih vozil Mercedes Benz Actros in zahtevajo olje po standardu MB Ključne prednosti novega olja so nižja poraba goriva in povečana robustnost. Visoko zmogljivo motorno olje ponuja strižno viskoznost najmanj kot 2.9 mpa s (v primerjavi s standardno vrednostjo 3.5 mpa s) in temelji na dobro poznani tehnologiji Dynamic Protection Plus - kombinacija»low SAPS«tehnologije in Shell PurePlus tehnologije. 64 //Transport // november 2016.

65 Servisne informacije CENE BENCINA V EVROPI država bencin 95 bencin 98/100 Dizel Izžrebani reševalci: Med prispelimi rešitvami nagradne križanke iz septemberske številke revije Transport smo izžrebali naslednje reševalce: Branko Ogrinc, Grahovo Alina Kolar, Maribor Uroš Pogačar, Stahovica Jure Brigelj, Domžale Samo Verlič, Novo Mesto Ivanka Novak, Kranj NASLEDNJA ŠTEVILKA REVIJE TRANSPORT IZIDE 9. decembra etransport.si Albanija ALL (1,16 EUR) ALL (1,15 EUR) Avstrija EUR EUR EUR Belgija EUR EUR EUR Belorusija BIH Bolgarija Češka BYN (0,55 EUR) BAM (0,96 EUR) BGN (1,05 EUR) CZK (1,08 EUR) BYN (0,61 EUR) BAM (1,02 EUR) BGN (1,21 EUR) CZK (1,17 EUR) BYN (0,57 EUR) BAM (0,93 EUR) BGN (1,04 EUR) CZK (1,03 EUR) Črna gora EUR EUR EUR Danska DKK (1,41 EUR) DKK (1,44 EUR) DKK (1,21 EUR) Estonija EUR EUR EUR Finska EUR EUR EUR Francija EUR EUR EUR Grčija EUR EUR EUR Hrvaška HRK (1,22 EUR) HRK (1,31 EUR) HRK (1,14 EUR) Irska EUR EUR Islandija ISK (1,52 EUR) ISK (1,46 EUR) Italija EUR EUR EUR Kosovo EUR EUR Latvija EUR EUR EUR Liechtenstein CHF (1,36 EUR) CHF (1,41 EUR) CHF (1,38 EUR) Litva EUR EUR EUR Luksemburg EUR EUR EUR Madžarska Makedonija Moldavija HUF (1,13 EUR) MKD (1,03 EUR) MDL (0,73 EUR) MKD (1,06 EUR) MDL (0,76 EUR) HUF (1,17 EUR) MKD (0,82 EUR) MDL (0,64 EUR) Nemčija EUR EUR EUR Nizozemska EUR EUR EUR Norveška Poljska NOK (1,69 EUR) PLN (1,04 EUR) NOK (1,80 EUR) PLN (1,11 EUR) NOK (1,54 EUR) PLN (1,01 EUR) Portugalska EUR EUR EUR Romunija Rusija RON (1,09 EUR) RUB (0,57 EUR) RON (1,15 EUR) RUB (0,65 EUR) RON (1,07 EUR) RUB (0,53 EUR) Slovaška EUR EUR EUR Slovenija EUR EUR EUR Španija EUR EUR EUR Srbija Švedska Švica Turčija Ukrajina RSD (1,10 EUR) SEK (1,40 EUR) CHF (1,35 EUR) TRY (1,45 EUR) UAH (0,78 EUR) V. Britanija GBP (1,28 EUR) RSD (1,14 EUR) SEK (1,46 EUR) CHF (1,40 EUR) TRY (1,46 EUR) UAH (0,82 EUR) GBP (1,35 EUR) RSD (1,15 EUR) SEK (1,40 EUR) CHF (1,37 EUR) TRY (1,27 EUR) UAH (0,69 EUR) GBP (1,30 EUR) Vir: amzs Transport // november // 65

66 Zabava // križanka Nagrade podarja podjetje Iveco predstavniška pisarna Slovenije. Rešitve pošljite do na naslov: Revija Transport, Linhartova 3, 1000 Ljubljana, s pripisom 66 //Transport»Križanka«. // november Ime in priimek Naslov Geslo

67 Zanimivo Izložba na cesti Včasih so bili to le navadni tovornjaki, sedaj pa so jih v roke vzeli španski umetniki in iz njih naredili potujočo slikarsko razstavo. Špansko prevozniško podjetje PaliBeX je podpisalo pogodbo z umetniško galerijo, a ne za prevoz njihovih umetnin, temveč za poslikavo priklopnih vozil, s čimer so ustvarili pravo potujočo umetniško razstavo. Tudi sama ideja je bila naravnana v tej smeri, da bi ustvarili potujočo izložbo in to na prikolicah tovornjakov, ki prevažajo različno robo ne le po Španiji temveč po celi Evropi. Na ta način se je odprla možnost, da ljudje občutijo umetnost, ne glede na to, kje živijo. Trenutno se po cestah vozi 10 poslikanih tovornjakov. Slikarji so za poslikavo uporabili posebne barve, ki so odporne na zunanje vplive, tako na soncu ne zbledijo in tudi dež jih ne spere. Do tovrstnega sodelovanja je prišlo, saj je lastnik španskega prevozniškega podjetja PaliBex velik ljubitelj in zbiratelj umetnin. Umetnikom je dal polno svobodo pri ustvarjanju in upa, da se bo v bodoče združilo še več umetnikov in prevozniških podjetij. Nekatere poslikave so prava umetniška dela, druge zvabljajo nasmeh na usta, kar je v popolnem nasprotju z reakcijo večine voznikov, ko na cesti zagledajo kolono tovornjakov. Tovornjaki in umetniške storitve bi tako lahko v Španiji postale običajen pojav na cestah. Transport // november // 67

68

Atim - izvlečni mehanizmi

Atim - izvlečni mehanizmi Atim - izvlečni mehanizmi - Tehnični opisi in mere v tem katalogu, tudi tiste s slikami in risbami niso zavezujoče. - Pridružujemo si pravico do oblikovnih izboljšav. - Ne prevzemamo odgovornosti za morebitne

More information

LAHKE TOVORNE PRIKOLICE BREZ NALETNE NAPRAVE DO 750 KG

LAHKE TOVORNE PRIKOLICE BREZ NALETNE NAPRAVE DO 750 KG KATALOG PRIKOLIC LAHKE TOVORNE PRIKOLICE BREZ NALETNE NAPRAVE DO 750 KG Podvozje iz pocinkane pločevine Keson iz posebne AlZn pločevine Dodatni sredinski vzdolžni nosilec Blatniki iz umetne mase Vodoodporna

More information

500L - cenik. 1.3 Multijet II 16v E Multijet II 16v E v. Dualogic. Natural Power. 1.3 Multijet II 16v E6. 0.

500L - cenik. 1.3 Multijet II 16v E Multijet II 16v E v. Dualogic. Natural Power. 1.3 Multijet II 16v E6. 0. 500L - cenik Natural Power Dualogic 1.4 16v 1.4 T-Jet 16v 1.6 Multijet II 16v E6 120 14.490 15.490 11.990 15.850 18.240 17.620 18.640 17.180 19.290 Cene so v EUR z DDV in ne vsebujejo prevozno logističnih

More information

Punto - cenik v. Easy 9.490

Punto - cenik v. Easy 9.490 Punto - cenik 1.4 8v 9.490 Cene so v EUR z DDV in ne vsebujejo prevozno logističnih storitev. Izpis dokumenta: 22.6.2017 11:34:57 stran 1/5 Punto - tehnični podatki 1.4 8v MOTOR Delovna prostornina (cm³)

More information

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Vincent KNAB Abstract: This article describes a way to design a hydraulic closed-loop circuit from the customer

More information

Termoelektrarna Šoštanj d. o. o.

Termoelektrarna Šoštanj d. o. o. Termoelektrarna Šoštanj d. o. o. Predstavitev Šoštanj 10. marec 2017 Agenda Splošne informacije o TEŠ Splošne informacije o bloku 6 TEŠ-splošne informacije Poslovni subjekt: Lastništvo: Osnovna dejavnost:

More information

-

- e-mail: info@meiser.de - www.meiser.de Znamka ARTOS proizvajalca Meiser nudi idealne rešitve za izgradnjo sodobnih vinogradov in sadovnjakov. Geometrija, mehanske lastnosti, kakovost materiala uporabljenega

More information

EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH

EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH V spodnjih preglednicah so prikazani osnovni statistični podatki za naslednja področja skupne ribiške politike (SRP): ribiška flota držav članic v letu 2014 (preglednica I),

More information

VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER. Kot lopatic ( ) / Angle of the blades ( ) 90 odpiranje / opening 85

VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER. Kot lopatic ( ) / Angle of the blades ( ) 90 odpiranje / opening 85 VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER OPIS: Difuzor VSD2 je namenjen hlajenju in ogrevanju velikih prostorov višine 4 do 12m. Omogoča turbulenten tok zraka, dolge domete pri ogrevanju

More information

Seznam izmerjenih vozil The list of measured vehicles Velja od (Valid from):

Seznam izmerjenih vozil The list of measured vehicles Velja od (Valid from): Seznam izmerjenih vozil The list of measured vehicles Velja od (Valid from): 1. 12. 2017 Pojasnila v zvezi z razvrstitvijo vozil v cestninska razreda 2A in so navedena pod tabelo. Information regarding

More information

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Rok Mirt Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

More information

Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift

Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift Energy usage in mast system of electrohydraulic forklift Antti SINKKONEN, Henri HÄNNINEN, Heikki KAURANNE, Matti PIETOLA Abstract: In this study the energy usage of the driveline of an electrohydraulic

More information

CENIK VOZIL HYUNDAI i30 Cenik in oprema,

CENIK VOZIL HYUNDAI i30 Cenik in oprema, CENIK VOZIL HYUNDAI i30 Cenik in oprema, 20.11.2018 Model Modeli z bencinskim motorjem MPI 100 T-GDI 120 T-GDI 140 Modeli z dizelskim motorjem SmartStream 95 SmartStream 116 SmartStream 136 Prostornina

More information

OPEL Mokka X. Cenik velja za vozila modelskega leta 18

OPEL Mokka X. Cenik velja za vozila modelskega leta 18 OPEL Mokka X Cenik velja za vozila modelskega leta 18 Cenik ne vključuje akcijskih popustov. Za izračun in konkretno ponudbo se oglasite pri vašem pooblaščenem trgovcu z vozili Opel. Datum izdaje: 21.

More information

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL MEN'S - CLOTHING SIZE GUIDES / MOŠKA TAMELA VELIKOSTI OBLEK JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

More information

Narejen v Evropi: novi Kia Ceed

Narejen v Evropi: novi Kia Ceed Media Contact: Azer Šarić, PR Manager Tel: +386-(0)51-608-839 E-mail: as@kmag.net Narejen v Evropi: novi Kia Ceed Športni videz novega Kia Ceeda in Ceeda Sportswagon Kia Ceed oblikovan, razvit in narejen

More information

Novi Crafter. Nova veličina. Voznikovo najboljše delovno mesto. Optimalna prilagojenost za mesta s številnimi asistenčnimi in varnostnimi sistemi.

Novi Crafter. Nova veličina. Voznikovo najboljše delovno mesto. Optimalna prilagojenost za mesta s številnimi asistenčnimi in varnostnimi sistemi. Crafter Novi Novi Crafter. Nova veličina. Praktičen, gospodaren in inovativen kot še nikoli. Novi Crafter je gospodarsko vozilo, kakršnega nismo izdelali še nikoli doslej. Gre za popolnoma nov koncept,

More information

NOVI RENAULT TRAFIC - Passenger N 04

NOVI RENAULT TRAFIC - Passenger N 04 N 04 CENIK VOZIL 1.2.2015 Trafic Passenger Koda Moč [kw (KM)] Izpust CO2 [g/km] * Mešana poraba [l/100km] * Cena brez DDV [ ] Confort dci 90 Stop&Start PG1E2 111SE6 66 (90) 164 6,2 19.828 24.190 Confort

More information

NOVI CITROËN C4 CACTUS

NOVI CITROËN C4 CACTUS NOVI CITROËN C4 CACTUS CENIK VOZIL Veljavnost od : 01.03.2018 Proizvodnja : Od februar 2018 Proizvajalec : Automobiles Citroën, Francija - Generalni uvoznik in distributer : C Automobil Import d.o.o. -

More information

427F2. Bager nakladalnik

427F2. Bager nakladalnik 427F2 Bager nakladalnik Kabina Nova kabina bagra nakladalnika Cat omogoča udobje za upravljalca in zagotavlja enostavno upravljanje stroja. V novi kabini lahko upravljalec prilagodi številne funkcije stroja

More information

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018 MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV Februar 2018 1 TRG FINANČNIH INSTRUMENTOV Tabela 1: Splošni kazalci Splošni kazalci 30. 6. / jun. 31. 7. / jul. 31. 8. / avg. 30. 9. / sep. 31.10./

More information

FORD B-MAX. MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja za od: do preklica

FORD B-MAX. MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja za od: do preklica TREND MPC ( ) Popust Akcijska cena ( ) 1.4 66 kw (90 KM), 5-stopenjski ročni menjalnik 16.550 2.750 13.800 1.0 EcoBoost 74 kw (100 KM), 5-stopenjski ročni menjalnik 17.040 2.500 14.540 1.5 Duratorq TDCi

More information

NOVI FORD KA+ MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: do preklica

NOVI FORD KA+ MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: do preklica TREND ACTIVE 5 vrat bencin Maloprodajna cena 1.2 Ti VCT 63 kw (85 KM), 5-stopenjski ročni menjalnik, Start/Stop sistem 12.440 1.000 11.440 14.610 1.000 13.610 dizel 1.5 TDCi 70 kw (95KM), 5-stopenjski

More information

FORD FOCUS MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: za vozila iz zaloge

FORD FOCUS MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: za vozila iz zaloge STYLE Maloprodajna cena Popust Akcijska cena 4 vrata 1.0 EcoBoost 74 kw (100 KM), 5-stopenjski ročni menjalnik 20.040 3.700 16.340 1.0 EcoBoost 92 kw (125 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik 20.750 3.700

More information

2.2 TDCi 74 kw (100 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik 1+2 L1 H , ,00

2.2 TDCi 74 kw (100 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik 1+2 L1 H , ,00 MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO 2015.25 FWD - POGON NA PREDNJA KOLESA NPC MPC NPC MPC 2.2 TDCi 74 kw (100 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik 1+2 L1 H1 270 18.991,80 23.170,00 2.2 TDCi 74 kw (100 KM),

More information

09/2008 CENTRIFUGALNI VENTILATORJI ZA ODVOD DIMA IN TOPLOTE - ODT CV CENTRIFUGAL FANS FOR SMOKE AND HEAT EXTRACTION - ODT CV

09/2008 CENTRIFUGALNI VENTILATORJI ZA ODVOD DIMA IN TOPLOTE - ODT CV CENTRIFUGAL FANS FOR SMOKE AND HEAT EXTRACTION - ODT CV 09/8 CENTRIFUGALNI VENTILATORJI ZA ODVOD DIMA IN TOPLOTE - ODT CV CENTRIFUGAL FANS FOR SMOKE AND HEAT EXTRACTION - ODT CV VSEBINA TABLE OF CONTENTS CENTRIFUGALNI VENTILATORJI ZA ODVOD DIMA IN TOPLOTE ODT

More information

CSC CSD Jermenski prenos. DRC DRD DRE Direktni prenos

CSC CSD Jermenski prenos. DRC DRD DRE Direktni prenos CSC 40-60 CSD 75-100 Jermenski prenos DRC 40-60 DRD 75-100 DRE 100-150 Direktni prenos Vijačni kompresorji z oljnim vbrizgavanjem S t a l n a & S p r em e n l j i v a hitrost Zanesljiv, preprost, pameten.

More information

NOVI SUV CITROËN C3 AIRCROSS

NOVI SUV CITROËN C3 AIRCROSS NOVI SUV CITROËN C3 AIRCROSS CENIK VOZIL Veljavnost od : 26.10.2017 Proizvodnja : september 2017 - december 2017 Proizvajalec : Automobiles Citroën, Francija - Generalni uvoznik in distributer : C Automobil

More information

Hunsdale Business Park, Ellerker, East Yorkshire, HU15 2DB

Hunsdale Business Park, Ellerker, East Yorkshire, HU15 2DB Body Type Make Model Year KMs Price Miscellaneous BEDFORD CHERRY PICKER TOWER WAGON 1990-5,500.00 Miscellaneous ISUZU FLATBED NQR 7.5T 2008-8,750.00 Miscellaneous VARIO 614 BUS 2003-5,500.00 Miscellaneous

More information

Volkswagen Transporter Informativni cenik - modelsko leto 2016

Volkswagen Transporter Informativni cenik - modelsko leto 2016 Volkswagen Transporter Informativni cenik - modelsko leto 2016 moč menjalnik Izpust koda MPC kw ( KM ) (št. prestav) CO2 vozila (g/km) KOMBI NORMALNA STREHA (7+1) 2.0 TDI KMR 75 (102) 5 149 SGB1E2N5 28.588

More information

Cenik T-Roc. Veljaven od

Cenik T-Roc. Veljaven od Cenik T-Roc Veljaven od 01.01.2018 Proizvajalec: VOLKSWAGEN AG, Nemčija Uvoznik: Porsche Slovenija d.o.o., Bravničarjeva 5, Ljubljana Modeli T-Roc Modeli z bencinskim motorjem: Izvedba Moč kw (KM) Menjalnik

More information

Crna Gora Cjenovnik. 15. JANUAR

Crna Gora Cjenovnik. 15. JANUAR Crna Gora Cjenovnik 15. JANUAR 2017. www.mazda.co.me Mazda2 (5 vrata) Mazda2 G75 Emotion 55 / 75 5 brzina 11.590 Mazda2 G75 Challenge 55 / 75 5 brzina 12.090 Mazda2 G75 TAKUMI 55 / 75 5 brzina 13.590 Mazda2

More information

EXPERT Furgon PEUGEOT CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI. Veljavnost od

EXPERT Furgon PEUGEOT CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI. Veljavnost od PEUGEOT EXPERT Furgon CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI Veljavnost od 05.10.2018 V3 Proizvajalec: Automobiles Peugeot, Francija. Generalni uvoznik in distributer : P Automobil Import d.o.o.,

More information

Prikaz podatkov o delovanju avtomobila na mobilni napravi z uporabo OBDII

Prikaz podatkov o delovanju avtomobila na mobilni napravi z uporabo OBDII Rok Prah Prikaz podatkov o delovanju avtomobila na mobilni napravi z uporabo OBDII Diplomsko delo Maribor, september 2011 II Diplomsko delo univerzitetnega strokovnega študijskega programa Prikaz podatkov

More information

Turn up your emotions

Turn up your emotions Turn up your emotions We took our best selling Sport Tourer. Then we analysed every feature to see how we could make it even better. Its new high quality body panel design give a more refined appearance

More information

Crna Gora Cjenovnik 1. SEPTEMBAR

Crna Gora Cjenovnik 1. SEPTEMBAR Crna Gora Cjenovnik 1. SEPTEMBAR 2015. WWW.MAZDA.CO.ME Mazda2 (5 vrata) Mazda2 G75 Emotion 55 / 75 5 brzina 11.390 Mazda2 G75 Challenge 55 / 75 5 brzina 11.890 Mazda2 G90 Challenge 66 / 90 5 brzina 12.390

More information

FORD FOCUS ST-Line MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: za vozila iz zaloge

FORD FOCUS ST-Line MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: za vozila iz zaloge ST-Line Maloprodajna cena Popust Akcijska cena 5 vrat 1.0 EcoBoost 92 kw (125 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik 20.830 3.700 17.130 karavan 1.0 EcoBoost 92 kw (125 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik 21.520

More information

CHARGING A CAR IN MOTION WIRELESSLY BREZŽIČNO POLNJENJE AVTOMOBILOV V VOŽNJI

CHARGING A CAR IN MOTION WIRELESSLY BREZŽIČNO POLNJENJE AVTOMOBILOV V VOŽNJI JET Volume 11 (2018) p.p. 61-66 Issue 2, September 2018 Type of article 1.04 www.fe.um.si/en/jet.html CHARGING A CAR IN MOTION WIRELESSLY BREZŽIČNO POLNJENJE AVTOMOBILOV V VOŽNJI Dario Ležaić 2, Tihomir

More information

OSVOJITE VSAK KOTIČEK SVETA OBVLADAJTE IZZIVE ŽIVLJENJA

OSVOJITE VSAK KOTIČEK SVETA OBVLADAJTE IZZIVE ŽIVLJENJA OSVOJITE VSAK KOTIČEK SVETA Osvobodite svoja čutila kjerkoli in kadarkoli s pravim pustolovcem. Novi SX4 S-CROSS je utelešenje neomejenih pričakovanj na štirih kolesih. Nudi čisti užitek v vožnji na vseh

More information

FORD KA+ MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: za vozila iz zaloge

FORD KA+ MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: za vozila iz zaloge Maloprodajna Akcija Akcijska cena cena 5 vrat 1.2 Ti VCT 63 kw (85 KM), 5-stopenjski ročni menjalnik 11.990 1.150 10.840 SERIJSKA OPREMA VARNOST IN ZAŠČITA ZUNANJE LASTNOSTI Kolutne zavore spredaj, zadaj

More information

OPEL Corsa. Cenik velja za vozila modelskega leta 18.5

OPEL Corsa. Cenik velja za vozila modelskega leta 18.5 OPEL Corsa Cenik velja za vozila modelskega leta 18.5 Cenik ne vključuje akcijskih popustov. Za izračun in konkretno ponudbo se oglasite pri vašem pooblaščenem trgovcu z vozili Opel. Datum izdaje: 17.

More information

VAŠA NOVA HONDA CIVIC GRAND

VAŠA NOVA HONDA CIVIC GRAND GRAND VAŠA NOVA HONDA CIVIC GRAND Oblikovno in tehnično popolnoma prenovljena, nova Honda Civic Grand uteleša naš inovativen duh in naše praizadevanje za tehnično odličnost. Rezultat našega dela je avtomobil

More information

Hunsdale Business Park, Ellerker, East Yorkshire, HU15 2DB

Hunsdale Business Park, Ellerker, East Yorkshire, HU15 2DB Body Type Make Model Year KMs Price Miscellaneous BEDFORD CHERRY PICKER TOWER WAGON 1990-5,500.00 Miscellaneous ISUZU FLATBED NQR 7.5T 2008-8,750.00 Miscellaneous VARIO 614 BUS 2003-5,500.00 Miscellaneous

More information

TOLEDO TECHNOLOGY TO ENJOY

TOLEDO TECHNOLOGY TO ENJOY TOLEDO TECHNOLOGY TO ENJOY ZNOTRAJ ZNAMKE SEAT Leta 1953, s prvim modelom znamke SEAT, so se pričele uresničevati sanje neke države. Danes, več kot 60 let pozneje, se je naša tehnologija razvila s prav

More information

VEHICLE DATABASE FORMAT UPDATE

VEHICLE DATABASE FORMAT UPDATE Delphi Truck / LCV Diagnostic Software Release 2.11.2 News VEHICLE DATABASE FORMAT UPDATE Brand Year Model 2004-2007 YEAR MODEL UPDATE 2007 Adjustments 2006-2007 Programmings and Tests 2005-2006 Brand

More information

THE OPTIMIZATION OF A RACE CAR INTAKE SYSTEM OPTIMIZACIJA SESALNEGA SISTEMA DIRKALNIKA

THE OPTIMIZATION OF A RACE CAR INTAKE SYSTEM OPTIMIZACIJA SESALNEGA SISTEMA DIRKALNIKA JET Volume 10 (2017) p.p. 11-23 Issue 3, October 2017 Type of article 1.01 www.fe.um.si/en/jet.html THE OPTIMIZATION OF A RACE CAR INTAKE SYSTEM OPTIMIZACIJA SESALNEGA SISTEMA DIRKALNIKA Luka Lešnik 1R,

More information

Diagnostics and Test Equipment Price List

Diagnostics and Test Equipment Price List Diagnostics and Test Equipment Price List for Cars and Trucks 2017/01 Printing date: January 2017 Truck, Bus and Van VCI Packages DS150E Truck VCI only Kit SV10546 (hardware) 1249*. Total: 1844* Operated

More information

ProductDiscontinued. Sistem za merjenje z rezervoarjem Posebna varnostna navodila ATEX. Posebna varnostna navodila SL, 1.

ProductDiscontinued. Sistem za merjenje z rezervoarjem Posebna varnostna navodila ATEX. Posebna varnostna navodila SL, 1. Posebna varnostna navodila Sistem za merjenje z rezervoarjem Posebna varnostna navodila ATEX ProductDiscontinued www.rosemount-tg.com Posebna varnostna navodila Rosemount TankRadar REX Vsebina Vsebina

More information

PEUGEOT. Proizvajalec: Automobiles Peugeot, Francija. Generalni uvoznik in distributer : P Automobil Import d.o.o., Barjanska 54, 1000 Ljubljana

PEUGEOT. Proizvajalec: Automobiles Peugeot, Francija. Generalni uvoznik in distributer : P Automobil Import d.o.o., Barjanska 54, 1000 Ljubljana PEUGEOT 308 CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI Veljavnost od 10.08.2018 V2 Proizvajalec: Automobiles Peugeot, Francija. Generalni uvoznik in distributer : P Automobil Import d.o.o., Barjanska

More information

308 SW PEUGEOT. CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI Veljavnost od

308 SW PEUGEOT. CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI Veljavnost od PEUGEOT 308 SW CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI Veljavnost od 10.12.2018 V5 Proizvajalec: Automobiles Peugeot, Francija. Generalni uvoznik in distributer : P Automobil Import d.o.o.,

More information

Dacia Logan. Družinska limuzina z najugodnejšo ceno!

Dacia Logan. Družinska limuzina z najugodnejšo ceno! Družinska limuzina z najugodnejšo ceno! Sodobnejše in bolj dinamične linije Novi dizajn vozila Dacia Logan še bolj poudarja robustnost in zanesljivost tega vozila, dodaja pa mu tudi pridih dinamičnosti

More information

MPC* z bencinskimi motorji kw (KM) menjalnik vozila. vozila imajo ŠKODA 6-letno jamstvo**

MPC* z bencinskimi motorji kw (KM) menjalnik vozila. vozila imajo ŠKODA 6-letno jamstvo** z bencinskimi motorji kw (KM) menjalnik vozila Active 1.2 TSI 63 (86) 5-st. ročni 5E32C4 16.586 Active 1.0 TSI 85 (115) 6-st. ročni 5E32B5 17.432 Ambition 1.2 TSI 63 (86) 5-st. ročni 5E33C4 18.382 Ambition

More information

Akcijski načrt e-uprave do 2004

Akcijski načrt e-uprave do 2004 VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE Center Vlade RS za informatiko Langusova 4, Ljubljana Akcijski načrt e-uprave do 2004 Povzetek izvajanja Akcijskega načrta za obdobje do 14.09.2004 Datum izdelave: 17.09.2004

More information

9. DEL. Zahteve za izdelavo in odobritev vozil

9. DEL. Zahteve za izdelavo in odobritev vozil 9. DEL Zahteve za izdelavo in odobritev vozil POGLAVJE 9.1 SPLOŠNE ZAHTEVE ZA IZDELAVO IN ODOBRITEV VOZIL 9.1.1 Splošne določbe 9.1.1.1 Področje uporabe 9.1.1.2 V 9. delu je: Določbe 9. dela se uporabljajo

More information

Navodila za namestitev. DEVIreg 550. Inteligentni elektronski termostat.

Navodila za namestitev. DEVIreg 550. Inteligentni elektronski termostat. Navodila za namestitev DEVIreg 550 Inteligentni elektronski termostat www.devi.com Izvirna navodila so napisana v angleščini. Navodila v drugih jezikih so prevodi izvirnih navodil. (Direktiva 2006/42/ES)

More information

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d.

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. (THE PLANNING OF THE PERSONNEL IN UNIOR d.d. COMPANY) Kandidatka: Mateja Ribič Študentka

More information

PRENOS PODATKOV V SISTEMU ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL

PRENOS PODATKOV V SISTEMU ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Andreja Ţitnik PRENOS PODATKOV V SISTEMU ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU Mentor: doc. dr.

More information

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112 ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112 Boštjan Tavčar*, Alenka Švab Tavčar** UDK 659.2:614.8 Povzetek Enotna evropska številka za klic v sili

More information

Ročno nanašanje prašnih barv. Učinkovito in ekonomično Fleksibilno in prijazno do uporabnika Ergonomični dizajn. Industrial Solutions

Ročno nanašanje prašnih barv. Učinkovito in ekonomično Fleksibilno in prijazno do uporabnika Ergonomični dizajn. Industrial Solutions Industrial Solutions Ročno nanašanje prašnih barv ENOSTAVNO ODLIČNO NANAŠANJE - NOVA X-DRUŽINA Učinkovito in ekonomično Fleksibilno in prijazno do uporabnika Ergonomični dizajn WAGNER ročna pištola 1 Naslednja

More information

AR 250 Turbo. Parts and Maintenance Manual Priročnik za vzdrževanje in rezervne dele. GB English. SI Slovenian G-SI (rev.5)

AR 250 Turbo. Parts and Maintenance Manual Priročnik za vzdrževanje in rezervne dele. GB English. SI Slovenian G-SI (rev.5) 24490G-SI (rev.5) Parts and Maintenance Manual Priročnik za vzdrževanje in rezervne dele AR 250 Turbo Series: CE - Engine type: Kubota V1505-TBB-EC-1-S1 Product code: JHAF030 Serije: CE Vrsta motorja:

More information

En avtomobil. Tri različne pogonske tehnologije.

En avtomobil. Tri različne pogonske tehnologije. hibrid En avtomobil. Tri različne pogonske tehnologije. Možnost izbire med tremi različnimi, uglajenimi elektrificiranimi pogonskimi sklopi, sodobno zasnovane platforme za različne namene, je popolna novost

More information

5 namigov za izbiro pravega prenosnega tiskalnika. Kako dosežemo največji izkoristek in hiter povratek investicije v prenosno informatiko

5 namigov za izbiro pravega prenosnega tiskalnika. Kako dosežemo največji izkoristek in hiter povratek investicije v prenosno informatiko 5 namigov za izbiro pravega prenosnega tiskalnika Kako dosežemo največji izkoristek in hiter povratek investicije v prenosno informatiko Stran 2 UVOD Prenosni tiskalniki, podprti z ustreznimi vnosnimi

More information

POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL

POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL POROČILO O EU RAZPISIH IN PRIJAVAH EU PROJEKTOV V LETU 2010 TER TEKOČEM STANJU EU PROJEKTOV NA UL Leto 2010 je bilo za Univerzo v Ljubljani še eno zelo uspešno leto na področju evropskih projektov. Fakultete

More information

Pametno mesto. hi!tech. Obvladovanje kompleksnosti. Prihajajo velikani. Omrežja in inteligentne IT rešitve so ključ do prijaznih mest prihodnosti

Pametno mesto. hi!tech. Obvladovanje kompleksnosti. Prihajajo velikani. Omrežja in inteligentne IT rešitve so ključ do prijaznih mest prihodnosti Revija za inovacije 1 12 hi!tech www.siemens.com/hitech Obvladovanje kompleksnosti Učeči se sistemi zbirajo znanje, sprejemajo odločitve in napovedujejo. Prihajajo velikani Vetrna energija dobiva nove

More information

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jernej Logar RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi DIPLOMSKO DELO NA UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentor: doc. dr. Mira Trebar Ljubljana,

More information

DRUŽBA KIA »Družinski skrbi« Uživajte s svojim vozilom in izkusite»družinsko skrb«podjetja Kia!

DRUŽBA KIA »Družinski skrbi« Uživajte s svojim vozilom in izkusite»družinsko skrb«podjetja Kia! DRUŽBA KIA Hvala, ker ste postali lastnik novega vozila Kia. Kia Motors je globalno podjetje za izdelavo avtomobilov, katerega cilj je izdelava visokokakovostnih vozil srednjega cenovnega razreda ter zagotavljanje

More information

ST Templin UK Presents

ST Templin UK Presents ST Templin UK Presents Flywheels 2017 1 CONTENTS Vehicle Page CUMMINS 3-4 DAF 5-8 DENNIS 9-10 IZUZU 11-12 IVECO 13-15 MAN 17-20 MERCEDES 21-25 RENAULT 27-28 SCANIA 29-31 VOLVO 33-38 ST Templin UK LTD Tel

More information

Program usklajevanja. Pogosto zastavljena vprašanja o skupni praksi CP4 Obseg varstva črno-belih znamk

Program usklajevanja. Pogosto zastavljena vprašanja o skupni praksi CP4 Obseg varstva črno-belih znamk EN SL Program usklajevanja Pogosto zastavljena vprašanja o skupni praksi CP4 Obseg varstva črno-belih znamk 1. Ali se skupna praksa razlikuje od prejšnje prakse? Skupna praksa pomeni, da nekateri uradi

More information

Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje

Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje Univerza v Mariboru Fakulteta za organizacijske vede Smer: Informatika v organizaciji in managementu Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje Mentor: red. prof. dr. Vladislav Rajkovič

More information

Cenik Touran. Veljaven od Proizvajalec: VOLKSWAGEN AG, Nemčija. Uvoznik: Porsche Slovenija d.o.o., Bravničarjeva 5, Ljubljana

Cenik Touran. Veljaven od Proizvajalec: VOLKSWAGEN AG, Nemčija. Uvoznik: Porsche Slovenija d.o.o., Bravničarjeva 5, Ljubljana Cenik Touran Veljaven od 22.05.2012 Proizvajalec: VOLKSWAGEN AG, Nemčija Uvoznik: Porsche Slovenija d.o.o., Bravničarjeva 5, Ljubljana Akcijski modeli Touran Sky Modeli z bencinskim motorjem: Izvedba Moč

More information

PEUGEOT CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI

PEUGEOT CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI PEUGEOT 208 CENIK VOZIL, OPCIJSKE OPREME IN TEHNIČNE LASTNOSTI Veljavnost od 01.08.2018 V4 Proizvajalec: Automobiles Peugeot, Francija. Generalni uvoznik in distributer : P Automobil Import d.o.o., Barjanska

More information

0.2 Tip in splošen opis: FM5300, GPS/GSM TERMINAL Type and general commercial description: GPS/GSM TERMINAL

0.2 Tip in splošen opis: FM5300, GPS/GSM TERMINAL Type and general commercial description: GPS/GSM TERMINAL JAVNA AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VARNOST PROMETA SLOVENIAN TRAFIC SAFETY AGENCY AVP, Trdinova ulica 8, SI-1000 Ljubljana, tel.: 01 40 08430, fax.: 01 40 08417, Trdinova ulica 8, SI-1000 Ljubljana,

More information

TRŽENJE NA PODLAGI BAZE PODATKOV NA PRIMERU CISEFA

TRŽENJE NA PODLAGI BAZE PODATKOV NA PRIMERU CISEFA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA D I P L O M S K O D E L O TRŽENJE NA PODLAGI BAZE PODATKOV NA PRIMERU CISEFA Ljubljana, september 2004 MATEJA TROJAR IZJAVA Študentka MATEJA TROJAR izjavljam, da

More information

11/14. test NOKIINIH ZEMLJEVIDOV na Androidu ANDROID 5 nasveti za MAC in LINUX sam svoj MOJSTER. TEST vrhunskih telefonov od Appla do»kitajcev«12

11/14. test NOKIINIH ZEMLJEVIDOV na Androidu ANDROID 5 nasveti za MAC in LINUX sam svoj MOJSTER. TEST vrhunskih telefonov od Appla do»kitajcev«12 PREIZKUSILI SMO WINDOWS 10! ZABAVNA ELEKTRONIKA I RAČUNALNIŠTVO I NOVE TEHNOLOGIJE 11/14 6,65 november 2014 / letnik 24 www.monitor.si Najboljši ta hip! TEST vrhunskih telefonov od Appla do»kitajcev«12

More information

OPTIMIZACIJA ZUNANJEGA SKLADIŠČA V PODJETJU GORENJE KERAMIKA D.O.O. Z UVEDBO RFID TEHNOLOGIJE

OPTIMIZACIJA ZUNANJEGA SKLADIŠČA V PODJETJU GORENJE KERAMIKA D.O.O. Z UVEDBO RFID TEHNOLOGIJE UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA LOGISTIKO Mitja Glasenčnik OPTIMIZACIJA ZUNANJEGA SKLADIŠČA V PODJETJU GORENJE KERAMIKA D.O.O. Z UVEDBO RFID TEHNOLOGIJE diplomsko delo univerzitetnega študija Celje, september

More information

BIODIZEL. (raziskovalna naloga)

BIODIZEL. (raziskovalna naloga) Šolski center Celje Srednja šola za elektrotehniko in kemijo BIODIZEL (raziskovalna naloga) Mentorja: Avtorja: Andrej Grilc, univ. dipl. inž. el. doc. dr. Barbara Čeh, univ. dipl. inž. agr. Benjamin Skubic

More information

2009 DENNIS ELITE 2 RECYCLING VEHICLE - AVAILABLE IN MARCH 2019 Current bid: 2050

2009 DENNIS ELITE 2 RECYCLING VEHICLE - AVAILABLE IN MARCH 2019 Current bid: 2050 Tuesday 12th February (Ends: 2019-02-12 12:00:00.0) 2016 (66 PLATE) MERCEDES VITO 114 BLUETEC FRIDGE Current bid: 5650 2011 DAF LF 55.220 FRIDGE Current bid: 3650 2008 (58 PLATE) DAF LF 45.160 SCARAB SWEEPER

More information

SUBVENCIJE ZA NAKUP OKOLJU PRIJAZNIH AVTOMOBILOV

SUBVENCIJE ZA NAKUP OKOLJU PRIJAZNIH AVTOMOBILOV PP - PRIMERJALNI PREGLED SUBVENCIJE ZA NAKUP OKOLJU PRIJAZNIH AVTOMOBILOV Pripravila: mag. Romana Novak Številka naročila: 59/2010 Descriptor/Geslo: Avtomobilska industrija/motor vehicle industry, Državna

More information

NOVI FORD ECOSPORT. PREDPRODAJNI MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: do preklica

NOVI FORD ECOSPORT. PREDPRODAJNI MALOPRODAJNI CENIK - MODELNO LETO Velja od: do preklica TREND Maloprodajna Akcija Akcijska cena cena 1.0 EcoBoost 92 kw (125 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik 17.790 1.800 15.990 1.0 EcoBoost 92 kw (125 KM), 6-stopenjski samodejni menjalnik 19.560 1.800 17.760

More information

Feel the difference. All-model accessory catalogue

Feel the difference. All-model accessory catalogue Katalog dodatne opreme Feel the difference All-model accessory catalogue Vsebina Zunanjost FordFusion 6 FordFocus od 2004 8 FordFocus Coupe-Cabriolet 10 FordC-MAX 12 FordMondeo od 03/2007 14 FordGalaxy

More information

2012 (62 PLATE) PEUGEOT EXPERT AMBULANCE Current bid: MERCEDES SPRINTER 313 CDI FRIDGE VAN Current bid: 3301

2012 (62 PLATE) PEUGEOT EXPERT AMBULANCE Current bid: MERCEDES SPRINTER 313 CDI FRIDGE VAN Current bid: 3301 Tuesday 20th March (Ends: 2018-03-20 12:00:00.0) 2011 (61 PLATE) MERCEDES SPRINTER 313 LWB TYRE VAN - EQUIPMENT INCLUDED Current bid: 3800 2009 MERCEDES SPRINTER 315 CDI AMBULANCE Current bid: 3500 2007

More information

Razvoj poslovnih aplikacij po metodi Scrum

Razvoj poslovnih aplikacij po metodi Scrum UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Matej Murn Razvoj poslovnih aplikacij po metodi Scrum DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO

More information

FIAT 500L VAN SNAGA KW/KS

FIAT 500L VAN SNAGA KW/KS FIAT SNAGA KW/KS M.V.S. BEZ PDV-A 500L Van N1 4 sedista 1.4 95ks 500L Van N1 4 sedista 1.3 MultiJet 95ks 500L Van N1 4 sedista 1.6 MultiJet 120ks 70/95 530.74J.5 11,150 13,380 70/95 530.74T.5 13,350 16,020

More information

INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI

INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Mirko Tenšek INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI Diplomsko delo Maribor, julij 2016 Smetanova

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO ANALIZA VZROKOV IN NAČINOV ODPOVEDI PROGRAMSKE REŠITVE E-TRANS

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO ANALIZA VZROKOV IN NAČINOV ODPOVEDI PROGRAMSKE REŠITVE E-TRANS UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Gregor Žnidaršič ANALIZA VZROKOV IN NAČINOV ODPOVEDI PROGRAMSKE REŠITVE E-TRANS DIPLOMSKO DELO visokošolskega strokovnega študija Ljubljana,

More information

SHEME OMEJEVANJA DOSTOPA

SHEME OMEJEVANJA DOSTOPA UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO Miha Rozman SHEME OMEJEVANJA DOSTOPA Projektna naloga Diplomski izpit univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Maribor, avgust 2013 I FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO

More information

PLANNING OF CHARGING INFRASTRUCTURE FOR ELECTRIC-DRIVE ROAD VEHICLES

PLANNING OF CHARGING INFRASTRUCTURE FOR ELECTRIC-DRIVE ROAD VEHICLES UNIVERSITY OF LJUBLJANA Faculty of Electrical Engineering Sreten DAVIDOV PLANNING OF CHARGING INFRASTRUCTURE FOR ELECTRIC-DRIVE ROAD VEHICLES Doctoral dissertation Ljubljana, 2018 UNIVERZA V LJUBLJANI

More information

Raziskave in razvoj iz ljubezni do ljudi

Raziskave in razvoj iz ljubezni do ljudi RESIDENTIAL Raziskave in razvoj iz ljubezni do ljudi»od okolja in za okolje«, glasi filozofija podjetništva - to je čutiti in videti v celotni paleti proizvodov TOSHIBA TOSHIBA že več kot 65 let deluje

More information

PRIPRAVA DVEH STROJEV D6N IN INŽENIRJEV PODJETJA FINNING NAJETA OPREMA V MONGOLSKEM RUDNIKU OYU TOLGOI JE ZAKON

PRIPRAVA DVEH STROJEV D6N IN INŽENIRJEV PODJETJA FINNING NAJETA OPREMA V MONGOLSKEM RUDNIKU OYU TOLGOI JE ZAKON ŠTEVILKA 1 2013 WWW.CAT.COM 3.200-KILOMETRSKA POT ČEZ ANTARKTIKO: PRIPRAVA DVEH STROJEV D6N IN INŽENIRJEV PODJETJA FINNING NAJETA OPREMA V MONGOLSKEM RUDNIKU OYU TOLGOI JE ZAKON SKUPINA JALLAD V JORDANIJI

More information

Dokumentni sistemi 03/13

Dokumentni sistemi 03/13 Pod lupo: Nadzor delovnega časa Prihodnost maloprodaje? Recept za dobro uporabniško izkušnjo Hadoop in MapReduce Vzporedni splet Intervju: Jožek Gruškovnjak, direktor Cisco Internet Business Solutions

More information

EKOLOŠKA MOTORNA VOZILA V PODJETJU POŠTA SLOVENIJE D.O.O.

EKOLOŠKA MOTORNA VOZILA V PODJETJU POŠTA SLOVENIJE D.O.O. UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO Lea Mitrašinovič EKOLOŠKA MOTORNA VOZILA V PODJETJU POŠTA SLOVENIJE D.O.O. Diplomsko delo Maribor, september 2010 I Diplomsko delo univerzitetnega študijskega

More information

OCENA ZALOG FOSILNIH GORIV GLEDE NA NOVE TEHNOLOGIJE PRIDOBIVANJA

OCENA ZALOG FOSILNIH GORIV GLEDE NA NOVE TEHNOLOGIJE PRIDOBIVANJA UNIVERZA V LJUBLJANI Fakulteta za elektrotehniko Peter Kulovec OCENA ZALOG FOSILNIH GORIV GLEDE NA NOVE TEHNOLOGIJE PRIDOBIVANJA DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKEGA STROKOVNEGA ŠTUDIJA Mentor: prof. dr. Rafael

More information

Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3

Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Vasja Ocvirk Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3 Diplomsko delo Ljubljana,

More information

Faster installation The TRUCKS software is reconstructed to make the installation quicker.

Faster installation The TRUCKS software is reconstructed to make the installation quicker. New brand and new models New Mercedes Actros MP IV is added in the database for 2012. Addition of Dennis Eagle as a new brand in the TRUCKS database, available for year model 2005-2012. Irisbus is updated

More information

OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o.

OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o. UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Janez Turk OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o. Diplomsko delo Ljubljana 2007 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE

More information

IFOR WILLIAMS TRAILER CT166G Current bid: 1200

IFOR WILLIAMS TRAILER CT166G Current bid: 1200 Tuesday 11th July (Ends: 2017-07-11 12:00:00.0) 2012 MAN TGM 18.290 FRIDGE BOX, SLEEPER CAB, MANUAL Current bid: 12050 2013 ( 63 PLATE ) MAN TGX 26.440 6X2/2 BLS XM TRACTOR UNIT - VIEWING AVAILABLE Current

More information

COMMERCIAL VEHICLE BRAKE PAD

COMMERCIAL VEHICLE BRAKE PAD Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 APPLICATION LISTING RONDEX NO ALT. NO. POSITION MERCEDES - APPLICATION

More information

Analiza morebitnih prihrankov za proračun EU, če bi Evropski parlament centraliziral svoje delovanje

Analiza morebitnih prihrankov za proračun EU, če bi Evropski parlament centraliziral svoje delovanje ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

More information

Bilanca vlečnih sil in pogon vozila Traction force balance and vehicle drive. Prof. dr. Jernej Klemenc

Bilanca vlečnih sil in pogon vozila Traction force balance and vehicle drive. Prof. dr. Jernej Klemenc Bilanca vlečnih sil in pogon vozila Traction force balance and vehicle drive Prof. dr. Jernej Klemenc Vozilo interakcije in učinkovitost / Vehicle interactions and effectiveness Uporabnik / User Okolica

More information

Razvrščanje proizvodnih opravil z orodji za vodenje projektov

Razvrščanje proizvodnih opravil z orodji za vodenje projektov Elektrotehniški vestnik 71(3): 83 88, 2004 Electrotechnical Review, Ljubljana, Slovenija Razvrščanje proizvodnih opravil z orodji za vodenje projektov Dejan Gradišar, Gašper Mušič Univerza v Ljubljani,

More information