Z N A M K A S K U P N O S T I

Size: px
Start display at page:

Download "Z N A M K A S K U P N O S T I"

Transcription

1 Z N A M K A S K U P N O S T I

2 KAZALO ZNAMK A SKUPNOSTI KDO JE OHIM STANJE PRED ROJST VOM ZNAMKE SKUPNOSTI SOOBSTOJ ZNAMKE SKUPNOSTI IN NACIONALNIH SISTEMOV ZNAMK IZBIRA ZNAMKE KDO LAHKO PRIDOBI ZNAMKO SKUPNOSTI VLOŽITEV PRIJAVE JEZIK PRIJAVE STROŠKI REGISTRACIJE POSTOPEK REGISTRACIJE UGOVOR VPIS ZNAMKE V REGISTER PRAVICE IZ ZNAMKE SKUPNOSTI UVEL JAVL JANJE PRAVIC TRAJANJE VARST VA RAZVEL JAVITEV, IZBRIS IN NIČNOST ZNAMKE PRITOŽBE ZOPER ODLOČIT VE OHIM UPORABNI PODATKI IN ŠTEVILKE

3 ZNAMKA SKUPNOSTI Evropska unija je vzpostavila sistem znamke Skupnosti predvsem zato, da bi uskladila nacionalne zakonodaje članic, ki urejajo področje znamk. Novi, poenoteni sistem registracije znamk je v veljavi od 1. aprila Z njim so dobili potencialni prijavitelji dodatno možnost varstva svojih znamk v EU, poleg že obstoječe možnosti nacionalne oziroma mednarodne registracije v eni ali več državah članicah. Znamka Skupnosti je tudi cenovno izjemno ugoden način pridobitve varstva za celotno Evropsko unijo. Stroški njene registracije so namreč bistveno nižji, kot če bi vložili prijavo za nacionalno znamko v vsaki državi članici posebej. Seveda pa je ekonomska prednost uporabe tega sistema odvisna od števila držav, v katerih želite zavarovati svojo znamko. Če nameravate svoje izdelke ali storitve prodajati v manj kot štirih državah članicah EU, so morda ločene registracije za posamezne države bolj smotrne. Znamka Skupnosti (angl. Community trade mark, krat. CTM) velja na celotnem ozemlju EU, se pravi v vseh 27 državah članicah. Pokriva torej trg s skoraj 500 milijoni potrošnikov, s priključitvijo novih držav Uniji pa se bo ta trg še razširil. Za registracijo je potreben en sam postopek z eno samo prijavo. Po priključitvi nove države Evropski uniji se varstvo znamke Skupnosti samodejno razširi tudi na ozemlje nove članice, ne da bi bilo treba vložiti novo prijavo ali plačati dodatne pristojbine. Tako kot registracija tudi prenos in razveljavitev znamke veljata za celotno območje Unije. Formalnosti so torej močno poenostavljene in vezane na en sam upravni organ OHIM. Prva registracija znamke Skupnosti traja 10 let, vendar jo je mogoče neomejeno dolgo podaljševati za nadaljnja 10- letna obdobja. KDO JE OHIM Urad za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli) (OHIM) je agencija Evropske unije s sedežem v Alicanteju v Španiji. Od leta 1996 je pristojen za registracijo znamk Skupnosti, od leta 2003 dalje pa tudi za registracijo modelov Skupnosti.

4 STANJE PRED ROJSTVOM ZNAMKE SKUPNOSTI Pred nastankom znamke Skupnosti je bilo mogoče pridobiti varstvo za znamke v državah Evropske unije na dva načina: po nacionalni in mednarodni poti. Oba načina seveda še vedno obstajata. Vložiti prijavo po nacionalni poti pomeni vložiti prijavo pri ustreznem organu države, v katerem želimo pridobiti varstvo. Postopek se v tujini praviloma lahko izvede le prek uradnega zastopnika, vpisanega v register zadevne države. Pri večini držav je postopek podoben postopku pri Uradu RS za intelektualno lastnino. Prijava, vložena po mednarodni poti, se pravi pri Mednarodnem uradu Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) v Ženevi prek posredništva Urada RS za intelektualno lastnino, vodi do mednarodne registracije, ki ima v vseh državah, za katere je znamka registrirana, enak učinek kot nacionalna registracija. Ta pot se lahko uporabi šele po vložitvi prijave za registracijo znamke v Sloveniji, v primerih nekaterih posameznih držav pa šele po opravljeni registraciji slovenske znamke. Na ta način je mogoče registrirati znamko v vseh državah članicah Madridskega sporazuma o mednarodnem registriranju znamk oziroma članicah Protokola k Madridskemu sporazumu, ki jih je trenutno 84. Tudi za mednarodno znamko je tako kot za znamko Skupnosti potreben en sam postopek in ena sama prijava. Pri nacionalni znamki je varstvo omejeno na eno samo državo, medtem ko mednarodna znamka omogoča enostavnejši in razmeroma cenejši način pridobitve varstva v več državah hkrati; toda samo znamka Skupnosti zagotavlja neposredno in enotno varstvo na celotnem trgu EU. Vsi trije načini registracije znamk so med seboj povezani od 1. oktobra 2004, ko je Evropska skupnost postala pogodbenica Protokola k Madridskemu sporazumu o mednarodnem registriranju znamk in je bila vzpostavljena povezava med tem protokolom in sistemom znamke Skupnosti. Od tedaj lahko imetniki znamke Skupnosti na podlagi te znamke pridobijo varstvo tudi v državah, ki niso članice EU. Imetniki drugih znamk pa lahko prek omenjenega protokola zahtevajo varstvo svoje znamke kot znamke Skupnosti.

5 SOOBSTOJ ZNAMKE SKUPNOSTI IN NACIONALNIH SISTEMOV ZNAMK Znamko Skupnosti lahko pridobite, tudi če ste že vložili prijavo za isto znamko pri nacionalnem uradu države članice EU ali ste jo celo že registrirali. Pridobiti znamko Skupnosti ne pomeni, da se je treba odreči predhodno dodeljenim pravicam do nacionalnega ali mednarodnega varstva, temveč da je varstvo širše in da je upravljanje portfelja znamk za podjetje enostavnejše. Veljavnost nacionalnih registracij lahko ohranite, kolikor dolgo želite in vse dokler plačujete zahtevane pristojbine za podaljšanje. Če ste že vložili prijavo za znamko pri nacionalnem uradu in v obdobju šestih mesecev po vložitvi zahtevali še registracijo iste znamke pri OHIM, lahko na podlagi Pariške konvencije za varstvo industrijske lastnine zahtevate za znamko Skupnosti prednostno pravico (prioriteta), s katero si v primeru spora zagotovite prednost registracije pred vsemi enakimi ali podobnimi znamkami. Če ste prijavo pri OHIM vložili več kot šest mesecev po vložitvi nacionalne prijave, te prednostne pravice ne morete zahtevati. Sistem znamk Skupnosti pa ponuja še eno ugodnost: tako imenovano prednost starejše znamke (senioriteta). Če vložite pri OHIM prijavo za znamko, ki je bila že registrirana na nacionalni ravni, lahko uveljavljate prednost te starejše nacionalne znamke. Taka prednost vam omogoča, da nacionalno znamko pozneje opustite, predhodne pravice, ki iz nje izhajajo, pa ohranite, kot če bi bila nacionalna znamka še vedno registrirana. S tem si prihranite stroške in ponovno poenostavite upravljanje portfelja znamk. Drugi povezovalni člen med znamko Skupnosti in nacionalnimi znamkami pa je pretvorba (konverzija). Če se prijava za znamko Skupnosti zavrne ali če se registracija razveljavi ali izbriše, lahko zahtevate pretvorbo prijave za znamko Skupnosti v nacionalno prijavo. Tako pretvorbo je smiselno zahtevati v tistih državah članicah EU, v katerih razlogi za zavrnitev, razveljavitev ali izbris po vsej verjetnosti ne obstajajo. Iz pretvorbe izhajajoča nacionalna znamka obdrži datum vložitve in, če ji je bila priznana prednostna pravica, tudi slednjo. Od 1. oktobra 2004 pa obstaja še ena povezava med nacionalnimi uradi za intelektualno lastnino in OHIM, to je že omenjeni Madridski protokol.

6 IZBIRA ZNAMKE Tako kot praviloma vse znamke mora tudi znamka Skupnosti za registracijo izpolnjevati dva osnovna pogoja: da jo je mogoče grafično prikazati in da se razlikuje od znakov, ki se uporabljajo za označevanje blaga in storitev drugih podjetij. Tudi kolektivna znamka Skupnosti mora za registracijo izpolnjevati v začetku omenjena pogoja. Kolektivna znamka se od drugih znamk razlikuje po tem, da pripada društvu ali združenju, ki mora ob vložitvi prijave predložiti pravilnik za njeno uporabo, v katerem so navedeni osebe, ki lahko znamko uporabljajo, pogoji članstva in pogoji uporabe. Znamko Skupnosti lahko predstavljajo: besedni znaki: besede in kombinacije besed, črke, številke, osebna imena, gesla, slogani, kratice, začetnice in poljubno izbrane ali domišljijske besede; figurativni znaki: etikete, žigi, logotipi, hologrami in emblemi; barve: barve ali kombinacije barv; tridimenzionalni znaki: oblike izdelka in embalaža; zvočni znaki: zvoki, melodije (prijava mora vključevati grafični prikaz znaka, po možnosti notni zapis). Svetujemo vam, da ste pri izbiri znamke Skupnosti pozorni na to, da jo je mogoče uporabiti v čim več državah z različnimi jeziki in navadami. Znamka ne sme biti opisni ali splošni izraz v nobenem od 23 uradnih jezikov EU. Priporočamo vam, da pred vložitvijo prijave preverite, ali ima znamka kak pomen v katerem od teh 23 jezikov, in če ga ima, kakšen je ta pomen in ali opisuje izdelke/storitve, za katere naj bi se uporabljala. Poleg tega nova znamka ne sme biti v nasprotju s katero od že obstoječih znamk Skupnosti ali z nacionalno znamko, registrirano v državi članici EU, ali z drugo pravico intelektualne lastnine. Znamka je»v nasprotju«z že obstoječo znamko, kadar je tej enaka ali podobna in kadar ji je varstvo podeljeno za enako ali podobno blago in storitve, kar bi lahko pri potrošnikih povzročilo zmedo. Toda tega vidika OHIM po uradni dolžnosti ne preverja. Na zahtevo prijavitelja pripravi zgolj poročilo o poizvedbi

7 glede enakih oziroma podobnih znamk, tako da lahko prijavitelj sam ugotovi, ali obstaja tveganje, da bi bila znamka v nasprotju in bi zaradi tega lahko imetnik starejše znamke pri OHIM vložil ugovor. Zato vam priporočamo, da še pred vložitvijo prijave za znamko Skupnosti preverite, ali tako tveganje obstaja, na primer s samostojno poizvedbo po podatkovnih spletnih zbirkah uradov ali plačljivim naročilom poizvedbe pri Uradu RS za intelektualno lastnino ali drugih specializiranih ponudnikih tovrstnih storitev. V vsakem primeru je ob razvoju nove znamke smotrno v projekt vključiti tudi strokovnjake za posamezna, s tem povezana področja. Oglaševalske agencije in grafični oblikovalci vam bodo pomagali oblikovati znak, ki bo zbudil pozornost in ga bodo potrošniki dobro sprejeli. Strokovnjaki za trženje bodo poskrbeli, da se bo znak uveljavil kot učinkovito sredstvo komuniciranja in predstavitve v množičnih občilih ter kot sredstvo prepoznavanja blaga oziroma storitev vašega podjetja, pri čemer bodo upoštevali tudi prihodnji razvoj. Svetovalci s področja industrijske lastnine pa bodo poskrbeli za čim manjšo verjetnost zavrnitve registracije znaka. KDO LAHKO PRIDOBI ZNAMKO SKUPNOSTI Znamka Skupnosti je dostopna vsem fizičnim in pravnim osebam, tudi državljanom in pravnim osebam držav nečlanic EU. Ni nujno, da ste ravno podjetnik ali da nameravate znamko na trgu uporabljati sami. Grafični znak, na primer, lahko registrira njegov oblikovalec z namenom, da bo pozneje pravico iz znamke odstopil drugemu. Vendar pozor: če se izkaže, da so bili nameni prijavitelja očitno nepošteni, lahko sledi izbris znamke. Državljani in pravne osebe iz držav članic EU lahko sami nastopajo pri OHIM v vseh postopkih v zvezi z registracijo znamke Skupnosti. Tisti, ki v Evropski uniji nimajo prebivališča ali poslovnega sedeža, pa lahko sami zgolj vložijo prijavo, v vseh ostalih postopkih pri OHIM pa morajo imeti poklicnega zastopnika. Izkušnje in nasveti poklicnega zastopnika pogosto koristijo tistim podjetjem, ki med svojimi zaposlenimi nimajo nikogar

8 z izkušnjami na področju znamk. S tem se pogosto izognejo težavam, ki jih lahko povzroči nezadostno poznavanje ustrezne zakonodaje in postopkovnih pravil. Zastopnik je lahko pravnik, usposobljen za opravljanje poklica v državi članici EU, ali poklicni zastopnik, registriran kot tak pri OHIM. Seznam poklicnih zastopnikov je na voljo na spletni strani OHIM VLOŽITEV PRIJAVE Prijava za znamko Skupnosti se vloži pri OHIM, in sicer samostojno ali prek zastopnika, ki je vpisan v register OHIM. Vloži se lahko osebno, po pošti, telefaksu ali elektronsko (prek interneta). Prijava se lahko vloži tudi pri Uradu RS za intelektualno lastnino, ki jo ob ustreznem plačilu (50 ) pošlje naprej na OHIM, ne da bi ugotavljal njene morebitne pomanjkljivosti. Pri slovenskem uradu prijave ni mogoče vložiti elektronsko. Postopek vložitve je preprost: izpolniti je treba obrazec OHIM, navesti seznam blaga/storitev, za katere zahtevate varstvo, in vključiti ali priložiti grafični prikaz znamke. Najbolj preprosto in najceneje je vložiti prijavo pri OHIM, in sicer elektronsko. Za oddajo elektronskega prijavnega obrazca je na spletni strani treba odht tps://secure.oami.europa.eu/efiling/efservlet?langid=sl#top

9 preti povezavo e-vloga, izpolniti osnovni prijavni obrazec in v skladu z navodili priložiti morebitne zahtevane dokumente, navesti podatke o plačilu ter obrazec podpisati. Za elektronsko prijavo za znamko Skupnosti se plača precej nižja prijavna pristojbina kot za običajno prijavo na papirju ali po telefaksu. Nižja pristojbina od običajne se plača tudi pri elektronskem podaljšanju veljavnosti registrirane znamke. petih jezikov. V tem izbranem jeziku OHIM se vložita tudi morebiten ugovor zoper registracijo znamke in zahteva za razveljavitev. Register in Bilten znamk Skupnosti vsebujeta vse podatke o prijavah in registracijah znamke Skupnosti v vseh uradnih jezikih EU. Dodatna prednost elektronske vložitve je tudi manjša možnost napak, saj se pravilnost prijave takoj preveri, natančna časovna potrditev vložitve in hitrejši začetek postopka registracije. JEZIK PRIJAVE Prijavo za znamko Skupnosti je mogoče vložiti v katerem koli od uradnih jezikov EU, se pravi tudi v slovenskem. Toda če prijava ni vložena v enem od petih jezikov OHIM (španščina, nemščina, angleščina, francoščina ali italijanščina) mora prijavitelj ob vložitvi izbrati še dodatni jezik, v katerem bo potekal postopek in ki mora biti eden od teh STROŠKI REGISTRACIJE Stroški registracije so odvisni od števila razredov mednarodne klasifikacije, v katere se razvršča zadevno blago oziroma storitve. Prijavna pristojbina za vključno tri razrede mednarodne klasifikacije znaša 900 (pri elektronski prijavi 750 ), za vsak nadaljnji razred pa še 150. Pristojbina za registracijo znamke z veljavnostjo za prvih deset let znaša 850, za vsak nadaljnji razred pa dodatnih 150. Skupni minimalni stroški znašajo torej 1750 oziroma pri elektronski vložitvi prijave Prijavna pristojbina se plača v enem mesecu od vložitve prijave, o roku plačila pristojbine za registracijo pa vas OHIM obvesti naknadno.

10 1 0 CENIK PRISTOJBIN Prijavna pristojbina za tri razrede 900 elektronska prijava 750 za vsak naslednji razred 150 POSTOPEK REGISTRACIJE Po vložitvi prijave prijavitelj prejme potrdilo o njenem prejemu, v katerem sta navedena datum vložitve in številka prijave. OHIM v enem mesecu od prejema prijave preveri, ali ta izpolnjuje predpisane formalne pogoje. Če ti pogoji niso izpolnjeni, pozove prijavitelja, da pomanjkljivosti odpravi. Pristojbina za registracijo znamke za tri razrede in za prvih 10 let 850 za vsak naslednji razred 150 Pristojbina za podaljšanje veljavnosti (za nadaljnjih 10 let) za tri razrede 1500 elektronsko podaljšanje veljavnosti 1350 za vsak naslednji razred 400 Opomba: Stanje pristojbin na dan Zaradi možnih sprememb preverite stanje na spletnem naslovu OHIM Po določitvi datuma vložitve lahko OHIM na zahtevo prijavitelja in ob ustreznem plačilu (192 ) opravi tudi poizvedbo o morebitnem obstoju konfliktnih (enakih ali podobnih) starejših znamk. OHIM nato preveri, ali so izpolnjene še vse druge (vsebinske) zahteve ter ali so blago ali storitve ustrezno klasificirani. Za pomoč pri pravilni klasifikaciji blaga in storitev je na spletni strani OHIM na voljo ustrezno orodje EUROACE. Prijavitelj bo ponovno obveščen o vseh morebitnih pomanjkljivostih. Pri vsebinskem preizkusu prijave OHIM preverja, ali se prijava nanaša na znak, ki ga je mogoče registrirati kot znamko Skupnosti.

11 1 1 Tak znak: mora biti razlikovalen, se pravi tak, da omogoča ločevanje vaših izdelkov od enakih ali podobnih konkurenčnih izdelkov; ne sme biti opisen, se pravi, da ne sme označevati kakovosti, količine, vrednosti, geografskega izvora ali drugih lastnosti izdelkov v nobenem jeziku EU; ne sme biti splošen, tj. običajen v jezikovni rabi ali dobroverni in ustaljeni praksi trgovanja v kateri koli od držav članic EU; ne sme zavajati potrošnika glede narave, kakovosti ali geografskega izvora izdelkov; ne sme biti v nasprotju z javnim redom ali moralo; ne sme vsebovati zastave, grba, uradnega znaka, žiga ali emblema držav in mednarodnih organizacij, ki je zavarovan pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino (WIPO). Te razloge je mogoče obiti, če je znak pridobil razlikovalno naravo zaradi svoje dolgotrajne uporabe na trgu. V tem primeru mora prijavitelj dokazati, da potrošnik doživlja tak znak kot znamko in ne kot splošni ali opisni pojem. Če prijava ni zavrnjena iz formalnih ali vsebinskih razlogov, jo OHIM objavi v Biltenu znamk Skupnosti, tako da ima vsakdo možnost, da registraciji zadevne znamke ugovarja. Sicer pa so podatki o prijavi za znamko Skupnosti med vsem postopkom registracije na voljo na spletni strani OHIM v poglavju CTM-ONLINE. UGOVOR Registraciji znamke se lahko ugovarja v celoti ali le delno. Pisni ugovor se vloži v treh mesecih po objavi prijave v Biltenu znamk Skupnosti, in sicer ob plačilu ustrezne pristojbine (350 ). Praviloma ga vloži imetnik starejše podobne ali enake znamke, ki je bodisi znamka Skupnost ali pa nacionalna oziroma mednarodna znamka, veljavna v eni ali več državah članicah EU. Pri ugovoru se je torej mogoče sklicevati na starejšo pravico za enako ali podobno znamko, ki se uporablja za enako ali podobno blago ali storitve. Ugovor pa je mogoč tudi

12 1 2 v primeru, ko so blago ali storitve različni, vendar starejša znamka uživa ugled in bi pozneje prijavljena znamka ta ugled ali razlikovalno naravo lahko izrabila ali okrnila. Po vložitvi ugovora OHIM obvesti prijavitelja, da se bo čez dva meseca začel postopek ugovora. V tem dvomesečnem obdobju ( obdobje mirovanja ) se lahko prijavitelj odloči, da prijave kljub ugovoru ne bo umaknil, ali pa se z vložnikom ugovora začne pogajati o soobstoju obeh znamk. Če se stranki strinjata, se obdobje mirovanja lahko podaljša do 24 mesecev. Po izteku obdobja mirovanja morata stranki v določenem roku predstaviti svoja stališča. Po predstavitvi dejstev OHIM sprejme odločitev. Če je osnova za ugovor več kot pet let stara registrirana znamka, lahko prijavitelj znamke Skupnosti od imetnika starejše znamke zahteva, da ta dokaže njeno resno in dejansko uporabo v tem petletnem obdobju. Če tega ne more dokazati, se njegov ugovor zavrne. V postopku ugovora je mogoče uporabiti številna komunikacijska sredstva, zato osebna navzočnost strank ali njihovih zastopnikov pri OHIM ni potrebna. VPIS ZNAMKE V REGISTER Če zoper registracijo znamke ni bil vložen ugovor ali je bil ta zavrnjen, se znamka lahko registrira. Prijavitelj mora v roku, ki mu ga določi OHIM, plačati pristojbino za registracijo, in če to stori, OHIM objavi znamko v Biltenu znamk Skupnosti in izda listino o registraciji. OHIM vse podatke o registrirani znamki Skupnosti vpiše v register v vseh uradnih jezikih EU. V register pri OHIM se vpisujejo tudi vse nadaljnje spremembe v zvezi z zadevno znamko, kot so prenosi pravic in licence. V register vpisane pravice veljajo na celotnem območju EU. Podatki iz registra so objavljeni v Biltenu znamk Skupnosti, ki je na voljo na spletni strani OHIM. PRAVICE IZ ZNAMKE SKUPNOSTI Znamka Skupnosti daje imetniku pravico preprečiti drugim uporabo enake ali podobne znamke za označevanje enakega ali podobnega blaga/storitev, pri slednjem le če bi njegova uporaba lahko pri potrošnikih povzročila zmedo.

13 1 3 Če pa znamka Skupnosti v EU uživa poseben ugled, prepoved uporabe velja tudi za blago in storitve, ki niso podobni tistim, za katere je znamka registrirana, če bi taka uporaba izkoristila ali okrnila razlikovalno naravo ali ugled znamke. Znamka Skupnosti je prenosljiva in se lahko licencira. Lahko se prenese na vse ali nekatere vrste blaga ali storitev, za katere je bila registrirana. Licenčne pogodbe za znamko Skupnosti so lahko izključne ali neizključne in lahko veljajo za vso EU ali le za njen del. UVELJAVLJANJE PRAVIC Če kot imetnik znamke Skupnosti ugotovite, da je bila nekje na ozemlju EU kršena vaša znamka, lahko vložite tožbo pri sodišču, pristojnem za znamke Skupnosti. Njegove odločitve veljajo tudi v drugih državah članicah EU, pri čemer se uporablja poenostavljen izvršilni postopek, uveden leta 1968 z Bruseljsko konvencijo o pristojnosti in izvrševanju sodnih odločitev v civilnih in gospodarskih zadevah. V Sloveniji je za tovrstne postopke pristojno Okrožno sodišče v Ljubljani. Zahtevate lahko tudi ukrepanje carinskih organov, ki lahko zadržijo ponarejeno blago na vseh možnih vstopnih mestih v EU. Postopki za ugotavljanje kršitve pravic iz znamke Skupnosti se lahko sprožijo pri sodišču, pristojnem za znamke Skupnosti v državi članici EU, v kateri je bila storjena kršitev, ali pri pristojnem sodišču države članice, v kateri ima domnevni kršilec svoje prebivališče. Sodišče na območju, na katerem je bila storjena kršitev, je pristojno samo za dejanja, storjena na ozemlju te države, medtem ko lahko tožnik pri sodišču države, v kateri ima domnevni kršilec svoje prebivališče, združi vsa dejanja kršitve, storjena kjerkoli na ozemlju EU. TRAJANJE VARSTVA Varstvo znamke Skupnosti traja 10 let od datuma prijave zanjo. Registracija se lahko poljubno mnogokrat obnovi za nadaljnjih 10 let. Zahtevo za podaljšanje lahko vloži imetnik sam, oseba, ki jo imetnik pooblasti, ali njegov zastopnik, in sicer za vse ali le nekatere vrste blaga ali storitev.

14 1 4 Zahteva se ne more vložiti prej kot šest mesecev pred potekom veljavnosti znamke. V tem obdobju se plačajo tudi pristojbine. Če se ta rok zamudi, se zahteva lahko še vedno veljavno vloži v šestih mesecih po poteku veljavnosti znamke, pod pogojem, da se v tem obdobju plača tudi zamudna pristojbina. kot je pravica do imena, pravica do osebne podobe ali avtorska pravica. Znamka se razglasi za nično na podlagi absolutnih razlogov, ki vključujejo pomanjkanje razlikovalne narave ali splošno oziroma zavajajočo naravo znamke. RAZVELJAVITEV, IZBRIS IN NIČNOST ZNAMKE Ves čas veljavnosti znamke Skupnosti se pravice imetnika lahko razveljavijo, izbrišejo ali razglasijo za nične. Zahtevo za razveljavitev, izbris ali razglasitev ničnosti vloži zainteresirana stranka pri OHIM ob plačilu ustrezne pristojbine (700 ) Znamka se razveljavi, če se pet let ni neprekinjeno resno in dejansko uporabljala. Resna in dejanska uporaba znamke pomeni dejansko uporabo vsaj v eni državi članici EU. Znamka se izbriše, če obstajajo razlogi, ki bi bili lahko navedeni v ugovornih postopkih, ali nekatere druge pravice, PRITOŽBE ZOPER ODLOČITVE OHIM Vsakdo, ki meni, da odločitev OHIM negativno vpliva na njegove pravice, se lahko zoper to odločitev pritoži. Za pritožbo, ki se predloži pritožbenemu odboru OHIM, je treba plačati pristojbino, ki trenutno znaša 800. Odločitve pritožbenega odbora se lahko na pobudo stranke, ki v postopku izgubi, predložijo v sodno presojo sodiščem Skupnosti. Postopek se sproži pri Sodišču prve stopnje, ki lahko izpodbijano odločitev potrdi, razveljavi ali spremeni. Zadnjo pritožbo, ki je omejena le na pravna vprašanja, pa je mogoče vložiti pri Evropskem sodišču. Obravnava poteka na sedežu teh sodišč v Luksemburgu.

15 1 5 UPORABNI PODATKI IN ŠTEVILKE w w w. o a m i. e u r o p a. e u Spletna stran OHIM Uradne ure OHIM ponedeljek petek: , Naslov OHIM Office for Harmonization in the Internal Market (Trade Marks and Designs) Avenida de Europa, 4 E Alicante, Spain Telefonska centrala: T: ( ) Splošne informacije: T: ( , ), E: information@oami.europa.eu Pošiljanje dokumentov: F: Elektronsko poslovanje: T: ( ), E: e-businesshelp@oami.europa.eu Reklamacije: F: , E: complaintsunit@oami.europa.eu Poklicni zastopniki: T: ( ) Oddelek za finance T: ( in ) Pritožbeni odbor ( in ) T:

16 Urad RS za intelektualno lastnino Kotnikova Ljubljana Telefon: 01/ Telefaks: 01/ E-naslov: info@uil-sipo.si URSIL, december 2008 oblikovanje: Boštjan Lešnjak

Program usklajevanja. Pogosto zastavljena vprašanja o skupni praksi CP4 Obseg varstva črno-belih znamk

Program usklajevanja. Pogosto zastavljena vprašanja o skupni praksi CP4 Obseg varstva črno-belih znamk EN SL Program usklajevanja Pogosto zastavljena vprašanja o skupni praksi CP4 Obseg varstva črno-belih znamk 1. Ali se skupna praksa razlikuje od prejšnje prakse? Skupna praksa pomeni, da nekateri uradi

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAMKA KOT PRAVICA INTELEKTUALNE LASTNINE

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAMKA KOT PRAVICA INTELEKTUALNE LASTNINE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZNAMKA KOT PRAVICA INTELEKTUALNE LASTNINE Ljubljana, november 2005 LUKA LUKIĆ IZJAVA Študent Luka Lukić izjavljam, da sem avtor tega diplomskega

More information

Atim - izvlečni mehanizmi

Atim - izvlečni mehanizmi Atim - izvlečni mehanizmi - Tehnični opisi in mere v tem katalogu, tudi tiste s slikami in risbami niso zavezujoče. - Pridružujemo si pravico do oblikovnih izboljšav. - Ne prevzemamo odgovornosti za morebitne

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO EKONOMSKE POSLEDICE KRŠITEV NEKATERIH PRAVIC INTELEKTUALNE LASTNINE TER NAČINI REŠEVANJA SPOROV S TEGA PODROČJA Ljubljana, junij 2008 Maja Stankić

More information

EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH

EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH EVROPSKO RIBIŠTVO V ŠTEVILKAH V spodnjih preglednicah so prikazani osnovni statistični podatki za naslednja področja skupne ribiške politike (SRP): ribiška flota držav članic v letu 2014 (preglednica I),

More information

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018

MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV. Februar 2018 MESEČNI PREGLED GIBANJ NA TRGU FINANČNIH INSTRUMENTOV Februar 2018 1 TRG FINANČNIH INSTRUMENTOV Tabela 1: Splošni kazalci Splošni kazalci 30. 6. / jun. 31. 7. / jul. 31. 8. / avg. 30. 9. / sep. 31.10./

More information

ALTERNATIVNO REŠEVANJE DOMENSKIH SPOROV

ALTERNATIVNO REŠEVANJE DOMENSKIH SPOROV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ALTERNATIVNO REŠEVANJE DOMENSKIH SPOROV Ljubljana, junij 2016 Janez Bergant IZJAVA O AVTORSTVU Podpisani Janez Bergant, študent Ekonomske fakultete

More information

INTELEKTUALNA LASTNINA IN PRAVNA ZAŠČITA MOBILNE APLIKACIJE

INTELEKTUALNA LASTNINA IN PRAVNA ZAŠČITA MOBILNE APLIKACIJE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA ZAKLJUČNA STROKOVNA NALOGA VISOKE POSLOVNE ŠOLE INTELEKTUALNA LASTNINA IN PRAVNA ZAŠČITA MOBILNE APLIKACIJE Ljubljana, september 2016 ANŽE KOCJANČIČ IZJAVA O AVTORSTVU

More information

(Objave) UPRAVNI POSTOPKI EVROPSKA KOMISIJA

(Objave) UPRAVNI POSTOPKI EVROPSKA KOMISIJA 31.7.2013 SL Uradni list Evropske unije C 219 A/1 V (Objave) UPRAVNI POSTOPKI EVROPSKA KOMISIJA EVROPSKI NADZORNIK ZA VARSTVO PODATKOV Objava prostih delovnih mest evropskega nadzornika za varstvo podatkov

More information

0.2 Tip in splošen opis: FM5300, GPS/GSM TERMINAL Type and general commercial description: GPS/GSM TERMINAL

0.2 Tip in splošen opis: FM5300, GPS/GSM TERMINAL Type and general commercial description: GPS/GSM TERMINAL JAVNA AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VARNOST PROMETA SLOVENIAN TRAFIC SAFETY AGENCY AVP, Trdinova ulica 8, SI-1000 Ljubljana, tel.: 01 40 08430, fax.: 01 40 08417, Trdinova ulica 8, SI-1000 Ljubljana,

More information

Smernice za ocenjevalce

Smernice za ocenjevalce Evropski znak kakovosti (EQM European Quality Mark) Smernice za ocenjevalce L A U Q Y T I I T Y Q U A L www.europeanqualitymark.org R U R K EQM je znak kakovosti, ki so ga s skupnimi močmi razvili partnerji

More information

DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29

DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29 DELOVNA SKUPINA ZA VARSTVO PODATKOV IZ ČLENA 29 16/SL WP 243 rev. 01 Smernice o pooblaščenih osebah za varstvo podatkov Sprejete 13. decembra 2016 Kot so bile nazadnje revidirane in sprejete 5. aprila

More information

Enako plačilo za enako delo in plačna vrzel med spoloma

Enako plačilo za enako delo in plačna vrzel med spoloma Projekt se izvaja s pomočjo sredstev Evropske komisije Enako plačilo za enako delo in plačna vrzel med spoloma Mag. Andreja Poje, Metka Roksandić Ljubljana, november 2013 Izdajatelj: Zveza svobodnih sindikatov

More information

od OBLETNICA RIMSKE POGODBE GRAFIČNI PRIROČNIK Logotip Tipografija Barve

od OBLETNICA RIMSKE POGODBE GRAFIČNI PRIROČNIK Logotip Tipografija Barve 50. OBLETNICA RIMSKE POGODBE GRAFIČNI PRIROČNIK Logotip Logotip Velikost logotipa Območje blagovne znamke (zaščitno območje) Barvne aplikacije logotipa Prilagoditev logotipa v posameznih jezikih Kaj je

More information

RAZPIS ZA PRIJAVO INTERESA ZA POGODBENE USLUŽBENCE naslednjih funkcionalnih skupin in profilov: SKLIC PROFIL FUNKCIONALNA SKUPINA (FS)

RAZPIS ZA PRIJAVO INTERESA ZA POGODBENE USLUŽBENCE naslednjih funkcionalnih skupin in profilov: SKLIC PROFIL FUNKCIONALNA SKUPINA (FS) RAZPIS ZA PRIJAVO INTERESA ZA POGODBENE USLUŽBENCE naslednjih funkcionalnih skupin in profilov: SKLIC PROFIL FUNKCIONALNA SKUPINA (FS) EPSO/CAST/P/1/2017 Finance FS III EPSO/CAST/P/2/2017 Finance FS IV

More information

POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU IN ODBORU REGIJ

POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU IN ODBORU REGIJ EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 17.8.2018 COM(2018) 597 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU IN ODBORU REGIJ o uporabi Uredbe (ES) št. 1082/2006 o ustanovitvi evropskega združenja za teritorialno

More information

Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost?

Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost? Patenti programske opreme priložnost ali nevarnost? mag. Samo Zorc 1 2004 Članek skuša povzeti nekatere dileme glede patentiranja programske opreme (PPO), predvsem z vidika patentiranja algoritmov in poslovnih

More information

NAZIV VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE SKLIC ODOBRITVE VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE DELO DO. DELO POTRJUJE (ime in priimek odgovorne osebe)

NAZIV VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE SKLIC ODOBRITVE VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE DELO DO. DELO POTRJUJE (ime in priimek odgovorne osebe) Vrednotenje delovnih izkušenj za kategorijo B1.1 PODATKI O KANDIDATU IME kandidata PRIIMEK kandidata DATUM rojstva NASLOV stalnega prebivališča ZAPOSLITVE NAZIV VZDRŽEVALNE ORGANIZACIJE NAZIV VZDRŽEVALNE

More information

Mednarodni standardi. ocenjevanja vrednosti. International Valuation Standards Council

Mednarodni standardi. ocenjevanja vrednosti. International Valuation Standards Council Mednarodni standardi ocenjevanja vrednosti 2013 International Valuation Standards Council Copyright 2013 International Valuation Standards Council. Avtorske pravice 2013 ima Odbor za mednarodne standarde

More information

1 del 0 poglavij. 1 del 0 poglavij. 1 del 3 poglavja. 1 del 2 poglavji. 1 del 0 poglavij. 1 del 0 poglavij. 1 del 0 poglavij

1 del 0 poglavij. 1 del 0 poglavij. 1 del 3 poglavja. 1 del 2 poglavji. 1 del 0 poglavij. 1 del 0 poglavij. 1 del 0 poglavij vsebina (klikni naslov za vsebino) uvod vsebina smernic pasti spletnih forumov na kaj paziti, ko uporabljamo forume? zloraba osebnih podatkov na forumih kdaj gre za zlorabo, primeri zlorab in sovražni

More information

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier

Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Hydrostatic transmission design Tandem closed-loop circuit applied on a forestry cable carrier Vincent KNAB Abstract: This article describes a way to design a hydraulic closed-loop circuit from the customer

More information

Izdal Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Založila GV Založba, d. o. o.

Izdal Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Založila GV Založba, d. o. o. Medijski sponzor Izdal Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani Založila GV Založba, d. o. o. Uredniški odbor: odgovorni urednik: dr. Lojze Ude sekretar: dr. Matija Damjan člani:

More information

Odprava sodnih zaostankov

Odprava sodnih zaostankov Odprava sodnih zaostankov Odprava sodnih zaostankov 4 ODPRAVA SODNIH ZAOSTANKOV Povzetek R ačunsko sodišče Republike Slovenije (v nadaljevanju: računsko sodišče) je revidiralo odpravo sodnih zaostankov,

More information

MANAGEMENT IN RAČUNOVODENJE EMISIJ TOPLOGREDNIH PLINOV V PODJETJU KRKA

MANAGEMENT IN RAČUNOVODENJE EMISIJ TOPLOGREDNIH PLINOV V PODJETJU KRKA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA ZAKLJUČNA STROKOVNA NALOGA VISOKE POSLOVNE ŠOLE MANAGEMENT IN RAČUNOVODENJE EMISIJ TOPLOGREDNIH PLINOV V PODJETJU KRKA SIMONA JURŠIČ IZJAVA Študentka Simona Juršič

More information

RAZPISNA DOKUMENTACIJA

RAZPISNA DOKUMENTACIJA Pošta Slovenije d.o.o. Področje investicij in nabave Slomškov trg 10 2500 Pošta Slovenije, uprava telefon: 02 449 23 10 telefaks: 02 449 23 79 e-pošta: info@posta.si www.posta.si RAZPISNA DOKUMENTACIJA

More information

Šola = SERŠ MB. Avtor = Miran Privšek. Mentor = Zdravko Papič. Predmet = Soc. Spretnosti. Razred = 3Ap

Šola = SERŠ MB. Avtor = Miran Privšek. Mentor = Zdravko Papič. Predmet = Soc. Spretnosti. Razred = 3Ap Šola = SERŠ MB Avtor = Miran Privšek Mentor = Zdravko Papič Predmet = Soc. Spretnosti Razred = 3Ap Šol.Leto = 2011 2012 1 Contents Contents... 2 Uvod... 4... 5 Varstvo osebnih podatkov... 5 Kaj je osebni

More information

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE MAGISTRSKO DELO ALBINCA PEČARIČ

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE MAGISTRSKO DELO ALBINCA PEČARIČ UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE MAGISTRSKO DELO ALBINCA PEČARIČ UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE program: management kakovosti storitev ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO

More information

Uporabniški program za generator identifikatorjev UFI Priročnik za uporabnike. Julij 2018

Uporabniški program za generator identifikatorjev UFI Priročnik za uporabnike. Julij 2018 Uporabniški program za generator identifikatorjev UFI Priročnik za uporabnike Julij 2018 2 Uporabniški program za generator identifikatorjev UFI - Priročnik za uporabnike Izjava o omejitvi odgovornosti

More information

VPLIV STANDARDOV NA KAKOVOST PROIZVODA IN VPLIV KAKOVOSTI NA PRODAJO IZDELKOV

VPLIV STANDARDOV NA KAKOVOST PROIZVODA IN VPLIV KAKOVOSTI NA PRODAJO IZDELKOV ŠOLSKI CENTER CELJE SREDNJA ŠOLA ZA STROJNIŠTVO IN MEHATRONIKO VPLIV STANDARDOV NA KAKOVOST PROIZVODA IN VPLIV KAKOVOSTI NA PRODAJO IZDELKOV Avtor : Mentorji : Josip Pintar S - 4. b Denis Kač, univ. dipl.

More information

TRŽENJE NA PODLAGI BAZE PODATKOV NA PRIMERU CISEFA

TRŽENJE NA PODLAGI BAZE PODATKOV NA PRIMERU CISEFA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA D I P L O M S K O D E L O TRŽENJE NA PODLAGI BAZE PODATKOV NA PRIMERU CISEFA Ljubljana, september 2004 MATEJA TROJAR IZJAVA Študentka MATEJA TROJAR izjavljam, da

More information

NAVODILA ZA UPORABO: Namestitev aplikacije Renault Media Nav Toolbox

NAVODILA ZA UPORABO: Namestitev aplikacije Renault Media Nav Toolbox NAVODILA ZA UPORABO: Namestitev aplikacije Renault Media Nav Toolbox NAVODILA ZA UPORABO: Ustvarjanje digitalnega odtisa aparata na zunanjem USBpomnilniku NAVODILA ZA UPORABO: Začetek uporabe aplikacije

More information

UPORABA ODPRTOKODNIH REŠITEV V SPLETNIH TRGOVINAH MALIH PODJETIJ

UPORABA ODPRTOKODNIH REŠITEV V SPLETNIH TRGOVINAH MALIH PODJETIJ REPUBLIKA SLOVENIJA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UPORABA ODPRTOKODNIH REŠITEV V SPLETNIH TRGOVINAH MALIH PODJETIJ Junij, 2009 Uroš Škrubej REPUBLIKA SLOVENIJA UNIVERZA

More information

Cannabis problems in context understanding the increase in European treatment demands

Cannabis problems in context understanding the increase in European treatment demands Cannabis problems in context understanding the increase in European treatment demands EMCDDA 2004 selected issue In EMCDDA 2004 Annual report on the state of the drugs problem in the European Union and

More information

Republike Slovenije. 4. člen (uresničevanja namena zakona)

Republike Slovenije. 4. člen (uresničevanja namena zakona) Digitally signed by Spela Munih Stanic DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1235444814013, cn=spela Munih Stanic Reason: Direktorica Uradnega lista Republike

More information

Obdavčitev storitev ter analiza oblik promocije in spodbujanja prodaje v sistemu davka na dodano vrednost

Obdavčitev storitev ter analiza oblik promocije in spodbujanja prodaje v sistemu davka na dodano vrednost UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO Obdavčitev storitev ter analiza oblik promocije in spodbujanja prodaje v sistemu davka na dodano vrednost Ljubljana, september 2011 ALENKA GORENČIČ

More information

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112 ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI KLICA V SILI NA ŠTEVILKO 112 Providing the quality of emergency calls to 112 Boštjan Tavčar*, Alenka Švab Tavčar** UDK 659.2:614.8 Povzetek Enotna evropska številka za klic v sili

More information

KLJUČNE BESEDE:, blagovna znamka, avtomobilska blagovna znamka, imidž, identiteta, prodaja, podjetje, avtomobili, kupci, potrošniki, konkurenti,

KLJUČNE BESEDE:, blagovna znamka, avtomobilska blagovna znamka, imidž, identiteta, prodaja, podjetje, avtomobili, kupci, potrošniki, konkurenti, VPŠ DOBA VISOKA POSLOVNA ŠOLA DOBA MARIBOR IDENTITETA IN IMIDŽ BLAGOVNE ZNAMKE MERCEDES BENZ V PODJETJU AUTOCOMMERCE D.O.O. (diplomsko delo) Goran Čebulj Maribor, 2009 Mentor/Mentorica: mag. Vinko Zupančič

More information

BANČNA GARANCIJA KOT INŠTRUMENT ZAVAROVANJA

BANČNA GARANCIJA KOT INŠTRUMENT ZAVAROVANJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO BANČNA GARANCIJA KOT INŠTRUMENT ZAVAROVANJA Ljubljana, januar 2007 DUŠAN ŽUŽEK IZJAVA Študent Dušan Žužek izjavljam, da sem avtor tega diplomskega

More information

Predlog UREDBA EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA

Predlog UREDBA EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 4.10.2012 COM(2012) 576 final 2012/0278 (COD) Predlog UREDBA EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA o dostopu do genskih virov ter pošteni in pravični delitvi koristi, ki izhajajo iz

More information

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL MEN'S - CLOTHING SIZE GUIDES / MOŠKA TAMELA VELIKOSTI OBLEK JACKETS, FLEECE, BASE LAYERS AND T SHIRTS / JAKNE, FLISI, JOPICE, PULIJI, AKTIVNE MAJICE IN KRATKE MAJICE USA / UK / EU XS S M L XL XXL XXXL

More information

VAŠE ALPE! VAŠA PRIHODNOST! VAŠA NAČRT! EVROPSKA UNIJA IŠČE VAŠE PROJEKTE!

VAŠE ALPE! VAŠA PRIHODNOST! VAŠA NAČRT! EVROPSKA UNIJA IŠČE VAŠE PROJEKTE! VAŠE ALPE! VAŠA PRIHODNOST! VAŠA NAČRT! EVROPSKA UNIJA IŠČE VAŠE PROJEKTE! Evropska unija od leta 2015 v okviru EUSALP (Strategija EU za Alpsko makroregijo) podpira povezovanje in sodelovanje sedmih alpskih

More information

SPOROČILA INSTITUCIJ, ORGANOV, URADOV IN AGENCIJ EVROPSKE UNIJE

SPOROČILA INSTITUCIJ, ORGANOV, URADOV IN AGENCIJ EVROPSKE UNIJE Uradni list C 96 Evropske unije Letnik 61 Slovenska izdaja Informacije in objave 14. marec 2018 Vsebina II Sporočila SPOROČILA INSTITUCIJ, ORGANOV, URADOV IN AGENCIJ EVROPSKE UNIJE Evropska komisija 2018/C

More information

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev

Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Rok Mirt Študija varnosti OBD Bluetooth adapterjev DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

More information

Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3

Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Vasja Ocvirk Ustreznost odprtokodnih sistemov za upravljanje vsebin za načrtovanje in izvedbo kompleksnih spletnih mest: primer TYPO3 Diplomsko delo Ljubljana,

More information

Smernice glede uvedbe biometrijskih ukrepov

Smernice glede uvedbe biometrijskih ukrepov Smernice glede uvedbe biometrijskih ukrepov Priročnik, ki vam bo pojasnil pravila, kdaj in pod katerimi pogoji lahko upravljavci osebnih podatkov uvedejo biometrijske ukrepe in na kaj morajo ob tem paziti.

More information

Republike Slovenije. Razglasni del Javni razpisi. Št. Ljubljana, petek. Leto XXVII ISSN

Republike Slovenije. Razglasni del Javni razpisi. Št. Ljubljana, petek. Leto XXVII ISSN Digitally signed by Matjaz Peterka DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1236795114014, cn=matjaz Peterka Reason: Direktor Uradnega lista Republike Slovenije

More information

Vzorec pogodbe. Izdelajte eno elektronsko kopijo parafirane vzorčne pogodbe za elektronsko kopijo vloge.

Vzorec pogodbe. Izdelajte eno elektronsko kopijo parafirane vzorčne pogodbe za elektronsko kopijo vloge. Vzorec pogodbe Vzorec pogodbe preberite in parafirajte na zadnji strani, ni pa je potrebno izpolnjevati. S parafo potrdite, da ste bili vnaprej, ob prijavi seznanjeni s pogodbenimi določili. Pogodba se

More information

SL Kako institucije in organi EU izračunajo, zmanjšujejo in izravnavajo svoje emisije toplogrednih plinov? Posebno poročilo

SL Kako institucije in organi EU izračunajo, zmanjšujejo in izravnavajo svoje emisije toplogrednih plinov? Posebno poročilo SL 2014 št. 14 Posebno poročilo Kako institucije in organi EU izračunajo, zmanjšujejo in izravnavajo svoje emisije toplogrednih plinov? EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE 12, rue Alcide

More information

Pošta Slovenije d.o.o. Slomškov trg MARIBOR e pošta: espremnica Navodilo za namestitev aplikacije»espremnica«

Pošta Slovenije d.o.o. Slomškov trg MARIBOR e pošta:  espremnica Navodilo za namestitev aplikacije»espremnica« Pošta Slovenije d.o.o. Slomškov trg 10 2500 MARIBOR e pošta: info@posta.si www.posta.si espremnica Navodilo za namestitev aplikacije»espremnica«maribor, September 2017 KAZALO Opis dokumenta... 3 Načini

More information

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d.

PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PLANIRANJE KADROV V PODJETJU UNIOR d.d. (THE PLANNING OF THE PERSONNEL IN UNIOR d.d. COMPANY) Kandidatka: Mateja Ribič Študentka

More information

PRILOGA II. PODATKI NA <ZUNANJI OVOJNINI> <IN> <STIČNI OVOJNINI> {vrsta ovojnine} 1. IME ZDRAVILA

PRILOGA II. PODATKI NA <ZUNANJI OVOJNINI> <IN> <STIČNI OVOJNINI> {vrsta ovojnine} 1. IME ZDRAVILA PRILOGA II Ta priloga vsebuje podrobnejša navodila za pripravo ovojnine in navodila za uporabo skupaj s predlogami ovojnine in navodila za uporabo za zdravila, ki so ali bodo pridobila dovoljenje za promet

More information

Spodbujanje zaposlovanja invalidov

Spodbujanje zaposlovanja invalidov Gradivo je nastalo s finančno pomočjo EU, in sicer Evropskega socialnega sklada. Za vsebino je odgovoren Zavod RS za zaposlovanje. Vsebina gradiva v ničemer ne izraža stališč EU. Spodbujanje zaposlovanja

More information

RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA ODDAJO JAVNEGA NAROČILA PO POSTOPKU ODDAJE NAROČILA MALE VREDNOSTI Z OZNAKO 402-2/2016

RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA ODDAJO JAVNEGA NAROČILA PO POSTOPKU ODDAJE NAROČILA MALE VREDNOSTI Z OZNAKO 402-2/2016 Številka: 402-2/2016-2 Datum: Ljubljana, 29. 3. 2016 RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA ODDAJO JAVNEGA NAROČILA PO POSTOPKU ODDAJE NAROČILA MALE VREDNOSTI Z OZNAKO 402-2/2016 Tehnična podpora za programsko opremo

More information

OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o.

OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o. UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Janez Turk OCENJEVANJE DELOVNE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH - primer Pekarne Pečjak d.o.o. Diplomsko delo Ljubljana 2007 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE

More information

ODPOVED DELOVNEGA RAZMERJA

ODPOVED DELOVNEGA RAZMERJA B&B VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Program: Ekonomist Modul: Logistični menedţment ODPOVED DELOVNEGA RAZMERJA Mentor: dr. Andrej Friedl, univ. dipl. prav. Kandidat: Uroš Zupanc Lektorica: mag. Nataša Koraţija, prof.

More information

Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje

Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje Univerza v Mariboru Fakulteta za organizacijske vede Smer: Informatika v organizaciji in managementu Evalvacijski model uvedbe nove storitve za mobilne operaterje Mentor: red. prof. dr. Vladislav Rajkovič

More information

Bayesove metode razvrščanja nezaželene elektronske pošte

Bayesove metode razvrščanja nezaželene elektronske pošte UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Matej Gorenšek Bayesove metode razvrščanja nezaželene elektronske pošte Diplomsko delo Ljubljana, 2013 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Matej

More information

REPUBLIKA SLOVENIJA USTAVNO SODIŠČE

REPUBLIKA SLOVENIJA USTAVNO SODIŠČE REPUBLIKA SLOVENIJA USTAVNO SODIŠČE Številka: Up-547/02 Datum: 8. 10. 2003 ODLOČBA Ustavno sodišče je v postopku odločanja o ustavni pritoţbi A. A., B. B. in C. C. iz Ţ. Ţ., ki jih zastopa Č. Č., odvetnik

More information

24. DNEVI ZAVAROVALNIŠTVA V SLOVENIJI E-ZBORNIK 24TH INSURANCE DAYS IN SLOVENIA E-PROCEEDINGS

24. DNEVI ZAVAROVALNIŠTVA V SLOVENIJI E-ZBORNIK 24TH INSURANCE DAYS IN SLOVENIA E-PROCEEDINGS 24. DNEVI ZAVAROVALNIŠTVA V SLOVENIJI E-ZBORNIK Osrednji temi: Moderne prodajne poti v zavarovalništvu Zavarovalništvo - partner države ali država - partner zavarovalništva 24TH INSURANCE DAYS IN SLOVENIA

More information

VPISI V ZEMLJIŠKO KNJIGO IN POLOŢAJ DOLŢNIKA V IZVRŠBI NA NEPREMIČNINE

VPISI V ZEMLJIŠKO KNJIGO IN POLOŢAJ DOLŢNIKA V IZVRŠBI NA NEPREMIČNINE UNIVERZA V LJUBLJANI PRAVNA FAKULTETA MAGISTRSKO DIPLOMSKO DELO VPISI V ZEMLJIŠKO KNJIGO IN POLOŢAJ DOLŢNIKA V IZVRŠBI NA NEPREMIČNINE Avtor: David Fortuna Mentor: prof. dr. Aleš Galič Ljubljana, april

More information

Definicije in obseg licence

Definicije in obseg licence Definicije in obseg licence Adapter: je definicija za vsak programski kodni vmesnik, namešen na aplikacijskem povezovalnem koncentratorju, ki olajšuje posredovanje informacij med programskimi aplikacijami

More information

Prototipni razvoj (Prototyping)

Prototipni razvoj (Prototyping) Prototipni razvoj (Prototyping) Osnovna ideja: uporabnik laže oceni, ali delujoča aplikacija ustreza njegovim zahteva, kot v naprej opredeli zahteve Prototipni pristop se je uveljavil v začetku 80- tih

More information

-

- e-mail: info@meiser.de - www.meiser.de Znamka ARTOS proizvajalca Meiser nudi idealne rešitve za izgradnjo sodobnih vinogradov in sadovnjakov. Geometrija, mehanske lastnosti, kakovost materiala uporabljenega

More information

UVOD V PRAVICE INTELEKTUALNE LASTNINE IN UPRAVLJANJE PIL V OBZORJIH 2020

UVOD V PRAVICE INTELEKTUALNE LASTNINE IN UPRAVLJANJE PIL V OBZORJIH 2020 UVOD V PRAVICE INTELEKTUALNE LASTNINE IN UPRAVLJANJE PIL V OBZORJIH 2020 KIS, 15.2.2018 Mag. Helena Valas DANAŠNJA DELAVNICA I. PRAVICE INDUSTRIJSKE LASTNINE Pomen v tržnem gospodarstvu Strategije zaščite

More information

TIR CARNET HOLDER S MANUAL

TIR CARNET HOLDER S MANUAL TIR CARNET HOLDER S MANUAL The present Manual has been elaborated to assist persons who use TIR Carnets. In the case of eventual discrepancies between the text of this Manual on one hand and, on the other

More information

Uradni list Evropske unije L 153/17

Uradni list Evropske unije L 153/17 5.6.2013 Uradni list Evropske unije L 153/17 UREDBA SVETA (EU) št. 502/2013 z dne 29. maja 2013 o spremembi Izvedbene uredbe (EU) št. 990/2011 o uvedbi dokončne protidampinške dajatve na uvoz koles s poreklom

More information

Seznam izmerjenih vozil The list of measured vehicles Velja od (Valid from):

Seznam izmerjenih vozil The list of measured vehicles Velja od (Valid from): Seznam izmerjenih vozil The list of measured vehicles Velja od (Valid from): 1. 12. 2017 Pojasnila v zvezi z razvrstitvijo vozil v cestninska razreda 2A in so navedena pod tabelo. Information regarding

More information

RAZVOJ PROCESOV V IT PO STANDARDU (27000)

RAZVOJ PROCESOV V IT PO STANDARDU (27000) UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer organizacijska informatika RAZVOJ PROCESOV V IT PO STANDARDU 17799 (27000) Mentor: izr. prof. dr. Robert Leskovar Kandidatka: Janja Žlebnik So-mentorica:

More information

Gaucherjeva bolezen v Sloveniji. Samo Zver Klinični oddelek za hematologijo UKC Ljubljana

Gaucherjeva bolezen v Sloveniji. Samo Zver Klinični oddelek za hematologijo UKC Ljubljana Gaucherjeva bolezen v Sloveniji Samo Zver Klinični oddelek za hematologijo UKC Ljubljana . Gaucherjeve celice View Notes View Note Mb. Gaucher: biopsija KM View Notes View Notes View Note Incidenca v zahodnem

More information

POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU. o transmaščobah v živilih in splošni prehrani prebivalstva Unije. {SWD(2015) 268 final}

POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU. o transmaščobah v živilih in splošni prehrani prebivalstva Unije. {SWD(2015) 268 final} EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 3.12.2015 COM(2015) 619 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o transmaščobah v živilih in splošni prehrani prebivalstva Unije {SWD(2015) 268 final} SL SL KAZALO

More information

Mentor: doc. dr. Janez Demšar

Mentor: doc. dr. Janez Demšar UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jure Maver UPORABA RADIOFREKVENČNE IDENTIFIKACIJE V KNJIŢNICAH DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU Mentor: doc. dr. Janez Demšar

More information

SISTEM ZDRAVSTVENEGA VARSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI ANALIZA UKREPOV ZA ZMANJŠEVANJE IZDATKOV ZA ZDRAVILA

SISTEM ZDRAVSTVENEGA VARSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI ANALIZA UKREPOV ZA ZMANJŠEVANJE IZDATKOV ZA ZDRAVILA UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Nina Vencelj Mentorica: doc.dr. Gordana Žurga SISTEM ZDRAVSTVENEGA VARSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI ANALIZA UKREPOV ZA ZMANJŠEVANJE IZDATKOV ZA ZDRAVILA DIPLOMSKO

More information

Hiter pregled primera Vračanje DDV na področju kohezije poraba sredstev EU, pri kateri so pogoste napake in ki ni povsem optimalna

Hiter pregled primera Vračanje DDV na področju kohezije poraba sredstev EU, pri kateri so pogoste napake in ki ni povsem optimalna SL Hiter pregled primera Vračanje DDV na področju kohezije poraba sredstev EU, pri kateri so pogoste napake in ki ni povsem optimalna November 2018 2 Vsebina Odstavek Uvod 01 02 Kaj je DDV in kako funkcionira?

More information

Akcijski načrt e-uprave do 2004

Akcijski načrt e-uprave do 2004 VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE Center Vlade RS za informatiko Langusova 4, Ljubljana Akcijski načrt e-uprave do 2004 Povzetek izvajanja Akcijskega načrta za obdobje do 14.09.2004 Datum izdelave: 17.09.2004

More information

Izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj zunaj stečaja v novejši praksi Vrhovnega sodišča RS

Izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj zunaj stečaja v novejši praksi Vrhovnega sodišča RS Let. 7, št. 1, str. 19-37, junij 2015 Izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj zunaj stečaja v novejši praksi Vrhovnega sodišča RS MAJA OVČAK KOS & ŽIGA RAZDRIH * Povzetek Avtorja v prispevku obravnavata

More information

DELO S KRAJŠIM DELOVNIM ČASOM V SLOVENIJI

DELO S KRAJŠIM DELOVNIM ČASOM V SLOVENIJI UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Lara ŠTUMBERGER DELO S KRAJŠIM DELOVNIM ČASOM V SLOVENIJI Diplomsko delo Ljubljana 2007 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Lara ŠTUMBERGER Mentorica:

More information

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi

RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jernej Logar RFID implementacija sledenja v preskrbovalni verigi DIPLOMSKO DELO NA UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentor: doc. dr. Mira Trebar Ljubljana,

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MATEJA ROGELJ

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MATEJA ROGELJ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MATEJA ROGELJ 0 UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO VPLIV IZVOZA KITAJSKEGA TEKSTILA: ZDA, EU IN SLOVENIJA Ljubljana, oktober

More information

VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER. Kot lopatic ( ) / Angle of the blades ( ) 90 odpiranje / opening 85

VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER. Kot lopatic ( ) / Angle of the blades ( ) 90 odpiranje / opening 85 VSD2 VARIABILNI VRTINČNI DIFUZOR VARIABLE SWIRL DIFFUSER OPIS: Difuzor VSD2 je namenjen hlajenju in ogrevanju velikih prostorov višine 4 do 12m. Omogoča turbulenten tok zraka, dolge domete pri ogrevanju

More information

Doba odvetnikov kot poustavljalcev

Doba odvetnikov kot poustavljalcev 3 Uvodnik Doba odvetnikov kot poustavljalcev O predlogu Ministrstva za pravosodje in delovne skupine tega ministrstva za pripravo sprememb Ustave v zvezi z Ustavnim sodiščem in ustavnosodno politiko, sem

More information

PRAVILNIK O POSTOPKU ZA SPREJEM V ČLANSTVO

PRAVILNIK O POSTOPKU ZA SPREJEM V ČLANSTVO PRAVILNIK O POSTOPKU ZA SPREJEM V ČLANSTVO SAŠA Inkubator 1. UVODNE DOLOČBE 1. člen (SAŠA Inkubator) SAŠA Inkubator je podjetniški inkubator vpisan v javno evidenco subjektov inovativnega okolja pri Javni

More information

Predlog UREDBA EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA. o bonitetnih zahtevah za kreditne institucije in investicijska podjetja. Del I. (Besedilo velja za EGP)

Predlog UREDBA EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA. o bonitetnih zahtevah za kreditne institucije in investicijska podjetja. Del I. (Besedilo velja za EGP) EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 20.7.2011 COM(2011) 452 konč. 2011/0202 (COD) C7-0417/11 Part.1 [ ] Predlog UREDBA EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA o bonitetnih zahtevah za kreditne institucije in investicijska

More information

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA S POUDARKOM NA ANALIZI KONKURENCE NA PRIMERU PODJETJA»NOVEM CAR INTERIOR DESIGN D.O.O.

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA S POUDARKOM NA ANALIZI KONKURENCE NA PRIMERU PODJETJA»NOVEM CAR INTERIOR DESIGN D.O.O. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA S POUDARKOM NA ANALIZI KONKURENCE NA PRIMERU PODJETJA»NOVEM CAR INTERIOR DESIGN D.O.O.«Analysis

More information

Priročnik za hitri začetek

Priročnik za hitri začetek Priročnik za hitri začetek CJB1FK0ALBGA www.sar-tick.com Ta izdelek je v skladu z nacionalnimi omejitvami SAR, ki znašajo 2 W/kg. Posamezne najvišje vrednosti SAR lahko najdete v poglavju»radijski valovi«tega

More information

Republike Slovenije. Razglasni del Javni razpisi. Št. ISSN Ljubljana, petek. Leto XXVII

Republike Slovenije. Razglasni del Javni razpisi. Št. ISSN Ljubljana, petek. Leto XXVII Digitally signed by Matjaz Peterka DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1236795114014, cn=matjaz Peterka Reason: Direktor Uradnega lista Republike Slovenije

More information

Objava na portalu javnih naročil št. JN008553/2017-W01 z dne Razpisna dokumentacija za oddajo naročila male vrednosti:

Objava na portalu javnih naročil št. JN008553/2017-W01 z dne Razpisna dokumentacija za oddajo naročila male vrednosti: PLINOVODI d.o.o. Cesta Ljubljanske brigade 11b 1000 Ljubljana Datum: 2.10.2017 Objava na portalu javnih naročil št. JN008553/2017-W01 z dne 2.10.2017 Razpisna dokumentacija za oddajo naročila male vrednosti:

More information

RAZVOJ ROČAJA HLADILNIKA GORENJE PO MERI KUPCA

RAZVOJ ROČAJA HLADILNIKA GORENJE PO MERI KUPCA UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Marko TROJNER RAZVOJ ROČAJA HLADILNIKA GORENJE PO MERI KUPCA Univerzitetni študijski program Gospodarsko inženirstvo smer Strojništvo Maribor, avgust 2012 RAZVOJ

More information

INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI

INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Mirko Tenšek INTEGRACIJA INTRANETOV PODJETJA S POUDARKOM NA UPRABNIŠKI IZKUŠNJI Diplomsko delo Maribor, julij 2016 Smetanova

More information

PRENOS PODATKOV V SISTEMU ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL

PRENOS PODATKOV V SISTEMU ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Andreja Ţitnik PRENOS PODATKOV V SISTEMU ZA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL DIPLOMSKO DELO NA VISOKOŠOLSKEM STROKOVNEM ŠTUDIJU Mentor: doc. dr.

More information

NEKATERI MODELI ZA MERJENJE KREDITNEGA TVEGANJA IN NJIHOVA UPORABA

NEKATERI MODELI ZA MERJENJE KREDITNEGA TVEGANJA IN NJIHOVA UPORABA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO NEKATERI MODELI ZA MERJENJE KREDITNEGA TVEGANJA IN NJIHOVA UPORABA Ljubljana, november 2004 ANTON JUKIČ IZJAVA Študent JUKIČ Anton izjavljam, da

More information

Oglaševanje na Dominvrt.si

Oglaševanje na Dominvrt.si Oglaševanje na Dominvrt.si 2010 Vsebina Predstavitev Dominvrt.si Možnosti oglaševanja na Dominvrt.si Navodila za pripravo plačane objave Pogoji oglaševanja Predstavitev Dominvrt.si Nova spletna stran Dominvrt.si

More information

RAVNATELJEVANJE PROJEKTOV

RAVNATELJEVANJE PROJEKTOV UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Marko Kobal RAVNATELJEVANJE PROJEKTOV DIPLOMSKO DELO NA UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentor: prof. dr. Franc Solina Somentor: dr. Aleš Jaklič Ljubljana,

More information

ZAKON O NEGOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽBAH 1. OCENA STANJA IN RAZLOGI ZA SPREJEM PREDLOGA ZAKONA

ZAKON O NEGOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽBAH 1. OCENA STANJA IN RAZLOGI ZA SPREJEM PREDLOGA ZAKONA ZAKON O NEGOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽBAH I. UVOD 1. OCENA STANJA IN RAZLOGI ZA SPREJEM PREDLOGA ZAKONA V Sloveniji smo v letu 1988 izvedli prvo reformo javnih služb na področju negospodarskih sektorjev, ko

More information

Študija primera kot vrsta kvalitativne raziskave

Študija primera kot vrsta kvalitativne raziskave 66 SODOBNA PEDAGOGIKA 1/2013 Adrijana Biba Starman Adrijana Biba Starman Študija primera kot vrsta kvalitativne raziskave Povzetek: V prispevku obravnavamo študijo primera kot vrsto kvalitativnih raziskav.

More information

Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2012

Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2012 Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2012 Osemnajsto redno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2012 Ljubljana, junij 2013 Letno poročilo Varuha

More information

GOSPODARSKA KRIZA IN NJEN VPLIV NA TRG DELA V SLOVENIJI

GOSPODARSKA KRIZA IN NJEN VPLIV NA TRG DELA V SLOVENIJI UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO GOSPODARSKA KRIZA IN NJEN VPLIV NA TRG DELA V SLOVENIJI Ljubljana, avgust 2010 TADEJA VERČ IZJAVA Študentka Tadeja Verč izjavljam, da sem avtorica

More information

11/14. test NOKIINIH ZEMLJEVIDOV na Androidu ANDROID 5 nasveti za MAC in LINUX sam svoj MOJSTER. TEST vrhunskih telefonov od Appla do»kitajcev«12

11/14. test NOKIINIH ZEMLJEVIDOV na Androidu ANDROID 5 nasveti za MAC in LINUX sam svoj MOJSTER. TEST vrhunskih telefonov od Appla do»kitajcev«12 PREIZKUSILI SMO WINDOWS 10! ZABAVNA ELEKTRONIKA I RAČUNALNIŠTVO I NOVE TEHNOLOGIJE 11/14 6,65 november 2014 / letnik 24 www.monitor.si Najboljši ta hip! TEST vrhunskih telefonov od Appla do»kitajcev«12

More information

Republike Slovenije. Razglasni del Javni razpisi. Št. Ljubljana, petek. Leto XXIII ISSN

Republike Slovenije. Razglasni del Javni razpisi. Št. Ljubljana, petek. Leto XXIII ISSN Digitally signed by Spela Munih Stanic DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1235444814021, cn=spela Munih Stanic Reason: Direktorica Uradnega lista Republike

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO PORTFELJSKI MANAGEMENT IN METODE INVESTICIJSKEGA ODLOČANJA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO PORTFELJSKI MANAGEMENT IN METODE INVESTICIJSKEGA ODLOČANJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO PORTFELJSKI MANAGEMENT IN METODE INVESTICIJSKEGA ODLOČANJA Ljubljana, september 2006 PRIMOŽ ŠKRBEC 1 IZJAVA Študent Primož Škrbec izjavljam, da

More information

PROCES ZAPOSLOVANJA KADROV V PODJETJU METREL D.D.

PROCES ZAPOSLOVANJA KADROV V PODJETJU METREL D.D. Organizacija in management kadrovskih in izobraţevalnih procesov PROCES ZAPOSLOVANJA KADROV V PODJETJU METREL D.D. Mentor: viš. pred. mag. Franc Belčič Kandidatka: Anja Buh Kranj, september 2011 ZAHVALA

More information