UML keel. Keel visuaalseks modelleerimiseks. Ajalugu ja skeemide nimekiri

Size: px
Start display at page:

Download "UML keel. Keel visuaalseks modelleerimiseks. Ajalugu ja skeemide nimekiri"

Transcription

1 UML keel Keel visuaalseks modelleerimiseks. Ajalugu ja skeemide nimekiri

2 Mudel Mudel on tegelikkuse lihtsustatud, üldistatud esitus. Mudel peab aitama nähtust paremini mõista; tegevusi planeerida. Mudel on kvaliteetne, kui ta: kirjeldab täpselt uuritavat süsteemi; on arusaadav teistele inimestele (mitte ainult modelleerijale).

3 Modelleerimiskeel Modelleerimiskeel (modeling language) on (graafiline) vahend, mida kasutatakse erinevate mudelite ja kavandite loomiseks. Modelleerimine on mudelite loomine. Tarkvara kavandamisel luuakse erinevaid mudeleid nii tarkvarast kui valdkonnast. Luua struktuur probleemi lahendamiseks. Mõelda läbi erinevad lahendused, leida neist sobivaim. Suhelda teistega inimestega.

4 Objekt-orienteeritud modelleerimismeetodid Tekkisid 1980-te aastate keskel peale OO-keelte tulekut (varem struktuursed meetodid). Aastatel palju OOA (analüüs) ja OOD (disain/kavandamine) raamatuid. Kasutati erinevaid meetodeid ja tähistusi: Booch'i meetod; Rumbaugh meetod (object modeling technique OMT); Jacobson'i meetod (object-oriented software engineering OOSE); Coad'i and Yourdon'i meetod; Wirfs-Brock'i meetod;...

5 Standardiseerimine Mis on üldisemalt vaja standardeid? Konkreetse kontekstis: meetodite paljusus, erinevate meetodite pooldajate omavaheline leppimatus ja vastastikune mittemõistmine. Q: What is the difference between a methodologist and a terrorist? A: You can negotiate with a terrorist.

6 UML UML (Unified Modeling Language) on graafiline modelleerimiskeel, millega saab OO-tehnikas kirjeldada süsteemi elemente, mõisteid ja seoseid; kirjeldada, visualiseerida ja dokumenteerida tarkvarasüsteemi detaile. UML on 1997 a OMG (Object Modeling Group) poolt tunnustatud tehnoloogia ning 2005 a kinnitatud ISO poolt standardina. Arendusprotsess ei olnud UML-i loojate eesmärk ja UML ei ole seotud ühegi arendusprotsessiga.

7 Vaated süsteemile Nii tarkvarasüsteemile kui reaalelule saab vaadata erinevatest vaatenurkadest. Üks võimalik jaotus: Staatiline ehk struktuurivaade: Keskendub süsteemi struktuurile, milest koosneb, kuidas osad seotud, kasutab objekte, atribuute, seoseid. Dünaamiline ehk käitumisvaade: Keskendub süsteemi ja tema osade käitumisele ja dünaamikale, süsteemis toimuvatele protsessidele, objektide olekute muutumisele.

8 UML-i skeemid UML-i skeemid (ingl diagram) võib sarnaselt jaotada kaheks: struktuuriskeemid struktuurimudelite koostamiseks; käitumisskeemid käitumismudelite koostamiseks. Järgneval slaidil on skeem UML skeemide jaotuse kohta, allikas:

9 UML-i skeemid

10 Klassiskeem. Skeemi elemendid ja nende tähendus. Valdkonnamudel.

11 Üldist klassiskeemist Klassiskeem (class diagram) on staatiline skeem ehk struktuuriskeem. Klassiskeem kirjeldab süsteemis olevate objektide tüüpe ja mitmesuguseid struktuurseid seoseid nende vahel. Klassiskeem näitab klassi omadusi, klassi operatsioone ja piiranguid objektide vahelistele seostele. Klassi omadusi ja operatsioone nimetatakse ka erisus (feature).

12 Skeemi elemendid Klassiskeem on elementide poolest väga rikas. Kõiki elemente ma ei käsitle. Olulisemad osad, milleta ei saa: Klass (class) pideva joonega ristkülik, mis on jaotatud kolmeks osaks: klassi nimi klassi atribuudid (omadused) klassi operatsioonid (meetodid) Seos (relationship) joon, millega ühendatakse klassid ja millel võib olla nimi ning suund (>).

13 Nimi Klassile antav nimi kirjutatakse UML-is soovituslikult suure algustähega. Nimeks tuleb valida nimisõna, ei sobi tegevusnini (nt registreerimine ). Nimi peab pärinema modelleeritavast keskkonnast (eriti valdkonnamudelil). Nimi ei tohi olla mitmeti mõistetav. Hästi valitud nimi lihtsustab mudeli mõistmist.

14 Omadused Omadused (properties) iseloomustavad klassi mingil viisil. Nad on klassi struktuursed erisused. Ingl keeles kasutatakse sõna feature Erisusi on kahte liiki: atribuudid (attributes) sidemed (associations) Ehkki skeemil on nad kujutatud erinevalt, võib nende abil esitada/kirjeldada samu asju. Atribuudid on kirjas klassi sees. Sidemed on teiste klassidega, kuid ka läbi sideme saab klassi kohta midagi öelda. Teine kord kasutatakse mõisteid atribuut ja omadus ka samas tähenduses.

15 Atribuudi kirjeldus (1) Atribuuti esitatakse tekstina klassi ristküliku keskmises osas. Atribuudi üldkuju: visibility name: type multiplicity = default {property-string} nähtavus nimi: tüüp võimsustik = vaikeväärtus {omaduse-string} Ainus kohustuslik osa sellest on atribuudi nimi. Tihti lisatakse ka (andme)tüüp.

16 Atribuudi kirjeldus (2) nähtavus kas atribuut on nähtav väljaspool klassi; + avalik (public), # kaitstud (protected), - privaatne (private); nimi - kuidas klass saab atribuudile viidata; tüüp - piirangud atribuudile omistatavate väärtuste osas, sisuliselt andmetüüp; võimsustik mitu atribuudi eksemplari saab olla; vaikeväärtus atribuudi võimalik algväärtus;

17 Operatsioonid e meetodid on klassi poolt tehtavad tegevused. Klassil peavad olema operatsioonid tööks oma atribuutidega (nn get ja set). Skeemile neid tavaliselt ei lisata. Operatsioonid kirjeldatakse väljundtüübi (return-type), nime ja argumentide kaudu Operatsiooni signatuuri süntaks: nähtavus nimi(argumentide-loetelu): väljundtüüp {omaduse string} Ainsana on nendest kohustuslik operatsiooni nimi.

18 Operatsiooni kirjeldus nähtavus saab olla + (public), # (protected), - (private) nimi on tavaliselt string (NB - sisukas) argumentide loetelu koosneb enamasti argumentide nimedest ja tüüpidest; väljundtüüp tulemuse andmetüüp, mis sõltub realisatsioonikeelest. omaduse string täiendav iseloomustus

19 Seosed Seosed (relationships) kirjeldavad klassiskeemil seda, millised klassid ja kuidas omavahel seotud on. Mõned klassiskeemil kasutatavaid seoseid on: side (association) vastavate klasside objektide vahel on ühendus üldistus (generalization) seos üldisema ja spetsiifilisema klassi vahel sõltuvus (dependency) üks klass sõltub teisest klassist

20 Side (1) Side (association) on seos kahe klassi vahel. Side on enamasti kahesuunaline, st kumbki klass on teise olemasolust ja nende vahelisest seosest teadlik. Sidet tähistatakse skeemil pideva joonega kahe klassi vahel. Sidemel (kui erisusel) võib olla: nimi; rollinimi; võimsustik. Võivad eksisteerida ka ühesuunalised sidemed, siis on kasutusel nool, mis näitab tuttava klassi poole.

21 Nimi Sidemele on võimalik nime anda kahel viisil: määrates rollid ühele või mõlemale sideme otsale (nimisõnana) nimi koosneb rollinimedest lisades sidemele nimeks tegusõna

22 Võimsustik Võimsustik (multiplicity) mitu ühe klassi isendit on seotud teise klassi ühe isendiga. üks number (1, 13) täpne objektide arv klassis; vahemik objektide arv jääb näidatud piiridesse: 1.. * - üks või rohkem; 0.. *, * - null või rohkem; null või üks; Võimsustik on seose mõlemas otsas (st teises otsas on vastuseks 1).

23 Roll Roll (role) on nimi ühes või teises sidemeotsas, mis selgitab, millist osa klass teise klassi elus etendab. Roll ei pruugi alati olla sama kui klassi ametlik nimi. Üks ja sama klass võib erinevatele klassidele erinevaid rolle etendada. Rolli lisamine võib (aga ei pruugi alati) aidata mudelit paremini mõista. Rolli pole vaja alati lisada. Samas võib ta tuua mudelisse juurde olulise mõiste.

24 Üldistuse seos Üldistuse (generalization) abil saadakse ülemklassid ja alamklassid. Klasside sarnasused paigutatakse ühte ülemklassi (superclass), alamklassideks (subclass) on konkreetsed klassid. Ülemklass on mitme klassi üldistus, nende ühisosa. Alamklasside abil määratakse vastavate klasside erilised omadused. Seost tähistatakse skeemil suure tühja kolmnurkse noolega. Sellel seosel on alati suund. Realisatsioonisvaates vastab sellele pärimine.

25 Sõltuvuse seos Kahe klassi vahel on sõltuvus (dependency), kui ühe klassi kirjelduse muutus võib põhjustada muudatust teises klassis. Sõltuvusi näidatakse katkendjoonega, millel nool otsas. Seni kirjeldatu pole kaugeltki kõik. Klassiskeemi elementide hulgas on veel mitmeid spetsiifilisi seoseid, nagu ka eritüüpi klasse.

26 Vaated Klassiskeeme on võimalik kasutada arenduse erinevatel etappidel ja esitada sellega: Mõiste- või valdkonnavaadet näidatakse kasutatavaid valdkonna mõisteid ja seoseid (nn valdkonnamudel domain model). Spetsifikatsioonivaadet näidatakse klasside liideseid ehk seda, mis väljapoole nähtav. Realisatsioonivaadet klassid, atribuudid, meetodid, mis tegelikult realiseeritakse. Enim kasutatavad on 1. ja 3. Kuid nende ideed ei tohiks segi ajada ja ühele skeemile panna!

27 Kasutajanõuded. Kasutusmalliskeem.

28 Kasutusmalliskeem UML-i üks käitumisskeemidest on kasutusmalliskeem (use-case diagram) Kasutusmalliskeemi abil saab luua üldise pildi sellest, kes süsteemi kasutavad ja millist funktsionaalsust vajavad. Kasutusmalliskeem annab väga üldise pildi ja ei sobi ainukeseks nõuete esitamisvormiks.

29 Kasutusmalliskeemi osad Olulisemad skeemi elemendid on: Tegija e roll (actor) tarkvarasüsteemi kasutaja. Tegija ei pea olema inimene, võib olla teine süsteem, mis antud süsteemilt midagi tahab. Skeemil: kriipsujuku nimega (nimisõna). Kasutusmall (use case) - funktsioon, mida tegija süsteemis teha saab. Skeemil: ellips, sees nimi (tegusõna, tegevusnimi). Link (link) - seos tegija ja kasutusmalli vahel ning kasutusmallide vahel (vt järgmine slaid).

30 Erinevad seosed Side (associoation) tegija ja kasutusmalli vahel. Skeemil: pidev joon. Üldistus (generalization) seos spetsiifilisema ja üldisema kasutusmalli või tegija vahel. Skeemil: joon, suur seest tühi nool otsas. Pigem ei soovitata kasutada. Sisaldab (include) põhikasutusmalli käitumisse lisatakse teise kasutusmalli tegevused. Skeemil: katkendjoon lahtise noolega + <<include>>, suund lisatava malli poole. Pigem ei soovitata kasutada. Laiendab (extends) laiendav kasutusmall täiendab põhikasutusmallis olevat käitumist. Skeemil: Katkendjoon lahtise noolega + <<extends>>, suund baasmalli poole. Pigem ei soovitata kasutada.

31 Kasutusmalliskeem

Praktikumi ülesanne nr 4

Praktikumi ülesanne nr 4 Järjestikskeemid - Koodlukk I07 - Digitaalloogika ja -süsteemid Õppejõud: Priit Ruberg Ülari Ainjärv 1/4 I07 - Sisukord 1. Ülesande püstitus!... 1. Lahendus!... 1.1. Automaadi mudel!... 1.. s0 - s14 (Moore)!....3.

More information

VALGE SÄRK PÕHIKANGAS TWO FOLD

VALGE SÄRK PÕHIKANGAS TWO FOLD VALGE SÄRK TWO FOLD S0 2-PLY POPLIN T0 2-PLY TWILL U06 2-PLY ROYAL- OXFORD V SMALL HERRINGBONE Laitmatult valge särk on ajatu klassika. Oma puhtuses võimaldab see kombineerimist mis tahes teiste värvidega.

More information

Väiketuulikute ja päikesepaneelide tootlikkuse ja tasuvuse võrdlus

Väiketuulikute ja päikesepaneelide tootlikkuse ja tasuvuse võrdlus Väiketuulikute ja päikesepaneelide tootlikkuse ja tasuvuse võrdlus Rein Pinn Eesti Päikeseenergia Assotsiatsioon EnergoGen Päikeseenergia ja paneelid Toodab sooja Vaakum torukollektor Plaatkollektor Päikeseenergia

More information

LOGO. Eesti Arengukoostöö ja Humanitaarabi

LOGO. Eesti Arengukoostöö ja Humanitaarabi LOGO KASUTUSJUHEND Eesti Arengukoostöö ja Humanitaarabi 1.1 Logo tähendus Logo element, mille ühenduses olevad kujundatud lülid on seotud, on tuletatud Eesti rahvuselementidest. Märgis olevad lahus elemendid

More information

Teema 10. Loogiline disain. CASE

Teema 10. Loogiline disain. CASE Teema 10. Loogiline disain. CASE Sisukord 1 Eesmärgid... 3 2 Disain... 3 3 Andmebaasi loogiline disain... 4 3.1 Kontseptuaalse andmemudeli teisendamine... 5 3.2 SQL-andmebaasi kirjelduse esitamine... 6

More information

Elekter päikesest Eestis aastal Andri Jagomägi, Ph.D. Tallinna Tehnikaülikool Materjaliteaduse Instituut

Elekter päikesest Eestis aastal Andri Jagomägi, Ph.D. Tallinna Tehnikaülikool Materjaliteaduse Instituut Elekter päikesest Eestis aastal 2012. Andri Jagomägi, Ph.D. Tallinna Tehnikaülikool Materjaliteaduse Instituut Küsitlus Milline peaks olema päikesest elektrit toova süsteemi tasuvusaeg aastates, et Te

More information

Tartu Ülikool Psühholoogia osakond. Margit Tamm. Algklasside õpilaste verbaalsete võimete hindamine. Individuaalse ja grupitestimise võrdlus

Tartu Ülikool Psühholoogia osakond. Margit Tamm. Algklasside õpilaste verbaalsete võimete hindamine. Individuaalse ja grupitestimise võrdlus Tartu Ülikool Psühholoogia osakond Margit Tamm Algklasside õpilaste verbaalsete võimete hindamine. Individuaalse ja grupitestimise võrdlus Magistritöö Juhendaja: Eve Kikas, PhD Läbiv pealkiri: Verbaalsete

More information

Tarkvaraprotsessi küpsuse hindamise ja arendamise võimalusi Capability Maturity Model i näitel

Tarkvaraprotsessi küpsuse hindamise ja arendamise võimalusi Capability Maturity Model i näitel Tallinna Pedagoogikaülikool Matemaatika-Loodusteaduskond Informaatika õppetool Sander Zeemann Tarkvaraprotsessi küpsuse hindamise ja arendamise võimalusi Capability Maturity Model i näitel Proseminaritöö

More information

jõudlusega ning vähendab võrra.

jõudlusega ning vähendab võrra. Põhifunktsioonid Aktiivne energiajuhtimine Aktiivse energiajuhtimise funktsioon reguleerib energiatarbimise taset ja jahutusvõimet, juhtides kompressori mootori maksimaalset sagedust. Ülim energiatõhusus

More information

JÄRELTULIJALIJA e. Küsimustele vastab direktor Sirje Kautsaar

JÄRELTULIJALIJA e. Küsimustele vastab direktor Sirje Kautsaar JÄRELTULIJALIJA e E. VILDE NIM. JUURU GÜMNAASIUMI LEHT ee e ee e NR 38 APRILL 2011 Küsimustele vastab direktor Sirje Kautsaar Sirje Kautsaar. Kuna meie kooli juhib nüüd uus direktor, tegime intervjuu,

More information

EESTI STANDARD EVS-EN :2008

EESTI STANDARD EVS-EN :2008 EESTI STANDARD EVS-EN 12393-1:2008 Mitterasvased toiduained. Mitme jäägi tekkimisega meetodid pestitsiidijääkide määramiseks gaasikromatograafia abil. Osa 1: Üldised seisukohad Foods of plant origin -

More information

Ehitisintegreeritud fotoelektriliste päikesepaneelide tootlikkus ja majanduslik tasuvus Eesti kliimas aastal 2011

Ehitisintegreeritud fotoelektriliste päikesepaneelide tootlikkus ja majanduslik tasuvus Eesti kliimas aastal 2011 Ehitisintegreeritud fotoelektriliste päikesepaneelide tootlikkus ja majanduslik tasuvus Eesti kliimas aastal 2011 Annika Päsik Majandus-ja Kommunikatsiooniministeerium Sisukord Eesmärk Päikesekiirgus Eestis

More information

Head lapsevanemad! Aasta 2009 hakkab läbi saama ning peagi on kätte jõudmas jõuluaeg ja aasta lõpp. Jõuluaeg on kindlasti meelespidamise

Head lapsevanemad! Aasta 2009 hakkab läbi saama ning peagi on kätte jõudmas jõuluaeg ja aasta lõpp. Jõuluaeg on kindlasti meelespidamise X X X U-16 vanuseklassi võrkpallivõistkond võitis Saaremaal Eesti Spordiliidu Jõud karikavõistluse. NR. 31 Talvepäikese pikkades varjudes elavad kuusepuud. Metsa all lumelohkudes hõbedane härmakelluke

More information

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Infotehnoloogia teaduskond IDK40LT Ilja Kudrjavtsev IAPB JÄRELTURU ELEKTRILINE DIFERENTSIAALILUKK AUTO ABS PÕHJAL Bakala

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Infotehnoloogia teaduskond IDK40LT Ilja Kudrjavtsev IAPB JÄRELTURU ELEKTRILINE DIFERENTSIAALILUKK AUTO ABS PÕHJAL Bakala TALLINN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Faculty of Information Technology IDK40LT Ilja Kudrjavtsev 140169IAPB AFTERMARKET ELECTRONIC DIFFERENTIAL LOCK BASED ON EXISTING ABS Bachelor s thesis Supervisor: Martin

More information

SADAMA VASTUVÕTUSEADMETE VÄIDETAVATEST PUUDUSTEST TEAVITAMISE VORM FORM FOR REPORTING ALLEGED INADEQUACIES OF PORT RECEPTION FACILITIES

SADAMA VASTUVÕTUSEADMETE VÄIDETAVATEST PUUDUSTEST TEAVITAMISE VORM FORM FOR REPORTING ALLEGED INADEQUACIES OF PORT RECEPTION FACILITIES Majandus- ja kommunikatsiooniministri 29. juuli 2009. a määrus nr 78 Laevaheitmete ja lastijäätmete üleandmise ja vastuvõtmise korralduslikud nõuded Lisa 2 (majandus- ja kommunikatsiooniministri 04.märtsi

More information

Elektrituuliku seisundi reaalajajälgimissüsteem ja selle rakendused

Elektrituuliku seisundi reaalajajälgimissüsteem ja selle rakendused Elektrituuliku seisundi reaalajajälgimissüsteem ja selle rakendused Elektroenergeetika õppekava Energiasüsteemide õppetool Magistritöö Õppetooli juhataja prof H. Tammoja Juhendaja dots J. Kilter Lõpetaja

More information

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused Taktika õppetool

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused Taktika õppetool Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused Taktika õppetool ARVO KALJAPULK 7. põhikursus PATALJONILUURERÜHM Lõputöö Juhendajad: major Martin Herem kapten Aivar Kasvand Tartu 2006 1 REFERAAT Töö autor: Arvo Kaljapulk

More information

K ägu. Eesti Bioloogia ja Geograafia Õpetajate Liidu toimetised

K ägu. Eesti Bioloogia ja Geograafia Õpetajate Liidu toimetised K ägu Eesti Bioloogia ja Geograafia Õpetajate Liidu toimetised Tallinn 2008 Eesti Bioloogia ja Geograafia Õpetajate Liit Eesti Bioloogia ja Geograafia Õpetajate Liit on 1993. aastal loodud vabariigi bioloogia

More information

Naabrireeglid klassifitseerimisel

Naabrireeglid klassifitseerimisel Tartu Ülikool Matemaatika-Informaatika Teaduskond Matemaatilise Statistika Instituut Semestritöö: Naabrireeglid klassifitseerimisel Autor: Raivo Kolde Juhendaja: Jüri Lember 9. detsember 2004. a. Sisukord

More information

MADALA TASEME JUHTKONTROLLERI ARENDUS ISEJUHTIVALE SÕIDUKILE

MADALA TASEME JUHTKONTROLLERI ARENDUS ISEJUHTIVALE SÕIDUKILE TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Infotehnoloogia teaduskond Elvar Liiv 154089IASB MADALA TASEME JUHTKONTROLLERI ARENDUS ISEJUHTIVALE SÕIDUKILE Bakalaureusetöö Juhendaja: Mairo Leier Doktorikraad Tallinn 2018 Autorideklaratsioon

More information

Arvutiklassi broneerimise veebirakendus. Eesti koolidele. Tallinna Ülikool. Informaatika Instituut. Bakalaureusetöö. Autor: Raimo Virolainen

Arvutiklassi broneerimise veebirakendus. Eesti koolidele. Tallinna Ülikool. Informaatika Instituut. Bakalaureusetöö. Autor: Raimo Virolainen Tallinna Ülikool Informaatika Instituut Arvutiklassi broneerimise veebirakendus Eesti koolidele Bakalaureusetöö Autor: Raimo Virolainen Juhendaja: Mart Laanpere Autor:...... 2014 Juhendaja:...... 2014

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN ISO 3675:2006 Toornafta ja vedelad naftaproduktid. Laboratoorne tiheduse määramine. Areomeetriline meetod (ISO 3675:1998) Crude petroleum and liquid petroleum products - Laboratory

More information

ATS3000/4000 Juhtpaneel. Kasutusjuhend

ATS3000/4000 Juhtpaneel. Kasutusjuhend ATS3000/4000 Juhtpaneel Kasutusjuhend ARITECH on firma Interlogix BV filiaal. AUTIKAITSE 2000 Interlogix BV. Kõik õigused kaitstud. Firma Interlogix BV annab käesoleva juhendi reprodutseerimise õiguse

More information

Tartu Ülikool Sotsiaal- ja Haridusteaduskond Haridusteaduste instituut Klassiõpetaja õppekava

Tartu Ülikool Sotsiaal- ja Haridusteaduskond Haridusteaduste instituut Klassiõpetaja õppekava Tartu Ülikool Sotsiaal- ja Haridusteaduskond Haridusteaduste instituut Klassiõpetaja õppekava Liis Seero TARTU LINNA 3. JA 6. KLASSI LASTE ARVAMUSED JA OOTUSED SÕPRUSE OLEMUSE KOHTA Magistritöö Juhendaja:

More information

Bill Rogers. Käitumine klassiruumis. Tõhusa õpetamise, käitumisjuhtimise ja kolleegitoe käsiraamat

Bill Rogers. Käitumine klassiruumis. Tõhusa õpetamise, käitumisjuhtimise ja kolleegitoe käsiraamat Bill Rogers Käitumine klassiruumis Tõhusa õpetamise, käitumisjuhtimise ja kolleegitoe käsiraamat 1 Bill Rogers 2011 Classroom Behaviour / Third Edition A Practical Guide to Effective Teaching, Behaviour

More information

Rehvitemperatuuri mõõtesüsteem võistlusautole FEST14

Rehvitemperatuuri mõõtesüsteem võistlusautole FEST14 Mehhatroonika instituut MHK õppetool MHK40LT Rainer Lepik Rehvitemperatuuri mõõtesüsteem võistlusautole FEST14 Bakalaureusetöö Autor taotleb tehnikateaduste bakalaureuse akadeemilist kraadi Tallinn 2014

More information

See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade

See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade EESTI STANDARD EVS-EN 14211:2012 Avaldatud eesti keeles: juuli 2015 Jõustunud Eesti standardina: oktoober 2012 VÄLISÕHK Kemoluminestsentsil põhinev standardmeetod lämmastikdioksiidi ja lämmastikmonooksiidi

More information

Cold rolled narrow steel strip for heat treatment - Technical delivery conditions - Part 3: Steels for quenching and tempering

Cold rolled narrow steel strip for heat treatment - Technical delivery conditions - Part 3: Steels for quenching and tempering EESTI STANDARD EVS-EN 10132-3:2000 Cold rolled narrow steel strip for heat treatment - Technical delivery conditions - Part 3: Steels for quenching and tempering EESTI STANDARDIKESKUS EESTI STANDARDI EESSÕNA

More information

KURTNA KOOLI KLASSI ÕPILASTE RAHULOLU- UURINGU TULEMUSED

KURTNA KOOLI KLASSI ÕPILASTE RAHULOLU- UURINGU TULEMUSED KURTNA KOOLI 5.-9. KLASSI ÕPILASTE RAHULOLU- UURINGU TULEMUSED Koostaja: Kadri Pohlak Kurtna 2012 Sisukord 1. SISSEJUHATUS... 3 2. RAHULOLU ERINEVATE VALDKONDADEGA... 4 2.1. ÕPPETÖÖ... 4 2.1.1. Õppetöö

More information

SPORTLIK VABAVÕITLUS EESTIS

SPORTLIK VABAVÕITLUS EESTIS Valga Kaugõppegümnaasium SPORTLIK VABAVÕITLUS EESTIS Koostaja: Kaspar Kraav Juhendaja: Esta Mets Valga, 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS... 3 1. SPORTLIKU VABAVÕITLUSE ALGUS... 4 2. SPORTLIK VABAVÕITLUS TÄNAPÄEVAL...

More information

Lennunduse ja kosmonautika seeria. Peaga ja väikese tolerantsiga lõiketihvtid Aerospace series - Pins, shear, headed, close tolerance

Lennunduse ja kosmonautika seeria. Peaga ja väikese tolerantsiga lõiketihvtid Aerospace series - Pins, shear, headed, close tolerance EESTI STANDARD EVS-EN 2364:2000 Lennunduse ja kosmonautika seeria. Peaga ja väikese tolerantsiga lõiketihvtid - Pins, shear, headed, close tolerance EESTI STANDARDIKESKUS EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev

More information

EESTI STANDARD EVS-EN 25199:1999. Tsentrifugaalpumpade tehnilised andmed. Klass II Technical specifications for centrifugal pumps - Class II

EESTI STANDARD EVS-EN 25199:1999. Tsentrifugaalpumpade tehnilised andmed. Klass II Technical specifications for centrifugal pumps - Class II EESTI STANDARD EVS-EN 25199:1999 Tsentrifugaalpumpade tehnilised andmed. Klass II Technical specifications for centrifugal pumps - Class II EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev Eesti standard EVS-EN 25199:1999

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 12014-5:2000 Toiduained. Nitraadi- ja/või nitritisisalduse määramine. Osa 5: Ensümaatiline nitraadisisalduse määramine köögivilja sisaldavas imikuja väikelastetoidus Foodstuffs -

More information

MUUDETUD juunis Kõik õigused kaitstud WADA

MUUDETUD juunis Kõik õigused kaitstud WADA 1 Küsimus: Lõppkokkuvõttes vastutan mina kõige eest, mida alla neelan, süstin või manustan.vastus: Õige Seletus: Kõik sportlased peavad esitama ennetavaid küsimusi oma sportlaskarjääri ohtuseadmise vältimiseks.

More information

ETTEVÕTTE VÄÄRTUSE KUJUNEMINE LÄHTUVALT VALITUD STRATEEGIAST AS i IMPREST NÄITEL

ETTEVÕTTE VÄÄRTUSE KUJUNEMINE LÄHTUVALT VALITUD STRATEEGIAST AS i IMPREST NÄITEL TARTU ÜLIKOOL Majandusteaduskond Ettevõttemajanduse instituut Timo Hermlin ETTEVÕTTE VÄÄRTUSE KUJUNEMINE LÄHTUVALT VALITUD STRATEEGIAST AS i IMPREST NÄITEL Magistritöö ärijuhtimise magistri kraadi taotlemiseks

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 12953-6:2011 Trummelkatlad. Osa 6: Nõuded katla seadmestikule Shell boilers - Part 6: Requirements for equipment for the boiler EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev Eesti standard EVS-EN

More information

Excel Tallinna Ülikool

Excel Tallinna Ülikool Excel 2000 Tallinna Ülikool Sisukord Sisukord 3 1. Tööväli ja ümberpaiknemine sellel 6 1.1 Valemiriba... 6 1.2 Andmetüübid... 7 1.3 Lahtri aadress...7 2. Valemid 9 2.1 Aritmeetikatehted...9 2.2 Loogikatehted...9

More information

Tartu Ülikool Germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituut KÜTTE, VENTILATSIOONI JA ÕHUKONDITSIONEERIMISE INGLISE-EESTI SELETAV SÕNASTIK

Tartu Ülikool Germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituut KÜTTE, VENTILATSIOONI JA ÕHUKONDITSIONEERIMISE INGLISE-EESTI SELETAV SÕNASTIK Tartu Ülikool Germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituut KÜTTE, VENTILATSIOONI JA ÕHUKONDITSIONEERIMISE INGLISE-EESTI SELETAV SÕNASTIK Magistriprojekt Margus Mere Juhendajad: Kristi Põder Märt Falk

More information

Petrol snow thrower. Petrol snow thrower SPT GB Original instructions EE. Algupärase kasutusjuhendi tõlge

Petrol snow thrower. Petrol snow thrower SPT GB Original instructions EE. Algupärase kasutusjuhendi tõlge Petrol snow thrower GB Original instructions Algupärase kasutusjuhendi tõlge SPT-163-560 1 Petrol snow thrower GB Manufactured under license by: MATRIX GmbH Postauer Straße 26 D-84109 Wörth/Isar www.matrix-direct.net

More information

Tuleohutuspaigaldiste ja päästevahendite rakendamise juhend haiglatele ja hooldekodudele

Tuleohutuspaigaldiste ja päästevahendite rakendamise juhend haiglatele ja hooldekodudele Tuleohutuspaigaldiste ja päästevahendite rakendamise juhend haiglatele ja hooldekodudele Tallinn 2012 Juhendi väljaandja: Tondi Tulekaitse OÜ Esikaane foto autoriõigused: Järven AB Koostaja: Orm Tammepuu

More information

Geograafilise päritolu ennustamine geeniekspressiooni ja geneetilise varieeruvuse abil

Geograafilise päritolu ennustamine geeniekspressiooni ja geneetilise varieeruvuse abil TARTU ÜLIKOOL MATEMAATIKA-INFORMAATIKATEADUSKOND Arvutiteaduse instituut Informaatika õppekava Madis Kaasik Geograafilise päritolu ennustamine geeniekspressiooni ja geneetilise varieeruvuse abil Bakalaureusetöö

More information

PALDISKI LINNAPLANEERING LEETSES

PALDISKI LINNAPLANEERING LEETSES Anastasia Shabelnikova PALDISKI LINNAPLANEERING LEETSES LÕPUTÖÖ Arhitektuuri ja keskkonnatehnika teaduskond Rakendusarhitektuuri eriala Tallinn 2017 SISUKORD 1. Protsess... 4 1.1. Sissejuhatus... 4 1.2.

More information

Rakendustarkvara: R. Sügis 2017, 4. praktikum

Rakendustarkvara: R. Sügis 2017, 4. praktikum Rakendustarkvara: R. Sügis 2017, 4. praktikum 1 Andmestruktuurid Oleme varem tutvunud sellega, mis tüüpi võivad olla üksikud andmeelemendid (int, char, Factor jm). Üksikuid elemente saab kokku panna üheks

More information

TOITESÜSTEEMI TÄIUSTAMINE RAHA SÄÄSTMISEKS

TOITESÜSTEEMI TÄIUSTAMINE RAHA SÄÄSTMISEKS Artjom Tsassovskihh TOITESÜSTEEMI TÄIUSTAMINE RAHA SÄÄSTMISEKS LÕPUTÖÖ Transporditeaduskond Autotehnika eriala Tallinn 2015 SISUKORD 1. SISSEJUHATUS... 4 2. LÜHENDITE LOETELU... 6 3. GAASISEADMED... 7

More information

KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE

KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE Käsiraamat on koostatud 2011. aastal Eesti Vabade Waldorfkoolide ja -lasteaedade Ühenduse projekti Waldorfkool on haridussüsteemi loomulik osa raames. Projekti rahastas

More information

TARTU ÜLIKOOLI VILJANDI KULTUURIAKADEEMIA Muusikaosakond Koolimuusika õppekava

TARTU ÜLIKOOLI VILJANDI KULTUURIAKADEEMIA Muusikaosakond Koolimuusika õppekava TARTU ÜLIKOOLI VILJANDI KULTUURIAKADEEMIA Muusikaosakond Koolimuusika õppekava Margarita Minyaylo IDA- VIRUMAA MUUSIKAKOOLIDE SOLFEDŽOÕPETAJAD JA NENDE KASUTATAVAD ÕPPEMATERJALID 1. JA 2. KLASSIS AASTATEL

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 15694:2009 Agricultural tractors - Passenger seat - Requirements and test procedures EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev Eesti standard EVS-EN 15694:2009 sisaldab Euroopa standardi EN

More information

EESTI STANDARD EVS-EN 15355:2008

EESTI STANDARD EVS-EN 15355:2008 EESTI STANDARD Raudteealased rakendused. Pidurdamine. Õhujagaja ning eralduskraan Railway applications - Braking - Distributor valves and distributor-isolating devices EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 15210-1:2010 Tahked biokütused. Graanulite ja brikettide mehaanilise vastupidavuse määramine. Osa 1: Graanulid Solid biofuels - Determination of mechanical durability of pellets and

More information

Eesti Haigekassa DRG piirhinna ja piiride arvutamise metoodika hindamine

Eesti Haigekassa DRG piirhinna ja piiride arvutamise metoodika hindamine www.pwc.ee DRG piirhinna ja piiride arvutamise metoodika hindamine Eesti DRG hinnakujunduse süsteemi ülevaade I Kokkuvõte Lisad Lembitu 10 10114 Tallinn Lugupeetud Tanel Ross Erki Mägi Juhtivkonsultant

More information

PUBLITSEERIMISKESKUS. Kasutusjuhend

PUBLITSEERIMISKESKUS. Kasutusjuhend PUBLITSEERIMISKESKUS Kasutusjuhend Dokumendi ajalugu Ver. nr. Ver. kuup Autor Muudatuste kirjeldus 1 13.04.2008 Esmane versioon 2 15.01.2016 Maris Kuusik Täiendatud ja parandatud versioon Sisukord 1 Dokumendi

More information

See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade

See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade EESTI STANDARD EVS-EN ISO 22716:2008 Avaldatud eesti keeles: veebruar 2012 Jõustunud Eesti standardina: veebruar 2008 KOSMEETIKATOOTED Head tootmistavad Juhised heade tootmistavade osas Cosmetics Good

More information

Projekti TULUKE viis ellu Tartu Linnavalitsus

Projekti TULUKE viis ellu Tartu Linnavalitsus "Meie teadmised kooliarhitektuurist ja ruumikujunduse mõjust igapäevasele koolielule on siiani lünklikud, kuid viimase aja uurimused tõendavad, et füüsiline õppekeskkond võib tõepoolest mitmeti mõjutada

More information

Eestikeelne kasutusjuhend

Eestikeelne kasutusjuhend TELEFON XL340X Külastage Philipsit internetis: http://www.philips.com Kasutage vaid taaslaetavaid akusid. Laadige igat telefoni vähemalt 24 tundi enne kasutamist. Eestikeelne kasutusjuhend 10. INDEKS O

More information

Kinnituselemendid ja ühendustehnika. Kvaliteet, mida saab usaldada

Kinnituselemendid ja ühendustehnika. Kvaliteet, mida saab usaldada Kinnituselemendid ja ühendustehnika Kvaliteet, mida saab usaldada H&R GmbH I Osemundstraße 4 I DE 58636 Iserlohn Fon +49 2371 95316-0 I Fax +49 2371 95316-16 info@the-wire-man.com I www.the-wire-man.com

More information

Palju häid raamatuid! Septembris müügil AINULT raamatuklubi liikmetele!

Palju häid raamatuid! Septembris müügil AINULT raamatuklubi liikmetele! 1 Palju häid raamatuid! 09.2015 Septembris müügil AINULT raamatuklubi liikmetele! KLUBIRAAMAT Iga klubiraamat annab boonus punkti ja vabastab postikulust! 2 09.2015 01.2015 Õpilase teaduse entsüklopeedia

More information

EMG SIGNAALITÖÖTLUSPLOKK JUHTIMISRAKENDUSTEKS

EMG SIGNAALITÖÖTLUSPLOKK JUHTIMISRAKENDUSTEKS MEHHATROONIKAINSTITUUT Mehhatroonikasüsteemide õppetool MHK70LT Ervin Piigli EMG SIGNAALITÖÖTLUSPLOKK JUHTIMISRAKENDUSTEKS Autor taotleb tehnikateaduse magistri akadeemilist kraadi Tallinn 2015 Autorideklaratsioon

More information

TLS-300 TLS-350 Plus TLS-350R

TLS-300 TLS-350 Plus TLS-350R Juhendi nr 577014-183 Rev.: A Operator's Quick Help TLS-300 TLS-350 Plus TLS-350R ESTONIAN Märkus. See kasutusjuhend on tõlge - originaaljuhend on inglise keeles. Märkus Veeder-Root ei anna selle trükise

More information

Akregatori käsiraamat. FrankÕsterfeld Anne-Marie Mahfouf Tõlge eesti keelde: Marek Laane

Akregatori käsiraamat. FrankÕsterfeld Anne-Marie Mahfouf Tõlge eesti keelde: Marek Laane FrankÕsterfeld Anne-Marie Mahfouf Tõlge eesti keelde: Marek Laane 2 Sisukord 1 Sissejuhatus 5 1.1 Mis on Akregator?..................................... 5 1.2 RSS- ja Atom-kanalid....................................

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 15751:2009 Automotive fuels - Fatty acid methyl ester (FAME) fuel and blends with diesel fuel - Determination of oxidation stability by accelerated oxidation method EESTI STANDARDI

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 16842-2:2018 TÖÖSTUSLIKUD MOOTORKÄRUD. NÄHTAVUS. KATSEMEETODID JA KONTROLLIMINE. OSA 2: JUHIISTMEGA VASTUKAALUTÕSTUKID JA MAASTIKUL KASUTATAVAD KAHVELTÕSTUKID KANDEVÕIMEGA KUNI 10

More information

EESTI STANDARD EVS-EN ISO :2016

EESTI STANDARD EVS-EN ISO :2016 EESTI STANDARD EVS-EN ISO 14122-3:2016 Avaldatud eesti keeles: juuni 2017 Jõustunud Eesti standardina: juuli 2016 MASINATE OHUTUS Püsijuurdepääsuvahendid masinatele Osa 3: Trepid, treppredelid ja kaitsepiirded

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 1804-3:2006+A1:2010 Maa-aluste kaevanduste masinad. Hüdroenergial töötavate katusetugede ohutusnõuded. Osa 3: Hüdraulilised juhtsüsteemid Machines for underground mines - Safety requirements

More information

KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE

KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE KÄSIRAAMAT WALDORFKOOLI LAPSEVANEMALE Käsiraamat on koostatud 2011. aastal Eesti Vabade Waldorfkoolide ja -lasteaedade Ühenduse projekti Waldorfkool on haridussüsteemi loomulik osa raames. Projekti rahastas

More information

EESTI MAAÜLIKOOL Tehnikainstituut. Ago Ütt-Ütti

EESTI MAAÜLIKOOL Tehnikainstituut. Ago Ütt-Ütti EESTI MAAÜLIKOOL Tehnikainstituut Ago Ütt-Ütti SÕIDUKI MOOTORI PROGRAMMEERITAVA JUHTMOODULI SEADISTAMISE METOODIKA DÜNAMOMEETRILISES STENDIS METHODOLOGY FOR TUNING VEHICLE STANDALONE ENGINE FUEL INJECTION

More information

KÕRGEPINGE-IMPULSSTRAFO TOITEALLIKA JA KÕRGEPINGEMUUNDURIGA TESTMOODULI PROJEKTEERIMINE ESS-I PROOTONIKIIRENDILE

KÕRGEPINGE-IMPULSSTRAFO TOITEALLIKA JA KÕRGEPINGEMUUNDURIGA TESTMOODULI PROJEKTEERIMINE ESS-I PROOTONIKIIRENDILE Sixten Sepp KÕRGEPINGE-IMPULSSTRAFO TOITEALLIKA JA KÕRGEPINGEMUUNDURIGA TESTMOODULI PROJEKTEERIMINE ESS-I PROOTONIKIIRENDILE LÕPUTÖÖ Mehaanikateaduskond Elektritehnika eriala Tallinn 2017 Mina, Sixten

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 62660-1:2011 Secondary lithium-ion cells for the propulsion of electric road vehicles - Part 1: Performance testing EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD Käesolev Eesti standard

More information

KESKMOOTORIGA RALLIAUTO TAURIA PLASTKOORIKU RENOVEERIMINE

KESKMOOTORIGA RALLIAUTO TAURIA PLASTKOORIKU RENOVEERIMINE Erik Artjomenko KESKMOOTORIGA RALLIAUTO TAURIA PLASTKOORIKU RENOVEERIMINE LÕPUTÖÖ Tallinn 2017 Erik Artjomenko KESKMOOTORIGA RALLIAUTO TAURIA PLASTKOORIKU RENOVEERIMINE LÕPUTÖÖ Transporditeaduskond Autotehnika

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN Raudteealased rakendused. Käitusnõuded kasutuses rattapaaridele. Kasutuses ja varurattapaaride hooldamine Railway applications - In-service wheelset operation requirements - In-service

More information

KXStitchi käsiraamat. Stephen P. Allewell

KXStitchi käsiraamat. Stephen P. Allewell Stephen P. Allewell 2 Sisukord 1 Sissejuhatus 6 2 Omadused 7 3 Kasutajaliides 9 3.1 KXStitchi peaaken...................................... 9 3.2 Redaktoriaken........................................ 10

More information

EESTI STANDARD EVS-EN 1975:2000

EESTI STANDARD EVS-EN 1975:2000 EESTI STANDARD EVS-EN 1975:2000 Transportable gas cylinders - Specification for the design and construction of refillable transportable seamless aluminium alloy gas cylinders of capacity from 0,5 l up

More information

3. MAJANDUSSTATISTIKA

3. MAJANDUSSTATISTIKA 3. MAJANDUSSTATISTIKA Kirsti Kislenko, Ako Sauga Sissejuhatus Ühiskonna, majanduse ning keskkonna arengu kirjeldamiseks ja analüüsimiseks kasutatakse palju erinevaid arvandmeid statistikat. Oskus statistikat

More information

Laevaehitus. Traalivintsid Shipbuilding - Trawl winches

Laevaehitus. Traalivintsid Shipbuilding - Trawl winches EESTI STANDARD EVS-EN ISO 6115:2000 Laevaehitus. Traalivintsid Shipbuilding - Trawl winches EESTI STANDARDIKESKUS EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev Eesti standard EVS-EN ISO 6115:2000 sisaldab Euroopa standardi

More information

Kaarel Zilmer Tallinna Ülikooli Terviseteaduste ja Spordi Instituudi dotsent

Kaarel Zilmer Tallinna Ülikooli Terviseteaduste ja Spordi Instituudi dotsent TOIMETUS Peatoimetaja Rein Jalak Kujundaja Eli Üksküla TOIMETUSKOLLEEGIUM Peeter Lusmägi Eesti Olümpiakomitee liikumisharrastuse juht Ühendus Sport Kõigile peasekretär Tõnu Seil Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumi

More information

Mees, kelle kinnisideeks on tehtud töö kvaliteet

Mees, kelle kinnisideeks on tehtud töö kvaliteet Kiili koolis ülejärgmisel õppeaastal kaks vahetust SUURED MUUDATUSED ABIVAHENDITE TEENUSES Kiili muusikud Harju suurkontserditel KIILI LEHT KIILI VALLA AJALEHT / WWW.KIILIVALD.EE E Usun, et on põhjust

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN ISO 27107:2008 Animal and vegetable fats and oils - Determination of peroxide value - Potentiometric end-point determination EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD Käesolev Eesti

More information

See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade

See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade EESTI STANDARD EVS-EN 1015-3:2004+A2:2007 Avaldatud eesti keeles koos muudatusega A2: juuni 2009 Jõustunud Eesti standardina: juuli 2001 Muudatus A2 jõustunud Eesti standardina: veebruar 2007 MÜÜRIMÖRTIDE

More information

Ohutuskaartide ja kokkupuutestsenaariumide juhend

Ohutuskaartide ja kokkupuutestsenaariumide juhend Ohutuskaartide ja kokkupuutestsenaariumide juhend OHUTUS- KAARDID Sissejuhatus KOKKUPUU- TESTSENAA- RIUMID Sissejuhatus OHUTUS- KAARDID Jaod KOKKUPUU- TESTSENAA- RIUMID Jaotised Lahtiütlus/õigusteave

More information

TÖÖSTUSLIKUST KANEPIST SOOJUSISOLATSIOONIMATERJALIDE OMADUSTE UURIMINE STUDYING CHARACTERISTICS OF THERMAL INSULATION MATERIALS FROM INDUSTRIAL HEMP

TÖÖSTUSLIKUST KANEPIST SOOJUSISOLATSIOONIMATERJALIDE OMADUSTE UURIMINE STUDYING CHARACTERISTICS OF THERMAL INSULATION MATERIALS FROM INDUSTRIAL HEMP EESTI MAAÜLIKOOL Metsandus- ja maaehitusinstituut Denis Pappel TÖÖSTUSLIKUST KANEPIST SOOJUSISOLATSIOONIMATERJALIDE OMADUSTE UURIMINE STUDYING CHARACTERISTICS OF THERMAL INSULATION MATERIALS FROM INDUSTRIAL

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 12312-15:2006+A1:2009 Õhusõidukite maapealsed teenindusseadmed. Erinõuded. Osa 15: Pagasi ja seadmete veovahendid KONSOLIDEERITUD TEKST Aircraft ground support equipment - Specific

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-HD 60364-7-722:2012 Madalpingelised elektripaigaldised. Osa 7-722: Nõuded eripaigaldistele ja -paikadele. Elektrisõidukite toide Low voltage electrical installations - Part 7-722: Requirements

More information

EESTI STANDARD EVS-EN ISO :2010. Coating powders - Part 5: Determination of flow properties of a powder/air mixture

EESTI STANDARD EVS-EN ISO :2010. Coating powders - Part 5: Determination of flow properties of a powder/air mixture EESTI STANDARD EVS-EN ISO 8130-5:2010 Coating powders - Part 5: Determination of flow properties of a powder/air mixture EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev Eesti standard EVS-EN ISO 8130-5:2010 sisaldab

More information

KEELEKÜMBLUSE KÄSIRAAMAT TALLINN

KEELEKÜMBLUSE KÄSIRAAMAT TALLINN TALLINN 2005 SISUKORD Saateks... 3 Tänusõnad... 4 Maailma kogemus Teise keele kümblusprogrammid... 5 Loomine, rakendamine ja juhtimine Koordineerimiskeskuse vaatevinklist... 27 Direktori vaatevinklist:

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 15695-1:2010 Põllumajandustraktorid ja liikurpritsid Operaatori (juhi) kaitse ohtlike ainete eest Osa 1: Kabiini liigitus, nõuded ja katseprotseduurid Agricultural tractors and self-propelled

More information

Talendi valik ja arendamine spordis

Talendi valik ja arendamine spordis TARTU ÜLIKOOL Sporditeaduste ja füsioteraapia instituut Rait Rikberg Talendi valik ja arendamine spordis Talent identification and development in sport Bakalaureusetöö Kehalise kasvatuse ja spordi õppekava

More information

See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade

See dokument on EVS-i poolt loodud eelvaade EESTI STANDARD EVS-EN ISO 712:2010 Avaldatud eesti keeles: november 2013 Jõustunud Eesti standardina: märts 2010 TERAVILI JA TERAVILJATOOTED Niiskusesisalduse määramine Referentsmeetod Cereals and cereal

More information

Laevamootorite tulevik Anders Toomus Osakonna juhatja AB Volvo Penta Service Communication

Laevamootorite tulevik Anders Toomus Osakonna juhatja AB Volvo Penta Service Communication Laevamootorite tulevik Anders Toomus Osakonna juhatja AB Volvo Penta Service Communication Volvo Penta Dept. CB22400 Service Communication AT 1 2014-07-28 Volvo Group Organization Group Trucks Sales &

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 1756-1:2002+A1:2008 Luuktõstukid. Ratassõidukitele paigaldatavad platvormtõstukid. Ohutusnõuded. Osa 1: Kaupade luuktõstukid KONSOLIDEERITUD TEKST Tail lifts - Platform lifts for

More information

ARUKAS POSITSIONEER. ND9100H Rev Paigaldamise, hooldus- ja kasutusjuhendid 7 ND91H 70 et Väljaanne 1/07

ARUKAS POSITSIONEER. ND9100H Rev Paigaldamise, hooldus- ja kasutusjuhendid 7 ND91H 70 et Väljaanne 1/07 ARUKAS POSITSIONEER ND9100H Rev. 2.1 Paigaldamise, hooldus- ja kasutusjuhendid 7 ND91H 70 et Väljaanne 1/07 2 Sisukord 1 ND9000 TOOTEGRUPI KOKKUVÕTE... 3 1.1 Võtmeomadused... 3 2 ND9100H ARUKAS POSITSIONEER

More information

EESTI STANDARD EVS-EN :2016

EESTI STANDARD EVS-EN :2016 EESTI STANDARD EVS-EN 13108-1:2016 Avaldatud eesti keeles: märts 2017 Jõustunud Eesti standardina: juuli 2016 ASFALTSEGUD Materjali spetsifikatsioon Osa 1: Asfaltbetoon Bituminous mixtures Material specifications

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN Road and airfield surface characteristics - Test methods - Part 1: Measurement of pavement surface macrotexture depth using a volumetric patch technique EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev

More information

KEY TO SYMBOLS. Symbols. Choke: Set the choke control in the choke position. 2 English AT26CCMC

KEY TO SYMBOLS. Symbols. Choke: Set the choke control in the choke position. 2 English AT26CCMC GB Operator s manual 2-22 SE Bruksanvisning 23-43 DK Brugsanvisning 44-64 FI Käyttöohje 65-85 NO Bruksanvisning 86-106 FR Manuel d utilisation 107-127 NL Gebruiksaanwijzing 138-148 IT Istruzioni per l

More information

Raudteealased rakendused. Rattapaarid ja pöördvankrid. Rattapaarid. Tootenõuded KONSOLIDEERITUD TEKST Railway applications - Wheelsets and bogies -

Raudteealased rakendused. Rattapaarid ja pöördvankrid. Rattapaarid. Tootenõuded KONSOLIDEERITUD TEKST Railway applications - Wheelsets and bogies - EESTI STANDARD EVS-EN 13260:2009+A1:2010 Raudteealased rakendused. Rattapaarid ja pöördvankrid. Rattapaarid. Tootenõuded KONSOLIDEERITUD TEKST Railway applications - Wheelsets and bogies - Wheelsets -

More information

VÄLJALASKESÜSTEEMI PROJEKTEERIMINE ÜKSIKKORRAS VALMISTATUD SÕIDUKILE

VÄLJALASKESÜSTEEMI PROJEKTEERIMINE ÜKSIKKORRAS VALMISTATUD SÕIDUKILE Risto Egipti VÄLJALASKESÜSTEEMI PROJEKTEERIMINE ÜKSIKKORRAS VALMISTATUD SÕIDUKILE LÕPUTÖÖ Tallinn 2014 Risto Egipti VÄLJALASKESÜSTEEMI PROJEKTEERIMINE ÜKSIKKORRAS VALMISTATUD SÕIDUKILE LÕPUTÖÖ Transporditeaduskond

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 15869-2:2010 Inland navigation vessels - Electrical shore connection, three-phase current 400 V, up to 63 A, 50 Hz - Part 2: Onshore unit, safety requirements EESTI STANDARDI EESSÕNA

More information

Eesti Orienteerumisliidu võistlusreeglid 2018

Eesti Orienteerumisliidu võistlusreeglid 2018 Kinnitatud EOLi juhatuse otsusega 20.01.2018 Eesti Orienteerumisliidu võistlusreeglid 2018 Orienteerumisjooksu võistlusreeglid Rattaorienteerumise võistlusreeglid Suusaorienteerumise võistlusreeglid Lisareeglid

More information

AIP Supplement for Estonia

AIP Supplement for Estonia EESTI AIP Estonia Kontakt / Contact Aadress: ennuliiklusteeninduse Aktsiaselts ennuinfo osakond Kanali põik 3 Rae küla, Rae vald 10112 Harjumaa Estonia Tel: +372 625 8323 Faks: +372 625 8200 AFS: EETYOYX

More information

Fertilizers and liming materials and soil improvers - Vocabulary - Part 1: General terms

Fertilizers and liming materials and soil improvers - Vocabulary - Part 1: General terms EESTI STANDARD EVS-EN 12944-1:2000 Fertilizers and liming materials and soil improvers - Vocabulary - Part 1: General terms EESTI STANDARDIKESKUS EESTI STANDARDI EESSÕNA Käesolev Eesti standard EVS-EN

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 171-:2000 Alumiinium ja alumiiniumisulamid. Tõmbetoorikud. Osa : Erinõuded mehaanika alal kasutamiseks (välja arvatud keevitamine) Aluminium and aluminium alloys - Drawing stock -

More information

Kasutusjuhend Slagkrafti kraanad

Kasutusjuhend Slagkrafti kraanad Artiklinumber 470 1697-R1 Kasutusjuhend Slagkrafti kraanad SC40 / SC45 / SC70 / SC85 / SC160 Enne kraana kasutuselevõttu loe hoolega läbi terve kasutusjuhend! Eesti k., kasutusjuhendi tõlge Copyright.

More information